LETS HOME

LETS: Lokaal Economisch Transactie Systeem. We zijn een ruilkring in Harderwijk. We helpen elkaar (diensten) en we ruilen met elkaar (goederen). We betalen elkaar in spatten.

Besparen

Door lid te zijn van LETS Harderwijk kun je geld besparen doordat je goederen en diensten betaalt met spatten. Reparatie van spullen wordt 'betaalbaar' omdat je geen hoog arbeidsloon hoeft te betalen. En door bijvoorbeeld een heggenschaar te lenen, hoef je deze niet zelf te kopen.

Lokaal geld

Spatten worden gebruikt als ruilmiddel voor het ruilen van spullen en diensten. Elk lid is gelijkwaardig, elke dienst is gelijkwaardig. Het ruilmiddel is niet gebaseerd op het economische systeem van vraag en aanbod, maar op de tijd die met de dienst gemoeid is. Eén spat staat gelijk aan een kwartier werk. Ongeacht hoe zwaar of moeilijk de klus is. Dit ruilen hoeft niet met dezelfde persoon.

Diensten ruilen

Een voorbeeld: Evelien heeft een fiets met een lekke band. Zij vraag Bas om de band te plakken. Bas is er drie kwartier mee bezig en Evelien betaalt hem hiervoor drie spatten. Bas moet een sollicitatiebrief schrijven maar is hier niet handig in. Hij vraagt Sonja om hem te helpen. Samen maken ze in anderhalf uur tijd een prachtige brief, waarvoor Sonja zes spatten bij Bas in rekening brengt. Evelien heeft inmiddels al weer spatten verdiend door voor iemand een lekkere appeltaart te bakken…

Goederen ruilen

Ook spullen worden geruild tegen spatten Via de speciale ruilbeurs die elk jaar georganiseerd wordt of gewoon via een berichtje aan de andere Lets-leden. De ruilers bepalen zelf hoeveel spatten ze het geruilde waard vinden.

Talent

Ons principe: iedereen heeft een talent. Boekhoudkundige hulp of een taart bakken worden allebei met hetzelfde 'uurloon' betaald. Ruilkring Lets Harderwijk biedt je de mogelijkheid om datgene te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En anderen voor jou te laten doen waar zij goed in zijn! En met Lets maak je deel uit van je een netwerk van mensen op wie je terug kunt vallen voor hulp en advies.

Duurzaamheid

Door lid te worden van LETS Harderwijk vind je hulp dichtbij, in je eigen directe omgeving. Door hulp en advies kun je bijvoorbeeld meer doen met minder energie of nieuwe mogelijkheden ontdekken met je huidige garderobe. Hergebruik van spullen wordt gemakkelijker omdat je deze binnen de groep kunt aanbieden.

Sociaal netwerk

LETS Harderwijk bestaat momenteel uit zo'n vijftig leden. Deze leden komen uit Harderwijk, Hierden en Ermelo.

Circa vijf keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd. Zo is november meestal de maand voor een ruilmiddag, waarbij iedereen overbodige spulletjes aanbiedt. Elke zomer is er een gezamenlijke picknick waarbij je tijdens het ruilen en eten van zelf gemaakte lekkernijen met andere leden kunt kennis maken en kunt handelen. Daarnaast zijn er nog vier Letscafé's, vaak met een leuke lezing of activiteit, waarbij je elkaar kunt ontmoeten.

Meedoen?

Kom eens langs op een Letscafé om kennis te maken!

Delen

20% van de Nederlanders deelt.

Gereedschap, eten of kennis, de deeleconomie krijgt steeds meer voet aan de grond.

In 2013 deelde nog maar 6% van de bevolking.