de meeste mensen deugen

Uit een bericht van Rutger Bregman (op facebook)

Het allerbelangrijkste is dat het nieuwe verhaal uitgaat van een positief mensbeeld.

De SP heeft inmiddels meer dan 200.000 handtekeningen binnen voor het Nationaal Zorgfonds, en dat is een goed begin.

Maar ik denk dat er ook nieuwe ideeën nodig zijn, zoals de totaal andere democratie waar David Van Reybrouck voor pleit en het basisinkomen waar steeds meer mensen enthousiast over zijn.

Voorbeelden: we organiseren onze economie op basis van vakmanschap en vertrouwen in plaats van concurrentie en bureaucratie. En we bedenken een nationaal plan van ontmoeting, waardoor hoog- en laagopgeleid, zwart en wit elkaar veel vaker tegenkomen.

Uit onderzoek na onderzoek blijkt immers dat empathie beter werkt dan mensen wegzetten als idioten en racisten.

Maar het allerbelangrijkste is dat het nieuwe verhaal uitgaat van een positief mensbeeld. Roep het van de daken: de meeste mensen deugen. De meeste mensen willen iets maken van hun leven en gunnen anderen het beste. De meeste mensen willen iets bijdragen aan hun land. Wat dat betreft denk ik dat het links van de toekomst ook nationalistisch moet zijn.

Niet om de grenzen te sluiten, maar wel om trots uit te dragen hoeveel we delen en hoe ver we samen gekomen zijn. ‘Wat kan ik doen?’, vraag je je misschien af. Het antwoord is niet zo moeilijk. Informeer jezelf. Zoek anderen op, niet alleen online maar ook in het echt. Zoek ze op in kroegen en op scholen, op straat en onder lelijke tl-buizen. Richt nieuwe clubjes op, of sluit je aan bij bestaande organisaties die strijden voor duurzaamheid en rechtvaardigheid (ze zitten maar al te vaak te springen om nieuwe mensen).