jubileum2009, A Széchenyi Iskola 75éves

Jubileum 2009, a Széchenyi Iskola 75 éves
Főoldalra s Úgy gondoltuk, legyen egy külön oldal is!

első osztálykönyv 1934-ből

 

Most ünnepeltük iskolánk 75. születésnapját! Már véghez vittük, amit terveztünk! Büszkék is lehetünk. Legyen erre bizonyíték ez az oldal! A következő programokkal készültünk:

1. Városismereti akadályverseny (Szept.21.)

2. Széchenyi Emlékfutás, a Széchenyi-kör teljesítése (szept.23.)

3. Jubileumi ünnepély, az iskola születésnapja és Széchenyi István születésnapja (Szept. 26.)  FÉNYKÉPEK ITT

 

 DÍszoklevél itt megnézhető

Városismereti akadályverseny   Gyönyörű, napfényes idő, vidám hangulat, (7.a, 7.b rossz buszra szállt)    

Négy éves ciklusonként kerül sor erre a nagy akcióra. Óriási logisztikai (szálltásszervezéssel) 320 felsős jut el városunk legnevezetesebb helyeire.  Az útvonal: BUSZOKKAL: ISKOLA, - FUNDOKLIA- VÖLGY, ÓFAU (ÓVÁROS) - GYALOG HAZA ÉRDLIGETRE. 

A feladatok: az iskola történetéről, Széchenyi életéről, Érd története, valamint játékos feladatok. Fundoklia: Kubassek János tartott fáradhatatlan előadást a forgószinpad-szerűen érkező osztályok számára. A Széchenyi Induló éneklése is hozzátartozott. Minden osztály menetlevelet készített, feltétel volt a 75 éves jubileummal kapcsolatos kép a fedőlapra.       

Állomások Óvárosban: 1. Gyógyforrás, 2. Szent Mihály templom, 3. Oroszlános emlékmű, 4. Kastély kazamata, 5. Minaret, 6. sportpálya, 7. Duna gátja, 8. Leégettt csárda. Minden gyerek - aki akarta megmászta a Minaretet.

Főszervezők: Urbánfy Szilvia, (diákönkormányzat), Paulov Krisztina (osztályfőnöki munkaköüzösség, Falucskainé Csucsi Ágnes (buszok megrendelése) Bosits Zoltánné, igazgató-helyettes. 

Akadályverseny eredménye,  2009. Érdi városismeret

 

Gratulálunk!

 

5-6. évfolyam                     7-8. évfolyam    

oszt.      pont      helyezés         oszt.        pont         helyezés

5.c

194,5

1

8.b

190,5

1

6.a

188

2

8.c

185

2

6.c

188

2

7.c

183

3

5.b

183,5

3

7.b

181

4

5.a

172

4

7.a

177

5

6.b

170,5

5

8.a

174,5

6

 

 

Iskolai összesítés

5.c

194,5

1

8.b

190,5

2

6.a

188

3

6.c

188

3

8.c

185

4

5.b

183,5

5

7.c

183

6

7.b

181

7

7.a

177

8

8.a

174,5

9

5.a

172

10

6.b

170,5

11

Külön köszönet: Magyar Földrajzi Múzeum: Kubassek jános,Fénykép róla, a gyerekek között Városi Művelődési Ház: Minaretet egész nap nyitva tartották kedvünkért.                                           

 Itt az akadályversenyes videó:

Itt a sulitévé: (jól elmeséli: Vereby Zsófi (8.c szövege)

A Széchenyi-kör - emlékfutás (a fenti sulitévében)

Iskolánkban szeptember 21-én, március 15 előtt rendezzük meg. Minden felsős évfolyamból a lányok, fiúk egyszerre indulnak a Hóvirág-Kankalin - Kaktusz - Diósdi út körön. A helyezéseket számoljuk, de a lényeg, hogy minden osztály teljesítse a távot.

A jubileumi ünnepély

Egy kis történelem

Nagy izgalommal készültünk. Iskolánk 75 éves lett az idén. Alapítását 1934-re tesszük, ebből az évből megtaláltuk az osztálynaplókat is. Nem a mostani helyen volt a Károlyi Istállóból kialakított épület, hanem lent a Túr utcánál, ahol most a Hunyadi Iskola áll. A jelenlegi épület, ahol most vagyunk, 1964-ben készült el, de még akkor is működött az ősi épület. A mostani kisiskola telkén az 1970-es években "emelték" a budapest metro építése után visszamaradt faházakat 8 tanterem számára. Ebből leégett 3 faház 6 tanteremmel 1982 farsangkor. A tűzvésznek köszönhetjük a jelenlegi alsó tagozaton a "FORFA" épületet, amelyet nevezünk még csokiiskolának is. A magas gyermeklétszám miatt volt olyan év, amikor már 4-5 párhuzamos osztály volt, a tanítást a 18-20 tanteremben úgy lehetett megszervezni, hogy 3 műszakos oktatást kellett bevezetni. Ezen segített a Hunyadi (9-es számú) felépítése 1986-ban. Leköltöztek oda a D, E osztályok, előtte már ezekbe csoportosították a folyónevű utcákban - az új iskola közelében lakókat. A Széchenyi nevet 1991-ben vettük fel, lecserélvén a 6-os számú elnevezést. A tantestület jól választott - kialakítottuk a névadó kultuszát, szeptember 21-et - születésnapját ünnepünkké változtattuk. A hagyomány szerint a napján ünnepély van, másnap pedig az osztályok program napon vesznek részt, az alsósok érdi és budapesti nevezetességeket keresnek fel, a felsősök pedig évente váltakozva: Biatorbágyi erdei akadályverseny vesznek részt, Diósdi Geológiai park a következő év, majd érdi helytörténeti akadályverseny következik, a csúcs pedig a nagycenki különvonatos utazás.

Karácsony előtti napokban pedig fantasztikus programokkal megrendezzük a Széchenyi-hét programjait. Iskolánkban névadónk bronz domborműve (1994), kopjafa és a Széchenyi-fal jelenti azokat a helyeket, amelyek a mindennapokban is emlékeztetnek bennünket a legnagyobb magyarra.Az udvaron álló 1848-as kopjafát 1998-ban avattuk fel, a Honfoglalás emlékművét pedig 1997-ben.  A Széchenyi-díj, Széchenyi- emlékplakett, a Pro Societate (Közösségért) ismeri el a legkíválóbb tanulónkat!

A Széchenyi-díjasaink:

Volszky Péter 1992

Vörös Nikolett 1993

Bíró Tamás 1993

Szász Réka 1994

Nánási Anett 1995

Farkas Máté 1998

 Falucskai Nóra és Hevér Orsolya,2000

 Aradszky Nóra 2001

 Hegedűs Dóra 2002

Leszák Andrea, Fischer Antal, Ecsedi Katalin 2003

Nemes Nóra 2006

Huszár Zsuzsanna, Ecsedi István, Mohos Szilvia, 2005

Faragó Laura és Babits Réka 2007

Czizmadia Ádám 2008

Az emeltszintű (orientációs)  rendszerünket 1995 őszétől vezettük be felmenő rendszerben. A sulitévé alapjait 1994 telén tettük le azzal, hogy megvásároltunk 13 tévékészüléket. A zártláncú hálózat kiépítése Markovich László - akkori kollégánk - szerelőmunkáját dícséri. A sulitévé 1996-ban jelentkezett először. Újjáélesztettük a szülői bálokat, szüreti mulatségként szerveztük meg 1995-től, 2007-ben áttértünk a farsangi verzióra. 1992-ben iskolai költségvetésből vásároltunk először -PC, azaz már a mai elveken működő számítógépeket, összesen hetet, amelyek akkor a hét törpe nevét vették fel. Az első számítógépes labor 1985-ben létesült a jelenlegi igazgató-helyettesi iroda helyén. A jelenlegi hely azelőtt széntároló pince volt, majd az olajfűtés bevezetésével úttörőszoba lett. A gázkazánokat 1992-ben telepítették.

 

A jubileum napja

Az iskolatörténetét gyakran felidéztük, ennek jegyében szerveztük nagyszabásúvá, felemelővé, a gyerekek számára is emlékezetessé ezt a napot. Igyekeztünk meghívni a régi kollégáinkat, régi szülőket, régi tanítványokat, különösen a Széchenyi díjasainkat, nagyváradi testvériskolánkat, az érdi intézmények vezetőit, az iskola barátait, a képviselőket, vezetőinket.  Ajándékot, oklevelet készíttettünk számukra, hetekkel korábban már folytak a próbák a Széchenyi-műsorra. Kosztümök keresése, díszletek elkészítése, a szövegek gyakorlása, a színpad kép megalkotása, az "ősi bevoulás" begyakoroltatása, az ajándék lufik elkészítése az iskola "kisúrolása", kapálás, seprés és sok ezer más apróság előkészítése adott feladatokat nekünk. Ami a legjobb érzés volt, hogy az egész iskolára átragadt az esemény fontosságának tudata. Megrendeltük a gyerekeknek a tortát, a felnötteknek a fogadást, sőt készültünk a délutáni bográcsfesztiválra is.

 

 

A Széchenyi-napi műsor forgatókönyve 2009

 

Igazgató úr – Megkéri a vendégeket, hogy fáradjanak fel a színpadra

 

Bevonulás - Ősi módszer    Fénykép - bevonulás, vendégek

 

Műsorvezető - Énekeljük el együtt a Himnuszt!

 

Himnusz: a Lendvai Károly férfikórussal

 Fénykép: a Lendvai Kórus

A férfikórus levonul, az iskola énekkara feljön

 

Műsorvezető – Tiszteljük meg iskolánk zászlajának behozatalát néma vigyázzállással!

         Felkérjük az iskola tanulóit, hogy énekeljék el a Széchenyi-indulót!

Fénykép: zászlóbehozatal 

A 2009/2010-es tanév iskolai zászlósai: Darvas Fruzsina (8.c) Horváth Márton (8.b) Steindl Klaudia (8.a)

Széchenyi-induló:

Mi vagyunk a széchenyisek

A nagy példa most itt áll

Nevedet viseljük Széchenyi István

Áljj közénk és légy velünk

Életünket építgetjük már

 

Műsorvezető - Büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevét viseli. Széchenyi István születésének 118. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Most következő műsorunkkal az ő emlékének adózunk.

 

Színdarab: Rendezők: Dancs Ferencné, Borsayné Takács Rita, Lukácsiné Soós Szilvia, Pergelné Frankovics Ildikó.

Főszereplők: Széchenyi István: Németh Péter (8.b)Fénykép róla 

Wesselényi Miklós: Mülhauser Attila (7.b) fénykép

 Clark: Perlusz Artur,fénykép

Seilern Crescence: Panajotidisz Szofi fénykép

Metternich: Koós Norman fénykép

Betét-táncok: hídavatás és verbunk: Nagykutyavár tánccsoport

Igazgató Úr – Beszél a 75. évfordulóról

  Felkéri a Polgármester urat, hogy tartsa meg beszédét. fénykép

 

      Polgármester Úr beszéde fénykép

 

Igazgató úr – Felkéri a nagyváradi iskolaigazgatót, hogy tartsa meg beszédét fénykép

 

Nagyváradi igazgatói beszéd.     Ezt a csodás ajándékot kaptuk!

 

Igazgató úr – Felkéri Druzsin Józsefet, hogy tartsa meg beszédét fénykép

 

Druzsin József beszéde fénykép

 

Műsorvezető – A Lendvai Károly Férfikórus énekel. A kórusnak oszlopos tagja iskolánk gazdasági irodájának vezetője, Szebeny Miklós bácsi.

 

Férfikórus – utána végig a színpadon marad

 

Igazgató úr - Átadja az okleveleket  fénykép

 

Igazgató úr - Pár szó a születésnapi lufikról – lufieresztés fénykép

 

Műsorvezető – Műsorunk befejezéseként énekeljük el együtt a Szózatot!

 

Szózat

 

Igazgató úr – Az osztályok vonuljanak sütizni a tantermekbe

A felnőttek számára pedig az Alapítvány és az Osváth Étterem jóvoltából gyönyörű fogadást tartottunk!

Hatalmas sikert aratott a bevonulás: itt a videója:

 

 

A bográcsfesztivál

A napot délután bográcsfesztivállal zártuk, amely nagyon hangulatosra, vidámra sikeredett, a végén még hatalmas buli is kerekedett. Persze finomabbnál finomabb ételekkel együtt. Különleges alkotás volt a 75. jubileumi palacsintatorta.