Cos del treball‎ > ‎

5. Tractament de les lesions


Mai tracti d’aguantar el dolor d'una lesió esportiva. Deixi de jugar o fer exercici quan senti dolor. El continuar només pot empitjorar la lesió. Algunes lesions han de ser immediatament examinades pel metge. Altres les pot tractar vostè mateix.

Truqui a un metge quan:

  • La lesió causa dolor sever, inflor o endormiscament
  • No pot sostenir cap pes en l'àrea lesionada
  • una lesió prèvia li fa mal
  • Una lesió prèvia s'infla
  • L'articulació no es nota normal o es nota inestable.
Si vostè no té cap d'aquests símptomes, pot tractar la lesió a casa seva sense perill.

Utilitza el mètode HICER (Gel, Compressió, Elevació i Repòs) per alleujar el dolor, reduir la inflor i accelerar la recuperació. Seguiu aquests quatre passos tan aviat passi la lesió i continueu fent-ho com a mínim per 48 hores.


Gel. Posi una compresa de gel a l'àrea lesionada per 20 minuts, de quatre a vuit vegades al dia. Per això, podeu utilitzar una compresa freda o una bossa de gel. També, podeu utilitzar una bossa plàstica plena de gel mòlt i embolicada en una tovallola. Traguem-nos el gel després de 20 minuts per evitar una cremada de fred.

Compressió. Distribueixi igual pressió (compressió) sobre l'àrea lesionada per ajudar a reduir la inflor. Podeu utilitzar un embenat elàstic, una bota especial, un guix o un encanyada. Pregunti-li al seu metge quin d'aquests és millor per la seva lesió.

Elevació
. Per ajudar a reduir la inflor, posi l'àrea lesionada sobre un coixí, i assegureu-vos que quedi a un nivell més alt que el seu cor.

Repòs
. Redueixi les seves activitats regulars. Si s'ha lesionat el peu, el turmell o genoll, no es doni suport en aquesta cama. Ajudeu-vos amb una crossa. Si el peu o turmell dret està lesionat, feu servir la crossa a la banda esquerra. Si el peu o turmell esquerre és el que està lesionat, aleshores feu servir la crossa en el costat dret.

Immobilització
La immobilització és un tractament comú per a les lesions esportives. Aquesta ajuda a mantenir l'àrea lesionada sense moviment i prevé major dany. Per immobilitzar les lesions esportives es fan servir cabestrell, encanyada, guixos i Immobilitzadors de cames.

Altres teràpies comuns que ajuden amb el procés de curar les lesions esportives inclouen l'ús de: lleus corrents d'electricitat (electroestimulació), compreses fredes (crioteràpia), compreses de calor (termoteràpia), ones sonores (ultrasò) i massatge.

Rehabilitació (Exercici)

La rehabilitació és una part important del tractament. Aquesta inclou exercicis que pas a pas ajuden a l'àrea lesionada a tornar a la normalitat. Certs moviments de l'àrea lesionada ajuden a millorar-la. La rehabilitació ha de començar com més aviat millor. Els exercicis comencen amb una sèrie de delicats moviments de l'àrea lesionada. La següent etapa correspon a l'estirament. Després d'un temps, es poden afegir pesos per enfortir l'àrea lesionada.

No practiqui esports fins que estigui segur de poder estirar l'àrea lesionada sense que hi hagi dolor, inflor o rigidesa. Quan torni a jugar, comenci lentament. Augmenteu l'activitat a poc a poc fins arribar a la seva condició normal.Comments