Felhívás a "nagyszüleinktől tanultuk" pályázatra

A testvérosztályok újabb, közös programja (2009. október 15-16-17.) 4.a és 2.c

A program:

Okt. 15, csütörtök – délben érkezés az iskolához. Délután családi program.

 

Okt. 16, péntek – Tanulmányi kirándulás Biharra a 2. C minden tanulójával együtt. Téma: Ősz a határban.

             

 

Okt. 17, szombat – Tanulmányi kirándulás a vendégfogadó gyermekekkel Sonkolyosra  (Nagy Magyar barlang), Körösrévre (agyagedény készítés).

 

                              

Okt. 18, vasárnap – családi program, délután hazaindulás.

 

 

Javaslat: kényelmes kiránduló öltözék, esőkabát (!!!), jókedv.

 

Vendégfogadó családok:

 

 1. Ecsedi Anna – Nemes Vivien
 2. Molnár Bence – Koós Sándor
 3. Páll Bence – Oláh Balázs
 4. Kalmár Gergely – Paublusztig Tamás
 5. Menyhárt Dalma – Szoboszlai-Gáspár István

 

 

Szeretettel várunk!!!

 

Nagyváradon jártak a 4. osztályosok (2009. okt.15,16,17,18)részletek itt VIDEÓ Fényképek

Meghívást kapott a 4.a osztályunk, a tavalyi programok folytatására, a testvérosztályunktól.A testvérosztály meghívásának tettek eleget a negyedikesek, akik ellátogattak Nagyváradra, Dóra néni - az új osztályfőnök - vezetésével. A több órás utazás után, csütörtökön este érkeztünk meg, már várták őket az ottaniak, a 2.c osztályosok, osztályfőnökük Tunyogi Katalin és a befogadó családok, akik vendégül látták, befogadták a mieinket. Sokan közülük, már régi ismerősök, hiszen már töltöttek el együtt napokat. Az első napon az "ŐSZ" projekt jegyében fantasztikus programot szerveztek nekünk. Lovas szekerekkel jártuk körbe Bihar nevű helység nevezetességeit, a hatalmas gazdasági központot, az aszfaltot készítő üzemet, a téglagyárat, a tésztaüzemet, a sütigyárat, és a pékséget. Nagy élmény volt a lovak hajtása, ismerkedés ezekkel a nagyon modern üzemekkel,emberekkel. Mindenhol meg is vendégelték a gyerekeket.  Íjászkodással fejeződött be a csodás nap, mindenki hazatért a vendéglátójához.

Másnap Sonkolyosra indultunk, a Kárpátokba. Igazi meglepetés volt látni a hófödte hegyeket, sőt kézbe is tudtuk venni a havat. Gyönyörű, öszi táj terült elénk sziklákkal, hegyi patakokkal és folyókkal. Átkeltünk függőhidakon, pisztrángokat látogattunk meg medencéikben, visszafele pedig vizierőműben is körülnéztünk.Mezőtelegden megcsodáltuk a református templomot, ahol a lelkész testvérosztályunk egyik szülője, Dalma régi vendéglátója. Másnap, a vasárnap délelőttöt a vendéglátó családoknál töltötték a gyerekek, többen bábszínházba mentek.

Köszönjük a csodás, szivélyes vendéglátást, a sok kedvességet és a gyerekek befogadását is! A két osztály közös honlapja itt Videó  Fényképek Másik fényképek 

Vendégeink a jubileumi ünnepélyen, bográcsozáson, érdi kiránduláson (2009.09.26)

Hét fős küldöttség tisztelt meg bennünket a szeptember 26-iki jubileumi ünnepélyünkön, akik Nagyváradról érkeztek a testvériskolánkból. Már pénteken estefele fogadtuk őket, kolléganőink közül még süteményt is sütöttek. Beszélgetés, az iskolánk bemutatása volt a téme, megismerték épületünket is. Soós Sándor, Soós Gizella, Tunyogi Kati, Molnár Tünde, Márkus Mária, Kovács Enikő, Taut Eliza voltak a küldöttség tagjai. Részt  vettek az ünnepélyen, egy csodás kerámiát kaptunk ajándékba. Itt látható: Este önálló bográcsot kaptak, ahol nagyon finom gulyást főztek,  különdíjasok is lettek. Igazgató úr igen tehetséges szakács. Másnap ismerkedtünk Érd nevezetességeivel, Ófaluval, Dunával. Köszönjük a megtisztelő látogatást!

Fényképek

 

Természetvédelmi konferencia(2009.07.16,17)

Nagyváradon - a már hagyományos - tanároknak, tanítóknak megszervezett konferencián vehettem részt, hallhattam érdekes előadásokat, mehettem csodálatos kirándulásra. Részletek itt (Leszák Ferenc)

Ranschburg Jenő tanár úrral Nagyváradon. (Leszák Ferenc)

Az a megtiszteltetés ért, hogy híres, nevezetes tanítónkkal utazhattam Nagyváradra egy könyvbemutatóra. Amellett, hogy utazhattam, még a sofőrje is voltam. Ki ne ismerné a mi generációnkból  a közérthető, varázslatosan előadó, a gyermek megértésére nevelő, tanácsokat adó ezáltal már a hetvenes, nyolcvanas években sokunknak családtagnak számító professzor urat. A nagyváradi Prolog Könyvkiadó jelentette meg egyik könyvét, a Szeretet, erkölcs, autonómia címűt. A könyv megjelenése alkalmából Tanár úr előadást tartott, dedikált, a nagyváradiak nagy örömére. Az előadás és a másnapi Nagyvárad környéki kirándulás hangulatát adják vissza a fényképek.  Meg lehet nézni itt! Most nem részletezném az élményeket, benyomásokat, csupán összefoglalnám: nagyszerű ember!   

Tantestületi rétessütés, meggymagozás

Váradi küldöttség vett rész a tanév végi értekezleten, az utolsó ebéden és a meggyes rétes sütésében (2009.június 19.)

Testvérosztály

Megnézheted itt a sulitévében. Csütörtökön, útrakelt öt 3.a-s tanuló az Gonda Viktória osztályfőnök és Leszák Ferenc igazgató kíséretében, hogy viszonozzák a váradi gyerekek korábbi látogatását, ismerkedjenek nagyváradi iskolásokkal, az ottani iskolai élettel és hogy érdekes programokban vegyenek részt. Az váradi George Cosbuc (9-es számú) iskola elsőseivel barátkoznak testvérosztály kapcsolaton keresztül a mi gyermekeink. Tunyogi Katalin osztályfőnök és a fogadó szülők érdekes programokat állítottak össze, persze nem is a program a lényeg, hanem a  vendégszeretet, a barátság. Az első nap estéjét már a széchenyisek a vendéglátó családoknál töltötték, Menyhárd, Dalma, Ecsedi Anna, Molnár Bence, Hodosi Claudia, Kalmár Gergely egy kivételével gyorsan beilleszkedett, gyorsan otthonosan érezte magát a családoknál. Másnap nagyon érdekes program ígérkezett, egész nap a medve projecttel foglalkoztak a gyerekek, hiszen a nap fénypontja a Medvebarlang meglátogatása volt. Délelőtt megismerkedtek a gyerekek a medvék életével, tulajdonságaival, sőt még medveszobrot is készítettek. Nagy élmény volt a barlang, hiszen a csodás cseppkövek, óriási termek mellett medvecsontok garmadáját láthattuk, egy földomlás több mint száz medvét zárt be ide, sok ezer évvel ezelőtt. A gyerekek tátott szájjal és hangos ovációval fogadták a barlang csodás világát. Másnap, szombaton a váradi magyar majális kínált jó programot, szórakozást körhintákkal, bazárokkal, különleges sültekkel és a híres vár látnivalóival. A Cosbuc iskola gulyásfőző versenyen vett részt, az elkészült finomság Soós Sándor igazgató úr remeke volt. Az iskolai bemutatkozó sátornál a Széchenyi Iskola képeit is kitettük, amelyek az iskolai életünk egy kis részét ábrázolták.  Vasárnap családi program volt, a gyerekeink a fogadó családdal várost néztek, játszottak, kellemesen töltötték az időt. Köszönjük a nagyon emlékzetes, szívbéli vendéglátást, amely minden szép látnivalónál többet jelentett!   

SZTV sulitévé 2009.05.22.SULITÉVÉ: Beszámolók: Ismét Nagyváradon jártunk,a 3.a  testvérosztályánál. Hétfőn tartuttuk meg iskolánk Mi mit tudunk ? műsorát. Nagy siker a megyei angol versenyen. Eredményes volt a "doboz nap" Megnézheted itt

Nagyváradi gyerekek a testvérosztálynál Képek a megérkezésről 2.nap itt VIDEÓ itt

VIDEÓ itt

2009. április 23-án nagyváradi elsősök érkeznek kimondottan a testvérosztályi program jegyéében. A széchenyis 3.a (Gonda Viktória, osztályfőnök) és a váradi 1.c osztály (Tunyogi Katalin osztályfőnök) tanulói töltenek el együtt néhány napot. Köszönjük a széchenyis szülőknek a befogadást, vendéglátást, hiszen a váradi gyerekek családoknál lesznek. A programban szerepel játék, ismerkedés, közös tanórák, állatkert és Tropicárium meglátogatása. Április 23-án érkeztek a nagyváradi gyerekek, hat elsős, három fiú, három lány. A széchenyisek nagy izgalommal várták a vendégeket, amikor megjött a busz, minden táskát, csomagot segítettek lepakolni.  Az érkezés után ismerkedés volt a tanteremben, utána pedig közös játék az udvaron. A játékvárunk nagyon népszerű volt. A játék után a váradi gyerekek hazamentek a vendéglátokhoz. A másnapi elbeszélésekből kiderült, hogy nagyon jól érezték magukat, sőt, szeretnének maradni is. Pénteken (április 24.) közös tanórákon vettek részt. Elsőnek testnevelés órán próbálták ki és fejlesztették ügyességüket. Utána pedig matematika és magyar órákon dolgoztak közösen. Ebéd után a közös napközis élet következett, majd a strandra mentek, nem fürödni, mert azt nem lehet, hanem az ottani játszótérre játszani, majd fagyiztak egyet az Osváthnál (támogatónk) Ezek után mindenki hazatért a családhoz. Szombaton a csapat (vendéggyerekek, vendéglátok és az osztályból is sokan) ellátogattak a budapesti állatkertbe. Nagy élmény volt az állatsimogatás, különböző bemutatókat láthattak az állatkert területén letelepedett szervezetek tagjai részéről. Vasárnap délelőtt a Camponában levő Tropicáriumot látogatták meg, nagy élmény ott a cápa akvárium. Herber Krisztina szülő fényképei itt  Az Állatkertben közösen A Tropicáriumban közösen VIDEÓ itt

Szerződés aláírása Nagyváradon (2009. 04. 19)

Iskolai küldöttségünk kíséretében aláírtuk a most már hivatalosan is a testvériskolai szerződést. Nagyváradon szakmai megbeszélésre, másnap kolozsvári  tanulmányútra került sor. Természetesen a küldöttségünk új tagjai bejárták Nagyvárad utcáit, megtekintve annak nevezetességeit is. Fényképek itt. 

"Toll, könyv és ecset" alsós verseny  Fényképek a versenyről itt. Sulitévében

Óriási részvétellel rendeztük meg a városi, körzeti (Tárnok) és nemzetközi versenyünket (Nagyvárad). Fogalmazás, szövegértés, és rajzos feladat megoldásában vettek részt a gyerekek második évfolyamtól negyedikig, minden iskola minden osztályából 3-3 tanuló jelentkezhetett. Mintegy 150 gyerek jött el. Nevezetes szinfoltja volt versenyünknek az, hogy kilenc gyerek Nagyváradról érkezett a George Cosbuc Általános Iskolából, testvériskolánkból. A gyerekeket a széchenyis szülők és tanulók fogadták be, látták vendégül. A versenyen a zsűri értékelése alapján a legjobb három tanuló kapott oklevelet és jutalmat, kategóriánként és évfolyamonként. Az összesítés alapján pedig a legjobb eredményt elérő iskola kupát és oklevelet. A a legtöbb pontot elérő iskola a Széchenyi lett, de a hagymányoknak megfelelően átadta a kupát a második helyezettnek, a Kőrösi Iskolának. A verseny nagy izgalmak között folyt, levezetésképpen a gyerekek - feladataik megoldása után-, amíg a zsűri dolgozott,- gyöngyöt vasaltak, Szigeti Eszter szórakoztatta őket énekkel, zenével. 

Fényképek a versenyről itt. 

Felhívás-vendéggyerekek fogadása

Február 24-én rendezzük meg a „Toll, könyv, ecset” elnevezésű alsós versenyünket. Erre az alkalomra Romániából, a nagyváradi testvériskolánkból is érkeznek tanulók. Kérjük, segítsenek az érkező gyermekek elszállásolásában! A 2. évfolyamról 3, a 3. évfolyamról 3, a negyedik évfolyamról szintén 3 tanuló fog érkezni! Nagyon jó alkalom a barátságok létrejöttéhez, az ismerkedéshez! Szállást, részbeni ellátást  kérünk! Kérjük a szülőket, jelentkezzenek a gyerekek befogadására az osztályfőnöknél!

 

Köldöttségünk Nagyváradon2009. február 6-án hat fős küldöttség kelt útra a nagyváradi testvériskolánkba, amely George Cosbuc román költő nevét viseli. A megérkezés után találkoztunk az ottani pedagógusokkal, a beszélgetés és ismerkedés után városnézésen vettünk részt a csodás, esti fényekben pompázó belvárosban, Péter I. Zoltán idegenvezetésével, aki a legnagyobb helyi szaktekintély a város történetének és nevezetességeinek ismeretében. Másnap, szombaton megtekintettük a város legnagyobb, kiemelkedő épület-együttesét a Püspöki Palotát és a Székesegyházat, amely még mindíg sugározza Nagyvárad egykori gazdagságát, fényét. Szent László hermájánál készítettük el csoportképünket, hiszen a város ezer szállal kötődik nevezetes királyunkhoz!

Szombaton, délután szakmai napon vettünk részt kedves vendéglátóinkkal együtt, tapasztalatcsere volt az ottani írástanítás módszereiről, nemezeltünk és farsangi gipszöntés és festés volt a téma, közben az ottani magyar- és angol tanítás jellegzetességeit ismertük meg, az oktatási rendszerrel egyetemben. Bejártuk az iskola épületeit, megnéztük a tantermeket és érdeklődéssel hallgattuk az ottani terveket, mert a felújítás nálunk is aktuális téma. Mindkét iskolára nagyon ráférne.

Vasárnap irodalmi kirándulásra mentünk, Nagyszalontára, Arany János múzeumát megtekinteni a Csonkakatoronyban.Megcsodáltuk a múzeum gazdagságát, amellyel nagy költőnknek állít emléket, valamint a város parkját, ahol a magyar történelem nagy alakjainak és a város nevezetes szülötteinek állítottak szobrokat. Érdekes volt hallani a toronyórát, amely a Kossuth nótát játszotta. (Persza a román Iancu-nótát is)

 

 

Nemzetközi versenyen jártunk FÉNYKÉPEK ITT ÉS ITT IS SulitévéAranytoll Nemzetközi Meseíró Verseny - döntő NagyváradonVideó Részletes beszámolók a nagyváradi újságokban

Nagyváradra utazott 3 tanulónk, a romániai magyar iskolák országos (Románia) meseíró versenyére kaptunk meghívást a Pertinax Egyesülettől. A  romániai megyékben a magyar gyerekek selejtezőkön vettek részt, ennek eredményeképpen a megyék legjobb meseíróit hívták meg az országos döntőre. Berta Dominik (4.a), Morgos Mátyás (4.b) és Szabó Barnabás (4.c) képviselték iskolánkat, mint a testvériskolát. Az első napon, pénteken igen látványos bemutatkozásra került sor, amikor is - nem szokványos                      módon - mesébe ágyazottan mutatták be magukat a gyerekek.

Másnap, a több, mint 30 gyerek helyet foglalt a Partiumi Magyar Egyetem egyik termében, hogy 2 óra alatt a megadott tíz szó felhasználásával megírja a maga meséjét. Érdekes volt, hogy a helyi Partium Rádió köszöntötte a gyerekeket, bemondták neveiket, sőt a tíz verseny-szót is, amelyeket a mesében használni kellett. Igazán fordulatos mesék születtek, igazi meseelemekkel, fordulatokkal és szereplőkkel, úgy, hogy a mese írója is beleszőtte önmagát a cselekménybe. A mese megírása után karácsonyi ajándékkészítő foglalkozáson vehettek részt. A délutánt a fogadó családokkal töltötték, köszönjük Iza néninek, Gyuri bácsinak, Rozália néninek, Barna bácsinak a szives vendéglátást és a vendégszeretetet!

A neves személyiségekből álló zsűri - a Napsugár és Mákvirág gyermekújságok főszerkesztői és a helyi iskola pedagógusa - igen nehéz helyzetben volt, de igazságos döntést hoztak.

Este került sor a díjkiosztó gálára, amelyben a díjak és ajándékok átadása közben változatos műsor szórakoztatta a nagyszámú nézősereget. A testvériskolánk énekkara, néptáncosai, a nagyváradi más táncosok, valamint bohócok léptek fel nagyon sikeresen. Közben mindenki megkapta az aranytollas oklevelét, a szervezők gondoltak a felkészítő tanárokra, a kísérőkre is. A három széchenyis gyermek nagyon érdekes mesét írt, a Pertinax Egyesület és a Prolog Könyvkiadó különdíját kapták meg. Ugyanígy jól szerepelt a mási két érdi gyerek is, Kecskés Áron (Hunyadi Iskola) és Urbán Ákos (Teleki Iskola), akik az érdi Párbeszéd Egyesület szervezésében a meseíró verseny Érd Városi fordulóján lettek a legjobbak. Köszönet a váradi szülőknek a szivélyes vendéglátásért, Tunyogi Katalinnak - a főszervezőnek - a meghívásért, a csodálatos élményért, amit a verseny, a találkozás a romániai magyar pedagógusokkal, a baráti beszélgetések, a gyerekek és a fogadó családok kialakult barátsága, a szivélyesség és a csodálatos hangulat fémjelzett. Ahogy a gyerekek fogalmazták: "Ezt nagy kár lett volna kihagyni

 

2008. november 20. Ilyen még nem volt!! Meseíró verseny, a romániai magyar iskolák versenyének rendszerében. Érdről 2 fő juthat tovább a Nagyváradon megrendezendő romániai magyar iskolák országos versenyére.  A versenyt a Pertinax Egyesület vezetője, Tunyogi Katalin szervezte. Az érdii selejtezőt iskolánkban rendezzük meg november 28-án, pénteken délután. További info itt

 •  Látogatás Nagyváradon 2008. nov. 7.8.9. A Magyar Népi Kultúra Napja

   A partneriskola novemberi programján vettem részt. (L.F.) A Magyar Népi Kultúra Napján Táncház, néprajzi vetélkedő, a kézművesség minden válfaja szerepelt a programban, Nagyváradon. Nagyon jó volt látni a gyerekek aktivitását, lelkesedését.

  sulitévében

   

  TERMÉSZETVÉDELMI KONFERENCIA, NAGYVÁRAD, 2008. JÚNIUS 26-27. 

  ITT             KLIKK A KÉPRE!

  A HELYI ÚJSÁGBAN TUDÓSÍTÁS                                                              A HAVASREKETYEI VÍZESÉS ZÚGÁSA

   MÁSIK ÚJSÁGCIKK    

   KÉPEK A KIRÁNDULÁSRÓL                                   KLIKK A KÉPRE!

  Föld vétele az Aradi 13 Vértanú kivégzésének hagyomány szerinti helyéről, Arad, 2008. június 28. A föld a Kutyavárban létesítendő emlékhely számára volt szükséges. Nagy köszönet a helyi segítőknek, Cziszter Kálmánnak, Kiss Annának (Arad) Tunyogi Katinak (Nagyvárad)

   

  NAGYVÁRADI KÜLDÖTTSÉG LÁTOGATÁSA NÁLUNK

   

  2008. május 23. PÉNTEK

  ÉRKEZÉS: 14-15 ÓRA KÖZÖTT

  FOGADÁS, A NEHÉZ ÚT UTÁNI LAZÍTÁS-RÖVID  BESZÉLGETÉS A KOLLÉGÁKKAL, RÖVID ISKOLABEMUTATÁS, KÁVÉ, ÜDÍTŐ, SÜTI – NAGYISKOLA ZSIBONGÓ VAGY TANÁRI

  LÁTOGATÁS A FÖLDRAJZI MÚZEUMBAN, 16.30-TÓL.18.30-IG IDEGENVEZETÉSSEL, MAGYARORSZÁG EGYETLEN ILYEN JELLEGŰ MÚZEUMA, A MAGYAR UTAZÓK ÉS FÖLDRAJZI FELFEDEZŐK KIÁLLÍTÁSA, SÉTA A GYÖNYÖRŰ MÚZEUMKERTBEN

  FAGYIZÁS- ELŐÉTELKÉNT A VACSORÁHOZ

  VACSORA A LIGET CAMPINGBEN, FALUSI FERINÉL – ŐZPÖRKÖLT,(VAGY MÁS) BESZÉLGETÉS AZ ÉRDI EGYESÜLETEK EGY-KÉT KÉPVISELŐJÉVEL

  2008. május 24. SZOMBAT

  REGGELI 7.30-8.15 KÖZÖTT

  INDULÁS A SZAKMAI PROGRAMRA: 8.30

  MŰVÉSZETI SZAKMAI PROGRAM: 9-ÓRÁTÓL 10 FŐ Széchenyi  Iskola 4 fő Nagyvárad

   PROGRAMBAN MINDENKI BEMUTAT OLYAN TEHNIKÁKAT, AMELYEK A GYEREKEK VIZUÁLIS NEVELÉST SZOLGÁLJA. MINDEZ SZABAD ELOSZTÁS SZERINT. MINDEN RÉSZTVEVŐ MAGA IS MEGALKOTJA MUNKÁJÁT A BEMUTATÁS SZERINT.

  EBÉD.: 12.30-KOR FELSŐS EBÉDLŐ – „MERJÉL MAGAD” PROJECT, TÁLALÁS SZABADON ÉS EGYÉNILEG

  A MŰVÉSZETI PROGRAM VÉGE: KB14-15. ÓRA

  ÉRDI KÖRUTAZÁS: SZÉLTÉBEN, HOSSZÁBAN, MINARET, DUNAPART, KÖZPONT

  VACSORA: 18.30 – ÉRDLIGETI CAMPING

  SZINKRONÚSZÓ BEMUTATÓ BUDAPESTEN – ORSI PROGRAMJA

  2008. május 25.VASÁRNAP

  REGGELI: 7.30-8.15

  TERMÉSZETVÉDELMI PROGRAM 9-TŐL

  LÁTOGATÁS A HÍRES FUNDOKLIA VÖLGYBEN

  FAGYIZÁS

  LÁTOGATÁS A MARTONVÁSÁRI ARBORÉTUMBAN

  EBÉD- CAMPING

  BESZÉLGETÉS- LEVEZETÉS AZ ISKOLÁBAN

  Érdi Kamarazenekar koncert körútja, közös szervezésben 2008.április 29-30.

  Diavetítés itt

  A tantestületi kirándulás helyett az Érdi Kamarazenekar járt Nagyváradon, Nagyszalontán és a Medvebarlangban. A csoportban voltak azért széchenyisek is, de főleg zenetanárok, az érdi Lukin László Zeneiskolából, de mások is. A zenekar sikeres koncertet adott  a Postcumban, előtte, utána megismerkedett Nagyváraddal és a környék nevezetességeivel is.

  Városnézés a szakavatott (Péter I. Zoltán: lásd fényképek)idegenvezetővel, séta a belvárosban, Kőrösparton  Nemzeti Szinház, Városháza, Látogatás a híres Püspöki Palotában, Szent László emlékhelyek. Nagyvárad történetéről hallottunk.

  2. nap:Nagyszalonta és Medvebarlang meglátogatása

  Reggel indultunk Nagyszalontára. . Csonkatoronyban Arany János kiállítást tekintettünk meg, Imrével a nagyon tájékozott idegenvezetővel. Utána Tódor Albert alispán, lokálpatrióta mutatta meg a várost, mesélt polgármesteri múltjáról. Nem véletlen, hogy a városban Kossuth, és sok magyar személyiség szobra is látható. a toronyóra a Kossuth-nótát játssza.

  Hosszú és zötykölődő utazás után érkeztünk Belényestől nem messze levő Medve-barlanghoz. Csodálatos látványban volt részünk a cseppkőbarlagban. Nézd meg a fényképeken ezt is. (A fényképek: Gotthárd, Dani, Ildikó)

  Megkötöttük a megállapodást! Olvasható itt

  Rajz és vizuális tanártovábbképzés

   2008.04.20. Vizuális kultúra és nevelés kérdéseivel foglalkozó továbbképzésen vettünk részt Nagyváradon. Rendkívül érdekes, színes, változatos és a pedagógusoknak is fejlesztő jellegű foglalkozáson voltunk. A képzést vezette Ritók I. Nóra a berettyóújfalusi Igazgyöngy Művészeti Iskola vezetője. Lenyűgözött bennünket a szakmai hozzáértése és az a sok, változatos technika, amely a gyermekek fejlődését keginkább segíti. (2008.04.18-20) Képek itt Az Igazgyöngy Alapítvány

  Toll és könyv

  Az általunk rendezett városi illetve körzeti alsós magyar versenyünkön részt vett két nagyváradi negyedikes tanuló is, elkísérte Már a verseny előtti délután megérkeztek, Rácz Dóra és Lilla. Egy rokonuk él Érden és nála kaptak szállást, bár iskolás gyerekeink szülei is felajánlották ezt. A két lányt a negyedikesek befogadták, a 4.a-ba "jártak" iskolába, a menzán kaptak ebédet, tízórait, nagyon ízlett nekik a gombaleves, mint utólag hallottuk. A versenyen Rácz Dóra a 3. helyezett lett, amihez gratulálunk. Képek itt diavetítétes: itt

  ORSZÁGOS MESEÍRÓ VERSENY HATÁRON TÚL, Naggyváradon képek

  A Széchenyi Iskola  meghívást kapott a nagyváradi Pertinax Egyesülettől, amely alapján egy nagyon érdekes versenyen mérkőzhettek meg negyedikes kiválasztottaink a romániai magyar iskolák megyei legjobbjaival. A versenyben több, előre megadott szó felhasználásával kellett mesét írni a szabályoknak megfelelően. Iskolánkat Oláh Eszter (4.c) és Benedek Levente (4.a) képviselték. Családok fogadták be őket, hiszen pénteken indultunk és vasárnap jöttünk haza. Betti és Márk volt a nagyváradi vendéglátó negyedikes. Képk itt

  Nagyváradi gyerekek nálunk

  Már el is jöttek hozzánk látogatóba! Nézd meg itt!!

  Felkerültünk a csángó honlapra is: nézd meg itt

   

  Nagyváradon nagy élmény volt - többek között - két csángómagyar kislánnyal találkozni, dalaikat hallgatni, életükről, a csángókról hallani kísérőjüktől, Máthé Krisztinától. 

  Képek az Aranytoll versenyről, első útunkról Nagyváradra

  Levente és Eszter a bemutatkozás előtt, utána bemutatkoznak. Majd a versenyen láthatjuk őket.

  A vendéglátókkal: a legszebb élmény a vendéglátás volt, a szivélyesség a kedvesség és a barátság.

  A tervezett tantestület kirándulás  programja:

  WEBKAMERA: NÉZZ KÖRÜL ÁLLÍTSD 25FPS-RE!! ITT

  Ideje: május 1 és május 2. autóbusz

  1. nap:

  Indulás: Május 1. reggel 6 óra

  Érkezés Nagyváradra: kb. 11 óra

  A Várkert és a Vár bejárása, Ebéd a majálison, a várkertben, bográcsgulyás vendéglátóink jóvoltából.

  Képekitt

  Délután:

  Püspöki Palota, 2007 dec. 2.

  Városnézés szakavatott (Péter I. Zoltán: lásd fényképek)idegenvezetővel, séta a belvárosban, Kőrösparton sirálynézés,(lásd fényképek) Nemzeti Szinház, Városháza, Látogatás a híres Püspöki palotában,a Vár, Szent László emlékhelyek. Nagyvárad története stb.

  Szállás elfoglalása, vacsora ott, beszélgetés, éjszakai séta a melegvízű

   

   

  A szállodaitt

  2. nap:Nagyszalonta és Medvebarlang meglátogatása

  Indulás reggel 8 óra Nagyszalontára. kb (40 km). Csonkatoronyban Arany János kiállítás megtekintése idegenvezetővel.

  Indulás a Medvebarlanghoz,KÉPEK ITT barlangi túra. Közben ebéd kora délután.

   

  Indulás, utazás haza Nagyvárad fele: 18 óra körül, érkezés: 23 óra körül Érdre

  Nagyváradi honlap  Nézz körül a belvárosban webkamerán (jobbra a Városháza)

   Költségvetés:

    ft
  szállás 5600
  belépők 2000
  ebéd 2900
  vacsora 2500
  Összesen 13000