NIEUWS   LETS Vlaanderen heeft een nieuwe website.

De website van LETS Vlaanderen kreeg recent een nieuw jasje. Vanzelfsprekend vind je er flink wat informatie over de werking van LETS-groepen. En sinds kort kan je je er ook abonneren op het E-zine van LETS. Meer info: www.letsvlaanderen.be

LETS... wat is dat?


LETS (Local Exchange & Trade System) is een lokale, niet-commerciële uitwisseling van diensten tussen een groep particulieren. 

Meteen een voorbeeld: ik heb zelf helemaal geen groene vingers maar wel een kleine tuin en vraag aan jou om voor mij een tweetal uurtjes in mijn tuin te komen helpen. Jij krijgt daarvoor van mij 40 klontjes. Dat is mijn waardering voor jouw werk. 

Die klontjes - een fictieve valuta - worden geregistreerd waarbij jouw saldo nu met 40 klontjes wordt verhoogd en mijn saldo meteen ook met hetzelfde aantal klontjes wordt verlaagd. Beide nieuwe saldo's worden genoteerd. Tot zover deze LETS-transactie.

Maar het gaat verder: enkele dagen later contacteert iemand anders mij omdat ik goed ben in het oplossen van computerproblemen. We spreken af dat ik de volgende dag even langs kom. De volgende dag kom ik naar jou, we maken een praatje, drinken een kopje koffie en daarna slaag ik erin om op een uurtje tijd jouw computer terug in orde te krijgen. Een transactie van 20 klontjes.

LETS'en is dus elkaar helpen van dienst zijn. Iedere LETS'er die lid is van LETS Tienen beslist zelf wat hij graag voor iemand anders wil doen en ook waar hij of zij zelf hulp bij kan gebruiken. Welke hulp kan dat zijn? Een beetje van alles: boodschappen doen, helpen in de tuin, thuis bij iemand het eten helpen klaarmaken voor een familiefeestje, een fietsband herstellen, meegaan winkelen om advies te geven bij een aankoop... dit en nog veel meer. Het kan allemaal. De klemtoon ligt op: elkaar helpen.

Dit niet-commercieel systeem ontstond in 1982 in Canada toen er bij de sluiting van een fabriek veel mensen zonder werk en dus ook zonder geld kwamen te vallen. Maar ook als je een doorsnee inkomen hebt is dit een zeer fijne manier om elkaar te helpen. In Tienen bestaat LETS reeds sinds 1999.