Iskolatörténet:  Diósdligeti, 6-os, Széchenyi


Az értékes dokumentumok az iskola tulajdonában vannak, mindenféle felhasználásuk engedéllyel történhet.

 

Egy osztálytalálkozó képei

 

Érd története

 

Minden írás az iskolánk alapítását 1934-re teszi. Ebben az évben íródott az "Anyakönyvi napló" amely iskolánk egyik féltett kincse. Benne az akkori gyerekek neve, születési ideje, vallása, lakcíme, a tanító neve, az igazgatóé is. (Az eredeti scan: L.F.2008.) Az iskolánk helye a a Károlyi gróf átalakított istállóépületeiben volt. A népesség gyarapodott, de akkoriban sem nagyon építettek.

 

 

Részlet az Anyakönyvből, amely egyben a napló szerepét is betöltötte. Az első évben még vegyes, fiú-lány osztály volt. Később ez változott. 1927-28-ban születtek az ide beírtak. Érdligeten utcák sem voltak. A születési helyekből ítélve nem igazán tőzsgyökeres érdiek voltak.

 

A pecsét, bár 1910-ből ered, valószínűleg nem ezen a helyen levő iskola pecsétje. A pecsét évszáma a készítés évét mutatja, utána jó pár évig használták. Látszik, hogy "Diósd" a felirata. Ez a pecsét az 1934/35-ös tanévet zárta le. 

Horváth Zoltán igazgató úr írta alá a már 1935-öt mutató bélyegző mellett az 1935/36-os tanévet.

A szülők foglalkozása jelzi a társadalmi helyzetet. Fuvaros, cipész segéd, villanyszerelő, lakatos. Ez már fiú osztály 1938-ból. Az osztályfőnök Schreiner Margit.

Fénykép a 60-as évekből. Kellemes oszlopsor között lehetett tanulni, de legalább nem szakadt le. Sikerült kiharcolni az új iskola építését 1964-re.

Az alapköletétel 1964.

Felsorakozat a tanulók az alapköletételre, nagy örömmel várván a szép, új iskola felépítését.

 Az iskola új épületét 1966-ban adták át. Érd legszebb iskolája volt. A gondok azonban gyorsan jelentkeztek. Erről ír egy szemtanú:

..."Nem. Az úgy volt, hogy az első általánost az akkor három éve épült modern érdligeti iskolában jártam, aztán felállványozták, mert kezdett összedőlni… A szüleim rémülten kivettek…
 
Három év után összedőlt?
 
Ma is áll, meglepő módon - meggyógyult.  De 1969. szeptember elsejére alá volt dúcolva minden ablaka faoszlopokkal. A szüleim a nagytétényi iskolába írattak be minket a húgommal, ahol anyám egy darabig védőnő volt…"  (Riport Kenény Istvánnal (Internet)
Egy tabló ebbből az időből. (Osztálytalálkozó http://erdliget668a.uw.hu/)
 
A korszak jellegzetes mozgalmi jelvényei
Nem a mi iskolánk műltjából származó fénykép