Στην επικαιρότητα 15/05/2009

ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Αντίδοτο στην κρίση ο θρησκευτικός τουρισμός

17.05.2009 Τουρισμός


Σανίδα σωτηρίας αναμένεται να αποτελέσει τη φετινή χρονιά για τη Λέσβο ο θρησκευτικός τουρισμός, που παραμένει “σταθερή αξία” παρά το ότι οι αρμόδιοι για την τουριστική προβολή δείχνουν να τον σνομπάρουν και να τον υποτιμούν, στοχεύοντας στην προσέλευση - ξένων κατά κύριο λόγο - επισκεπτών. Από τις ως τώρα αφίξεις επισκεπτών αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν κατά το ήμισυ τουλάχιστον θα γίνουν για τα προσκυνήματα του νησιού, σημειώνουν τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου. Προσθέτουν ωστόσο με παράπονο, ότι ουδεμία μελέτη έχει εκπονηθεί και ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την προβολή της παραμέτρου αυτής του τουρισμού μας, που μοιάζει να είναι η σημαντικότερη.
Αναλυτικότερα:

Σταθερή αξία και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποδεικνύεται για τη Λέσβο ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν επηρεάζεται απ’ την σοβούσα κρίση σε αντίθεση με τους ξένους τουρίστες. Παρά το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (για να ταξιδέψει κανείς από την ηπειρωτική Ελλάδα στην περιοχή μας), χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που αναμένεται να βρεθούν στη Λέσβο κι αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να επισκεφθούν τα ξακουστά προσκυνήματα του Αγίου Ραφαήλ κατά πρώτο λόγο και των Ταξιαρχών κατά δεύτερο στους Δήμους Θερμής και Μανταμάδου αντίστοιχα.
Μιλώντας στα “Κυρ. Αι.” ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Σαμιώτης σημείωσε ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός φαίνεται έως τώρα να είναι ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση, καθώς δεν παρατηρούμε σχετική κάμψη εν αντιθέσει με τους ξένους τουρίστες, όπου φέτος αναμένουμε μειωμένες αφίξεις στη Λέσβο, λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας».
Αν και τα προσκυνήματα του Αγίου Ραφαήλ και των Ταξιαρχών παρουσιάζουν κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τούτο το διάστημα η κίνηση αυξάνεται σημαντικά, ενώ κορυφώνεται (όσο αυτό κι αν ακούγεται παράδοξο), τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Εξηγώντας το παραπάνω φαινόμενο ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Μανταμάδου πατέρας Ευστράτιος Δήσσος σημειώνει: «Τότε μετακινούνται προς τη Λέσβο σε μεγαλύτερους αριθμούς οι άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας, που αποφεύγουν να ταλαιπωρηθούν με μετακινήσεις στην καρδιά του καλοκαιριού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτοί οι άνθρωποι ερχόμενοι στη Λέσβο για να κάνουν το τάμα τους αφήνουν χρήματα στον τόπο ενισχύοντας την τοπική αγορά», ανέφερε ο ιερέας.
Σε περίοδο αιχμής για το θρησκευτικό τουρισμό δηλαδή το μήνα Σεπτέμβριο, το προσκύνημα των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφού σύμφωνα με τον εφημέριο, υπάρχουν μέρες που σταθμεύουν έξω από το ναό μέχρι και 18 πούλμαν με προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Πολύ μεγαλύτερο καταγράφεται το ενδιαφέρον των πιστών για το προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ, συνήθως όμως αν κάποιος βρεθεί στη Λέσβο για να επισκεφθεί το λόφο των Καρυών, συνδυάζει και τη μετάβαση στην περιοχή του Μανταμάδου.

Τα βιβλία της Ηγουμένης

Η Μονή του Αγίου Ραφαήλ αποτελεί πόλο έλξης και λόγω των βιβλίων της Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά, που έχουν ανατυπωθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα, φθάνοντας σε κάθε άκρη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Αποτελώντας ουσιαστικά τον (μόνο) προωθητικό παράγοντα του θρησκευτικού τουρισμού για τον τόπο μας, πέρα φυσικά από την καθαρά θρησκευτική και κοινωνική τους αξία για την οποία η Ηγουμένη δέχεται χιλιάδες επιστολές πιστών κάθε χρόνο. Η ίδια πάντως με σεμνότητα σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, περιοριζόμενη στην προτροπή να γράψουμε “αυτά που βλέπουμε”.

“Ανατομία” στην αδιαφορία μας

Τελικά, η αίσθηση που δίνουν στην κοινή γνώμη οι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό, είναι ότι επιδιώκουν περισσότερο να προβάλουν τη Λέσβο προσελκύοντας ξένους τουρίστες. Τον θρησκευτικό τουρισμό τον θεωρούν ως κάτι το δεδομένο και υπ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες για την ανάδειξη της περιοχής μας ως Αγιοτόκου. Και τούτο καθώς, πέραν των ξακουστών προσκυνημάτων του Αγίου Ραφαήλ και των Ταξιαρχών υπάρχουν στον τόπο μας κι άλλοι Άγιοι, όπως ο πολιούχος της Μυτιλήνης Θεόδωρος νεομάρτυρας του Βυζαντίου, για τον οποίο πληροφορούνται (αν πληροφορηθούν) όταν φθάνουν στη Λέσβο. Τόσες εκκλησίες και μοναστήρια παραμένουν, δυστυχώς, στην αφάνεια “προκαλώντας” τους τουρίστες να τα ανακαλύψουν.
Η αδιαφορία των παραγόντων της περιοχής μας στο να αξιοποιήσουν με την καλή έννοια το θρησκευτικό τουρισμό καταγράφεται και στο ζήτημα του Αποστόλου Παύλου. Δεκάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, (μέχρι και πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδος επί μακαριστού Χριστοδούλου), προβάλλουν τη διαδρομή που ακολούθησε κατά τις περιοδείες του ο Απόστολος Παύλος... μόνο που η Μυτιλήνη δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στους σταθμούς του Αποστόλου. Αν και αποδεδειγμένα ο Απόστολος Παύλος, όπως προκύπτει από τις αποστολικές πράξεις, βρέθηκε για 1 ημέρα στη Μυτιλήνη και προς τούτο μάλιστα έχει ανεγερθεί και το ναΰδριο στην Επάνω Σκάλα από το οποίο θεωρείται πως απευθύνθηκε στους κατοίκους της περιοχής μας. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί ώστε να διεκδικήσει να συμπεριληφθεί η Μυτιλήνη στους σχετικούς χάρτες. Και τούτο όταν είναι γνωστό ότι η προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου και η διαδρομή που ακολούθησε κηρύττοντας το χριστιανισμό, εκτός από τους πιστούς, προσελκύει και ανθρώπους των γραμμάτων και της διανόησης από όλο τον κόσμο.
Στο τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους άνοιξε τις πύλες της η  Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικού Τουρισμού στο Messen Mainz της Φρανκφούρτης στην οποία συμμετείχαν διάφορες περιοχές της Ελλάδας... όχι όμως και η Λέσβος!! Η Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικού Τουρισμού έγινε για πρώτη φορά, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2009 ως έτους του Απόστολου Παύλου από τον Πάπα Βενέδικτο και τον Οικουμενικό  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και συμμετείχαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού περιοχές που έχουν καταλάβει ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί “φλέβα χρυσού”.
Όπως δηλώνει στα “Κυρ. Αι.” ο τουριστικός πράκτορας Παναγιώτης Παντελόπουλος «αν τούτος ο τόπος είχε ασχοληθεί σε σοβαρή βάση με την τουριστική του ανάπτυξη και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λέσβου, σήμερα δεν θα υπήρχε στον τόπο οικονομικό πρόβλημα. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι μένουν στα λόγια, τα οποία - όπως γνωρίζετε - απέχουν κατά πολύ από την πράξη».

Οι αριθμοί

Για να καταλάβει κανείς πόσο αδιάφοροι είναι οι τοπικοί εμπλεκόμενοι παράγοντες ως προς τον εσωτερικό - θρησκευτικό τουρισμό, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ουδέποτε εκπονήθηκε κάποια μελέτη από την οποία να προσδιορίζεται ο αριθμός των επισκεπτών αυτής της κατηγορίας που φιλοξενεί η Λέσβος κάθε χρόνο. Με έναν συντηρητικό υπολογισμό τουριστικών πρακτόρων της περιοχής μας, προκύπτει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη Λέσβο επισκέπτονται τουλάχιστον 100.000 Έλληνες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία στο νησί μας για τα προσκυνήματα.
Πρόκειται συνήθως για οικογενειάρχες ή συνταξιούχους που παραμένουν για 1 εβδομάδα (ή λιγότερο) στο νησί και συνήθως δεν επιλέγουν τα ξενοδοχεία, αλλά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι όμως εκείνοι που είτε έρχονται μεμονωμένα είτε με γκρουπ, αφήνουν πολλά λεφτά κατά την παραμονή τους επισκεπτόμενοι ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια όσο και άλλες επιχειρήσεις από τις οποίες αγοράζουν τοπικά προϊόντα για να τα πάρουν στην επιστροφή μαζί τους.
Όσο για τους ξένους επισκέπτες αυτοί υπολογίζονται στους 80.000 περίπου.  

Η δύναμη των προσκυνημάτων

Την περασμένη εβδομάδα, μια παρέα ντόπιων δημοσιογράφων (που βρέθηκαν στην Κρήτη για τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών), έφτασε σε ένα μακρινό χωριό, τις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου αναζητώντας μια παραδοσιακή ταβέρνα που την είχαν συστήσει συνάδελφοι από την περιοχή. Ένα μικρό χωριό, έρημο στις 11 το βράδυ που έφθασε η παρέα των Μυτιληνιών δημοσιογράφων και που φαινομενικά δεν έχει καμιά σχέση με τη Λέσβο. Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, συνταξιούχος δεσμοφύλακας συγκινήθηκε όταν τους είδε, εξηγώντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τη Λέσβο λόγω του Αγίου Ραφαήλ. Ο ίδιος αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα, έκανε τάμα στους Αγίους των Καρυών και έγινε καλά. Από τότε ανελλιπώς κάθε χρόνο επισκέπτεται με την οικογένειά του τη Λέσβο για να κάνει το τάμα του. Επειδή όμως αυτό για τον ίδιο δεν ήταν αρκετό, δαπάνησε ένα μεγάλο ποσό πριν από μερικά χρόνια και δημιούργησε στο χωριό του, στις Γούβες της Κρήτης έναν ναό αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη!
«Έμαθα για τους Αγίους από άλλους που γνώριζαν για τα θαύματα που κάνουν κι είμαι κι εγώ ένας ανάμεσα στους πολλούς ταπεινούς προσκυνητές που ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι στον τόπο σας για να κάνουμε το τάμα μας και να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια των Αγίων», δήλωσε στα “Κυρ. Αι.” ο Γιάννης Βυνιχάκης.
Τα περιθώρια διεύρυνσης του θρησκευτικού τουρισμού στη Λέσβο είναι πολύ μεγάλα... ώστε η Λέσβος να καταστεί τουριστικός προσκυνηματικός προορισμός για όλους σχεδόν τους μήνες του έτους και να υπάρχει οικονομική τόνωση και τη χειμερινή περίοδο. Αλλά ας μην πάμε πολύ μακριά. Μόλις πριν από λίγες μέρες κατέπλευσε στην περιοχή μας το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το οποίο υλοποιεί προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με 1.700 επιβάτες που κατευθύνθηκαν αμέσως στα προσκυνήματα του νησιού.

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης 


ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Νέα παράταση για το έργο των οπτικών ινών στη Μυτιλήνη

17.05.2009 Τοπική Αυτοδιοίκηση


Σε “γεφύρι της Άρτας” εξελίσσεται το μεγάλο έργο της κατασκευής του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών στη Μυτιλήνη, μετά τη νέα παράταση έως την 30η Νοεμβρίου που δόθηκε για την κατασκευή του. Αιτία της καθυστέρησης αυτή τη φορά ήταν η αδυναμία του εργολάβου (που είχε επιλεγεί να κατασκευάσει το δίκτυο) να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στην προκαθορισμένη ημερομηνία που του είχε τεθεί και έληξε την περασμένη Τρίτη.
Η αδυναμία του οφείλεται στην δυσκολία του να εκταμιεύσει το απαραίτητο ρευστό και αυτό τον οδήγησε και σε διακοπή των αντίστοιχων εργασιών που ξεκίνησε να κάνει στην Κρήτη και τη Σάμο. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επικοινωνία με τις εταιρείες που υποδείχτηκαν στον Δήμο από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, που χρηματοδοτεί το έργο, και με την μέθοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει άλλος ανάδοχος στην υπόθεση, που παραμένει “ανοικτή” για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων.

Δυνατότητα επέκτασης

Η επιτυχής ευόδωση των διαπραγματεύσεων και η εύρεση ενός αξιόπιστου οικονομικά αναδόχου κρίνεται πλέον επιβεβλημένη για ένα πρόσθετο λόγο: Τη δυνατότητα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών για επέκταση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών εάν το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 50% μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του δικτύου έχει προσδιοριστεί να καλύψει μία περιοχή που εκτείνεται από την Προκυμαία μέχρι και το Λόφο του Ξενία και στη διάρκεια των έργων θα απαιτηθεί το σκάψιμο του δρόμου για την τοποθέτηση των καλωδίων των οπτικών ινών, που γίνεται υπόγεια.
Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παντελής Πατερέλλης, το έργο αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον Δήμο. «Η κατασκευή του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών θα μας δώσει τη δυνατότητα να “χτίσουμε” το έργο του Ψηφιακού Δήμου που είναι μία πολύ σημαντική δράση, που θα αλλάξει την επικοινωνία μας με τους πολίτες προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γλιτώνουν χρόνο και κόπο στις συναλλαγές με τον Δήμο, αλλά θα ενισχύσει και τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής τους».

Πολλές οι δυνατότητες που παρέχονται

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το σύστημα λειτουργίας του Ψηφιακού Δήμου, μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Τρικάλων που βρίσκεται στην κορυφή των πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς. Στα Τρίκαλα, λοιπόν, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μέσω αυτού του συστήματος να ενημερώνει τις δημοτικές υπηρεσίες για περιπτώσεις διαπίστωσης επικίνδυνων σημείων στον δρόμο (όπως λακκούβες, φυσικά εμπόδια κλπ.).
Με αυτό τον τρόπο και η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων ενημερώνεται άμεσα για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στα διοικητικά όρια ευθύνης της, αλλά και το αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής των πολιτών ενισχύεται. Παρομοίως δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ώρα διεξαγωγής του, με παρατηρήσεις αλλά και προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση. Το πιο αισιόδοξο στην περίπτωση αυτή είναι ότι η κοινωνία των Τρικάλων όχι μόνο έχει εξοικειωθεί με το σύστημα αυτό, αλλά δείχνει ενδιαφέρον να το αξιοποιήσει προς δικό της όφελος.
Φυσικά το πρώτο ορατό πλεονέκτημα της χρήσης των οπτικών ινών θα είναι η δυνατότητα γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε ανταγωνιστικές τιμές και με αισθητή μείωση του κόστους των ήδη υπαρχουσών συνδέσεων. Επίσης, έχει τη δυνατότητα σύνδεσης και δικτύωσης - μεταξύ άλλων - δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, του νοσοκομείου, των πανεπιστημιακών τμημάτων, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των εταιρειών. Στη Μυτιλήνη μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του έργου έχει εκφράσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς οι οπτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν τη “ραχοκοκαλιά” της ευρυζωνικότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 595.000 ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Οριζόντιες Δράσεις” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συντάκτης: Νίκος Κασκαράς 


ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εκτός διαγωνισμού ξανά ο Αγούδημος

17.05.2009 Κοινωνικά


Εκτός διαγωνισμών τέθηκε ξανά ο πλοιοκτήτης Μάκης Αγούδημος από τις άγονες γραμμές Θεσσαλονίκης - Λήμνου - Μυτιλήνης - Χίου - Σάμου, και Καβάλας - Λήμνου - Μυτιλήνης - Χίου - Σάμου. Η Επιτροπή Ενστάσεων έκανε δεκτή την ένσταση του κ. Αγούδημου πριν 10 μέρες και δέχτηκε την άποψή του ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η θεώρηση της ΔΟΥ θα έπρεπε να έχει γίνει ένα μήνα πριν την υποβολή προσφοράς, γεγονός που ήταν η αιτία της απόρριψής του αρχικά απ’ τους προαναφερόμενους διαγωνισμούς. Με άλλα λόγια, στην αρχή είχαν απορρίψει τις αιτήσεις του για συμμετοχή στο διαγωνισμό, μετά έκαναν δεκτές τις ενστάσεις του και την περασμένη Πέμπτη πάλι αποφάσισαν να τον θέσουν εκτός διαγωνισμού.
Η παλινωδία της αρμόδιας επιτροπής του πρώην Υπουργείου Αιγαίου έχει δημιουργήσει πρόβλημα, επιτείνοντας του ψιθύρους που ακούγονται για τους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών, μετά την πολύκροτη υπόθεση Παυλίδη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή εξέτασε τη νομιμότητα των υπεύθυνων δηλώσεων μετά από καταγγελίες που έκανε πριν από δύο εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑΣ, ο Φώτης Μανούσης. Ο πλοιοκτήτης υποστήριξε ότι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν καταβάλει τον επίναυλο και από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι εταιρείες του κ. Αγούδημου είχαν καταβάλει ένα μέρος του οφειλόμενου για το 2008 επίναυλου και μάλιστα 4 μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης. Άγνωστο είναι τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες Μανούση.

Αγωνία και για τη Λήμνο

Να σημειωθεί ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου είναι εδώ και περισσότερο από δύο μήνες “λειψές”. Αν και έχουν οριστικοποιηθεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της θερινής περιόδου που ξεκινούν από την 1η Ιουνίου, ζητούμενο για τους κατοίκους της Λήμνου είναι η εκτέλεση 3 δρομολογίων στη γραμμή Λαύριο-Άη-Στράτης-Λήμνος χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, με σύγχρονο πλοίο υψηλών προδιαγραφών.
Η γνωστοποίηση ότι το πλοίο αυτό θα είναι το “Ταξιάρχης” και ότι τα 2 από τα 3 δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέσω Σιγρίου κάθε άλλο παρά ικανοποιημένους άφησαν τους Λημνιούς. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος του συλλαλητηρίου που έχει εξαγγελθεί για την Αθήνα αυτή την εβδομάδα και ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μπαίνουμε και επίσημα στην καλοκαιρινή περίοδο.


ΑΓΙΑΣΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αποχαρακτηρίζονται τα 4/5 των δημοτικών βοσκότοπων!!

17.05.2009 Ειδήσεις Επαρχίας


Με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα  η Δημοτική Αρχή Αγιάσου. Το πρόβλημα αφορά στα επιλέξιμα βοσκοτόπια, καθώς με την ψηφιοποίηση των χαρτών και τα νέα μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκτάσεις μειώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής.
Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, μετά τις αλλαγές που επέρχονται μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και την προσαρμογή της στα ελληνικά δεδομένα, οι πραγματικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς όσο μεγαλώνει το μέγεθος των κοπαδιών απαιτούνται και μεγαλύτερες εκτάσεις δηλωμένες ως βοσκοτόπια, από τις οποίες όμως ένα σημαντικό ποσοστό έχει αφαιρεθεί από τη δικαιοδοσία του Δήμου αφού ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
«Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και για έναν κατεξοχήν κτηνοτροφικό Δήμο όπως ο δικός μας, τα νέα μέτρα που προσπαθεί το αρμόδιο Υπουργείο  να εφαρμόσει οδηγούν μια από τις πλέον παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων σε αφανισμό», μας είπε ο Δήμαρχος. Και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει γιατί δεν υπάρχουν πια χαρακτηρισμένες δημοτικές εκτάσεις για να τις διαθέσουμε, ενώ φτάνουμε στο σημείο πολλές φορές  να μην γινόμαστε πιστευτοί, καθώς ο κόσμος που ζει παραδοσιακά από την κτηνοτροφία δεν μπορεί να συλλάβει το νόημα όλων αυτών των ρυθμίσεων και σε τι ακριβώς αποσκοπεί.
Θα πρέπει δε να σας πω, ότι ο Δήμος ήταν παρών στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης και μάλιστα τάσσεται υπέρ της απόφασης να επισκεφθεί την Τρίτη τριμελής αντιπροσωπεία τον Υπουργό, αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Γιαζιτζόγλου, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Ζαμτράκη και  τον Αντινομάρχη κ. Γραμμό, προκειμένου να του θέσουν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται και τη μεγάλη αγανάκτηση του κόσμου».

Εξαιρείται το 82%
Όπως μας είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτης, έχει υπολογιστεί ότι από το σύνολο των μέχρι τώρα επιλέξιμων εκτάσεων που χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι, εξαιρούνται εκτάσεις μεγαλύτερες των 4/5, (δηλαδή ποσοστό 82%).
«Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και τα 32.000 στρέμματα της Μ. Λίμνης τίθενται υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Αυτό κι αν είναι καταστροφή για τον ντόπιο πληθυσμό, καθώς ο κόσμος δεν θα μπορέσει  να επιβιώσει.
Επομένως ό,τι κι αν ισχυρίζεται η ηγεσία του Υπουργείου, εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει καθαρά στο να μειώσει το αγροτικό εισόδημα και να αφανίσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, συρρικνώνοντάς τον στο ελάχιστο».
Ο Δήμος πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ λαϊκή συνέλευση για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και συζήτηση του θέματος.


ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Καναδοί φοιτητές στη Μήθυμνα

17.05.2009 Τοπική Αυτοδιοίκηση


Τους φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων του Καναδά υποδέχεται και φέτος το καλοκαίρι η Μήθυμνα, για τα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν στην όμορφη κωμόπολη, με την έναρξη της λειτουργίας των θερινών σχολείων τους.
Οι φοιτητές και οι συνοδοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser Βανκούβερ και του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την περιοχή και την υποδοχή που τους επιφύλαξε η Δημοτική Αρχή, η οποία την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Στέλιου Καραντώνη, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν τους στο Δημοτικό Καφενείο.
Ο Δήμαρχος χαιρετίζοντας τους ξένους φοιτητές και τους καθηγητές τους, σημείωσε ότι: «Η λειτουργία των θερινών σχολείων δύο ξένων Πανεπιστημίων, αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή.
Το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ επιλέγει τη Μήθυμνα για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ το Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ για δεύτερη, προκειμένου να πραγματοποιήσει το θερινό του σχολείο εδώ.
Ως Δήμος μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να προωθούμε τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες μας προβάλλουν πέρα από τα σύνορα της χώρας μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχουμε κάθε διευκόλυνση στα μαθήματα που γίνονται στην πόλη μας».
Να σημειωθεί ότι οι 23 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ, τους οποίους συνοδεύει ο καταγόμενος από τη Μήθυμνα Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Ελληνικών Σπουδών Δημήτρης Κράλλης, θα διδαχθούν μαθήματα ιστορίας και λογοτεχνίας, ενώ οι 20 φοιτητές των τμημάτων φωτογραφίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, θα παρακολουθήσουν στο θερινό τους σχολείο μαθήματα φωτογραφίας, χρήσης πολυμέσων και αρχαιολογίας.
Τα μαθήματα των θερινών σχολείων θα διαρκέσουν για το Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ του Μόντρεαλ που ξεκίνησαν νωρίτερα ολοκληρώνονται στις 22 Μαΐου.
Οι σπουδαστές του τμήματος φωτογραφίας μία μέρα νωρίτερα, στις 21 του μήνα, θα πραγματοποιήσουν έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα τεχνών “ΤΡΥΦΩΝ”, ενώ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Simon Fraser θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδρομές σε περιοχές του νησιού μας και στη γειτονική Τουρκία, όπως στην Πέργαμο, τη Σμύρνη και αλλού

- ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ:
Παρελήφθη το νέο απορριμματοφόρο

17.05.2009 Τοπική Αυτοδιοίκηση


Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθαριότητα των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο Δήμος Μήθυμνας - όπως έχουμε ήδη αναφέρει - απέκτησε πρόσφατα νέο απορριμματοφόρο μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Μανταμάδου.  
Η προμήθεια του οχήματος, που έγινε από την εταιρεία HELESI, εντάχθηκε ως έργο στο πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνολικό κόστος 120.000 ευρώ μαζί με αυτό του Μανταμάδου.
«Το νέο απορριμματοφόρο είναι μάρκας NISSAN τελευταίας τεχνολογίας, χωρητικότητας 6 κυβικών και θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας, εν όψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινά επίσημα τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Δήμαρχος Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης.
- ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ
“Έφυγε” στα 88 του ο Δημήτρης Γαλανάκης

17.05.2009 Ειδήσεις ΛήμνουΦτωχότερη είναι από προχθές η κοινότητα Αγίου Ευστρατίου, καθώς ο επί τρεις τετραετίες πρώην πρόεδρος Δημήτρης Γαλανάκης έφυγε από τη ζωή, στα 88 του χρόνια.
Σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη θλίψη του στους οικείους του, με ψήφισμα που εξέδωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα όσα προσέφερε στους συμπατριώτες του.
Μιλώντας στα “Κυρ. Αι.” ο Πρόεδρος του νησιού Χαράλαμπος  Μακρής σημείωσε: «Η αναγγελία του θανάτου του πρώην Προέδρου της κοινότητάς μας, μας λύπησε βαθύτατα. Εκφράζω και εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το κενό που αφήνει στο νησί και τους κατοίκους του είναι πολύ μεγάλο, καθώς η προσφορά του στον τόπο του και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική».

Η ζωή του
Ο Δημήτρης Γαλανάκης ήταν αγωνιστής με έντονη προσωπικότητα, αντιστασιακός που υπηρέτησε τις αρχές και τις ιδέες του με πάθος, φτάνοντας μέχρι και τη Μακρόνησο, χωρίς ποτέ να λυγίσει.
Μετά τη μεταπολίτευση, έζησε για ένα διάστημα στο νησί του κάνοντας διάφορες δουλειές για τα προς το ζην της οικογένειάς του, στη συνέχεια όμως μετανάστευσε στο Κονγκό της Αφρικής, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Αργότερα στα τέλη της δεκαετίας του΄70, επιστρέφει και πάλι στον Άη Στράτη και από τις πρώτες κινήσεις που κάνει είναι να αγοράσει ένα νεοκλασικό κτίριο στο λιμάνι μετατρέποντάς το στον πρώτο ξενώνα του νησιού, κάτι που έλειπε από τον τόπο του. Στη συνέχεια τον ανέλαβε επεκτείνοντάς τον σε μια όμορφη, παραδοσιακή μονάδα η αγαπημένη του νύφη Τζούλια Μπαλάσκα, η οποία και τη διατηρεί μέχρι σήμερα.
Άνθρωπος τολμηρός, που έβλεπε μπροστά από την εποχή του, εκλέχθηκε για πρώτη φορά κοινοτάρχης το 1982 και συνέχισε επί τρεις τετραετίες ως το 1994, οπότε παρέδωσε τη σκυτάλη στον τότε Αντιπρόεδρο της κοινότητας  και νυν πρόεδρο Μπάμπη Μακρή.  
Ο Δημήτρης Γαλανάκης ήταν γιος του δασκάλου, σπουδαίου μουσικού, ιεροψάλτη και θεατράνθρωπου Οδυσσέα Γαλανάκη, που υπήρξε επί σειρά δεκαετιών Διευθυντής της Μαρασλείου Σχολής και ανεδείχθη ως μία από τις πιο σημαντικές και εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας, που γνώρισε ποτέ η κοινότητα.
Ο μοναχογιός του Οδυσσέας δεν κληρονόμησε μόνο το όνομα του παππού του αλλά και το ταλέντο του στη μουσική, ενώ τα δυο του εγγόνια η Άλκηστις, (απόφοιτος της Παντείου που παντρεύτηκε πρόσφατα στο νησί) και ο Δημήτρης, (απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά), που πήρε το δικό του όνομα, ήταν το καμάρι και η μεγάλη του χαρά.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΕΙΑΣ Ο “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”
Συνεχείς παρεμβάσεις για την ανάδειξη της Βαρειάς

17.05.2009 Κοινωνικά


Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρειάς “Ο Θεόφιλος” ιδρύθηκε το 1984 και έχει περίπου 60 ενεργά μέλη. Σκοπός του είναι η προβολή και διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα, αλλά και η ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής. Από το 1998 έχει δημιουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη με 350 περίπου βιβλία για όλες τις ηλικίες, ενώ από το 1996 έχει αναβιώσει το κάψιμο του Ιούδα, που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, όταν και γιορτάζει ο ομώνυμος ναός της Ζωοδόχου Πηγής Βαρειάς. «Μετά το πέρας του Εσπερινού γίνεται το κάψιμο της προδοσίας και όχι του ανθρώπου», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντάρας, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.
Από το 1998 ο Σύλλογος τελεί κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου - ημέρα εορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των κηπευτικών και της ανθοκομίας - Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και αγιασμού και στη συνέχεια προσφέρει στους κηπουρούς διάφορα εδέσματα.
Το 2006 με τη συνδρομή της Νομαρχίας ο Σύλλογος τοποθέτησε μια μαρμάρινη βρύση στο λιμανάκι της Βαρειάς, την οποία αφιέρωσε στους 32 Ιερολοχίτες που αποβιβάστηκαν στο νησί στις 4-4του 1944 με επικεφαλής Άγγλο συνταγματάρχη. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν 7 Λέσβιοι, εξ ου και η αφιέρωση.
Τα Θεοφάνεια μετά την ρίψη του Τίμιου Σταυρού γίνεται κόψιμο της πίτας του Συλλόγου στο λιμανάκι της Βαρειάς. Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε το 1998 και ήταν ιδέα του μακαρίτη καπετάνιου Ιωάννη Τσεσμελή. Από το 2000 το κόψιμο της πίτας γίνεται σε συνεργασία με τον Ερασιτεχνικό Σύλλογο Αλιέων Βαρειάς.

Δράσεις του Συλλόγου
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρειάς έχει πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις στο πέρασμα των χρόνων. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Δεντροφύτευση του δρόμου από την καφετέρια “Status” έως το ξενοδοχείο “Ηλιοτρόπιο”
-Καθαρισμοί παραλιών
-Ενέργειες για την τσιμεντόστρωση του βορειοανατολικού τμήματος του αλιευτικού καταφυγίου Βαρειάς
-Διαμαρτυρία με διάφορες ενέργειες για το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής
- Επίσης έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του (χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα) για την κατασκευή πάρκινγκ στα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ. Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάρας, από το 1997 η χήρα Τεριάντ έχει αγοράσει έκταση για να γίνει δρόμος διέλευσης αυτοκινήτων και πούλμαν απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς που συνορεύει με το κτήμα ιδιοκτησίας της, όπου βρίσκονται τα παραπάνω μουσεία για να μην παρκάρουν στον κεντρικό δρόμο που οδεύει προς Ταξιάρχη. Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Την έκταση που αγόρασε τον παραχώρησε στον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.
- Διοργάνωση δύο εκδηλώσεων στο λιμανάκι της Βαρειάς (η μία στους πρόσφυγες που είχαν έρθει και έμειναν στη Βαρειά και η δεύτερη στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επίσης διέμεινε ως παιδί στη Βαρειά).
Από το 2007 ο Σύλλογος έχει αγοράσει το χώρο στον οποίο στεγάζεται με δάνειο που έχει πάρει από τη Συνεταιριστική Τράπεζα.
Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζει την ίδρυση θεατρικού και χορευτικού τμήματος. «Όπως καταλαβαίνετε για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειαζόταν μεγάλη οικονομική βοήθεια την οποία είχαμε από το Υπουργείο Αιγαίου και από τον Δήμο Μυτιλήνης. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε ως Σύλλογος», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντάρας.
Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι:
Βασίλειος Πετρανιός, Αθανάσιος Χατζηγιανέλλης, Ευστράτιος Σαμαρέλλης, Απόστολος Γαβριήλ, Δημήτριος Σγατζός, Νικόλαος Σγατζός, Παντελής Βαφειώτης, Παναγιώτης Σωτηριάδης, Στυλιανός Μαργαρίτης, Γρηγόριος Σάμιος, Χρήστος Σπανέλλης, Σάββας Κακαλιάς, Κλεονίκη Τουλιάτου, Ελένη Καμπά, Μιχαήλ Πελτέκης, Νίκος Σαλαβός, Γεώργιος Αρναούτης, Νίκος Κουζινόγλου, Μιχάλης Νίκου, Μαρία Ρηνέλλη, Σωτήρης Καμπίτσης, Γιάννης Τσεσμελής, Κωνσταντίνος Παπαπάντου, Βανιώ Τριανταφύλλου, Γεώργιος Σπανέλλης και Μαρίκα Σπανέλλη.


ΑΝΩ - ΚΑΤΩ Η ΛΕΣΒΟΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Στον ?αέρα? επιδοτήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ

15.05.2009 Αγροτικά - Αλιεία


Οι κίνδυνοι που διαφαίνονταν εδώ και αρκετό καιρό, και τους οποίους είχαν επισημάνει σε όλους τους τόνους τα ?ΑΙ.Ν.?, σχετικά με τη φετινή ενεργοποίηση δικαιωμάτων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους επιβεβαιώθηκαν χθες  δια στόματος του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ Γιαζιτζόγλου.
Μετά από συνάντηση με φορείς της Νομαρχίας και Δημάρχους  και εκπροσώπων τον αγροτικών συνεταιρισμών ο κ. Γιαζιτζόγλου έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τον κ. Φλωρίδη, συνεργάτη της Ένωσης  και τον κ. Λευτέρη Μανδάνη, Πρόεδρο Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τις επιδοτήσεις που θα προκύψουν από τους ψηφιακούς χάρτες που συνέταξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τους ψηφιακούς χάρτες του Υπουργείου (σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα) είναι ότι το 77% περίπου όλων των δημοτικών βοσκοτόπων οριοθετούνται πλέον σε μη επιλέξιμες ενότητες για γεωργική χρήση και θεωρούνται πλέον δασικές ως επί το πλείστον. Πιο συγκεκριμένα, το 1/3 των βοσκοτόπων του νησιού που δηλώνονταν και επιδοτούνταν μέχρι σήμερα, από δω και πέρα δεν μπορεί να δηλωθεί και ούτε βέβαια να επιδοτηθεί.

Ποιες περιοχές πλήττονται
Η νέα αυτή κατάσταση που δημιουργείται δεν πλήττει ισομερώς όλους τους Δήμους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Αγιάσου, Αγίας Παρασκευής, Θερμής και Καλλονής. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση της  Αγιάσου στην οποία  32.000 στρέμματα του δημοτικού βοσκοτόπου στην περιοχή Μεγάλη Λίμνη, πλέον, χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να παρουσιάζονται από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτοπική έκταση.
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι 1.650 κτηνοτρόφοι, οι μισοί περίπου του κτηνοτροφικού πληθυσμού του νησιού, να κινδυνεύουν να χάσουν το περισσότερο μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης, αρκετοί να χάσουν τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, πολλοί Νέοι Γεωργοί να αποκλείονται από την πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης, ενώ παράλληλα να πλήττεται και το εισόδημα από τη βιολογική κτηνοτροφία.
Αν ισχύσουν οι ψηφιακοί χάρτες του Υπουργείου βάσει των οποίων θα δοθούν οι χρηματοδοτήσεις, στην καλύτερη περίπτωση η απώλεια εισοδήματος για τη Λέσβο θα είναι 8.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ζοφερότερα σενάρια που αναφέρουν 12 και 15 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υπάρχει και κίνδυνος να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από προηγούμενες επιδοτήσεις. Οι προηγούμενες επιδοτήσεις που ενδέχεται να ζητηθεί η επιστροφή τους είναι η εξισωτική αποζημίωση, η ενιαία ενίσχυση αλλά και άλλα προγράμματα που η βιοϊκανότητα των κοπαδιών των παραγωγών δικαιολογούνταν με δημοτικό βοσκότοπο.
Επιπλέον, πλήγμα δέχονται και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού καθώς από τα 501.000 στρέμματα που δηλώθηκαν το 2008 ως ελαιώνες, φέτος μπορούν να δηλωθούν μόνο 433.000 στρέμματα, δηλαδή αφαιρέθηκαν από τις επιλέξιμες εκτάσεις  68.000 στρέμματα.
Οι ψηφιακοί χάρτες που συνέταξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα συντάχθηκαν κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είχαν παρατηρηθεί παρατυπίες στις εκτάσεις που δήλωναν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και τέθηκε ζήτημα εγκυρότητάς τους.  Οι συγκεκριμένοι χάρτες προέκυψαν από τη διαδικασία φωτοανάλυσης αεροφωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί από το νησί. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία των χαρτών του Υπουργείου χαρακτηρίζεται ως ?μη έγκυρη? από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται βοσκοτόπια στον χάρτη φαίνονται ως δασικές εκτάσεις στις οποίες δεν προβλέπεται γεωργική χρήση.  Παράλληλα, δεν έχουν συνταχθεί άλλοι χάρτες από κάποιον τοπικό φορέα, όπως π.χ. η Νομαρχία, που να αποδεικνύουν τι όντως συμβαίνει στις αμφισβητούμενες περιοχές και να γίνει η απαραίτητη σύγκριση.

Τι διεκδικούμε
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Γιαζιτζόγλου δήλωσε ότι ?από το Υπουργείο θα διεκδικήσουμε να μην ισχύσουν οι χάρτες, αλλά να ισχύσει ό,τι δήλωναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέχρι τώρα. ?Κατηγόρησε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ?προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό στο 6% ώστε να εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες?. Παράλληλα όταν ρωτήθηκε τι στάση θα κρατήσει η ΕΑΣΛ σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να μην ισχύσουν οι χάρτες από τον Υπουργό απάντησε ότι ?από τη Μυτιλήνη τα στοιχεία που θα φύγουν θα είναι αυτά των προηγούμενων χρόνων. Από εκεό και πέρα να αναλάβει το Υπουργείο την ευθύνη να περικόψει εκτάσεις και κατά συνέπεια επιδοτήσεις?. Τόνισε ακόμα ότι αν εφαρμοστεί το καθεστώς που επιβάλλουν οι νέοι χάρτες θα ?ξεκληριστεί? μεγάλο μέρος της οικονομίας του νησιού.
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Μανδάνη (Προέδρου Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου) που είπε ότι: ?Με τις συνθήκες που δημιουργούνται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και θα χρειαστεί να μεταναστεύσει?.

Κι αλλού προβλήματα
Το πρόβλημα ωστόσο δεν περιορίζεται στη Λέσβο, καθώς και άλλοι Νομοί, όπως του Ηρακλείου και της Μαγνησίας, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ προσάπτει ευθύνες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη και τον χαρακτηρίζει ?ανήμπορο και ανεύθυνο?. Ενώ με αγωνία αναμένεται η νέα συνάντηση με τον Υπουργό και τους Προέδρους και Διευθυντές Ενώσεων την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία θα βρεθούν εκτός από τους προέδρους των Ενώσεων της Μυτιλήνης και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ζαμτράκης αλλά και ο Αντινομάρχης κ. Γραμμός.


- ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
15 ευρώ/στρέμμα η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

15.05.2009 Αγροτικά - ΑλιείαΕπιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ των ?AI.N.? το ύψος των αποζημιώσεων που θα εισπράξουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου για την απώλεια παραγωγής τούτη την ελαιοκομική περίοδο (2008-2009) και το οποίο, όπως σημειώναμε,  ανέρχεται στα 14 ευρώ ανά στρέμμα. Πρόκειται για πανελλαδική αποκλειστικότητα της εφημερίδας μας την οποία έρχεται να επιβεβαιώσει η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη που δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B 825/4.5.2009).
Σύμφωνα με την απόφαση Χατζηγάκη το ?πακέτο? 75 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες αποζημιώσεων για 32 ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις περιοχές αντιστοιχούν 15 ευρώ ανά στρέμμα, σε εννέα 9 ευρώ ανά στρέμμα και στις υπόλοιπες η αποζημίωση είναι στα 7 ευρώ ανά στρέμμα.
Συνολικά οι αποζημιώσεις ύψους ποσού 75 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν όσοι ελαιοπαραγωγοί βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς είχαν μειωμένη παραγωγή στα ελαιόδεντρα κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους 2008-2009, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, θα πιστωθούν άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και συμπλήρωση αιτήσεων.


ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΤΑΞΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ
Καβγάς στο λιμάνι για 1.700 επιβάτες

15.05.2009 Τοπική Αυτοδιοίκηση


Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των οδηγών ταξί και των αστικών λεωφορείων χθες το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ κατέβαιναν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ?Ελ. Βενιζέλος?, για το ποιος θα έχει το πρώτο λόγο στην ?πελατεία?.
Οι οδηγοί των ταξί υποστηρίζουν πως τα αστικά λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα στο Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι είχαν ?κράχτες? που καλούσαν τον κόσμο σε αυτά και στέρησαν πελατεία από τα ταξί και επικαλούνται τον νόμο που απαγορεύει την ?άγρα επιβατών?. Μάλιστα, μετά το περιστατικό στο λιμάνι, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Νομαρχία  από την οποία ζήτησαν να πάψουν να σταθμεύουν τα αστικά λεωφορεία μέσα στο λιμάνι και να κάνουν στάση απ’ έξω (όπως γινόταν και παλαιότερα). Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σωματείων Ταξί κ. Σπανός δήλωσε στα ?ΑΙ.Ν.?: ?Οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους ποιο μέσο θα πάρουν. Με τη στάση τους οι οδηγοί των λεωφορείων αθέτησαν τη συμφωνία που είχαμε κάνει πριν από λίγες μέρες?.
Οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων, από την άλλη πλευρά, απαντούν πως έχουν επανειλημμένα ζητήσει άδεια από το Λιμενικό Ταμείο να σταθμεύουν στο λιμάνι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος που κατεβαίνει από τα πλοία, ωστόσο έχουν εισπράξει ως απαντήσεις την άρνηση και την σιωπή. Παράλληλα ο Πρόεδρος των Οδηγών Αστικών Λεωφορείων κ. Φίδης δήλωσε στα ?ΑΙ.Ν.? για το θέμα: ?Προφανώς και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 1.700 άτομα μόνο από τα ταξί και είναι λογική η προτίμηση του κόσμου στα αστικά λεωφορεία λόγω του φθηνότερου εισιτηρίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται με την Εργατική Εστία. Η παρουσία μας στο λιμάνι είναι απαραίτητη και θα επιμείνουμε?.
Το κρουαζιερόπλοιο ?Ελ. Βενιζέλος?, το οποίο έχει ναυλωθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, μετέφερε μεγάλο όγκο επιβατών, 1.700 περίπου στον αριθμό, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήρθαν στη Μυτιλήνη για θρησκευτικό τουρισμό.
Για να αποφευχθούν διενέξεις κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, είχε πραγματοποιηθεί  σύσκεψη στη Νομαρχία πριν 3 μέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη στην οποία είχε επιτευχθεί ?συμφωνία κυρίων? για τις θέσεις που θα στάθμευαν τόσο τα ταξί όσο και τα αστικά λεωφορεία με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.
Μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία των ταξί στη Νομαρχία και κατόπιν συνάντησης με την Αντινομάρχη Μαρία Τσουβελεκάκη έγιναν δεκτά τα αιτήματα των οδηγών ταξί και τα αστικά λεωφορεία θα κάνουν στάση στο φρουραρχείο, όπως και παλαιότερα.
Οι επισκέπτες, για τους οποίους έγινε ο καβγάς, επισκέφτηκαν τις μονές του Αγ. Ραφαήλ, του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο και μερικοί από αυτούς βρέθηκαν και στην εκκλησία της Παναγίας στην Αγιάσο. Στις 5 το απόγευμα το ?Ελ. Βενιζέλος? αναχώρησε από το λιμάνι. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου και θα ακολουθήσουν άλλες 3. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να μην έχουμε παρόμοιες διενέξεις σαν την χθεσινή.


ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ
Όλα ανοιχτά για το Δήμο Πέτρας

15.05.2009 Τοπική Αυτοδιοίκηση


Εκδικάσθηκε, χθες, από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος Πέτρας, Παύλος Παπουτσάνης, εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, που είχε κρίνει ότι η ανάδειξη Δημάρχου έπρεπε να γίνει με κλήρωση, όπως και έγινε. Αν και η απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Παύλο Παπουτσάνη, ο εισηγητής του ΣτΕ, αποφαίνεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο θα έπρεπε να είχε αποφασίσει την διενέργεια επαναληπτικών εκλογών και όχι κλήρωσης. Σημειώνεται εδώ ότι μετά την ανάδειξη των δύο υποψηφίων Δημάρχων Πέτρας  Απόστολου Αλατζά και Παύλου Παπουτσάνη, ως ισοψηφισάντων από το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε γίνει κλήρωση και έτσι αναδείχηκε Δήμαρχος ο Απόστολος Αλατζάς τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σε δηλώσεις του στα ?ΑΙ.Ν.?, ο Π. Παπουτσάνης τόνισε σχετικά: «Πήγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί θέλουμε να δικαιωθούμε, μια και εξ αρχής πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να είχε γίνει κλήρωση», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτοσκοπός μου η θέση του Δημάρχου, ούτε θέλω να δημιουργηθεί αναστάτωση στους δημότες της Πέτρας με την διενέργεια επαναληπτικών εκλογών».
Από την πλευρα του ο νυν Δήμαρχος Απόστολος Αλατζάς, αφού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την εισηγητική έκθεση στο ΣτΕ, δήλωσε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτική η δήλωση του κ. Παπουτσάνη. Εκείνος είναι που άσκησε δύο ένδικα μέσα, προκειμένου να φέρει τον Δήμο σε εκλογές. Εκείνος είναι  που τουλάχιστον για τρία χρόνια ταλαιπωρεί τον Δήμο και τους δημότες με όλη αυτήν την διαδικασία. Σας υπενθυμίζω ότι όταν είχαν γίνει οι εκλογές, τον Οκτώβριο του 2006, είχα κερδίσει με 2 ψήφους διαφορά. Θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία για τον Δήμο» κατέληξε.
Όπως και να έχει, πάντως, αν  γίνει αποδεκτή από  το ανώτατο δικαστήριο η αρχική εισήγηση, θα πρέπει να ξαναστηθούν κάλπες στην Πέτρα, έστω και για το μικρό διάστημα μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2010.


Παράπονα για τη διαδικασία
Η κατάληψη της θέσης του Προεδρείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου από την Καλλιόπη-Πρωτογεράκη Γόμου, που έγινε με άκρως επεισοδιακό τρόπο, έχει αλλάξει την εικόνα που παρουσιάζεται στα Νομαρχιακά Συμβούλια. Πολλές φορές δημιουργούνται διενέξεις και εκφράζονται παράπονα από τους Νομαρχιακούς Συμβούλους για έλλειψη στιβαρού συντονισμού των συζητήσεων. Ειδικά ο τυπολάτρης σε τέτοια θέματα Δημήτρης Βουνάτσος, έχει εκφράσει πολλές φορές τα παράπονά του, ζητώντας να ακολουθείται το τυπικό. Είναι μάλιστα φορές που η κ. Γόμου δίνει την εντύπωση ότι ?διασκεδάζει? τον νέο της ρόλο και δεν δίνει και πολύ σημασία σε αυτά που ακούγονται. Αυτό κάνει πολλούς να την συγκρίνουν με τον πρώην Πρόεδρο Σταύρο Ψαρρόπουλο και να αναπολούν τις καίριες παρεμβάσεις του, που δεν επέτρεπαν να ?ξεφύγει? η διαδικασία.

Απαράδεκτη απουσία
Η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλη Μαμάκου στην απουσία εκπροσώπου του ΥΕΝ από την προχθεσινή συζήτηση για το ακτοπλοϊκό στην Νομαρχία είναι σωστή και δείχνει απαράδεκτη στάση. Αν και υπήρξε ενημέρωση επί των θεμάτων που θα συζητούνταν, μεταξύ των οποίων ήταν το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου που μονοπώλησε τη συζήτηση, κανείς εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου δεν παρέστη, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Όχι ότι προκαλεί και μεγάλη έκπληξη βέβαια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τέτοια θέματα είναι ψιλά γράμματα για τους καρεκλοκενταύρους του Υπουργείου. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ποιος είναι πλέον ο ρόλος του Υπουργείου Ναυτιλίας - Αιγαίου.

Πικρές αιχμές
Αιχμές για κομματικό καπέλωμα άφησε ο Έπαρχος Δημήτρης Σάραγκας εναντίον της πρωτοβουλιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί στη Λήμνο για το ακτοπλοϊκό. Όπως είναι γνωστό οι φορείς της Λήμνου κατάφεραν με δυναμικές κινήσεις να διαλύσουν την επίσημη ΣΕΑ, θεωρώντας ότι δεν πέτυχε τίποτε ουσιαστικό όσα χρόνια υπήρχε. Η παρέμβασή τους αυτή άλλαξε την εικόνα των διεκδικήσεων και προκάλεσε μία συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων που είχε να δει πολύ καιρό το γειτονικό νησί. Δεν ξέρουμε εάν ισχύουν και σε ποιο βαθμό τα λεγόμενα του κ. Σάραγκα. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυναμική ενός φορέα και η αποδοχή του απ’ την κοινωνία δεν εξαρτάται απ’ το εάν ελέγχεται ή επηρεάζεται από ένα κομματικό φορέα, αλλά απ’ το κατά πόσο προωθεί ουσιαστικά τα λαϊκά αιτήματα. Και στο πεδίο αυτό μάλλον έχει κερδίσει προς το παρόν τις εντυπώσεις.


Ψιθυριστά καρφιά 15.05.2009
15.05.2009 Ψιθυριστά καρφιάΕκδόθηκε η νέα Υπουργική Απόφαση
Εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται να διαθέτει ένας αγρότης τα 20 στρέμματα καλλιεργούμενης γης στο Δημοτικό Διαμέρισμα μονίμου κατοικίας του για να κριθεί ως δικαιούχος της εξισωτικής αποζημίωσης. Υπενθυμίζουμε ότι από την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί πέρυσι για την εξισωτική αποζημίωση, για πρώτη φορά βρέθηκαν 600 περίπου αγρότες της Λέσβου εκτός ενίσχυσης (έστω και αν διέθεταν πολύ μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στα όρια των Δήμων όπου διέμεναν, επειδή δεν είχαν 20 στρέμματα τουλάχιστον στο Δημοτικό Διαμέρισμα όπου κατοικούσαν με τις οικογένειές τους).
Με την έκδοση της νέας ΚΥΑ το αποτέλεσμα θα είναι να μην αντιμετωπίσουν και φέτος το ίδιο πρόβλημα οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείου Οικονομικών γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν οι πόροι για να καταβληθεί τελικά η εξισωτική αποζημίωση στους 600 δικαιούχους που εξαιρέθηκαν πέρυσι.
Το θέμα παρακολουθεί από πολύ κοντά και ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και συνεταιριστικό στέλεχος Στρατής Κυρατζής. Mάλιστα τις προηγούμενες μέρες ταξίδεψε για πολλοστή φορά στην Αθήνα πιέζοντας για να προωθηθεί λύση ώστε να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά τους που άδικα έχασαν πέρσι.

Ελάχιστη η συμμετοχή
Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Νομού στη χθεσινή απεργία  Μόλις 9,2% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (το χαμηλότερο της Περιφέρειας) και 3,7% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με τέτοια συμμετοχή βέβαια αποδυναμώνεται και ο διεκδικητικός λόγος και τα αιτήματά τους.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών οφείλουν  να προβληματιστούν για το γεγονός.

Απαιτούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις
Ξεκίνησε κάποιες ασφαλτοστρώσεις ο Δήμος Μυτιλήνης καλύπτοντας τμήματα προβληματικών δρόμων της πόλης. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι για κάμποσα χρόνια δεν έχουν συντηρηθεί οι δρόμοι της Μυτιλήνης, η άποψή μας είναι ότι τα έργα που χρειάζονται είναι πιο εκτεταμένα. Δεν θα πρέπει να ξεχνά άλλωστε η Δημοτική αρχή ότι μεγάλος αριθμός πολιτών της Μυτιλήνης, κινούνται με τα αυτοκίνητά τους και αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα από λάκκους και διάφορες άλλες ανωμαλίες του οδοστρώματος, που σε κάποιες περιπτώσεις ?γονατίζουν? μέχρι και αυτοκίνητα τύπου τζιπ.
Ίσως λοιπόν ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει μεγάλο κονδύλι από προγράμματα του Δ’ ΚΠΣ ώστε να δρομολογήσει εκτεταμένες παρεμβάσεις (με ξήλωμα της παλιάς ασφάλτου) και στα Δημοτικά διαμερίσματα. Και αναφέρουμε ως παράδειγμα την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οδόστρωμα από Παναγιούδα προς Πάμφιλα και προς Π. Θερμής.

4η Γευστική Δοκιμή Οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας
Ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, σε συνεργασία με την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, διοργανώνει στις 13 Ιουνίου 2009 και για 4η χρονιά τη Γευστική Δοκιμή Οίνου από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας.
Η γευστική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της σχολής γευσιγνωσίας WSPC, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε κεντρικό εστιατόριο τις επόμενες ημέρες με την παρουσία ΜΜΕ, εμπειρογνωμόνων, οινοποιών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει τα βραβευμένα κρασιά. Επίσης, θα γίνει ειδική παρουσίαση στην 12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, Ecofestival  2009 (5-8 Νοεμβρίου 2009).
Η γευστική δοκιμή οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας θα διεξαχθεί με τη βοήθεια ειδικών γευσιγνωστών και πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων, ενώ η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από αναγνωρισμένους γευσιγνώστες που προέρχονται απ’ όλο το επαγγελματικό φάσμα του κρασιού.
Το κόστος συμμετοχής: 70 ευρώ συν ΦΠΑ ανά ετικέτα, ενώ οι φιάλες για κάθε ετικέτα συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009.
Πληροφορίες / Αιτήσεις συμμετοχής: ΔΗΩ - Χουλιάρα Μαρία (210-8224384)
Vinetum - Αργύρης Καλλιανώτης (210-7660560).


Παραπολιτικά 27.5.2009
17.05.2009 ΠαραπολιτικάΟμιλία Καρτάλη στο Πλωμάρι
Περιοδεία, εν όψει των ευρωεκλογών, πραγματοποίησε χθες Σάββατο κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και της Συντονιστικής Επιτροπής Πλωμαρίου με επικεφαλής τον Βουλευτή Λέσβου Νίκο Σηφουνάκη στα χωριά Αμπελικό, Ακράσι, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι.
Σήμερα Κυριακή, ο Βουλευτής Μαγνησίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία του Πλωμαρίου στις 8.30 μ.μ.

Διακοπή υδροδότησης
Ο Δήμος Καλλονής ζητά την κατανόηση των δημοτών, μια και αύριο Δευτέρα, θα γίνει διακοπή υδροδότησης στην Καλλονή και στην Αρίσβη από τις 8 το πρωί, έως τις 2 το μεσημέρι, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στο δίκτυο ύδρευσης.

Το ανέκδοτο για την ενίσχυση της Περιφέρειας
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λήμνου μας έρχεται στο μυαλό η υπόσχεση του Κώστα Καραμανλή ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του θα ήταν η ενίσχυση της Περιφέρειας προς άμβλυνση των ανισοτήτων με τα αστικά κέντρα.
Είχε εξαγγείλει (στομφωδώς μάλιστα) ότι το 80% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) θα διατίθεντο εκεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αυτή τη στιγμή βέβαια βρισκόμαστε στο 2009, το Δ’ ΚΠΣ δεν έχει ανοίξει ακόμα (εδώ και δύο χρόνια) και η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να απορροφήσει ακόμα ούτε ένα ευρώ.


H AΛΛH OΨH 17.5.2009
17.05.2009 Η άλλη όψηΑναλαμβάνοντας τοπική δράση
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κωδικοποίηση και διάχυση της τεχνογνωσίας, που αφορά τόσο στην αντιμετώπιση τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων όσο και στη λειτουργία των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, ξεκίνησε να εφαρμόζει πρόσφατα το WWF Ελλάς.
Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ομίλου Eurobank EFG, εντάσσεται η παραγωγή δέκα εγχειριδίων με γενικό τίτλο Οδηγοί για το Περιβάλλον και η αντίστοιχη οργάνωση παρουσιάσεων και εργαστηρίων σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας.
Τα εγχειρίδια αυτά θα περιλαμβάνουν την απαραίτητη, έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, παρουσιασμένη απλά και κατανοητά, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών. Οι τίτλοι των 3 πρώτων Οδηγών που έχουν ήδη εκδοθεί είναι οι εξής: Οργάνωση και λειτουργία περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαχείριση απορριμμάτων, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Θα ακολουθήσουν άλλοι 7 οδηγοί με αντικείμενο βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα: Νομικό καθεστώς για το περιβάλλον, αστικό πράσινο, εξεύρεση πόρων, νερό, αέρας, τουρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ψάχνουν για νέο αίμα
Σημαντικά προβλήματα αποσυσπείρωσης αντιμετωπίζουν αρκετοί σύλλογοι της παροικίας μας, οι διοικήσεις των οποίων τα τελευταία χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη τους, ζητώντας μεγαλύτερη συμμετοχή αλλιώς θα πάψουν να υφίστανται.
Τα ΔΣ των Συλλόγων θέλουν ενεργότερη συμμετοχή της νεολαίας, κάτι όμως  που λίγα σωματεία έχουν καταφέρει να πετύχουν. Γι’ αυτό και έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι πληθαίνουν οι ανοιχτές προσκλήσεις για συμμετοχική δράση και από την άλλη να στελεχώνονται τα Διοικητικά Συμβούλια με νέα παιδιά, τα οποία και φρέσκιες ιδέες έχουν και μπόλικη όρεξη για δουλειά.

Ζωντανή διαφήμιση
Δεν θα μπορούσε να επιτύχει ομολογουμένως η Μήθυμνα καλύτερη διαφήμιση και φέτος, από αυτήν της λειτουργίας των θερινών σχολείων ξένων Πανεπιστημίων για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Η προσπάθεια αυτή (που απέδωσε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ήλπιζε τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Λευτέρη Βογιατζή που το ξεκίνησε, όσο και η τωρινή του Στέλιου Καραντώνη που το συνεχίζει), μετατρέπεται πλέον σε θεσμό και οι σπουδαστές που πλαισιώνουν τα θερινά τμήματα δηλώνουν γοητευμένοι από το Μόλυβο και τους ανθρώπους του, γενόμενοι άμα τη επιστροφή τους στην πατρίδα οι καλύτεροι πρεσβευτές του.


Aiolika Nea


Δρόμοι φωτιάς!
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή
15/05/2009
Τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και κυρίως η αποκάλυψη του επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη τώρα», Γιάννη Ζερδελή, σχετικά με την αναγνώριση τεσσάρων αγροτικών δρόμων στην Κράτηγο ως κύριων δημοτικών μετά από γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ, με εισήγηση της Πολεοδομίας και με απόφαση που υπέγραψε η αντινομάρχης κ. Τσουβελεκάκη.

Το θέμα που προκαλεί από προχθές τριγμούς στη νομαρχιακή αρχή, καθώς εμφανίζει την αντινομάρχη… ν’ ανοίγει το δρόμο για ν’ αλλάξουν οι όροι δόμησης στην περιοχή, προκαλεί και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζερδελής, δόθηκαν γνωμοδοτήσεις και υπογράφθηκαν αποφάσεις σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να έχει καμμιά απολύτως ενημέρωση ο δήμος. Έντονες ήταν οι πιέσεις πάντως από την πλευρά της παράταξης «Επόμενη μέρα» για αναβολή του θέματος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τηλεφωνικά, την ώρα της συνεδρίασης, ο αντινομάρχης Θόδωρος Βαλσαμίδης ενημέρωσε το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Παλαιολόγο ότι η απόφαση της νομαρχίας ανακλήθηκε.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ζερδελή, με απόφαση που υπέγραψε η κ. Τσουβελεκάκη την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου, αναγνωρίστηκαν ως κύριοι δημοτικοί δρόμοι τέσσερις αγροτικοί δρόμοι της περιοχής, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, αλλά και διέρχονται μέσα από δασική έκταση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη τώρα» πρότεινε να ληφθεί απόφαση που να ζητά την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του ΣΧΟΠ για το θέμα και φυσικά την ανάκληση της απόφαση της νομαρχίας.

Περί αναβολής
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Επόμενης μέρας», Βασίλης Κουνέλης, είπε ότι θα πρέπει ν’ αναβληθεί η συζήτηση του θέματος γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι τοπογράφοι και πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση πριν τη λήψη απόφασης. Ο Γιώργος Παλαιολόγος, από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αντινομάρχη Θόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος τού έκανε γνωστή την ανάκληση της απόφασης για τους δρόμους από το νομάρχη. Την αναβολή του θέματος ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαγγούσης.
Ιδιαίτερα επικριτικές ήταν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Νάσου Γιακαλή και δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής για το θέμα. «Όταν πληροφορήθηκα αυτό που έγινε, έμεινα έκπληκτος. Εξεπλάγην όταν είδα πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα και άλλα να μένουν στα συρτάρια για χρόνια. Είναι απαράδεκτο να αγνοείται ο δήμος σε ένα θέμα που τον αφορά άμεσα. Αν δεν ερχόταν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι θα γινόταν άραγε;», ανέφερε διερωτώμενος. Ανέβασε μάλιστα ακόμη περισσότερο τους τόνους, με σαφή υπονοούμενα λέγοντας: «Έχουμε να κάνουμε με μια “χοντρή” ιστορία και πιστεύω ότι στην πορεία θ’ αποκαλυφθούν πολλά πράγματα. Ποιοι αγόρασαν οικόπεδα την τελευταία στιγμή; Πώς σε ένα διάστημα λίγων ημερών “καθαρίζεις” ένα τόσο σοβαρό θέμα;»Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. «Θα έπρεπε τουλάχιστον να ερωτηθούμε για το θέμα. Ένας δήμος που έχει δείξει δείγματα γραφής με αποφάσεις με στόχο την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις πολεοδομήσεις στη Βαρειά, το Ακρωτήρι κ.λπ.. Έχουμε να κάνουμε με καταστρατήγηση των όρων δόμησης εκτός σχεδίου πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άφησε αιχμές για τις σκοπιμότητες των ενεργειών που έγιναν από την πλευρά της νομαρχίας, λέγοντας: «Ποιος εξυπηρετείται, άραγε, από αυτές τις χαράξεις των δρόμων;»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, τόνισε ότι ήδη η απόφαση έχει σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ σχολίασε ότι η αναφορά που γίνεται στο κείμενο της απόφασης για «καμμιά οικονομική επιβάρυνση στο δήμο» δεν ισχύει, αφού θα κληθεί ο δήμος από τους δημότες που θα χτίσουν εκεί να εγκαταστήσει φωτισμό, να φροντίσει για την ύδρευση και την καθαριότητα των δρόμων. Και ρώτησε μάλιστα ο ίδιος, κλείνοντας: «Γιατί, άραγε, υπήρξε τέτοια συσκότιση στη λήψη αυτής της απόφασης;»
Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Λένα Πετρέλλη, η οποία μάλιστα είναι κάτοικος της περιοχής, είπε ότι πληροφορήθηκε και εκείνη για το θέμα από γείτονες, οι οποίοι τη ρωτούσαν για το «πώς είναι δυνατόν μέσα σε 10 ημέρες μονοπάτια να μετατρέπονται σε δρόμους.» Ξαφνικά τα οικόπεδα που βρίσκονται εκεί αποκτούν άλλη δόμηση. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει εκεί; Κάποιες περιουσίες αποκτούν ξαφνικά τεράστια αξία χωρίς πολεοδόμηση. Και εμένα αυτό δε θα με απασχολούσε αν δε γνώριζα τι καταστροφή θα συντελεστεί σε αυτό το όμορφο κομμάτι της Μυτιλήνης», είπε η αντιδήμαρχος. Η κ. Πετρέλλη υπογράμμισε ακόμη ότι αν δεν ερχόταν το θέμα στο Συμβούλιο «αυτή η υπόθεση θα δημιουργούσε ένα τεράστιο έγκλημα».«Προς τι η συζήτηση;»
Ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, βασιζόμενος σε τοποθέτηση που είχε κάνει προηγουμένως ο κ. Ζερδελής, είπε ότι «αν τελικά η απόφαση της νομαρχίας δεν υφίσταται, δεν υπάρχει λόγος να συζητείται το θέμα».
Ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Βαγγέλης Χριστοδούλου, αφού παρατήρησε και εκείνος ότι υπάρχουν ζητήματα που «βαλτώνουν» για μήνες στο ΣΧΟΠ, ενώ το συγκεκριμένο θέμα «πέρασε» με διαδικασίες εξπρές, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δε ρωτήθηκε ο δήμος για ένα θέμα που τον αφορά άμεσα, ενώ διερωτήθηκε μήπως υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης από τη νομαρχία και αν χρειαστεί, να μπει και νομική κάλυψη από πλευράς δήμου για το θέμα. Λευκό ψήφισε μόνο ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Παλαιολόγος, ο οποίος είπε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, δεδομένης της απόφασης ανάκλησης η οποία έχει ήδη ληφθεί από τη νομαρχία.
Ανέβηκαν οι τόνοι για τις μηχανές της ΔΕΗ

Εκτός ημερησίας έφερε προς συζήτηση στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, το θέμα εγκατάστασης νέων μηχανών από τη ΔΕΗ. Ο κ. Χατζηκομνηνός κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ουσιαστικά, με στη στάση ανοχής που τήρησε απέναντι σε αυτή την κίνηση της ΔΕΗ, «θάβει» την προοπτική δημιουργίας νέου εργοστασίου. «Ουσιαστικά, δεχόμενοι τις νέες μηχανές στο εργοστάσιο της Μυτιλήνης, η υπόθεση του νέου εργοστασίου έχει ταφεί και φταίτε εσείς για αυτό», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή.
Άμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του δημάρχου Νάσου Γιακαλή. «Εγώ θα είμαι η αιτία αν η ΔΕΗ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για να φτιάξει νέο εργοστάσιο, ή η κυβέρνησή σας που θα έχει εμπαίξει τους πολίτες;» είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Γιακαλής εξήγησε, πάντως, ότι οι κινήσεις που μέχρι τώρα γίνονται από τη ΔΕΗ δείχνουν το αντίθετο. «Έχει εντάξει το έργο στον προϋπολογισμό της και έχει αγοράσει οικόπεδα. Όταν ξέρουμε όλοι ότι για να γίνει νέο εργοστάσιο χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό πρέπει να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Μυτιλήνης, τι πρέπει να κάνω; Είχαμε δεσμεύσει τη ΡΑΕ ότι πρώτα θα μας πείσει ότι θα κάνει νέο εργοστάσιο και μετά θα δεχθούμε οποιοδήποτε έργο στο υπάρχον εργοστάσιο. Από τη στιγμή που γίνονται κάποιες κινήσεις, τι πρέπει να κάνουμε;», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ήταν ακόμη πιο αιχμηρός όταν μίλησε για τις νέες μηχανές που ήρθαν για ν’ αντικαταστήσουν δυο παλιές, αλλά και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τα οποία επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων. «Μας ζήτησαν να πάρουν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για φέτος και στη θέση τους να εγκαταστήσουν μηχανές, καθώς η επιβάρυνση για την υγεία των κατοίκων είναι μικρότερη. Έπρεπε να ζητήσουμε να μείνει ο καρκίνος στην περιοχή;», τόνισε ο ίδιος.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Βενέτας χαρακτήρισε «βάρβαρο» τον τρόπο με τον οποίο ξεφορτώθηκαν οι μηχανές στην περιοχή, ενώ πρότεινε μια φορά το μήνα να κλείνουν τα φώτα στο δήμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή να οργανωθεί μια μεγάλη κινητοποίηση την Ημέρα Περιβάλλοντος, σε ένδειξη αντίδρασης για τη στάση της ΔΕΗ.

Ταξί κατά Αστικών ΚΤΕΛ!
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή
15/05/2009
Με καβγά μπροστά το χώρο του λιμανιού, όπου έδεσε χθες το πρωί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο κρουαζιέρας της Εργατικής Εστίας, «υποδέχθηκαν» τους 1.800 περίπου επιβάτες λεωφορειούχοι των αστικών ΚΤΕΛ και οδηγοί των ταξί, διεκδικώντας μερίδιο στην πίτα του μεταφορικού έργου. Οι οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν μάλιστα και στάση εργασίας, αλλά και πολιόρκησαν τη νομαρχία, κατηγορώντας τους λεωφορειούχους ότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα.

Στις 9 το πρωί έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο πρώτο από τα τρία δρομολόγια που θα πραγματοποιήσει το Μάιο η Εργατική Εστία στο πλαίσιο προσκυνηματική εκδρομής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οδηγών ταξί, οι λεωφορειούχοι δεν τήρησαν όσα είχαν συμφωνηθεί δυο ημέρες πριν σε σύσκεψη στη νομαρχία και αντί για στάση έκαναν αφετηρία το χώρο μπροστά στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Εκεί έκαναν επίσης την εμφάνισή τους και λεωφορεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ που παρέλαβαν τους επιβάτες. Οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα Αστικά ΚΤΕΛ είχαν βάλει και «κράχτες» μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου, καλώντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Κόντρα στην κόντρα

Μετά από φραστικές κόντρες που υπήρξαν στο χώρο του λιμανιού, οι οδηγοί ταξί αποχώρησαν και πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρκάροντας τα ταξί τους μπροστά από τη νομαρχία και κατά μήκος της προκυμαίας, ζητώντας συνάντηση με το νομάρχη. Ο Παύλος Βογιατζής μετέβη στην είσοδο της νομαρχίας και συναντήθηκε με τους οδηγούς ταξί, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού τα Αστικά ΚΤΕΛ δεν τήρησαν τη συμφωνία. Έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι για τα επόμενα δρομολόγια του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει πλέον συμφωνία και τα ΚΤΕΛ θα κάνουν στάση στα καθορισμένα σημεία στάσεών τους.
«Καταστρατηγήθηκαν όλα όσα συμφωνήσαμε. Πήγαμε το πρωί στο λιμάνι και αντί να κάνουν στάση τα Αστικά ΚΤΕΛ, είχαν παραταχθεί στο Άγαλμα της Ελευθερίας οχτώ λεωφορεία και λίγο αργότερα ήρθαν και άλλα τόσα υπεραστικά. Είχαν βάλει μάλιστα και κράχτες στον καταπέλτη του πλοίου, παρ’ όλο που είχαμε πει ότι θα ενημερώσουν απλά την εταιρεία ότι υπάρχει στάση αστικών λεωφορείων στο λιμάνι», τόνισε μιλώντας στο νομάρχη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί, Παναγιώτης Σπανός. Ο ίδιος κάλεσε στο νομάρχη να παρέμβει για να σταματήσουν οι αυθαίρετες ενέργειες των Αστικών ΚΤΕΛ.
«Είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και γι’ αυτό τα Αστικά ΚΤΕΛ θα ελεγχθούν. Μετά απ’ αυτό είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον συμφωνία και για τα επόμενα δρομολόγια τα αστικά λεωφορεία θα σταματούν μόνο στις καθορισμένες στάσεις και όχι στο Άγαλμα της Ελευθερίας, που είχαμε καθορίσει εκτάκτως για όσες μέρες φθάσει το “Βενιζέλος” στη Μυτιλήνη. Το μόνο που κατάφεραν τα Αστικά ΚΤΕΛ ήταν να δημιουργήσουν προβλήματα. Θα υποστούν τις συνέπειες», δήλωσε κατηγορηματικά ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής.Η φαντασία τους τα φταίει;
Οι λεωφορειούχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν παραβίασαν καμμιά συμφωνία και όλα όσα υποστηρίζουν οι Οδηγοί Ταξί είναι δημιουργήματα της φαντασίας τους. Ο αντιπρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, κ. Παρασκευάς Μολυβιάτης, είπε για το θέμα: «Τηρήσαμε τα πάντα. Δεν κάναμε αφετηρία, σταματούσαν τα λεωφορεία, φόρτωναν με κόσμο και έφευγαν. Αν δεν ήταν τα λεωφορεία, όλος αυτός ο κόσμος θα ταλαιπωρούνταν. Ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν μόνο από τα ταξί.» Ο κ. Μολυβιάτης, με αφορμή την απόφαση του νομάρχη να διαλύσει τη συμφωνία για προσωρινή στάση στο Άγαλμα της Ελευθερίας, δήλωσε: «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κανονικά τις στάσεις μας απέναντι από το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προτείναμε μια θέση στο λιμάνι για να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αφού έτσι το θέλουν, θα το κάνουμε έτσι.»
Την έντονη αντίδρασή του για τις κόντρες μεταξύ Αστικών ΚΤΕΛ και Ταξί εξέφρασε ο τουριστικός πράκτορας Αντώνης Πίκουλος, ο οποίος πρακτορεύει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη. «Μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν καταλαβαίνουν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό ότι είναι ένα αντικείμενο που χρειάζεται όλους και όλοι μπορούν να πάρουν μερίδιο από την “πίτα”. Εδώ προσπαθεί ο καθένας να πάρει όλη την “πίτα” από τον άλλο. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, γιατί η εικόνα που μένει στον επισκέπτη είναι μια εικόνα ανοργανωσιάς και χάους.»
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, θα πραγματοποιήσει άλλα δύο δρομολόγια στη Μυτιλήνη, την Κυριακή 17 και την Τετάρτη 20 Μαΐου.


Μείον έως και 15 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις
Γράφει: Νίκος Μανάβης
15/05/2009
Από οκτώ ως 15 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες της Λέσβου από επιδοτήσεις, αν υιοθετηθεί η νέα χαρτογράφηση των γεωργικών εκτάσεων του νησιού, όταν συνολικά ο νομός Λέσβου λαμβάνει περί τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 30 αφορούν το νησί της Λέσβου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, δήλωσε: «Η μόνη λύση για μας τους κτηνοτρόφους είναι να μεταναστεύουμε αν υιοθετηθούν οι νέοι χάρτες.»

Μικρότερης έκτασης είναι το πρόβλημα που δημιουργείται για την ελαιοκομία της Λέσβου, ωστόσο σημαντικό, αφού 70.000 στρέμματα βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων. Ακόμα, προβλήματα δημιουργούνται και σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι αυτές των δημητριακών και των κτηνοτροφικών φυτών.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, υπογράμμισε χθες ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι κι οι άλλοι αγρότες του νησιού τις επιδοτήσεις που παίρνουν εδώ και χρόνια. Λύση η οποία πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι εκτάσεις βοσκοτόπων που βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων στη Λέσβο ανέρχονται στο 36,45%, οι ελαιώνες ανέρχονται στο 15,57%, ενώ στις λοιπές καλλιέργειες το ποσοστό εκτινάσσεται στο 58,82%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΑΣΛ. Συνολικά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Λέσβο θα πρέπει να περιοριστούν στα 949.500 στρέμματα από τα 1.207.000 που ήταν το 2008.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δημοτικούς βοσκοτόπους, οι οποίοι παραχωρούνται για χρήση στους κτηνοτρόφους. Πρόκειται συνήθως για θαμνώδεις εκτάσεις που δεν έχουν οριοθετηθεί και οι συνεργάτες του υπουργείου, που έκαναν την ανάλυση των νέων χαρτών, τις χαρακτήρισαν δασικές εκτάσεις.
Ο κ. Γιαζιτζόγλου δήλωσε ότι το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι ο νομός Ηρακλείου (όπου το 21% των εκτάσεων βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μανώλη Γαβαλά) και το νομό Μεσσηνίας. Επιπλέον, πιστεύει ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα σε όλη τη χώρα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΕΑΣ Λέσβου, την περασμένη Τετάρτη, οργάνωσε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των προέδρων των συνεταιρισμών, και χθες Πέμπτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των δημάρχων, του προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, και του αρμόδιου αντινομάρχη Χάρη Γραμμού. Σε αυτές τις συσκέψεις αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λ. Μανδάνης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σ. Ζαμτράκης, και ο αντινομάρχης Χ. Γραμμός. Η επιτροπή αυτή θα συμμετάσχει την Τρίτη στη σύσκεψη που έχει καλέσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου ο κ. Γιαζιτζόγλου περιμένει να ακουστούν οι θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναμένονται αποφάσεις

Μετά τη συνάντηση της Αθήνας, θα γίνει νέα σύσκεψη στη Μυτιλήνη και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης από εδώ και πέρα. Πάντως η άποψη του κ. Γιαζιτζόγλου είναι ότι θα πρέπει να δηλωθούν τόσο τα επιλέξιμα αγροκτήματα, όσο και τα μη επιλέξιμα, και το υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη να καθορίσει ποιοι παραγωγοί δικαιούνται τις επιδοτήσεις και ποιοι όχι.
Κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση, ο κ. Γιαζιτζόγλου είπε ότι όλα γίνονται με στόχο να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας στο 6%, καθώς θα μπορούν ευκολότερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Ο κ. Μανδάνης θεωρεί ότι με τα νέα δεδομένα η κτηνοτροφία της Λέσβου οδηγείται σε καταστροφή, μια και από τους 4.000 κτηνοτρόφους οι 1.650 θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους.
Κατά την παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων, ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου, Γιάννης Φλωρίδης, τόνισε ότι «οι απώλειες των επιδοτήσεων δε θα αφορούν μόνο την ενιαία ενίσχυση αλλά και τις άλλες επιδοτήσεις. Όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, η στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων, τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, και τους νέους αγρότες. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την επιστροφή επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους και τους άλλους παραγωγούς, που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.».Η ρίζα του κακού

Η ανυπαρξία κτηματολογίου είναι και πάλι η ρίζα του κακού. Αν υπήρχε κτηματολόγιο με προσδιορισμένες τις χρήσεις γης θα ήταν πολύ λιγότερα τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους, όπως και αν από το 1987, που ψηφίστηκε ο νόμος για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων, είχε γίνει οριοθέτησή τους από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους δήμους ή τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Φυσικά πολύ καλύτερα θα ήταν τα πράγματα και αν στη νομαρχία υπήρχε και λειτουργούσε τοπογραφική υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά είναι δευτερεύοντα, αφού το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το πώς ερμηνεύει το υπουργείο τους ορθοφωτοχάρτες. Όπως τις εκτάσεις που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως βοσκήσιμες στη Λέσβο, και τα στελέχη του υπουργείου αποφάσισαν ότι δεν είναι βοσκότοποι αλλά δάση επειδή έχουν πουρνάρια και αστιβιές.
Από Γιαζιτζόγλου και Καραμίχα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης
Επίθεση κατά Χατζηγάκη


Με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καταφέρονται ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Κι οι δύο θεωρούν ότι το υπουργείο έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα και ιδιαίτερα για το ότι έως σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος της ενεργοποίησης.
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης, εκτός από ανήμπορος να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, με τις σημερινές δηλώσεις εμφανίζεται και ανεύθυνος, αλλά και πολιτικά κουτοπόνηρος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας. Και επεξηγεί: «“Ανήμπορος” γιατί μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ψηφίσει μια τροπολογία στη Βουλή και να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν έχει συνάψει σύμβαση έργου, δεν υπάρχει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν ξέρουμε ακόμη ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι. “Ανεύθυνος” γιατί δεν έχει συνείδηση του χρόνου και των καταληκτικών ημερομηνιών (15 Μαΐου 2009), αλλά και των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από τις χρονικές καθυστερήσεις για τις οποίες έχει ο ίδιος την ευθύνη. “Πολιτικά κουτοπόνηρος” γιατί, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ενεργοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς επιχειρώντας να στρέψει τους αγρότες κατά των ενώσεων.»

Δε διαχωρίζω τους αγρότες
Με όλα τα παραπάνω συμφωνεί ο κ. Γιαζιτζόγλου και επισημαίνει: «Συμφωνώ, όχι μόνο γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρός μας εκφράζει όλους με αυτή την ανακοίνωση, αλλά και γιατί εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ να διαχωρίσω τους αγρότες. Ούτε η Ένωση ούτε οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί θα μπουν σε αυτό το “λούκι”. Το υπουργείο αποφάσισε άλλοι παραγωγοί να πληρώσουν την ενεργοποίηση και άλλοι όχι. Δική του ευθύνη είναι λοιπόν να μας πει ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι.»
Παρά την κόντρα με το υπουργείο, ο κ. Γιαζιτζόγλου δηλώνει ότι η ΕΑΣ Λέσβου, ακολουθώντας την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα συνεχίσει το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης για να πληρωθούν οι αγρότες του νησιού τις επιδοτήσεις τους.


Και απάντηση από Χατζηγάκη
«Δεν προβλέπεται η καταβολή οιουδήποτε ποσού από αγρότες»


Στην ανταπάντηση προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους συνεταιριστές που τον κατηγορούν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια παρανόμως και αυθαιρέτως διαστρέβλωσης της αλήθειας. Κι αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν προβλέπει σε κανένα σημείο την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής από τους αγρότες.
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της πληρωμής προκαταβολών με ταμειακή διευκόλυνση στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρει:
- Έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
- Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.
- Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης απεφάσισαν τη χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, ύψους 25 εκατ. ευρώ.
- Οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από τη χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει.
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα στέλνονταν χθες 14 Μαΐου 2009 ονομαστικός κατάλογος-αρχείο δικαιούχων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και συνταξιούχων ΟΓΑ), που το εισόδημά τους προέρχεται από αγροτικές ασχολίες τουλάχιστον κατά 50%. Οι αγρότες αυτών των δύο περιπτώσεων δεν πρέπει να πληρώνουν αμοιβή στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ευνόητο τυγχάνει ότι όσοι κατέβαλαν τη σχετική δαπάνη πρέπει να τους επιστραφεί, αφού μέχρι σήμερα 15 Μαΐου 2009 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών μέσω Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας.
Τα παραπάνω - επισημαίνει ο κ. Χατζηγάκης - προβλέπονται και στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μετά τις καταγγελίες, η σύσκεψη

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, καλεί σε σύσκεψη τους διευθυντές των ενώσεων συνεταιρισμών και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αρθεί το αδιέξοδο στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης.
Ακόμη τονίζει στην ανακοίνωση ότι «το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση και αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των εξελίξεων, μείνει προσηλωμένο στην ανάγκη εύρεσης λύσης για το καλό όλων των αγροτών που αγωνιούν για το μέλλον των επιδοτήσεών τους».


ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ χωρίς όρια
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή
15/05/2009
Ο θάνατος της 29χρονης εγκυμονούσας που πήγε πέντε φορές (!) στο Νοσοκομείο και την έστελναν στο σπίτι χωρίς να της κάνουν εισαγωγή, για να πεθάνει τελικά από πνευμονία, πολλοί πίστευαν ότι ίσως, τουλάχιστον, «ταρακουνήσει» το σύστημα υγείας στη Μυτιλήνη και κάνει τους κάποιους από τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό να κοιτάζουν με λίγο παραπάνω ανθρωπιά ανήμπορους ασθενείς. Ανθρώπους που καταφεύγουν στα «επείγοντα» περιστατικά αναζητώντας βοήθεια. Ένα νέο περιστατικό όμως, χθες το πρωί, ήρθε να δείξει ότι δυστυχώς… τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ένας 80χρονος μεταφέρθηκε με σπασμένο πλευρό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως οι γιατροί που τον εξέτασαν (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας) διέγνωσαν ότι «δεν είναι επείγον περιστατικό» και πρέπει ή να πληρώσει για να κάνει εξετάσεις ή να πάει στο ΙΚΑ! Τελικά ο 80χρονος, πατέρας γνωστού Μυτιληνιού δημοσιογράφου στην Αθήνα, μετά από καβγάδες και τηλεφωνήματα μέχρι και στον ίδιο τον ευρισκόμενο στην Αμερική υπουργό Υγείας, διαπιστώθηκε ότι έχει σπασμένο πλευρό και έγινε εισαγωγή του στο Νοσοκομείο.

Ο 80χρονος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για καταρράκτη στο μάτι στην Αθήνα και επέστρεφε με το πλοίο στο νησί, καταπονημένος, αφού αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας, έχει δε δυο φορές υποβληθεί σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως φαίνεται, μια μέρα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα είχε χτυπήσει στα πλευρά του πέφτοντας μέσα στο μπάνιο, αλλά δε μίλησε στους οικείους του για το πρόβλημα. «Ενώ ταξίδευε με το πλοίο και προφανώς έχοντας υποχωρήσει η δράση των παυσίπονων που έπαιρνε για το εγχειρισμένο του μάτι, άρχισε να νιώθει έντονους πόνους. Ο γιατρός του πλοίου που τον εξέτασε, του έδωσε παραπεμπτικό για τα Επείγοντα του νοσοκομείου προορισμού και μάλιστα τον συνόδευσε μέχρι το Νοσοκομείο. «Εκεί όμως ζήτησαν να πληρώσει 60 ευρώ για να τον εξετάσουν, αφού δεν είχε μαζί του το βιβλιάριο του ΙΚΑ», είπε χθες στο «Ε» ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, γιος του καταταλαιπωρημένου υπερήλικα.
Ο 80χρονος όμως, στην τσέπη του είχε μόνο τα χρήματα που χρειαζόταν για να πάει με το ταξί στο χωριό. Η γιατρός που τον είδε, χωρίς - σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν - να τον εξετάσει, του είπε ότι ή θα πληρώσει τις εξετάσεις ή θα πάει στο ΙΚΑ γιατί δεν είναι επείγον περιστατικό.
«Θα μπορούσε ο άνθρωπος να είχε τρυπήσει τη σπλήνα από το χτύπημα, ή τον πνεύμονα, θα μπορούσε να έχει εσωτερική αιμορραγία. Πώς είναι σε θέση οι γιατροί, χωρίς να τον εξετάσουν, να λένε ότι δεν είναι επείγον περιστατικό όταν μάλιστα υποφέρει από έντονους πόνους;», τονίζει ο Κώστας Βαξεβάνης.
Ο γνωστός δημοσιογράφος επικοινώνησε με διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και ενημέρωσε για τα όσα είχαν συμβεί το γραφείο του υπουργού Υγείας, ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό. «Τους είπα ότι τους καθιστώ υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί στον πατέρα μου, όχι μόνο από το σπασμένο πλευρό, αλλά και τις συνέπειες που θα είχε στην εγχείρηση που μόλις είχε υποβληθεί στο μάτι, η ένταση που ζούσε όση ώρα βρισκόταν στο Νοσοκομείο», ανέφερε.

Οπότε και τον εξέτασαν…

Βέβαια, μετά από όλα τα παραπάνω και προφανώς επειδή ο άτυχος υπερήλικας ήταν ο πολύ τυχερός πατέρας του Κώστα Βαξεβάνη, εισήχθη στο Νοσοκομείο και έγιναν αμέσως και οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, μιλώντας για το θέμα στο «Ε», προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, καλύπτοντας όμως τους γιατρούς για τη στάση τους. «Πιστεύω ότι περισσότερο ήταν θέμα παρεξήγησης όλο αυτό που δημιουργήθηκε. Εγώ επικοινώνησα με τον Κώστα Βαξεβάνη και του είπα ότι θα δω τον πατέρα του σα να είναι πατέρας μου. Το ίδιο θα έκανα για τον καθένα. Τηρήθηκε από τους γιατρούς το τυπικό της διαδικασίας που ισχύει σε όλα τα Νοσοκομεία, η οποία προβλέπει ότι όταν κάποιος δεν έχει μαζί του βιβλιάριο, θα πρέπει να πληρώσει για τις εξετάσεις. Έγιναν όλες οι εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι είχε σπασμένο πλευρό, δεν έχει πειραχθεί κανένα άλλο όργανό του και πιστεύω ότι είναι ζήτημα ωρών να πάρει εξιτήριο, αφού οι γιατροί συνιστούν ότι είναι καλύτερο ν’ αναρρώσει με μια φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι, για ν’ αποφύγει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων, μέσα στο Νοσοκομείο.»
«Το θέμα δεν είναι η διαδικασία και τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει. Είναι η συμπεριφορά. Ο άνθρωπος αυτός είχε εγχειριστεί τρεις φορές· καρδιά, προστάτη και τώρα στο μάτι. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος πονάει και ζητάει βοήθεια. Ένας καλός λόγος, ένα “περίμενε και θα σε δω” θα τον ανακούφιζε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης, απαντώντας στον κ. Χατζηκομνηνό, που να σημειώσουμε ότι κινήθηκε άμεσα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί.
 

Αυξομειώσεις αλλά… πάνω κάτω στα ίδια
Γράφει: Βαγγελιώ Χρηστίδη
15/05/2009
Με πτώση της συμμετοχής των φοιτητών σε σχέση με πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν, προχθές Τετάρτη, οι φοιτητικές εκλογές στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. κέρδισε την αυτοδυναμία στα Τμήματα Κοινωνιολογίας και Επιστημών της Θάλασσας, ενώ ήρθε πρώτη και στα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Μόνη εξαίρεση, το Τμήμα Γεωγραφίας, όπου τα πρωτεία από τη ΔΑΠ για φέτος απέσπασε η ΠΑΣΠ. Σημαντική η άνοδος της ΕΑΑΚ στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Μειωμένη ήταν η συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Την Τετάρτη που μας πέρασαν, στις κάλπες προσήλθαν 1.267 φοιτητές και από τα έξι Τμήματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις περσινές εκλογές, όπου η συμμετοχή είχε φτάσει στους 1.321 φοιτητές.
Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. ήταν και φέτος στα Τμήματα της Μυτιλήνης κυρίαρχη παράταξη, συγκεντρώνοντας συνολικά 513 ψήφους, ενώ ακολουθούν η Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ) με 319 ψήφους, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.) με 140, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) με 114 και η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) με 74 συνολικά ψήφους. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2008 ήταν: ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. 550 ψήφοι, ΠΑΣΠ 320 ψήφοι, Π.Κ.Σ. 126 ψήφοι, ΕΑΑΚ 102 ψήφοι και ΑΡΕΝ 82 ψήφοι.
Να σημειωθεί ότι η ΑΡΕΝ κατεβαίνει σε πέντε από τα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ η ΕΑΑΚ μόνο σε τέσσερα.

Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

Ο αριθμός των φοιτητών που ψήφισαν στο Τμήμα Ανθρωπολογίας ανήλθε στους 173, με έγκυρα τα 166 ψηφοδέλτια.
Πρώτη παράταξη, με ποσοστό 43,37%, ήρθε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., η οποία συγκέντρωσε 72 ψήφους (έναντι των 81 που είχε πέρυσι).
Αντιστράφηκαν τα αποτελέσματα, σε σχέση με πέρυσι, για την ΠΑΣΠ και την ΕΑΑΚ, αφού η τελευταία ήρθε δεύτερη στις φετινές εκλογές στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, με 37 ψήφους και ποσοστό 22,29% (από 19,9% που ήταν πέρυσι), παίρνοντας τη θέση της ΠΑΣΠ, που με 32 ψήφους έπεσε στο 19,28%, έναντι του περσινού 25,65%.
Με 16 ψήφους και φέτος η Π.Κ.Σ. βγήκε τέταρτη παράταξη με ποσοστό 9,64%, ενώ η ΑΡΕΝ συγκέντρωσε οκτώ ψήφους, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 4,82% έναντι του περσινού 2,62%.

Τμήμα Γεωγραφίας
Στο Τμήμα Γεωγραφίας ψήφισαν συνολικά 177 φοιτητές, με έγκυρα τα 175 ψηφοδέλτια.
Πρώτη ήρθε η ΠΑΣΠ στο Τμήμα Γεωγραφίας, που με 78 ψήφους - περισσότερες από πέρυσι - κέρδισε το 44,57% των ψηφοφόρων, παίρνοντας την περσινή πρωτιά της ΔΑΠ, η οποία φέτος, με δύο ψήφους λιγότερες - 71 από 73 -, έπεσε στο 40,57%, από 43,45% που ήταν το 2008.
Ακολουθεί ως τρίτη παράταξη η Π.Κ.Σ., με 24 ψήφους και ποσοστό 13,71%.

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας

Στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας ψήφισαν συνολικά 210 φοιτητές, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, με έγκυρα τα 185 ψηφοδέλτια.
Αυτοδυναμία σημείωσε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, με ποσοστό 52,43%, συγκεντρώνοντας 97 ψήφους.
Δεύτερη παράταξη στο Τμήμα, με 38 ψήφους και ποσοστό 20,54%, ήρθε η ΠΑΣΠ.
Ως τρίτη παράταξη, με πτώση από τους 39 ψήφους το 2008 στους 26 φέτος και σε ποσοστό 14,5% βγήκε η ΑΡΕΝ, ενώ τελευταία, με 17 ψήφους και ποσοστό 9,19%, ήρθε η Π.Κ.Σ., σημειώνοντας πάντως άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας ψήφισαν συνολικά 236 φοιτητές, με έγκυρα τα 225 ψηφοδέλτια.
Αυτοδυναμία σημείωσε και φέτος η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και εδώ, αφού, παρά το ότι συγκέντρωσε 29 ψήφους λιγότερες από πέρυσι (114 έναντι 143), βγήκε με ποσοστό 50,67%, μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, η ΠΑΣΠ με 38 ψήφους και ποσοστό 16,89%, η Π.Κ.Σ. με 28 ψήφους και ποσοστό 12,44%, η ΕΑΑΚ με 25 ψήφους και ποσοστό 11,11% και η ΑΡΕΝ, που ενώ πέρυσι δεν είχε καμμία ψήφο, φέτος συγκέντρωσε 3 ψήφους και ανήλθε στο 1,33%.
Οι λοιπές παρατάξεις συγκέντρωσαν 15 ψήφους και ποσοστό 6,67%.

Τμήμα Περιβάλλοντος
Στο Τμήμα Περιβάλλοντος ψήφισαν 153 φοιτητές, με έγκυρα τα 141 ψηφοδέλτια.
Πρώτη, με 50 ψήφους και ποσοστό 35,46% ήρθε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., ενώ ακολουθούν με ίδιο αριθμό ψήφων - 27 - η ΠΑΣΠ και η ΑΡΕΝ, με ποσοστό 19,15% η καθεμία. Η Π.Κ.Σ. συγκέντρωσε 22 ψήφους, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρυσι και ποσοστό 15,60%, και τελευταία η ΕΑΑΚ, με διπλάσιες ψήφους από πέρυσι (14 από 7) και ποσοστό 9,93%.

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ψήφισαν συνολικά 318 φοιτητές, με έγκυρα τα 301 ψηφοδέλτια.
Πρώτη παράταξη και εδώ, με μικρή διαφορά, η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., η οποία συγκέντρωσε 109 ψήφους και ποσοστό 36,21%.
Ακολουθεί η ΠΑΣΠ με 106 ψήφους και ποσοστό 35,22%, έχοντας σημειώσει άνοδο σε σχέση με πέρυσι.
Η ΕΑΑΚ συγκέντρωσε 38 ψήφους και ποσοστό 12,62%, ενώ η Π.Κ.Σ. συγκέντρωσε 33 ψήφους και ποσοστό 10,96%.

Τι λένε οι παρατάξεις

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα», λέει ο πρόεδρος της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., Σταμάτης Βλαχινός. «Για πρώτη φορά η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. έφερε δύο αυτοδυναμίες και τρεις πρωτιές, ενώ καθιερωθήκαμε στο Τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, όπου μέχρι πριν δύο χρόνια έβγαινε για τρεις συνεχόμενες χρονιές η ΠΑΣΠ. Ισχύει η καθιέρωσή μας στα Τμήματα που ερχόμαστε πρώτοι για έναν αριθμό συνεχόμενων ετών, όπως της Ανθρωπολογίας, των Επιστημών της Θάλασσας, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνιολογίας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος εκτίμησε και κατανόησε τη δουλειά που έγινε από τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. - επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, φοιτητική μέριμνα και μεταφορά, Λέσχη κ.λπ.. Άλλωστε, τα ποσοστά μας ανεβαίνουν, παρ’ όλο που διανύουμε μια δύσκολη πολιτική σκηνή, και καταφέρνουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις επιλογές των φοιτητών.»
Την ικανοποίηση της ΠΑΣΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζει ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Κεΐσογλου: «Οι εκλογές κύλησαν ομαλά, ως ΠΑΣΠ είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι που καταφέραμε να ανεβάσουμε λίγο το ποσοστό μας», λέει. Και συμπληρώνει: «Ο αγώνας δεν τελειώνει την ημέρα των εκλογών, ξεκινάει την επόμενη μέρα. Ως ΠΑΣΠ έχουμε στόχο να δουλέψουμε σκληρά και με τις προτάσεις, το έργο και την παρουσία μας να τιμήσουμε την ψήφο των συμφοιτητών μας.»
Ο Δημήτρης Αβαρλής, μέλος της ΕΑΑΚ, λέει: «Παρά το γεγονός ότι για τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα της ΕΑΑΚ οι εκλογές είναι ναρκοθετημένο πεδίο, με τη συνεπή μας στάση απέναντι στους αγώνες, οι φοιτητές που απογοητεύονται καθημερινά από τις πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, επέλεξαν της Αριστερά της Νίκης και της Ανατροπής. Για μας οι φετινές εκλογές ήταν μια μάχη, από την οποία βγήκαμε νικητές. Αλλά η μάχη δε σταματά εδώ, συνεχίζεται τόσο στα αμφιθέατρα, όσο και στους δρόμους ενάντια στις πολιτικές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε.. Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από το κίνημα του Δεκέμβρη και σε μια περίοδο ευρύτερης αναζήτησης και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, η μείωση της συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της αποσυσπείρωσης των δυνάμεων της αστικής πολιτικής και κυρίως της κυβερνητικής ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ..»

 

Ώρες για το ακτοπλοϊκό
15/05/2009
Χρειάστηκαν 3,5 ώρες συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, το βράδυ της Τετάρτης, για να αποφασισθεί ότι το ανώτερο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης στο νομό στηρίζει τον αγώνα των Λημνιών για αξιοπρεπείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Μάλιστα, στο τέλος της συζήτησης του θέματος οι περισσότεροι από τους νομαρχιακούς συμβούλους δε γνώριζαν ποια ακριβώς ήταν η απόφαση που λήφθηκε, δηλαδή ποια αιτήματα υιοθέτησε το Συμβούλιο για την ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου. Η μόνη παράταξη που μειοψήφησε ήταν της ΝΑΣ, η οποία δήλωσε ότι στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων της Λήμνου και διεκδικεί το δεύτερο σε μέγεθος νησί του νομού να έχει καθημερινή απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην εσωτερική αντιπαράθεση που υπήρξε στη Λήμνο για το ποιος φορέας θα ηγηθεί των κινητοποιήσεων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν τον έπαρχο Δημήτρη Σάραγκα ότι δε λειτουργεί συλλογικά και ότι έχει υποβαθμίσει το Επαρχιακό Συμβούλιο. Επίσης τον κατηγόρησαν ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι στήριξαν την κινητοποίηση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Λήμνου.
Ο έπαρχος υποστήριξε ότι η Επιτροπή είναι κομματικά καθοδηγούμενη από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο και την αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Φωτεινή Στεφανιδάκη. Επίσης ανέφερε σειρά μεθοδεύσεων που έγιναν, προκειμένου ο ίδιος να μη μιλήσει, ούτε καν να χαιρετίσει στην κινητοποίηση. Αν και είχε δεχθεί, όπως και οι δήμαρχοι, ότι δε θα ηγηθούν της κινητοποίησης.
Όλες αυτές είναι αναφορές που έγιναν από τον κ. Σάραγκα προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να μη συμμετάσχει ο ίδιος στην κινητοποίηση, αν και οι υπηρεσίες του επαρχείου είχαν κλείσει. Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Σάραγκα ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης «Ελπίδα και προοπτική για τα νησιά μας» Σάββας Βαρελτζής.
Ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, με ήπια παρέμβασή του, προσπάθησε να δείξει στον κ. Σάραγκα ότι ήταν λάθος του η μη συμμετοχή του, ωστόσο ο κ. Σάραγκας επέμενε στην άποψή του.

Κριτική

Κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε και στη νομαρχιακή αρχή επειδή δεν είναι όσο θα έπρεπε διεκδικητική στο θέμα αυτό. Ο νομάρχης απάντησε ότι δεν είναι η νομαρχία που αποφασίζει τη δρομολόγηση των πλοίων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ακτοπλοϊκό είναι ένα θέμα για το οποίο γίνονται ενέργειες συνεχώς, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους δύο έπαρχους που υπήρχαν επί των ημερών του, Δημήτρη Σάραγκα και Θεόδωρο Μπαβέα.
Η πρόταση του έπαρχου Λήμνου ήταν:
- Να υπάρχουν τρία απευθείας επιδοτούμενα δρομολόγια από Λαύριο για Άι-Στράτη - Λήμνο το χειμώνα και πέντε το καλοκαίρι.
- Από τα δρομολόγια που εκτελεί το «Ταξιάρχης» προς τη Λήμνο να βγει η προσέγγιση στο Σίγρι στα δύο από τα τρία δρομολόγια.
- Να φύγει το «Παναγία Σουμελά» από τις γραμμές της Λήμνου.
- Να γίνονται γνωστά από την αρχή, κάθε χρόνο, τα πλάνα των δρομολογίων των πλοίων, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους οι τουρίστες.

Κι άλλα αιτήματα
Στα παραπάνω ο νομάρχης προσέθεσε το αίτημα να καταγγείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου τη σύμβαση με το «Παναγία Σουμελά». Επίσης δήλωσε ότι είναι υπέρ της εξίσωσης του κόστους μεταφοράς με την ηπειρωτική Ελλάδα (μεταφορικό ισοδύναμο).
Εκ μέρους της ΝΑΣ ο Βαγγέλης Παλαιολόγος είπε ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, με δημόσιο χαρακτήρα, που θα διασφαλίζει γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Κατάγγειλε δε, ότι την πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τη χαράσσουν οι εφοπλιστές και όχι οι ανάγκες των νησιωτών.
Ο Μιχάλης Μαμάκος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την απουσία του υπουργείου Αιγαίου. Τα βασικά σημεία της πρότασης του ήταν τα εξής:
- Να εξασφαλιστούν σύγχρονα και αξιόπλοα, και ασφαλή πλοία για τα νησιά.
- Να υπάρχει ανταπόκριση των δρομολογίων ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό.
- Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο.
- Να δοθούν ειδικά κίνητρα για τη δρομολόγηση ταχύπλοων πλοίων.
- Να λειτουργήσει ελεγκτικός μηχανισμός στις ακτοπλοϊκές γραμμές.
- Να δημιουργηθεί συνεταιριστική ναυτιλιακή εταιρεία.
 
EmprosNet

 Χάνονται βοσκότοποι και εκατομμύρια - Πρώτο Θέμα15 Μαίου 2009
Σύμφωνα με το νέο χάρτη, οι βοσκότοποι μειώνονται κατά το 1/3 της σημερινής έκτασής τους. Το 77% περίπου αυτών οριοθετείται μέσα σε μη επιλέξιμες ενότητες για γεωργική χρήση και θεωρούνται δασικές. Έτσι 1.650 περίπου κτηνοτρόφοι θα χάσουν το περισσότερο μέρος από την επιδότηση της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ αρκετοί απ' αυτούς τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.
Επιχειρείται συρρίκνωση της κτηνοτροφίας
Επιχειρείται συρρίκνωση της κτηνοτροφίας
Η απώλεια στα βοσκοτόπια σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 36,45%, στα ελαιοκτήματα το 15,57% και στις υπόλοιπες καλλιέργειες το 58,82%
Τα πάνω κάτω φέρνει στη Λέσβο η νέα χαρτογράφηση των βοσκοτόπων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.
Ανάστατη η Διοίκηση και τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη το απόγευμα, παρουσία των προέδρων και των γραμματέων των συνεταιρισμών, προκειμένου να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προβούν στις ανάλογες κινήσεις, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η έκταση της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία του νησιού μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη.
Πιο αναλυτικά, το σοβαρότερο πρόβλημα στην ουσία εντοπίζεται στους Δημοτικούς Βοσκότοπους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους και δηλώνονται, ώστε να πάρουν τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις τόσο της Ενιαίας Ενίσχυσης, όσο και της Εξισωτικής. Οι βοσκότοποι αυτοί, σύμφωνα με το νέο χάρτη, μειώνονται κατά το 1/3 της σημερινής έκτασής τους. Η συνολικά προσδιοριζόμενη επιλέξιμη γη, η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί και να δηλωθεί, κατόπιν εφαρμογής του νέου συστήματος, περιορίζεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές και ειδικά μ' αυτή του 2008.
Το 77% περίπου όλων των βοσκοτόπων αυτών, οριοθετούνται μέσα σε μη επιλέξιμες ενότητες για γεωργική χρήση και θεωρούνται δασικές ως επί το πλείστον εκτάσεις.
Πρακτικά, αυτό θα έχει ως συνέπεια, 1.650 περίπου κτηνοτρόφοι να χάσουν
το περισσότερο μέρος από την επιδότηση της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ αρκετοί απ' αυτούς τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.
Πολλοί νέοι γεωργοί αποκλείονται από την πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης, ενώ θα υπάρξει σοβαρή απώλεια εισοδήματος από την βιολογική κτηνοτροφία.
Η εκτιμώμενη ζημιά για τη Λέσβο είναι πάνω από 8.000.000 ευρώ, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων από προηγούμενες επιδοτήσεις της εξισωτικής αποζημίωσης, της ενιαίας ενίσχυσης και άλλων προγραμμάτων, που εισέπρατταν οι παραγωγοί και δικαιολογούνταν με Δημοτικό Βοσκότοπο.
Φυσικά από τη νέα χαρτογράφηση, απώλειες θα έχουν και οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και οι καλλιεργητές άλλων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια στα βοσκοτόπια σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 36,45%, στα ελαιοκτήματα το 15,57% και στις υπόλοιπες καλλιέργειες το 58,82%.
Σε κάποιους δήμους, η απώλεια των εκτάσεων είναι πολύ μεγάλη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δήμου Αγιάσου, όπου ουσιαστικά όλα τα βοσκοτόπια μένουν εκτός με τη νέα χαρτογράφηση.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει επίσης ο Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής, όπου το 86,25% μένει εκτός επιλέξιμων και ο Δήμος Καλλονής όπου αφαιρείται το 73,19%.

ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό, ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ένωση την τελευταία πενταετία. Φυσικά, ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλους νομούς, όπως ο νομός Ηρακλείου και ο νομός Μεσσηνίας. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια άγρια κόντρα μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ηγεσίας του Υπουργείου. Μάλιστα, στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτήρισαν τον Υπουργό ανεύθυνο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που το ίδιο το Υπουργείο δημιούργησε.

ΣΥΣΚΕΨΗ
Την επόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Αθήνας σύσκεψη, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που προέκυψε και ν' αναζητηθούν λύσεις, για να μην χάσουν οι παραγωγοί τα χρήματά τους. Στη σύσκεψη αυτή, θα συμμετέχουν από τη Λέσβο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, καθώς και ο αρμόδιος αντινομάρχης Χάρης Γραμμός. Στη συνέχεια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα προκαλέσει νέα συζήτηση για την ενημέρωση των φορέων, ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
Ο Αλ. Γιαζιτζόγλου, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το ζήτημα που έχει προκύψει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ισχύσει αυτό, τότε διαλύεται η κτηνοτροφία και εκατοντάδες παραγωγοί χάνουν τα εισοδήματά τους. «Όλα γίνονται, κατέληξε, για να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να περιορισθεί στο 6%. Βλέπετε, απώτερος σκοπός είναι η αγορά αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες με μικρότερο κόστος παραγωγής».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη και στην πραγματικότητα ούτε το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν, ούτε για το σκεπτικό με το οποίο έγιναν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, ούτε και για το αν υπάρχει νομικό στήριγμα για να υλοποιηθούν. Η χαρτογράφηση των περιοχών έγινε με τη μέθοδο της φωτοανάλυσης από δορυφόρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οριοθετημένα βοσκοτόπια στο νομό μας, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει με ευθύνη των Νομαρχιών από το 1987 μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Βέβαια ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε άλλους νομούς και πιθανόν οφείλεται στην έλλειψη τοπογραφικής υπηρεσίας που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο δύσκολο έργο.

ΟΡΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από την πλευρά της, η Ένωση είναι αποφασισμένη να δηλώσει όλες τις περιοχές, όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενημερώνοντας βέβαια τους παραγωγούς ότι αυτές δεν ανήκουν στις επιλέξιμες, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το μπαλάκι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παρόλα αυτά, οι Λέσβιοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, μπορούν να ελπίζουν στην πολιτική βούληση και απόφαση του Υπουργείου για τροποποίηση των χαρτών ή ακόμη και αλλαγή, αν αυτό είναι δυνατόν. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη της Τρίτης στην Αθήνα.
Μ. Χατζηγεωργίου

Η Μ.Π.Ε. της ΔΕΗ15 Μαίου 2009
Το θέμα παραπέμπεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Δημόσιας Επιχείρησης για συμπληρωματικές διευκρινήσεις, έτσι ώστε η μελέτη ν' ανταποκρίνεται σε ουσιαστικά και πραγματικά δεδομέναΑρνητική ήταν η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΔΕΗ.
Έλαβε αρνητική γνωμοδότηση
Έλαβε αρνητική γνωμοδότηση
Χθες το πρωί, συνεδρίασε η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή υπό την προεδρία του αντινομάρχη Θεοδώρου Βαλσαμίδη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ που κατέθεσε η ΔΕΗ και περιλαμβάνει θεωρητική αύξηση της ισχύος του εργοστασίου κατά 50%.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη μελέτη, η ισχύς του εργοστασίου είναι 85 MW. Από αυτά, 72 MW αποδίδουν οι υπάρχουσες μηχανές και 13 MW τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Η ΔΕΗ ζητά αύξηση συνολικά κατά 42 MW. Από αυτά τα 22 MW είναι από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και τα 20 MW από μία μηχανή - αεροστρόβιλο.
Επιπλέον η μελέτη περιλαμβάνει μελλοντικά την προσθήκη ενός αγωγού μαζούτ με διπλά τοιχώματα, έναν αγωγό προσαγωγής ψύξης και διαχωριστήρες καυσίμων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΓΠΣ
Ο εισηγητής της Υπηρεσίας Γιώργος Λεμονός, παρουσίασε τα δεδομένα της υπάρχουσας μελέτης στα μέλη της επιτροπής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν με τις υπάρχουσες συνθήκες να γίνει αύξηση της ισχύος αφού ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Μυτιλήνης στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύει ρητά κάτι τέτοιο. Μάλιστα αναφέρει, ως τελευταία προθεσμία το 2017 για την απομάκρυνση των οχλουσών και μέχρι τότε μπορεί να γίνει επέκταση του εργοστασίου αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αύξηση ισχύος.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο διευθυντής του εργοστασίου Αντώνης Κατσάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, ότι η μελέτη αυτή δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα του εργοστασίου. «Στην πραγματικότητα - τόνισε ο Α. Κατσάνης - τα μεγέθη αυτά είναι θεωρητικά αφού οι υπάρχουσες μηχανές ποτέ δεν φθάνουν στο μέγιστο της ισχύος τους και φυσικά υπάρχουν και οι ανάλογες εφεδρείες. Αυτή τη στιγμή, η ισχύς του εργοστασίου δεν ξεπερνά τα 65,5 MW και οι απαιτήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο φθάνουν τα 67 με 68, που σημαίνει ότι είμαστε σε οριακό σημείο και φυσικά δεν υπολογίζουμε τις βλάβες. Αρκετά από τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη δεν θα εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, δεν θα τοποθετηθεί αεροστρόβιλος, παρά μόνο τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη των 22 MW. Επίσης δεν υπολογίζονται τα υπάρχοντα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία θα αφαιρεθούν. Δηλαδή δεν μιλάμε για αύξηση της ισχύος, αλλά για ενίσχυση της υπάρχουσας με καλύτερης απόδοσης μηχανήματα. Με λίγα λόγια, αφαιρώ 23 MW και προσθέτω 22».
Παράλληλα, ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, για άλλη μια φορά επισήμανε, πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι το 2012, τότε πλέον οι διακοπές ρεύματος θα είναι καθημερινό φαινόμενο, αφού το φορτίο της υπάρχουσας μονάδας σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του νησιού που σημειώνουν ετήσια αύξηση 5%.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της επιτροπής δεν έκρυψαν τους προβληματισμούς τους, για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια, αφού πολύ πιθανόν η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σε ερώτηση του επικεφαλής της ΝΑΣ Β. Παλαιολόγου, αν υπάρχει σκέψη για σύνδεση των νησιών μας με καλώδιο με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η απάντηση από τον διευθυντή του εργοστασίου ήταν αρνητική, αφού όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα μακροχρόνιο σαν προοπτική και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πρακτικά παραδείγματα λειτουργίας ανάλογων συστημάτων με καλώδια υψηλής τάσης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που έχουμε στις θάλασσες του Αιγαίου.
Πάντως, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της μονάδας, στο τέλος του 2009 μπορεί να αγοραστεί το οικόπεδο στη Σαρακήνα και το 2010 να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο ΑΣΠ. Προφανώς αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν περιλαμβάνει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που υπάρχουν και θα υπάρξουν από την πλευρά του Δήμου Μανταμάδου.

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ
Τελικά τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση να προσκληθούν για να γνωμοδοτήσουν το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Μυτιλήνης, καθώς και ο συντάκτης της μελέτης. Από την πλευρά του ο Αντ. Κατσάνης δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ και θα ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις και πιθανόν προσθήκες στη μελέτη, ώστε να ανταποκρίνεται στα ουσιαστικά δεδομένα του εργοστασίου και στις πραγματικές παρεμβάσεις που θα γίνουν και όχι να φαίνεται πλασματική αύξηση 50% στην ισχύ της μονάδας.
Μ. Χατζηγεωργίου
 
Το ακτοπλοϊκό της Λήμνου - Κοινωνικά15 Μαίου 2009
Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μετά από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Με ελπίδα και προοπτική για τα νησιά μας» Μιχάλη Μαμάκου. Στη διάρκεια της συζήτησης αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι, ενώ σχολιάστηκε δυσμενώς από την πλευρά των συμβούλων της αντιπολίτευσης η απουσία του Επάρχου Λήμνου Δημήτρη Σάραγκα από την συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 29 Απριλίου.
Δυναμικά έξω από το ΥΕΝΑΝΠ
Δυναμικά έξω από το ΥΕΝΑΝΠ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Μιχάλης Μαμάκος, ο οποίος ζήτησε να γίνει δυναμική διεκδίκηση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μιας σειράς δρομολογίων από Λαύριο, Πειραιά, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τα οποία να είναι σταθερά και με πλοία που να ικανοποιούν σε κάθε περίπτωση τις ανάγκες του νησιού. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα νησιά μας το καλοκαίρι περιμένουν πώς και πώς την άφιξη τουριστών και επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας ζει και εργάζεται εξαρτώμενο από τον τουρισμό. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει ξεκάθαρο και ευνοϊκό πρόγραμμα δρομολογίων, πώς θα προγραμματίσουν οι κάτοικοι των άλλων περιοχών να επισκεφθούν τη Λήμνο; Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οικονομικό μαρασμό σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει καθημερινή αγωνία των επαγγελματιών που θέλουν να μεταφέρουν προϊόντα εκτός Λήμνου. Οι ψαράδες έχουν φτάσει στο σημείο να προγραμματίζουν πότε θα πάνε για ψάρεμα, ανάλογα με το αν θα υπάρχει προγραμματισμένο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, για να μπορέσουν να στείλουν τα αλιεύματά τους εκτός νησιού. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικεί δυναμικά τη λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος και ο Νομάρχης μέσα από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) οφείλει να ζητά επιτακτικά τον προγραμματισμό πλοίων για τη Λήμνο.
Αυτή τη στιγμή οι άγονες γραμμές αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για τους εφοπλιστές οι οποίοι παίρνουν τις επιδοτήσεις και αφήνουν τους πολίτες να ταξιδεύουν μέσα στα πεπαλαιωμένα πλοία».

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΓΟΝΩΝ
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής ο οποίος αναφέρθηκε στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στις άγονες γραμμές με τα επιδοτούμενα και τα ελεύθερα δρομολόγια. Όλοι οι φορείς της Λήμνου αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχουμε επισκεφθεί επανειλημμένα τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και έχουμε ζητήσει να μην δοθεί η γραμμή στο πλοίο «Παναγία Σουμελά». Έτσι ξεκίνησε η μεθόδευση της απομάκρυνσής του. Σήμερα υπάρχουν τρία δρομολόγια από το Λαύριο με το πλοίο «Ταξιάρχης», όμως το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι προκειμένου να γίνουν ελκυστικά τα δρομολόγια έβαλαν μέσα και το Σίγρι γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τους Λημνιούς. Αυτή τη στιγμή, έχουν μπει 7 δρομολόγια από τη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν να υπάρξει και δρομολόγιο από την Αλεξανδρούπολη. Τα δρομολόγια που γίνονται σήμερα είναι με πλοία όπως είναι το «Θεόφιλος», το «Ταξιάρχης», το «Λυσσός», το «Πήγασος» και το «Ιεράπετρα» και φυσικά, δε μπορεί κανείς να τα συγκρίνει με τα πλοία εκείνα που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τη Λήμνο. Αυτή τη στιγμή το Νομαρχιακό Συμβούλιο με αίτημά του μπορεί να διεκδικήσει να αφαιρεθεί από τα επιδοτούμενα δρομολόγια ο προορισμός του Σιγρίου, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος του ταξιδιού. Επίσης, το Υπουργείο να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία ΣΑΟΣ, να κηρύξει νέο διαγωνισμό για τα τρία δρομολόγια που θα συνδέουν τη Λήμνο με το Λαύριο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΣΙΓΡΙ
Ο Έπαρχος Λήμνου παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, το οποίο δεν είναι σημερινό, αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Αναφέρθηκε στην τωρινή κατάσταση αλλά και σε όσα συνέβησαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο από την Επιτροπή Αγώνα, στο οποίο δεν συμμετείχε. Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πήγε στη συγκέντρωση αυτή, αφού -όπως είπε- οι διοργανωτές απαξίωσαν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα με επιστολή, του ζήτησαν να μην ηγηθεί της εκδήλωσης αλλά ούτε και να πάρει το λόγο. Ο Έπαρχος κατήγγειλε ότι έγιναν προσπάθειες να καπελωθεί η κινητοποίηση από κομματικούς φορείς και όχι μόνο, αναφέροντας πως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Λήμνου, συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή αγώνα.
Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Έπαρχος, το πλοίο Ταξιάρχης εξυπηρετεί και με το παραπάνω τους επιβάτες και τα φορτηγά με προορισμό το Λαύριο. Το «Σουμελά» έπαιρνε μόλις 8 φορτηγά και στα 3 δρομολόγια του συνολικά 24. Σήμερα το «Ταξιάρχης» σε κάθε ταξίδι του μπορεί να πάρει συνολικά 80 φορτηγά. Από τότε που δρομολογήθηκε δεν έχω ακούσει το παραμικρό παράπονο ότι έμεινε απ' έξω κάποιο φορτηγό όπως γινόταν στο παρελθόν. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η ενδιάμεση στάση στο Σίγρι.

ΚΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε από αρκετούς συμβούλους το γεγονός ότι δεν έχει μόνο η Λήμνος πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγιά της αλλά και η Λέσβος. Μάλιστα ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα ψηφιστεί να γίνουν περισσότερα δρομολόγια που θα συνδέουν το Σίγρι απευθείας με την Ηπειρωτική Ελλάδα και κατά προτίμηση το Βόλο. Κάτι τέτοιο είχε γίνει στο παρελθόν και μάλιστα υπήρχε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από την περιοχή στα νησιά μας.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ
Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Λήμνου που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, ζήτησαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να στηρίξει το αίτημα τους όσο γίνεται πιο δυναμικά, ενώ άσκησαν κριτική στον Έπαρχο ο οποίος δεν συμμετείχε στο συλλαλητήριο.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λήμνο και τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο. «Ήταν μια πρωτοφανής σε μέγεθος και σε δυναμικότητα εκδήλωση για τα δεδομένα της Λήμνου. Η αγανάκτηση κυριολεκτικά ξεχείλιζε από τους πολίτες οι οποίοι φαίνεται ότι θέλησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν επιτέλους το δίκιο τους. Ήταν συγκινητικό να βλέπει κανείς τους εθνοφύλακες να παραδίδουν συμβολικά το σάκο με τον οπλισμό τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κανονικά θα έπρεπε και ο Έπαρχος άσχετα με το τι είχε προηγηθεί να παραβρίσκεται στη συγκέντρωση έστω και ως απλός θεατής. Άλλωστε το παρών έδωσαν και δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Ν. Δ. όπως ο Αθ. Σκαμάγκης ο Δήμαρχος Μύρινας που μάλιστα σύρθηκε κυριολεκτικά έξω από το δημαρχείο από την επιτροπή αγώνα που έκανε κατάληψη στα γραφεία του δήμου». Ο Δημήτρης Βουνάτσος κατέληξε με τη διαπίστωση, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Νομαρχιακή το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διεκδικούν και να προτείνουν αφού τις αποφάσεις τις παίρνει πάντα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ επισήμανε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα έπρεπε να υιοθετήσει στη σημερινή συνεδρίαση τις προτάσεις και το ψήφισμα αυτής της αυθόρμητης, όπως τη χαρακτήρισε, λαϊκής συγκέντρωσης στη Λήμνο.

ΕΜΕΙΣ & ΟΧΙ ΕΓΩ
Δεν είμαστε στο «εγώ» αλλά στο «εμείς», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Μπαβέας ο πρώην Έπαρχος Λήμνου και ανεξάρτητος πλέον Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο οποίος μίλησε για απαξίωση του Επαρχιακού Συμβουλίου στο θέμα αυτό. «Θεωρώ ότι έπρεπε ο Έπαρχος να ενδυναμώσει τη θέση του συγκαλώντας έκτακτο Επαρχιακό Συμβούλιο. Πρέπει σαν Επαρχία Λήμνου να έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό και να παλεύουμε όλοι μαζί για την επίτευξη των στόχων μας για το κοινό καλό. Δεν έχει κανένα νόημα να παλεύει ο καθένας μόνος τους. Το Επαρχιακό Συμβούλιο και ο Έπαρχος πρέπει να παίξουν το ρόλο τους σε συνεργασία με τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια».
Τελικά, μετά από τρίωρη συζήτηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του Νομάρχη και επιπλέον ψηφίστηκε η συμμετοχή των Νομαρχιακών Συμβούλων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 20 του μήνα έξω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Τα έξοδα μετάβασης, όπως και αυτά για τη συγκέντρωση του Εφετείου στις 25 τρέχοντος, θα καλυφθούν από τη Νομαρχία.
 
Ποιος θα τους πάρει; - Κοινωνικά15 Μαίου 2009
Αφορμή η αθέτηση της συμφωνίας για τον τρόπο μεταφοράς των 1200 επιβατών του «Ελ. Βενιζέλος» που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στο κέντρο της Μυτιλήνης με αφορμή άγρια κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί και των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.
Μήλον της έριδος, όπως φαίνεται, αποτέλεσαν οι επιβάτες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πραγματοποίησε χθες προγραμματισμένη κρουαζιέρα της Εργατικής Εστίας στη Λέσβο με προορισμό τα θρησκευτικά προσκυνήματα του νησιού μας.
Κόντρα λεωφορειούχων & οδηγών ταξί
Κόντρα λεωφορειούχων & οδηγών ταξί
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες, όταν το Νομάρχη Λέσβου επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Οδηγών και Ιδιοκτητών Ταξί, εκπρόσωποι των Αστικών ΚΤΕΛ καθώς και ο υπεύθυνος του τουριστικού πρακτορείου PICOLO TRAVEL, που διοργανώνει την κρουαζιέρα, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο μετακίνησης των 1.200 επιβατών του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος». Στη συνάντηση που έγινε τέθηκε το θέμα της μεταφοράς των επισκεπτών στα προσκυνήματα του Ταξιάρχη και του Αγίου Ραφαήλ και αποφασίστηκε να μπουν τα ταξί μέσα στο λιμάνι και λίγο πιο κάτω στο άγαλμα της Ελευθερίας να κάνουν στάση τα αστικά ΚΤΕΛ, σε περίπτωση που κάποιοι από τους επιβάτες θελήσουν να μετακινηθούν με το λεωφορείο. Φυσικά οι επιβάτες θα ενημερωνόταν για τις επιλογές που είχαν και ο καθένας θα αποφάσιζε ανάλογα. Το αίτημα των λεωφορειούχων να μπουν στο λιμάνι απορρίφθηκε από το λιμεναρχείο και το λιμενικό ταμείο, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Η αρχική συμφωνία όπως όλα δείχνουν, αθετήθηκε από την πλευρά των λεωφορειούχων οι οποίοι όχι μόνο έκαναν αφετηρία αντί για στάση στο άγαλμα, αλλά από το πουθενά εμφανίστηκαν μέσα στο λιμάνι και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ κάτι που δεν προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Έξαλλοι οι οδηγοί των ΤΑΞΙ κήρυξαν αυτόματα στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους έξω από το Νομαρχιακό Μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν.
Το ρόλο του πυροσβέστη, ανέλαβε να παίξει ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο οποίος βγήκε από το γραφείο του και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ο Π. Βογιατζής, αναγνώρισε ότι η συμφωνία αθετήθηκε από την πλευρά των λεωφορείων και ως εκ τούτου, όπως είπε, παύει να υπάρχει. «Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι οδηγοί των ΤΑΞΙ τόνισε. Είχαμε αποφασίσει για στάση των λεωφορείων στο άγαλμα της Ελευθερίας και αυτοί έκαναν του κεφαλιού τους, δημιουργώντας αυτή την κατάσταση. Προσπάθησαν να ωφεληθούν εις βάρος των συναδέλφων τους».

ΚΡΑΧΤΕΣ & ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου οδηγών και ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Παν. Σπανός τόνισε: «Αισθανόμαστε αδικημένοι από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μονοπωλήσουμε τους επιβάτες, όμως τουλάχιστον θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Επιτέλους, θα μπορούσαν τα Αστικά ΚΤΕΛ να τηρήσουν τη συμφωνία, άλλωστε οι επισκέπτες είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τους διοργανωτές για τους τρόπους μεταφοράς τους και θα είχαν το δικαίωμα της επιλογής. Όμως οι άνθρωποι με το που βγήκαν από το καράβι, βρέθηκαν μπροστά στους «κράχτες» που τους έδειχναν τα λεωφορεία και το που πηγαίνει το κάθε ένα. Είναι φυσικό μετά απ' αυτό, εμείς να αισθανθούμε ότι μας κλέβουν το ψωμί μας».
Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα ΤΑΞΙ, όμως οι επιβάτες είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής μπροστά τους. Άλλωστε, τόνισαν, οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων είναι και αυτοί επαγγελματίες και θέλουν να δουλέψουν.
Άλλες τρεις κρουαζιέρες της εργατικής εστίας με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες με το ίδιο πλοίο στο νησί μας, δήλωσε ο υπεύθυνος του PICOLO TRAVEL Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος τόνισε, ότι παρά τη φασαρία που έγινε το πρωί, οι επιβάτες τελικά εξυπηρετήθηκαν χωρίς προβλήματα και μεταφέρθηκαν στους προορισμούς τους με τα ΚΤΕΛ. Ο Η. Πίκουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία που είχε γίνει στο γραφείο του Νομάρχη.
«Κατά την άποψή μου, τα ΤΑΞΙ αδικήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση με την εξέλιξη του ζητήματος, αφού ουσιαστικά τίποτα από αυτά που είχαμε κανονίσει δεν έγινε».
Τελικά, μετά από το σημερινό περιστατικό, τις επόμενες τρεις φορές που θα έρθει το κρουαζιερόπλοιο στο νησί μας, δικαίωμα προσέγγισης στο λιμάνι θα έχουν μόνο τα ΤΑΞΙ, ενώ τα λεωφορεία επανέρχονται στο καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία.


Η οδός του μαρτυρίου - Θέσεις15 Μαίου 2009
Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)

Μια νέα συνάντηση μελών πιθανά του «Επαναστατικού αγώνα» και αστυνομικών παραλίγο να καταλήξει σε ένοπλη σύγκρουση με απροσδιόριστες συνέπειες. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα που μέλη οργάνωσης επαναστατικής βίας βρίσκονται απέναντι από αστυνομικούς και ενώ η σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη, στο παρά πέντε αποφεύγεται. Όμως για πόσο θα κρατήσει αυτό; Πόσες φορές ακόμη θα αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να καταλήξει; Και κατ΄επέκταση, ποιος δρόμος παραμένει ακόμη ανοιχτός προς την κατεύθυνση του διαλόγου σε μια κοινωνία που υποφέρει στην μέχρι τώρα διαδρομή; Οι ομάδες ταχείας επέμβασης που συστήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο δημόσιας τάξης δεν έχουν βρεθεί ακόμη αντιμέτωπες με τα μέλη της οργάνωσης. Και καλό θα ήταν να μην βρίσκονται κοντά αθώοι πολίτες στην περίπτωση της σύρραξης. Η κατάσταση έχει ήδη γίνει επικίνδυνη. Όταν βγαίνουν τα πιστόλια σε μια κοινωνία χάους, σκανδάλων και διαφθοράς, όταν οι βομβιστικές ενέργειες κατά τραπεζών, πολυεθνικών και οργανισμών φιγουράρουν τάχα ως ενδεδειγμένη λύση εν ονόματι της ρεβανσιστικής διάθεσης ενός κόσμου που ασφυκτιά από φόρους, περιορισμούς και οδηγίες συμμόρφωσης απέναντι σε ένα ομιχλώδες και σκοτεινό πολιτικό σκηνικό, η κατάσταση σαφώς και γίνεται άκρως επικίνδυνη αφού τον λόγο αναλαμβάνουν οι βόμβες και τα όπλα αντί του διαλόγου και της αμοιβαίας συμφωνίας για συζήτηση επί των σοβαρών κοινωνικών θεμάτων. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η ακρότητα στις πράξεις των ιθυνόντων εξωθούν μια ολόκληρη κοινωνία στην απάθεια και - το χειρότερο σενάριο ' στον μιμητισμό και την αδιαφορία. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ακόμη και η κοροϊδία σε βάρος των πολιτικών δεν συνοδεύεται από μια αξιόπιστη πρόταση αλλαγής της νοοτροπίας στην πολιτική αλλά και την κοινωνία. Γιατί δεν φτάνει μονάχα η κριτική, ούτε η διακωμώδηση απλά του κοινοβουλίου. Αυτό που προέχει δεν είναι ο ενστερνισμός του πολιτικού χαβαλέ ούτε η αφομοίωση των αποτυχημένων κομματικών κραυγών σε ένα πολιτικό σκηνικό που από καιρό μπάζει χωρίς την παρουσία στεγανών. Αυτό που επιβάλλεται είναι ο υπερτονισμός των κενών στην πολιτική σκακιέρα και η αξία μιας σημαντικής αντιπρότασης. Γιατί μόνο έτσι οι βομβιστικές ενέργειες θα φαντάζουν επιεικώς ξεπερασμένες πρακτικές παραπλανημένων ατόμων. Σε μια Δημοκρατία όπου τον λόγο δεν θα τον έχουν τα εθνικοπατριωτικά συνθήματα ούτε οι παραληρηματικές θρησκευτικές δεισιδαιμονίες, σε ένα κοινοβούλιο όπου τα κενά έδρανα θα είναι απλά ένα κακό παρελθόν και οι πτέρυγές του θα πλαισιώνονται από κομματικούς σχηματισμούς που θα κομίζουν νέες προτάσεις και ιδέες, σε μια κοινωνία που η ελευθεροστομία δεν θα διανθίζεται από τεχνητές ελευθεριότητες υπό την καθοδήγηση εταιριών που επιθυμούν να ελέγξουν την έκφραση με κλισέ και τσιτάτα, η ένοπλη βία απλά θα είναι άχρηστη. Για τους οραματιστές της αλλαγής της κοινωνίας με βόμβες και πιστόλια θα απομένει μονάχα η έξοδος από τη βία σε μια κοινωνία που τουλάχιστον δεν θα εκβιάζει κανένα. Είναι εφικτή μια τέτοια κοινωνία; Μπορεί το κοινοβουλευτικό κράτος στην Ελλάδα να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό; Ή απλά οι μάχες και τα αντάρτικα πόλεων θα μας υπενθυμίζουν σταθερά πως η κοινωνική σαπίλα εναρμονίζεται με την ένοπλη απειλή; Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι αποδέκτες ακόμη περισσότεροι. Επί του προκειμένου όμως, και με βάση τις τωρινές κοινωνικές συνθήκες, η ένοπλη αντιπαράθεση φαντάζει αναπόφευκτη. Και οι πολίτες, την ίδια στιγμή που απαξιώνουν τους πολιτικούς, αναρωτιούνται:ποιος δρόμος είναι ακόμη ανοιχτός; Εάν μπορούν να τον ξεχωρίσουν από τα χαλάσματα των βομβών που ταράσσουν συθέμελα τα θεμέλια ενός ούτως ή άλλως σαθρού πολιτικού συστήματος. Και όσο περισσότερο αναρωτιούνται, τόσο ο δρόμος χάνεται μιας και οι πολιτικοί που οι ίδιοι εκλέγουν δεν άλλαξαν για μια ακόμη φορά.
Μ. Χατζηγεωργίου


Στραβά15 Μαίου 2009
- Ένα σημαντικό θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ. Ζερδελής, κάνοντας αναφορά σε πράξη του ΣΧΟΠ με υπογραφή του Νομάρχη, με την οποία χαρακτηρίζεται ουσιαστικά αγροτικός δρόμος ως δημοτικός. Πρόκειται για τη δίοδο που συνορεύει με τα οικόπεδα Βότση στο τέρμα Κρατήγου. Αν και ο Αντινομάρχης Θ. Βαλσαμίδης βεβαίωσε για ανάκληση της απόφασης, το θέμα κρίθηκε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί, καθώς απαιτείται τουλάχιστον γνωμοδότηση του δήμου, που δεν υπάρχει, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την οικιστική αλλοίωση της περιοχής.
Ήδη η δόμηση στην περιοχή έχει αρχίσει να δημιουργεί άλλα δεδομένα, που πνίγουν τα πυκνόφυτα βουνά και βέβαια κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πώς και που ο καθένας από τους ιδιοκτήτες «τακτοποιεί» τα βοθρολύματά του, τη στιγμή που ο βιολογικός στα νοτιόχωρα, τοποθετείται στο μακρινό μέλλον.

- Χρόνια πέρασαν και ακόμα οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δήμο μας δεν κατάλαβαν ότι οι αντιπαραθέσεις, οι κόντρες και το ποιος τελικά είναι πιο πολύ ψεύτης απ' τον άλλον ή πιο συνεπής στις δεσμεύσεις του και στις εξαγγελίες του, δεν οφελούν ή δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Γιατί τελικά δεν γίνεται κατανοητό, ότι τα έργα και οι πράξεις είναι η μόνη χειροπιαστή απόδειξη; Ο τόπος ζητά έργα, που οδηγούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Οι πολίτες ζητάν μια πόλη λειτουργική και ασφαλής. Αυτό και τίποτ' άλλο.

- Από το Σύλλογο Φίλων Αρχαίου Θεάτρου και Πολιτισμικών Μνημείων Μυτιλήνης, λάβαμε την παρακάτω απαντητική επιστολή, που αναφέρεται σε σχετικό μας σχόλιο:
«Κυρία Διευθύντρια,
Στη στήλη «Στραβά & ανάποδα» του αγαπητού «Δημοκράτη», όπου αναφέρεσθε για την προσεχή εκδήλωση της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που γιορτάζει τα δεκάχρονά της, είδαμε να απορείτε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται ο σύλλογός μας μεταξύ των συμμετεχόντων στους χαιρετισμούς ή άλλης από του βήματος εμφάνισής του, πράγμα που δικαιολογημένα σας έβαλε σε σκέψη αν βρίσκεται σε αδράνεια, ή παροπλισμό, ή ανεπάρκεια, κ.λ.π.
Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, βρισκόμαστε σε στάδιο προγραμματισμού προσεχών δυναμικών και ουσιαστικών μορφών δράσης, με αποκλειστικό στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη των δεκάδων μνημείων της Μυτιλήνης, που δυστυχώς παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, προκειμένου να επανενταχθούν με λειτουργικό τρόπο στον κοινωνικό ιστό της πόλης και να αξιοποιηθούν τουριστικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ως εκ τούτου, φειδόμενοι και του χρόνου μας, μια θέση για προσφώνηση ή χαιρετισμό στο βήμα της εκδήλωσης της ανωτέρω Εφορείας, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στο έργο μας. Εξάλλου ο νεοσύστατος σύλλογος «Φίλων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων», το λέει και η επωνυμία του, ως πλησιέστερος συγγενεύων με την εν λόγω Εφορεία, ας το πούμε πιο παραστατικά' «εξ αίματος», θα αναπληρώσει τη δική μας απουσία, μιας και ο δικός μας είναι, ας πούμε πάλι, συγγενής' «εξ αγχιστείας», και ξέρετε «άλλο το συμπεθεριό κι' άλλο το' αίμα που δε γίνεται νερό».
Εν πάση περιπτώσει, στην εκδήλωση αυτή, που έπεται εκείνης των εγκαινίων του Κάστρου στην «Ορτά ' Καπού», και που τώρα εγκαινιάζεται και ο νέος σύλλογος, στέλνουμε τις ευχές μας και τους χαιρετισμούς μας να πάνε όλα καλά! Και τα καλά αυτά δεν είναι άλλα, από το να μετατραπεί κάποτε ολόκληρη η περιοχή, στο «Πολιτισμικό Κέντρο ' Αρχαιολογικό Πάρκο της Επάνω Σκάλας», ώστε μαζί με το βυζαντινό κάστρο και το αρχαίο θέατρο, να αποτελέσουν τον πολιτιστικό ' τουριστικό «άξονα» της βόρειας πόλης, που θα γίνει μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της Μυτιλήνης, γεγονός που οι αρχές του τόπου δείχνουν ότι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν».

Dimokratis
 
 
 
 
Comments