Lehetséges uticélok    Vissza a főoldalra


Általában gondot szokott okozni, hogy hova is menjünk. Vajon belegondolt e már abba, hogy egy helytelen útvonal terv milyen problémákat okozhat? 

Az első, ami valószínűleg eszébe jut, a rossz útvonalterv elrontja a nyaralását, de ennél sokkal komolyabb probléma is felléphet. Akár saját, a hajója vagy a csapata biztonságát is veszélybe sodorhatja.

A gondos útvonal tervezés során, gondoljon ki alternatív útvonalakat. Merre menjen milyen kikötőt válasszon, ha útközben bármi nemű problémával (vihar, hirtelen rosszullét, baleset) szembesül.

Amikor bajba kerül nem lesz egyszerű jó döntéseket hoznia, és közben még új útvonalat is kitalálnia. Viharban nem egyszerű a térképet böngészni, főleg az Adriai vizeken, ahol sok a zátony, sekély víz. Ebben, a hajón lévő GPS plotter és az angol nyelvű Adriai kikötők leírását tartalmazó füzet, nagy segítségére lehet. De szerintem érdemes beruházni egy saját Adriai kikötők című könyvre mely hasznos információkat tartalmaz és főleg magyarul van. Ráadásul a javításokat folyamatosan letöltheti az internetről, és saját maga is tehet bele bejegyszéseket.

Tengerészeti térképek

Észak Adria

Zadar & Ugljan & Iz & Dugi otok

Kornati & Zut & Pasman & Murter

Murter & Kornati & Kakan

Vis

Hvar

Szigetek:

Losijn Ez a sziget az élénk nyári szezontól kezdve a csendesebb hónapokig, mindig várja azokat, akik a modern társadalom zajai elől menekülnek. Természeti szépsége könnyedén megközelíthető, érintetlensége, varázsa kellemes itt tartózkodást ígér.

Kornati Rendkívüli szépségű kopár szigetek. Remek horgonyozási lehetőségekkel, vagy PISKERA nyugodt kikötőjével. Kornat északi részén, a legmagasabb csúcs, a Metlina alatt található a horvát Adria egyik legérdekesebb természeti csodája, a függőleges, fehér Vela ploca kő.

Telascica Az Adria egész horvátországi részének is az egyik legszebb öble. 1980 óta a szélvédett és eldugott öböl a Telascica Természetvédelmi Terület része. A csodaszép öböl mellé egyetlen település sem épült. Az öböl 25 kisebb öblöt, 5 szigetecskét ölel fel. Ez az egyik legbiztonságosabb és legszebb adriai kikötő, mely sok hajós kedvence.

Krk Ez egy kisebb fajta hetedik kontinens, tele mesés történelmi legendákkal, lenyűgöző tájképpel és szeretetteljes, természetes emberekkel. Elhelyezkedésének köszönhetően Krk kellemes, lágy mediterrán éghajlattal rendelkezik, lehetővé téve egy kellemes tartózkodást a szigeten egész éven át.


Rab A tradicionális vendégszeretet és a helyiek többnyelvűsége azt az érzést kelti az ide látogatóban, hogy ők is egy nagy, hagyományos Rab-szigeti család részesei lesznek, s talán egy pillanatig úgy érzik majd, "született" bennfentesek.

Zut A szigetre látogató hajós, már a kikötés előtt tudhatja, különleges helyre érkezett. A Kornati szigetcsoportjának második legnagyobb szigete. A sziget északkeleti partján, csendes, nyugodt kis kikötő található.

Iz Egyedülállóan festői helyen, a zadari szigetvilág közepén helyezkedik el Iz sziget. Csendes kis halászfalu, nyugodt kikötővel, remek haléttermekkel. A helyiek mindent megtesznek azért, hogy gondos vendégszeretettel várják az idelátogatókat.

Vis
Kellemesen hangulatos, lélegzetelállítóan nyugodt kikötő, a városkáról elnevezett szigeten. Vis már a neolit korban is lakott volt, mégsem lepik el a turisták. Úgy tűnik, egyedül azok az idegenek ismerik csak meg Vis báját, akik jachtjaikkal érkeznek a szigetre. A szigeten található képeslapra illő, mediterrán szépségű, csodálatos hangulatú kis halászfalu, Komiza is. Közelben van a páratlan természeti jelenségéről híres Kék Barlang szigete Bisevo ha arra járunk, kár kihagyni. Menjünk délben, akkor tárul fel a barlang igazi szépsége.

Vbroska A mediterrán fjord városa. Csak aki járt már ott, az tudja megérteni, miért nevezik a helyiek "kis Velencének" otthonukat. Ebben a pici falucskában minden karnyújtásnyira van és mindenki nagyon barátságos. A halászok a mólón odaköszönnek reggel az embernek, amikor éppen elsietnek a pékhez. Az ide látogató turista a település részévé érezheti magát. 

Hvar: Ez a város, az Adria egyik ékszerdoboza, a legnaposabb sziget "fővárosa". A tengerparti hegyek ölelésében fekvő több évszázados mediterrán város rengeteg felfedeznivalót tartogat. Pergő élet, gyönyörű belváros lenn és csodálatos kilátás fenn a hegy tetején lévő híres várból, talán így jellemezhetnénk a méltán híres Hvart. Kellemes sétát tehetünk a tengerparton. Kikötési lehetőség közvetlenül a városfalnál, vagy a vele szemben fekvő kis szigeten: Palmizanán.

Palmizana: A mediterrán botanikus kert. Hvar szigettel szemben levő Sv. Klement szigeten, egy nyugodt, csendes kikötő. Innen indulnak rendszeres vízitaxijáratok Hvar sziget belvárosához. (Kb.: 15 perc menetidő) A sziget túloldalán, egy rövid sétával elérhető remek strandolási lehetőségek vannak.

Korcula
: Marco Polo szülőhelye. Bástyákkal és városfallal övezett ,varázslatos belvárosával, nyüzsgő élettel, hibátlan éttermeivel, finom boraival csábítja a nyaralókat. Csodálatos, sokszínű, lágy mediterrán éghajlatú, a harmadik legnagyobb Dalmát sziget.

Hramina kikötője: Murter sziget északnyugati részén, nagy nyugodt kikötő. Csendes falucska, kellemes vendégszerető helyiekkel vár minden idelátogatót.

Jezera: Csendes kis halászfalu, Murter sziget délkeleti oldalán, kitűnő éttermekkel. Kellemes nyugodt esti sétákat tehetünk bármelyik évszakban. Leld örömödet egy kellemes halvacsorában a frissen fogott halakból!

Brac: Milna városkában, a róla elnevezett öbölben, található a nyugodt, pihenésre alkalmas, hangulatos kikötő. A kellemes éghajlat és a vendégszeretet varázsolja az itt tartózkodást feledhetetlen élménnyé.

 

Bemutatunk néhány várost,

Ahol érdemes kikötni:

TUCEPI: A Makarska Riviéra déli része, közvetlenül a hegyek lábainál fekvő festői kisváros nem okoz csalódást. A halászfaluból kiépült fürdőközpontban szállodák, vendéglátóhelyek foglalják el a városka tengerparti korzóját. Tradicionális szőlőtermesztő vidékről lévén szó, a tavernák és a haléttermek a megszokott kínálat mellett helyi borspecialitásokkal is várják a vendégeket.

VODICE: Régi halászfalu, mégis újonnan kialakított tengerparti sétány, remek hal-éttermek várják a turistákat. A forró nyári éjszakákon pergő éjszakai élet, diszkók, koktélbárok, tömeg, nyüzsgés ragad magával minden látogatót. A kikötő, mely a sétánynál található, tiszta, rendezett.

Saját WEB oldala is van, amely itt található: Vodice sajnos csak angol, horvát és német nyelvű az oldal.

BIOGRAD: A horvát királyok koronázó városa, jól ismert idegenforgalmi és hajózási központ, valamint a róla elnevezett Riviéra szíve is. A Kornati szigetvilág kapujában fekszik. Kellemes tengerparti sétánya, cukrászdái és éttermei a nyugodt kikapcsolódásra adnak alkalmat.

TROGIR: Egyike a legizgalmasabb és legrégibb horvát városoknak az Adrián. A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve. Dalmácia gyöngyszeme, csodálatos óvárosával, sikátoraival, remek éttermeivel,a turisták kedvence. A várost az UNESCO 1997-ben felvette a világörökségek rangos listájára. A hangulatos kikötő a belvárossal szemben helyezkedik el, mely egy hídon keresztül közelíthető meg.

PRIMOSTEN: Hangulatos kis település egy maroknyi óvárossal. Csodálatos a fekvése, ugyanis Primosten egy kis sziget volt, melyet egy keskeny földcsík köt össze a szárazfölddel. A városi kis kikötőtől nem messze fürdési lehetőség a város szabad strandján.

TRIBUJN: Ma is jellegzetes halászfalucska, pazar kikötő szomszédságában. Nyugodt, csendes, kellemes esti sétához ideális hely. Kedvelt fürdőzőhely, ráadásul a várostól délkeletre kiválóan lehet horgonyozni, hiszen csak 7-9 méter mély a tenger. A régi városrészben a part közelében található egy volt Horvát szépségkirálynő kitűnő étterme, mely nem csak hangulatos, de meglepően olcsó és rendkívül finom ételekkel csalogat.

SKRADIN: Már a kikötő felé vezető, gyönyörű sziklákkal szegélyezett, szűk hajózó út a Krka folyó kanyonján felfelé is egyedülálló élmény. A kikötő nyugodt, félig már édes vízben található. Kedves, békés kis városka, keskeny utcácskáival, híres gasztronómiával. Innen lehet remek kirándulást tenni a KRKA nemzeti parkban lévő csodálatos vízeséshez, mely a maga nemében páratlan élmény az Adrián.

ROGOZNYICA: Kellemes, nyugodt, hangulatos kikötő, egy nyugodt kis falucska szomszédságában. Itt található az ország egyik legszebb kikötője, a Marina Frappa. A helybéliek hagyományosan halászatból élnek, melyeket remek éttermekben meg is ízlelhetünk.

SPLIT: Minden túlzás nélkül a helyiek azt állítják, övék a világ legszebb városa. Ezzel nem is érdemes vitába szállni, inkább felfedezni célszerű történelmi látnivalókban igen gazdag belvárosát, mely a kikötőtől egy kellemes sétával érhető el. Ez egy olyan örök ifjú város, mely 300.000 forró, mediterrán temperamentumú lakost számlál és a város múltja 1700 éves történelemre tekint vissza.