Zaden voor Voedsel

Jouw pitjes zijn góúd waard!

Ruilkring Lets Harderwijk doet mee aan het project 'Zaden voor Voedsel'.

Hoe de pitjes die jij anders weg zou gooien, straks leven brengen in de woestijn. Zó simpel, zó doeltreffend! Voor de mensen met pit!

Gooi jij altijd de pitten weg van de paprika's, meloenen, pompoenen etc.? Misschien wil je ze voortaan bewaren om op te sturen naar dit mooie initiatief.

Zaden van tropische vruchten kunnen nieuwe vruchten laten groeien. Dank zij een Belgische professor, die een goedje heeft ontwikkeld om zelfs op de kaalste, droogste grond voedsel te laten groeien. Als je dat door de grond schept, houdt die veel langer vocht vast. En dit spul helpt voor járen. Verder leert hij mensen om in plastic flessen en bakjes te tuinieren, wat ook grond en vooral water scheelt. Eigenlijk een soort broeikasjes, die, als de planten groter worden, open kunnen.

Kilo's voedsel uit één handje pitjes.

De combinatie van de door de Belgische professor Dr. Willem van Cotthem meegebrachte pitjes, samen met de manieren om die te laten groeien op plaatsen die anders onvruchtbaar zouden zijn, vormt een magnifieke, spotgoedkope en goed werkbare bron van voedsel. Zo ontstaan er gezinstuintjes en schooltuinen vol leven, in eerder troosteloze en uitzichtloze situaties. Denk je eens in hoeveel kilo eten er kan groeien uit één handje pitjes! Hoeveel groente/fruit met pitjes eet jij in een maand? En hoeveel mensen kun je daar wel niet mee voeden? En het mooie is: uit de vruchten die men kweekt, kan men zelf ook weer de pitten verzamelen. Dit worden de planten voor de volgende oogst. Maar dit niet alleen; de pitten kunnen ook uitgedeeld worden in de omgeving. Buren en familieleden zijn natuurlijk nieuwsgierig en kunnen zelf ook beginnen hun eigen voedsel te verbouwen. Zo wordt jouw handje pitjes een prachtige olievlek van leven.

Doe je mee? Jouw pitjes zijn goud waard!

JE ZADEN KOMEN REGELRECHT BIJ DE

ALLER-ARMSTEN TERECHT.

Wat kan je allemaal verzamelen? Er zijn vele soorten pitjes die zich bij ons heel goed laten verzamelen om op te sturen: meloen, pompoen, aubergine, courgette, komkommer, paprika, tomaat, boomtomaat, passievrucht, kiwi, perzik, nectarine, amandelen, avocadopitten, passievrucht, papaja, abrikozen... eigenlijk de zaden van ALLE TROPISCHE (exotische) VRUCHTEN.

En hoe moet dat dan? Eigenlijk heel makkelijk: zorg dat het vruchtvlees er af is, zorg voor schone, droge pitjes, stop ze in een zakje, zet er op (of stop er een briefje in met) wat het voor zaadjes zijn en stuur ze op.

Hoe ga je het best te werk?

1. Verwijder de zaden uit het stuk groente of fruit. Spoel de zaden even in water, laat ze volledig drogen op een bord (niet op een papier, want dat kleeft!) en steek ze in een papieren zakje of envelop met de naam van de vruchtensoort.

2. Houd de verschillende soorten mooi gescheiden en noteer de juiste naam op de envelop: meloenen en watermeloenen worden nl. niet op dezelfde manier gekweekt!

Wat niet? Niet alles groeit even makkelijk in de (sub)tropen. Daarom zijn pitten van bijvoorbeeld sinaasappel, pruim, kersen en de ginkgoboom niet geschikt. Alles wat een winterrust nodig heeft, groeit niet in de tropen.

Stuur de zaadjes naar:

Marja Verrijk

Gooilandlaan 24

8443 BJ Heerenveen

Lets do it: Het is natuurlijk leuk om met anderen samen te sparen. Vraag je vrienden, familie, klasgenoten en buren om mee te doen; zo kun je het ook samen opsturen. Scheelt weer!

Voor tips hoe je ze moet drogen, en voor achtergrondinformatie kijk je op:

- http://plazilla.com/jouw-pitjes-zijn-gd-waard

- http://zadenvoorleven.wordpress.com