Norsk

Generelle spørsmål

 

Hva er Livet på en dag

Livet på en dag er et historisk og verdensomspennende forsøk på å lage verdens første brukergenererte film: en dokumentar som er basert på opptak som er gjort av personer rundt om i hele verden i løpet av én eneste dag. 24. juli har du 24 timer på deg til å fange inn et glimt av livet ditt på kamera. De mest særpregede og fascinerende delene av materialet blir klippet sammen til en eksperimentell dokumentarfilm under regi av Kevin Macdonald. Eksekutiv produsent er Ridley Scott.

 

Hvorfor sende inn bidrag til Livet  på en dag?

Alle som sender inn bidrag til Livet på en dag er med på å skrive kinohistorie. Prosjektet vil bli den største gruppeproduserte filmen som noensinne er laget og gi fremtidige generasjoner et unikt innblikk i hvordan det var å leve 24. juli 2010.

 

Hvem er Kevin Macdonald?

Kevin Macdonald er en prisbelønt filmskaper og regissør for Livet på en dag. Hans første film, EN DAG I SEPTEMBER, vant Oscarprisen for beste dokumentar i 2000. Film nummer to, TOUCHING THE VOID, hadde premiere på Telluride Film Festival i 2003 før den ble Storbritannias mestinnspillende britiske dokumentarfilm. Kevins første dramafilm, THE LAST KING OF SCOTLAND, hadde også premiere på Telluride før den fikk tildelt BAFTA-prisen for beste britiske film og beste tilpassede manus. Hovedrolleinnehaver Forest Whitaker vant i tillegg en Oscar og BAFTA for sin rolletolkning. Kevin arbeider for øyeblikket med sin neste film, EAGLE OF THE NINTH, hvor Channing Tatum, Jamie Bell og Mark Strong er blant hovedrolleinnehaverne. I tillegg til å være filmskaper, er Kevin en dyktig journalist som har skrevet for blant andre Guardian, Observer og Telegraph.

 

Hvem er Ridley Scott?

Ridley Scott er en berømt filmskaper som er blitt nominert til Oscarprisen for beste regissør tre ganger. Sist gang var med filmen BLACK HAWK DOWN i 2002. Han har i tillegg høstet bred anerkjennelse for filmene GLADIATOR (belønnet med Oscar, Golden Globe og BAFTA for beste film) og THELMA & LOUISE. Det var med sistnevnte at Scott i 1991 fikk sin første Oscar-nominasjon for beste regissør. Scotts rikholdige merittliste innbefatter videre filmer som for eksempel AMERICAN GANGSTER, BODY OF LIES, A GOOD YEAR, den banebrytende filmen BLADE RUNNER og kultklassikeren ALIEN. Det nyeste tillegget på CV-en er kassasuksessen ROBIN HOOD. Sammen med broren Tony Scott har Ridley stiftet selskapet Scott Free Productions, som produserer et bredt spekter av film- og fjernsynsprosjekter. Ridley Scott ble i 2003 adlet for sine mange og viktige bidrag til filmkunsten.

 

 

Er det noe jeg kan gjøre for å få flere til å bli oppmerksomme på Livet på en dag?

Ja, det er det så definitivt! Du kan:

                Abonnere på kanalen Livet på en dag!

                Fortelle venner og familie om prosjektet

                Lage videoer om hva du har tenkt å filme 24. juli og deretter legge dem ut på YouTube

                Planlegge en «filmsammenkomst» hvor du og vennene dine kan møtes og filme sammen

                Holde deg oppdatert om kommende aktiviteter ved hjelp av YouTubes Facebook-side.

                Legge ut informasjon om prosjektet på Facebook- og Twitter-kontoene dine.

 

 

Hvem kan delta?

 

Hvor gammel må jeg være for å delta?

Du må være minst 13 år.  Hvis du ennå ikke er myndig i henhold til lovverket i hjemlandet ditt og videoen din går videre fra første runde i utvelgingsprosessen, vil vi sende deg et rettighetsskjema per e-post. For at videoen din skal kunne vurderes videre, må dette skjemaet fylles ut og signeres av dine foreldre eller foresatte og returneres til oss.

 

Må jeg ha YouTube-konto for å delta?

Ja, du må ha YouTube-konto for å laste opp det du har filmet. Klikk her for å lese mer om hvordan du oppretter YouTube-konto. Hvis du kun ønsker å se filmmateriellet som lastes opp, trenger du ikke konto.

 

Hvem kan delta i Jorda rundt på en dag?

Personer eller enheter som er begrenset av amerikanske eksportkontroller og sanksjonsprogrammer, og personer som er bosatt i eller har statsborgerskap fra Iran, Syria, Cuba, Sudan, Nord-Korea eller Myanmar (Burma), har ikke mulighet til å delta. Ellers står alle over 13 år fritt til å delta.

 

Hvilke regler gjelder for materialet som sendes inn?

 

Er der noen regler for hva jeg kan eller ikke kan sende inn?

Videoen(e) skal være filmet mellom klokka 00.01 og 23.59 24. juli 2010 (din lokale tidssone) og du må overholde YouTubes Vilkår og retningslinjer for fellesskapet samt vilkårene og kreativitetskriteriene for prosjektet.  Husk at videoen må være laget av deg og ikke inneholde tredjepartsmateriale du ikke har rett til å bruke. Ellers står du helt fritt til å filme verden akkurat slik du ser den.

 

Hvordan sender jeg inn videoer?

Mellom 24. og 31. juli går du ganske enkelt inn på kanalen Livet på en dag og klikker på fanen Send inn for å laste opp bidraget ditt direkte fra datamaskinen. Fanen Send inn vil bli satt inn 24. juli.

 

Må jeg tekste videoen hvis den ikke er på engelsk?

Du trenger ikke å tekste videomaterialet, men hvis det er mulig, er det fint om du kan legge til et innledende tittelkort hvor du opplyser om språk og land. Hvis videoen blir tatt med i den endelige filmen vil den bli tekstet på flere ulike språk. Hvis du ønsker å tekste videoen på YouTube for å gjøre den forståelig for flere, kan du lese mer om YouTubes filmtekstfunksjon her.

 

Må jeg redigere bidraget mitt slik at det blir en fullstendig film?

Nei. Kevin Macdonald er på utkikk etter nytt råmateriale (det man i filmindustrien kaller «rushes» eller «dailies») som han kan klippe og sette sammen til én sammenhengende film. Vi vil derfor at du laster opp et uredigert utvalg av de beste opptakene du har gjort. Du må gjerne laste opp flere videoer hvis det føles naturlig å dele opp bidraget i ulike segmenter.

 

Må videoen være dokumentarisk?  Kan videoen være fiksjon?

Det eneste vi vil, er at du dokumenterer verden sett gjennom dine øyne i løpet av én dag. Vi regner med at de fleste videoene vil bestå av komprimert dokumentarisk materiell, men du må gjerne bruke fiksjon eller animasjon hvis du føler at dette er det som best uttrykker din verden og virkelighetsopplevelse.

 

Må jeg ha tillatelse for å filme andre personer i videoen?

Ja, du må ha tillatelse for å ta med andre personer i videoen. Hvis videoen går videre fra første runde i utvelgingsprosessen, sender vi deg en e-post med et medfølgende rettighetsskjema. Dette skjemaet sender du tilbake til oss med signaturer fra alle som blir vist i videoen.

 

Kan jeg bruke musikk?

Vi vil helst at du unngår å bruke musikk i bidraget.

 

Kan jeg sende inn flere videoer?

Du står helt fritt til å sende inn så mange videoer du måtte ønske, forutsatt at alle opptakene ble gjort 24. juli 2010.

 

Hva må jeg vite om lydopptak?

Lydopptakene har ofte mye å si for kvaliteten på videoen som helhet. Gode lydopptak vil trolig øke sjansene for at nettopp ditt bidrag blir tatt med i den endelige filmen.  Et godt tips for bedre lydopptak er å bruke eksterne mikrofoner i tillegg til mikrofonene som eventuelt er innebygd i videokameraet.

Du finner flere smarte tips på YouTube (søk etter «bedre lyd på video» / «better sound on your video») eller her:

http://www.youtube.com/watch?v=ujdhCw5u9Yg

http://www.youtube.com/watch?v=ZBKHQh5umWA&feature=watch_response)

 

Hvis du ikke har andre muligheter til å ta opp lyd og overvåke lydkvaliteten, bør du være oppmerksom på følgende:

 

1) For at den innebygde mikrofonen på videokameraet skal klare å gjøre brukbare lydopptak, må filmobjektet være maksimalt 9 meter unna.

2) Tenk over bakgrunnsstøyen – prøv å filme på et mest mulig stille sted.

3) Unngå å berøre mikrofonen, og legg merke til hvor den er plassert i forhold til filmobjektet.

4) Vær oppmerksom på eventuell vind når du filmer utendørs. Vindstøyen kan fort overdøve lyden du prøver å fange inn.

 

Bør bidraget lastes opp i et spesielt format?

YouTube godtar de fleste digitale videoformater. For å få optimal avspillingskvalitet, anbefaler vi imidlertid at du bruker komprimeringene som er oppført her.

 

Kan jeg sende inn bidrag med vokseninnhold?

Alle videoer som sendes inn til Livet på en dag må følge YouTubes retningslinjer for fellesskapet.

 

Er det lov med «vlogging»?  Kan jeg snakke til videokameraet?

Vlogging er så absolutt lov. Enkelte ganger kan det faktisk være den beste måten for å få frem hva du føler og tenker.  Når det er sagt, er det vanligvis slik at bilder sier mer enn ord. Det vil derfor være lurt å komplettere Vloggen med aktiv filming.

 

Hvor kan jeg se hva andre har sendt inn til Livet på på en dag?

Fra begynnelsen av august 2010 kan du bla gjennom de innsendte videoene på kanalen Livet på en dag.

 

Hvordan blir den endelige filmen?

 

Kommer dere til å bruke materiell fra alle som sender inn en video?

Nei. Den endelige filmen vil bli satt sammen av noen av de mest særpregede opptakene vi har fått tilsendt og som vi føler i størst grad bidrar til den overordnede historien.

 

Hvordan kommer dere frem til hvilke videoer som skal tas med i den endelige filmen?

Kevin Macdonald og redaktørene han har til å hjelpe seg vil se gjennom de innsendte opptakene og bruke kreativitetskriterier for å plukke ut de mest særpregede videoene.

 

Hva skjer hvis videoen min blir valgt ut?

Hvis videoen går videre fra første runde i utvelgingsprosessen, vil Life In A Day Films kontakte deg via e-post. Rettighetsskjemaene du får tilsendt må signeres av alle som blir vist i videoen. Dette for å bekrefte at de har gitt deg tillatelse til å filme dem. Hvis du er mindreårig vil du i tillegg motta et rettighetsskjema som skal undertegnes av dine foreldre eller foresatte. Du må videre undertegne rettighetsskjemaer som gir Life in a Day Films tillatelse til å bruke videoen din i filmen og relaterte aktiviteter.  For at det skal være mulig å ta med videoen i den endelige filmen, må du returnere de signerte rettighetsskjemaene til Life In A Day Films.

 

Når du returnerer rettighetsskjemaene, vil du samtidig bli bedt om å sende de ukomprimerte RAW-filene til Life In A Day Films. Disse filene er nødvendige for å sikre at innholdet i videoen kan gjengis i høyest mulig kvalitet hvis den blir valgt ut til å være med i den endelige filmen.

 

Som bidragsyter til den endelige filmen vil du bli ført opp som regiassistent i rulleteksten som vises på slutten av filmen. Du kan i tillegg bli trukket ut til å delta på filmpremieren på 2011 Sundance Film Festival.

 

Får jeg betalt hvis videoen min blir brukt i filmen?

Nei, bidragene blir ikke honorert med penger.  Derimot blir du oppført i rulleteksten.

 

Hvem eier videoen min hvis den blir valgt ut til å bli en del av filmen?

Du eier fremdeles videoen, men gjennom å samtykke i vilkårene, gir du Life In A Day Films tillatelse til å ta med videoen i den endelige filmen og bruke filmen i alle medier til evig tid.  Når du laster opp videoen, godtar du samtidig å gi YouTube bestemte rettigheter slik dette er angitt i Vilkårene.

 

Hva skjer med videoen min hvis den ikke blir valgt ut til å bli en del av filmen?

Senere i år vil kanalen Livet på en dag bli utvidet med et galleri hvor alle de innsendte videoene blir lagt til.

 

Når og hvor kan jeg se den ferdige filmen?

Filmen vil bli lagt ut på YouTube i begynnelsen av 2011. Vi vil holde deg oppdatert om når filmen har YouTube-premiere på kanalen Livet på en dag. Abonner på kanalen for å forsikre deg om at du mottar meldingene våre.

 

Spørsmål om filmpremieren

 

Hva er Sundance Film Festival?

Sundance Film Festival er den viktigste visningsarenaen for uavhengige amerikanske og internasjonale filmproduksjoner, og arrangeres hvert år i januar i Park City, Utah. Festivalen er en møteplass for vår tids mest originale filmkunstnere og man kan her se drama og dokumentarer fra gryende og etablerte filmskapere, oppleve filmskaperfora og -paneler, se nyskapende kortfilmer, få med seg live musikkfremførelser og begivenheter, la seg inspirere av innovative medieinstallasjoner og delta i engasjerende fellesskaps- og studentprogrammer.

 

Når arrangeres Sundance Film Festival?

2011 Sundance Film Festival vil finne sted 20.-30. januar 2011. Premieredatoen for Livet på en dag vil bli annonsert senere.

 

Får jeg automatisk komme til premieren på Sundance Film Festival hvis videoen min blir tatt med i filmen?

20 av de som er representert med bidrag i filmen vil bli invitert med til 2011 Sundance Film Festival og få alle utgifter dekket. Kevin Macdonald vil velge disse 20 personene ut fra kvaliteten på bidragene de sendte inn og hvor lang tid hver av dem har fått i den endelige filmen (en bruker som får med 10 minutter av videoen sin vil ha større sjanser for å bli invitert med til festivalen enn en bruker som kun får med 30 sekunder av videoen sin i den endelige filmen).

 

Kan jeg delta på premieren hvis jeg betaler selv?

Så absolutt! Hvis du har lyst til å komme til 2011 Sundance Film Festival, kan du gå til nettstedet http:///www.sundance.org/festival, som åpner i slutten av august 2010. Det blir lagt ut mer informasjon om billetter og innkvartering i midten av september 2010.

 

 

Comments