Új influenza     Széchenyi, Érd
Főoldalra                                Célunk infformációkkal segíteni a megelőzést!

Háttérinformációk az új influenzáról és a javasolt megelőző intézkedésekről iskolák számára

 

2009 áprilisában egy új influenzavírust azonosítottak az amerikai kontinensen. Mivel szinte a teljes lakosság fogékony a vírusra, az Egészségügyi Világszervezet júniusban a készültségi szintet a legmagasabb, 6. fokozatra emelte.

Az eddigi tapasztalatok szerint ez a vírus jelenleg az évente előforduló, szezonális influenzajárványokban észlelhető súlyosságú megbetegedéseket okoz. A vírust május végén Magyarországon is kimutatták, azóta – egyelőre lassan, de – folyamatosan terjed hazánkban is. Számítani lehet arra, hogy ősszel a szokásosnál hamarabb és több megbetegedéssel járó közösségi járványokat idéz majd elő, egyebek mellett az iskolákban is.

Ez a vírus cseppfertőzéssel (a beteg ember nyálkacseppjein keresztül), valamint e nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed. A betegség lappangási ideje 1-7 nap között változik, általában 1-4 nap. Hirtelen kezdődő hőemelkedés vagy láz mellett (de akár anélkül is) torokfájás, köhögés, nátha, izom- és ízületi fájdalom a legjellemzőbb tünet, de ezek mellett néha hányás, hasmenés is felléphet. A felnőttek a tünetek kezdetétől számított 5 napig, a gyermekek akár 7 napig is, illetve a tünetek fennállásáig fertőzőképesek. A krónikus alapbetegségük miatt orvos által rendszeresen ellenőrzött, gondozott személyek (tüdőbetegek, pl. asztmások, továbbá szív-érrendszeri, vese-, és májbetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, pl. cukorbetegek, immunrendszert érintő, vagy rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők) a súlyos lefolyású - akár kórházi ápolást is igénylő - megbetegedésnek vannak kitéve. Kockázati faktort jelent a nagyfokú elhízás, főleg ha cukorbetegséggel társul, továbbá a terhesség is. A kockázati csoportokba tartozók esetében a tünetek jelentkezését követő két napon belül megkezdett, vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelés a hatékony segítség. Az e csoportokba nem tartozók részére ezek a gyógyszerek nem ajánlottak.

A megelőzést szolgáló védőoltások beadása a leginkább veszélyeztetettek körében október elejétől kezdődik.

A gyermekek általában a felnőtteknél hosszabb ideig fertőzőképesek. Kortársaikkal szoros, gyakori és kiterjedt kapcsolatot tartanak fenn, és koruknál fogva nem vagy csak részben tartják be a higiénés szabályokat, ezért körükben az átlagosnál jóval nagyobb mértékben terjedhet a betegség. A gyermek-közösségekben és azok közvetítésével hatékonyan terjed az influenza, ezért az oktatási intézmények elkötelezettsége és együttműködése a higiénés ajánlások betartásában alapvető fontosságú.


 

Javaslatok az influenzával kapcsolatos intézkedésekre:

·        Kérjük, ismertesse a levelünkben leírt járványügyi információkat az oktatási intézmény dolgozóival, és jelöljön ki egy felelős személyt és egy helyettest az aktuális helyzet követésére (www.antsz.hu, www.oek.hu) és az intézkedések koordinálására.

·        Az évnyitó szülői értekezleten ismertessék a szülőkkel is az influenza jellemzőit és a megelőzés fontosságát. Ehhez írásos segédanyagot biztosítunk.

·        Már a tanév első napjaiban vegye fel a kapcsolatot az iskola-egészségügyi szolgálattal (iskolaorvos, védőnő), és beszéljék meg a helyi sajátosságok figyelembe vételével a szükséges teendőket.

·        Ha az iskola körülményei, illetve az adott tantárgy lehetővé teszi, célszerű az egyes osztályokat a saját tantermükben oktatni, a tanárokat mozgatni az osztályok között, és nem fordítva.

·        Rendszeresen emlékeztessék a diákokat és a személyzetet is az influenza megelőzésére, főként a megfelelő zsebkendőhasználat és a rendszeres kézmosás szabályaira (pl. indíthatnak rajzpályázatot, melynek témája az influenza megelőzése).

·        Gondoskodjon arról, hogy a gyermekek és a személyzet számára a kézmosáshoz szükséges eszközök mindig biztosítva legyenek.

·        A napi takarítás során különös figyelmet kell fordítani a gyermekek által gyakran használt felületek (kilincsek, kapcsolók, csapok, számítógépes billentyűzet stb.) akár napi többszöri takarítására – a háztartási célú tisztítószerek erre kiválóan alkalmasak.

·        Gondoskodjon arról, hogy a napi hiányzás-jelentés rendszeresen elkészüljön, és ne csak iskolai, hanem osztályszinten is értékeljék azt. Ezáltal korán fel tudják ismerni a közösségi járvány indulását.

·        Minden reggel figyeljék, hogy jött-e gyermek influenza-gyanús tünetekkel iskolába, továbbá hogy a tanítási nap során valakinél jelentkeztek-e a betegség tünetei. Őket azonnal el kell különíteni az iskola egy, erre a célra kijelölt helyiségében addig, míg a szülők értük nem jönnek. Amennyiben állapotukban hirtelen romlás következik be, orvost kell hívni.

·        A betegség súlyosabb lefolyása tekintetében kockázatnak kitett gyermekeket és felnőtteket már az influenza-megbetegedések felbukkanása előtt célszerű azonosítani. Az iskola-egészségügyi szolgálat segítséget nyújthat ebben. Őket fokozottan kell védeni, és az első tüneteik megjelenése esetén náluk azonnal gondoskodni kell az orvosi ellátásról, és a vírus elleni kezelés haladéktalan megkezdéséről.

·        Ha a napi hiányzások, vagy más jelek alapján felmerül a gyanú, hogy az iskolában, vagy egy-egy osztályban influenzaszerű megbetegedések nagy számban jelentkeznek, azonnal értesítsék az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézetét, melynek munkatársai helyszíni vizsgálattal és mintavételezéssel igyekeznek meghatározni a megbetegedéseket előidéző kórokozót.

·        Egész iskolát érintő járvány kibontakozása esetén célszerű lehet a tanítás időszakos (maximum 7-10 napos) szüneteltetése. Ha ilyen döntés szükségessége merülne fel, a döntés meghozatala előtt mindenképp célszerű konzultálni az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézetével.

Ajánlások az iskolák dolgozói számára az influenza terjedésének megelőzésére

 

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat annak érdekében, hogy a diákokat, tanárokat és a személyzetet megóvják az influenzától. Ezeket az ajánlásokat nem csak influenza-járvány esetén, hanem MINDIG hasznos betartani.

 

ú         Neveljék és rendszeresen emlékeztessék a gyermekeket és a személyzetet arra, hogy zsebkendővel takarják el a szájukat és orrukat köhögéskor, vagy tüsszentéskor. Figyelmeztessék őket, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a könyökhajlatukkal is eltakarhatják a szájukat és orrukat, ha éppen nem áll rendelkezésre zsebkendő. Kérjük a tanárokat, mutassanak példát viselkedésükkel.

 

ú         Rendszeresen emlékeztessék a diákokat és a személyzetet a helyes kézhigiéné fontosságára, és biztosítsanak számukra időt és eszközöket, hogy olyan gyakran mossanak kezet, amilyen gyakran csak szükséges. Folyamatosan tegyék lehetővé, hogy könnyen hozzáférhessenek meleg folyóvízhez és szappanhoz, vagy alkohol-alapú kéztisztítókhoz.

 

ú         Rendszeresen és gyakran tisztítsák szokványos tisztítószerekkel azokat a felületeket, tárgyakat, melyeket gyakran érintenek (pl. padok, kilincsek, kapcsolók, billentyűzet, közösen használt tollak).

 

ú         Kísérjék az iskola egy, erre kijelölt helyiségébe azokat a diákokat, tanárokat és a személyzet más tagjait, akik az iskolában történő tartózkodásuk során betegszenek meg. A betegek hazamenetelükig maradjanak a kijelölt helyiségben. Korlátozzák a betegeket gondozó személyek számát, és biztosítsanak száj-maszkot a betegek és ápolóik részére.

 

ú         Küldjék haza a beteg diákokat, tanárokat és más dolgozókat, és tanácsolják nekik és családjuknak, hogy az influenzás betegek maradjanak otthon még legalább 24 órával azután is, hogy már lázcsillapító szerek nélkül sem lázasodnak be. A lázmérést ez alatt az idő alatt is rendszeresen kell végezni.

 

ú         Gondoskodjanak az alapbetegségben (pl. asztma, cukorbetegség, szívbetegség, máj-, vese- immunrendszeri betegség) szenvedő beteg diákok és felnőttek korai orvosi vizsgálatáról. Az influenzában megbetegedő, az influenza szövődményei szempontjából kockázati csoportba tartozók (krónikus betegek, terhesek, kórosan elhízottak) antivirális gyógyszeres kezelést kaphatnak. Ez a kezelés akkor hatékony, ha mielőbb elkezdik, ehhez azonban az kell, hogy időben orvoshoz irányítsák őket.

 

ú         Tartsanak rendszeres kapcsolatot az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézetével.

 


 

 

Kövessék az alábbi lépéseket a 2009/2010 iskolaév influenzajárványára való felkészülés során:

 

ú         Frissítsék a személyzet, valamint az iskola működése tekintetében fontos szervezetek, ill. azok illetékes dolgozóinak elérhetőségére vonatkozó információk adatbázisát.

 

ú         Jelöljenek ki felelős személyeket, akik naprakészen tájékozódnak az iskola működését felügyelő szervezetek által kiadott utasításokról, javaslatokról, tervekről és az influenza járványügyi helyzetéről.

 

ú         Állapítsák meg azokat a munkaköröket, amelyek tekintetében a dolgozó megbetegedése esetén helyettest kell állítani a munka folyamatos elvégzése érdekében.

 

ú         Készítsenek terveket arra az esetre, ha az iskola működését influenzajárvány miatt fel kell függeszteni és pl. 7-10 napos tanítási szünetet kell elrendelni.

 

ú         Folyamatosan gondoskodjanak arról, a szülők megértsék, milyen szerepük van abban, hogy az influenzajárvány ne sújtsa az iskolát, és hogy a gyermekek a rendkívüli tanítási szünetben se tartsanak iskolán kívüli csoportos összejöveteleket, ahol szintén terjedhet a fertőzés.

 

Amennyiben az influenza járványügyi helyzete komolyabbra fordul, az iskoláknak ajánlatos további lépéseket megfontolniuk:

 

ú         Kérjék a szülőket arra, hogy hosszabbítsák meg a beteg diákok otthoni ápolási idejét legalább 7 napra, még akkor is, ha hamarabb gyógyulnak.

 

ú         Végezzenek aktív szűrést az influenza tünetei tekintetében a diákok, tanárok és az egész személyzet körében. A beteg diákokat, tanárokat vagy személyzetet ajánlatos elkülöníteni a többiektől, ill. hazaküldeni őket.

 

ú         Találják meg a módját annak, hogy megnöveljék a társadalmi érintkezés távolságát (az emberek közötti távolságot) az iskolában, így például az osztályok a saját termükben maradjanak és a tanárok járjanak osztályról osztályra az órarend szerint, továbbá lehetőség szerint tegyék egymástól távolabb a padokat, valamint halasszák el az osztálykirándulásokat.

 

ú         Szükség esetén fontolják meg a tanítás felfüggesztését, szorosan együttműködve az egészségügyi hatósággal.