Suomi

Yleiset kysymykset

 

Mikä Elämä päivässä on?

Elämä päivässä on historiallinen maailmanlaajuinen kokeilu, jonka tarkoituksena on luoda maailman ensimmäinen käyttäjien tekemä pitkä elokuva: dokumentti, jonka sinä ja muut YouTuben käyttäjät kuvaatte yhden päivän aikana. 24. heinäkuuta sinulla on 24 tuntia aikaa tallentaa videolle katsaus omaan elämääsi. Vaikuttavimmat ja omaperäisimmät videot editoidaan yhdeksi kokeelliseksi dokumentiksi, jonka tuottaa Ridley Scott ja ohjaa Kevin MacDonald.

 

Miksi osallistuisin?

Elämä päivässä -projektiin osallistujat ovat mukana tekemässä elokuvahistoriaa. He luovat suurimmalla porukalla koskaan yhteisen elokuvan, joka kertoo tuleville sukupolville, millaista oli elää maapallollamme 24. heinäkuuta 2010.

 

Kuka on Kevin MacDonald?

Kevin MacDonald on palkittu elokuvantekijä ja Elämä päivässä -elokuvan ohjaaja. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa ONE DAY IN SEPTEMBER voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 2000. MacDonaldin toinen pitkä elokuva TOUCHING THE VOID sai ensiesityksensä Telluride-elokuvafestivaaleilla vuonna 2003, ja siitä tuli tuottoisin brittiläinen dokumenttielokuva Ison-Britannian elokuvahistoriassa. Kevinin ensimmäinen draamaelokuva, THE LAST KING OF SCOTLAND, jonka pääosaa esitti Forest Whitaker, sai myös ensiesityksensä Telluridessa, ja se voitti parhaan brittiläisen elokuvan sekä parhaan sovitetun käsikirjoituksen BAFTA-palkinnon. Whitaker sai lisäksi roolistaan sekä BAFTA- että Oscar-palkinnot. Tällä hetkellä Kevin työstää uutta elokuvaansa nimeltään EAGLE OF THE NINTH, jonka pääosissa nähdään Channing Tatum, Jamie Bell ja Mark Strong. Elokuvantekijän uransa lisäksi Kevin on myös toimittaja. Hänen tekstejään on julkaistu useissa lehdissä, kuten Guardianissa, Observerissa ja Telegraphissa.

 

Kuka on Ridley Scott?

Ridley Scott on tunnettu elokuvantekijä, joka on saanut menestyksekkään uransa aikana kolme parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkuutta. Viimeisin ehdokkuus oli vuonna 2002 ilmestyneestä elokuvasta ISKU MOGADISHUUN. Scottin ohjaamia menestyselokuvia ovat GLADIAATTORI, joka voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon, Golden Globen sekä BAFTA-palkinnon, sekä THELMA JA LOUISE, josta Scott sai ensimmäisen parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkuutensa vuonna 1991. Muita tunnettuja Scottin ohjaamia elokuvia ovat AMERICAN GANGSTER, VALHEIDEN VERKKO, MAINIO VUOSI, uraauurtava elokuva BLADE RUNNER sekä klassikko ALIEN. Viimeisin Scottin ohjaama menestyselokuva on ROBIN HOOD. Scott perusti yhdessä veljensä Tony Scottin kanssa yrityksen Scott Free Productions, joka tuottaa monentyylisiä elokuva- ja televisioprojekteja. Vuonna 2003 brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Scottille ritarin arvonimen hänen taiteellisten saavutustensa kunniaksi.

 

 

Voinko levittää sanaa Elämä päivässä -projektista?

Totta kai! Voit:

                tilata Elämä päivässä -kanavan.

                kertoa projektista perheellesi ja ystävillesi.

                julkaista YouTube-kanavallasi videoita, joissa esittelet, mitä aiot kuvata 24. heinäkuuta.

                suunnitella yhteisen kuvauspäivän, jonka aikana sinä ja ystäväsi tapaatte ja kuvaatte videot yhdessä.

                tilata tapahtumaa koskevia tietoja YouTuben Facebook-sivulta.

                kirjoittaa projektista omiin Facebook- ja Twitter-tileihisi.

 

 

Kelpoisuutta koskevat kysymykset

 

Miten vanha minun täytyy olla osallistuakseni?

Sinun on oltava vähintään 13-vuotias.  Jos olet maasi lakien mukaan alaikäinen ja videosi läpäisee ensimmäisen karsintavaiheemme, lähetämme sinulle julkaisulupakaavakkeen, joka vanhempiesi tai holhoojiesi täytyy allekirjoittaa ja palauttaa, jotta videosi voidaan hyväksyä seuraavaan vaiheeseen.

 

Tarvitsenko YouTube-tilin osallistuakseni?

Kyllä, tarvitset YouTube-tilin, jotta voit lähettää kuvaamasi materiaalin. Lisätietoja YouTube-tilin luomisesta saat napsauttamalla tätä. Jos haluat vain katsella muiden lataamaa materiaalia, et tarvitse tiliä.

 

Mitkä maat voivat osallistua Elämä päivässä -projektiin?

Materiaalia voivat lähettää kaikki yli 13-vuotiaat henkilöt paitsi Iranin, Syyrian, Kuuban, Sudanin, Pohjois-Korean ja Myanmarin (Burman) kansalaiset ja/tai muut henkilöt, joita koskevat Yhdysvaltain vientirajoitukset tai muut pakotteet.

 

Lähetettäviä videoita koskevat kysymykset

 

Onko lähetettäville videoille olemassa sääntöjä?

Videosi on kuvattava kello 00.01–23.59 välisenä aikana oman aikavyöhykkeesi aikaa 24. heinäkuuta 2010. Sinun täytyy noudattaa YouTuben käyttöehtoja ja yhteisön sääntöjä sekä projektin käyttöehtoja ja luovia ehtoja.  Muista, että videon täytyy olla itse kuvaamasi eikä se saa sisältää mitään kolmannen osapuolen sisältöä, johon sinulla ei ole käyttöoikeuksia. Nämä säännöt huomioon ottaen voit kuvata maailmaasi parhaalla katsomallasi tavalla.

 

Miten video(t) lähetetään?

Napsauta Elämä päivässä -kanavan Lähetä-välilehteä 24.–31. heinäkuuta ja lähetä materiaali suoraan tietokoneeltasi. Lähetä-välilehti tulee näkyviin 24. heinäkuuta.

 

Täytyykö video tekstittää, jos se ei ole englanninkielinen?

Materiaalia ei tarvitse tekstittää, mutta kuvaa videon alkuun nimikortti jossa kerrot videon kielen ja alkuperämaan, jos mahdollista. Jos videosi otetaan mukaan elokuvaan, se tekstitetään useille eri kielille. Jos haluat tekstittää videosi YouTubessa, jotta useammat käyttäjät voivat ymmärtää sen sisällön, saat lisätietoja YouTuben tekstitysominaisuudesta täältä.

 

Täytyykö lähettämäni materiaali muokata valmiiksi elokuvaksi?

Ei. Kevin MacDonald etsii raakamateriaalia (joka alalla yleisesti tunnetaan "matskuna"), josta hän sitten luo yhtenäisen elokuvan. Suosittelemme siis lähettämään valikoiman mielestäsi vaikuttavinta, muokkaamatonta materiaaliasi. Voit lähettää useita videoita, jos materiaalisi jakautuu luonnollisesti eri osioihin.

 

Täytyykö videoni olla dokumentti?  Voiko se olla fiktiota?

Ainoa ohje on, että dokumentoit omaa maailmaasi yhden päivän aikana. Oletamme, että suurin osa lähetetyistä videoista on dokumentteja, mutta jos omaa maailmaasi kuvaa mielestäsi parhaiten fiktiomuotoinen kerronta tai jopa animaatio, voit käyttää myös sitä.

 

Tarvitsenko luvan muilta joita kuvaan videooni?

Kyllä, tarvitset luvan kaikilta videossa esiintyviltä ihmisiltä. Jos videosi läpäisee ensimmäisen karsintavaiheemme, lähetämme sinulle sähköpostitse julkaisulupakaavakkeet, jotka kaikkien videossa esiintyvien täytyy allekirjoittaa, ennen kuin lähetät lomakkeen takaisin meille.

 

Voinko käyttää musiikkia videossani?

Vältä musiikin käyttämistä.

 

Voinko lähettää useita videoita?

Voit lähettää niin monta videota kuin haluat, kunhan kaikki materiaali on kuvattu 24. heinäkuuta 2010.

 

Mitä äänen tallentamisesta pitäisi tietää?

On tärkeää ajatella myös videosi äänenlaatua, koska äänen laatu vaikuttaa usein videon kokonaislaatuun. Hyvin tallennettu ääni voi edistää videosi mahdollisuutta tulla valituksi lopulliseen elokuvaan.  Suosittelemme mahdollisuuksien mukaan parantamaan videon ääntä käyttämällä ulkoisia mikrofoneja kameran sisäänrakennettujen mikrofonien lisäksi.

YouTubesta löytyy paljon hyödyllisiä ohjeita (tee esimerkiksi haku kyselyllä "parempi ääni videossa") tai kokeile seuraavia:

http://www.youtube.com/watch?v=ujdhCw5u9Yg

http://www.youtube.com/watch?v=ZBKHQh5umWA&feature=watch_response)

 

Jos et pysty käyttämään lisämikrofoneja, muista seuraavat seikat:

 

1) Kamerasi sisäänrakennettu mikrofoni ei pysty kunnolla tallentamaan käyttökelpoista ääntä, jos kuvattava kohde on yli metrin päässä kamerasta.

2) Tarkkaile taustahälyä - yritä löytää hiljainen kuvauspaikka.

3) Älä koske mikrofoniin ja ota huomioon sen sijainti kuvattavaan kohteeseen nähden.

4) Varo tuulta kuvatessasi ulkona. Tuulen ääni saattaa peittää alleen kaikki muut äänet, joita yrität tallentaa.

 

Missä muodossa materiaali kannattaa lähettää YouTubeen?

YouTube hyväksyy useimmat digitaaliset videomuodot. Parhaan toiston laadun saat kuitenkin käyttämällä täällä lueteltuja pakkaustapoja.

 

Voinko lähettää rohkeaa materiaalia?

Kaikkien Elämä päivässä -projektiin lähetettyjen videoiden täytyy noudattaa YouTuben yhteisön sääntöjä.

 

Voinko tehdä "vlogin"?  Voinko puhua kameralle?

Vlogin luominen on hyväksyttyä, ja se saattaa joskus olla paras tapa kertoa tuntemuksistasi.  Asioiden näyttäminen on kuitenkin usein vaikuttavampaa kuin niistä kertominen, joten suosittelemme lisäämään vlogeihin myös muuta kuvattua materiaalia.

 

Missä voin katsella muiden Elämä päivässä -projektiin lähettämiä videoita?

Elokuusta 2010 alkaen voit selata projektiin lähetettyjä videoita Elämä päivässä -kanavalla.

 

Elokuvaa koskevat kysymykset

 

Käytättekö kaikkien lähettäjien materiaalia elokuvassa?

Emme. Lopullinen elokuva koostetaan vaikuttavimmista ja omaperäisimmistä videoista, jotka tukevat parhaiten elokuvan tarinaa.

 

Miten valitsette elokuvassa käytettävät videot?

Kun lähetät videosi Elämä päivässä -projektiin, Kevin MacDonald katsoo materiaalin yhdessä leikkaajatiiminsä kanssa ja päättää luovien ehtojen mukaan, mitkä videot otetaan mukaan lopulliseen elokuvaan.

 

Mitä tapahtuu, jos videoni valitaan elokuvaan?

Jos videosi läpäisee ensimmäisen karsintavaiheen, saat sähköpostia Life In A Day Filmsiltä. Lähetämme sinulle julkaisulupakaavakkeet, jotka kaikkien videossa esiintyvien henkilöiden täytyy allekirjoittaa. Tällä varmistetaan, että he ovat antaneet sinulle luvan kuvata heitä. Jos olet alaikäinen, sinulle lähetetään julkaisulupakaavake, joka vanhempiesi tai holhoojiesi täytyy allekirjoittaa. Sinun täytyy myös allekirjoittaa julkaisulupakaavake, jossa annat Word In A Day Filmsille luvan käyttää videotasi elokuvassa ja siihen liittyvissä yhteyksissä.  Jos et saa kaavakkeisiin allekirjoituksia etkä lähetä niitä Life In A Day Filmsille, videotasi ei voida valita elokuvaan.

 

Kun palautat allekirjoitetut julkaisulupakaavakkeet, sinua pyydetään lähettämään Life In A Day Filmsille materiaalisi muokkaamattomana ja pakkaamattomana, jotta materiaalistasi voidaan luoda mahdollisimman korkealaatuinen versio lopulliseen elokuvaan, jos se tulee valituksi.

 

Lopulliseen elokuvaan osallistujana sinut mainitaan elokuvan lopputeksteissä yhtenä elokuvan ohjaajista. Sinut saatetaan myös valita osallistumaan elokuvan ensi-iltaan vuoden 2011 Sundance-elokuvafestivaaleilla.

 

Saanko rahallisen korvauksen, jos materiaaliani käytetään elokuvassa?

Et. Valituiden videoiden kuvaajille ei anneta rahallista korvausta.  Sinut kuitenkin mainitaan yhtenä elokuvan tekijöistä.

 

Kuka omistaa videoni, jos se valitaan käytettäväksi elokuvassa?

Säilytät itse materiaalisi omistajuuden, mutta hyväksyt käyttöehdot, joissa annat Life In A Day Filmsille oikeudet sisällyttää videosi elokuvaan ja näyttää elokuvaa kaikissa medioissa rajoituksetta ikuisesti.  Lähettäessäsi videon myönnät myös YouTubelle tietyt käyttöehdoissa määritetyt videosi oikeudet.

 

Mitä videolleni tapahtuu, jos sitä ei valita elokuvaan?

Kaikki lähetetyt videot kootaan Elämä päivässä -galleriaan, joka lisätään Elämä päivässä -kanavaan myöhemmin tänä vuonna.

 

Milloin ja miten näen lopullisen elokuvan?

Elokuva tulee saataville YouTubeen alkuvuodesta 2011. Ilmoitamme sinulle, milloin elokuva esitetään YouTuben Elämä päivässä -kanavalla. Tilaa kanava varmistaaksesi että saat ilmoituksemme.

 

Elokuvan ensiesitystä koskevat kysymykset

 

Mikä on Sundance-elokuvafestivaali?

Sundance-elokuvafestivaali on Yhdysvaltojen ja kansainvälisten riippumattomien elokuvien tärkein esittelytilaisuus, joka järjestetään joka tammikuu Utahin Park Cityn läheisyydessä. Festivaali kerää yhteen aikamme omaperäisimmät tarinankertojat osaksi eloisaa yhteisötapahtumaa, jossa esitellään draama- ja dokumenttielokuvia uusilta nimiltä ja tunnetuilta taiteilijoilta, kekseliäitä lyhytelokuvia, paneeleja ja keskusteluryhmiä elokuvantekijöille, musiikkiesityksiä ja tapahtumia elokuvamusiikin säveltäjille, uraauurtavia mediainstallaatioita sekä vetoavia yhteisö- ja opiskelijaohjelmia.

 

Milloin Sundance-elokuvajuhlat järjestetään?

Vuoden 2011 Sundance-elokuvajuhlat järjestetään 20.–30. tammikuuta 2011. Elämä päivässä -elokuvan ensiesityspäivä julkistetaan lähempänä festivaalin alkua.

 

Pääsenkö automaattisesti Elämä päivässä -elokuvan ensi-iltaan Sundance-elokuvafestivaaleilla, jos materiaalini valitaan esitettäväksi elokuvassa?

Kutsumme 20 niistä YouTuben käyttäjistä, joiden materiaalia valitaan esitettäväksi elokuvassa, osallistumaan vuoden 2011 Sundance-elokuvajuhlille ja maksamme kaikki matkan kulut. Kevin MacDonald valitsee nämä 20 henkilöä lähetettyjen videoiden laadun perusteella sekä riippuen siitä, miten pitkä osa videosta näytetään lopullisessa elokuvassa (esimerkiksi käyttäjällä, jonka materiaalia näytetään lopullisessa elokuvassa 10 minuutin verran, on paremmat mahdollisuudet saada kutsu Sundance-elokuvajuhlille kuin käyttäjällä, jonka materiaalia näytetään vain 30 sekunnin verran).

 

Voinko osallistua ensi-iltaan omakustanteisesti?

Totta kai! Jos haluat osallistua vuoden 2011 Sundance-elokuvajuhlille, verkkosivusto julkaistaan vuoden 2010 elokuun lopussa osoitteessa http:///www.sundance.org/festival. Sivustolta löytyy lippu- ja majoitustietoja vuoden 2010 syyskuun puolivälistä alkaen.

 

 

Comments