ЛИКА

УВОД
Лика је средње планински дио Хрватске. Најчешће се спомиње са Горским котаром. Уз Кордун и Банију, чинила је некадашњу Војну крајину за вријеме Аустроугарске монархије. Најљепши дио Лике чине Плитвичка језера која се састоје од 16 мањих и већих језера из којих настаје ријека Корана.


НАЗИВ

Назив је добила од грчке ријечи "lykos" што значи вук, то јест земља вукова. Међутим, према неким тумачењима, име Лика добила је по њеној карактеристици - земља са пуно воде, а латински "liquor" и келтски "leik" значи течност. Осим тога, стари Илири и њихови потомци и данас зову језеро "ličeni"По једној легенди, Лика је добила име по лику. Лик је у икавици ријеч за "лијек".


ПОЛОЖАЈ
Некад је Лика обухватала само порјечје ријеке Лике, а касније се ширила и заузимала шире подручје. Ријека Лика извире код Метка.

Лика је континентална регија, омеђена планинама Велебитом на западу и југу, затим Пљешивицом на истоку. Сјеверна граница је прилично неодређена јер Огулинско подручје представља прелаз између Лике и Горског Котара. Читаво подручје може се окарактерисати као планинска зараван подијељена мањим планинским ланцима у више цјелина (Гацко поље, Крбава, Личко Поуње и др.). Има велики стратешки и саобраћајни значај јер представља међу континенталног и приморског дијела. Кроз Лику пролазе магистрални путеви Загреб-Сплит и Загреб-Задар, аутопут Загреб-Сплит, као и жељезничка пруга Загреб-Книн-Сплит.


КЛИМА
Врућа и сушна љета као и хладне зиме уз велику промјењивост падавина битне су особине личке климе.

У средњој Лици и Гацкој доминира умјерено континентална клима са свјежим љетом, а на појасу Велебита заступљена је планинска или сњежноумска клима.

Клима је оштра с релативно кратким вегетационим периодом. Средња јануарска температура нагло опада од морске обале према гребену Велебита и предгорју Велике Капеле, тако да су изотерме од -2°C до -5°C. Дио заравни и поља има средњу јануарску температуру од око -2°C, а планине од -4°C do -5°C. Пет мјесеци годишње минимална температура се спушта испод 0°C. Сњежни покривач буде висок до 3 м, а задржава се око 4 мјесеца. У јулу у заравнима средња температура је 18°C, а опада с повишењем рељефа, тако да највиши планински дијелови имају температуру од 12°C до 14°C. Годишња амплитуда температура износи мало више од 19°C у вишем дијелу, а у нижем више од 20°C. Апсолутне максималне температуре највише су у дну поља у кршу и у долинама, оне могу бити врло високе до 35°C.

Љети се долине испуне врло топлим ваздухом, па нема разлике према приморју, док осјетнија разлика настаје послије заласка Сунца кад температура знатно падне у току ноћи.

Бура је најчешћи вјетар у Лици. Хладан је и сув, понекад оркански (до 180 km/h), а дува из унутрашњости према Јадранском мору. Карактеристично је што дува на махове, из сјевероисточног смјера, од октобра до маја. Удари су нарочито јаки у Сењским вратима и Велебитском каналу, што је посљедица прелијевања хладног ваздуха из личке завале преко велебитских пријевоја.

У Лици снијег рано падне и дуго се задржи. Средином октобра падне на вршном појасу Велебита и Пљешивице, а на дну завале у другој половини новембра. Средње максималне висине крећу се од 40 до 70 цм у нижим дијеловима, до изнад 150 цм на највишим дијеловима. У Госпићу се просјечно задржава нешто дуже од два мјесеца, на Башким Оштаријама скоро три, на Завижану око пола године. 


АДМИНИСТРАЦИЈА
Највећи дио Лике налази се у саставу Личко-сењске жупаније, најрјеђе насељене и економски најнеразвијеније хрватске жупаније. Административно је Лика подијељена на два града (Госпић и Оточац) и седам општина (БрињеДоњи ЛапацЛовинацПерушићПлитвичка ЈезераУдбина и Врховине). Мањи дијелови личког простора припадају другим жупанијама: на сјеверу су општине Плашки и Саборско у Карловачкој жупанији, а на југу Грачац у Задарској жупанији.


Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo 3.0 Unported .