Info‎ > ‎

Turnaussäännöt

Yleistä

Turnauksessa sovelletaan Suomen Palloliiton Kaikki pelaa 2012 –sääntöjä näissä säännöissä mainituin tarkennuksin.

Joukkueiden on ilmoittauduttava viimeistään 30 minuuttia ennen ensimmäistä omaa peliä turnaustoimistoon, joka sijaitsee Leppävaaran Urheilupuiston stadionrakennuksen toisessa kerroksessa.

Tasosarjat


Turnauksessa pelataan poikien E11-, E10- ja F9-ikäluokissa kahdessa eri tasosarjassa:
 • Taso I (Vaativa taso)
 • Taso II (Piirin keskimääräinen taso).

Sarjat E11 ja E10


Sekä E11- että E10-sarjassa turnaukseen osallistuu 24 joukkuetta, joista 12 joukkuetta pelaa tasosarjassa I ja 12 joukkuetta tasosarjassa II.


Molemmissa ikäluokissa sekä tasosarjassa I että tasosarjassa II joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen alkulohkoon, jossa pelataan lohkon joukkueiden kesken yksinkertainen sarja.


Sijoitusottelut pelataan kummassakin ikäluokassa ja molemmissa tasosarjoissa seuraavasti:

 • lohkovoittajat pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 1-2

 • lohkokakkoset pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 3-4

 • lohkokolmoset pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 5-6

 • lohkoneloset pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 7-8

 • lohkoviitoset pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 9-10 ja

 • lohkokuutoset pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 11-12.


Sarja TE 11


Tyttöjen TE11-sarjaan osallistuu turnauksessa kuusi joukkuetta, jotka pelaavat alkusarjassa keskenään yksinkertaisen sarjan.


Sijoitusottelut pelataan TE11-sarjassa seuraavasti:

 • alkusarjan 1. ja 2. pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 1-2

 • alkusarjan 3. ja 4. pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 3-4 ja

 • alkusarjan 5. ja 6. pelaavat keskinäisen ottelun sijoista 5-6.


Sarja T10


Tyttöjen TE10-sarjaan osallistuu turnauksessa kuusitoista joukkuetta. Joukkueet jaetaan neljään neljän joukkueen alkulohkoon, joissa joukkueet pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan.


Jatkolohkot pelataan seuraavasti:

 • lohkoykköset pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan sijoista 1-4

 • lohkokakkoset pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan sijoista 5-8

 • lohkokolmoset pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan sijoista 9-12 ja

 • lohkoneloset pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan sijoista 13-16.


Sarjat F9 ja TF9

Poikien F9-ikäluokassa turnaukseen osallistuu kumpaankin tasosarjaan kahdeksan joukkuetta. Tyttöjen TF9-ikäluokassa turnaukseen osallistuu puolestaan kahdeksan joukkuetta. Kukin joukkue pelaa näissä ikäluokissa turnauksen aikana kuusi ottelua eri vastustajia vastaan.

F9- ja TF9-ikäluokissa pisteitä ei lasketa eikä sarjataulukoita tehdä.

Rangaistuspotkukilpailu sijoitusottelun päättyessä tasan

Mikäli jokin sijoitusottelu päättyy varsinaisen peliajan puitteissa tasan, ratkaistaan kyseinen ottelu suorittamalla rangaistuspotkukilpailu seuraavasti:
 • Rangaistuspotkukilpailu suoritetaan välittömästä peliajan päätyttyä joten joukkueiden valmentajien on valittava mahdolliset laukaisijat jo etukäteen.
 • Tuomari arpoo aloittavan joukkueen ja määrää käytettävän kenttäpäädyn.
 • Aluksi kolme pelaajaa ampuu vuorotellen kummastakin joukkueesta.
 • Mikäli tilanne on kolmen ampujan jälkeen edelleen tasan, jatketaan ampumista yhdet ampujat kerrallaan kunnes ratkaisu syntyy.

Pelioikeus ja pelaajaluettelot

Turnauksen eri sarjoissa ovat pelioikeutettuja pelaajat, joilla on voimassa oleva pelaajalisenssi ja jotka ovat syntyneet seuraavasti:
Sarja Osallistumisoikeus
F9, TF9 2003 syntyneet ja nuoremmat pelaajat.
E10, TE10 2002 syntyneet ja nuoremmat pelaajat.
E11, TE11 2001 syntyneet ja nuoremmat pelaajat.

Turnauksen aikana yksittäinen pelaaja ei saa pelata samassa ikäluokassa useammassa joukkueessa. Sama pelaaja saa kuitenkin osallistua omaan ja vanhempien ikäluokkien otteluihin, kunhan ikäsääntöä (yllä) ei rikota. Mahdollisista poikkeustapauksista tulee sopia erikseen turnauksen järjestäjän kanssa.
Pelaajaluettelot tulee lähettää täytettyinä sähköpostitse turnauksen järjestäjille ennen turnausta. Pelaajaluetteloon voi tehdä muutoksia turnauksen alussa ilmoittautumisen yhteydessä.

Peliaika, pelaajamäärä ja kentät

Turnauksessa noudatettava peliaika, pelimuoto ja kentät ovat sarjoittain seuraavat:
Sarja

Pelimuoto

Peliaika

Kentän koko

Pelaajia

E11, TE11

7 vs. 7

2 x 15

n. 40 x 60 m

14

E10, TE10

7 vs. 7

2 x 15

n. 40 x 60 m

14

F9, TF9

5 vs. 5

2 x 15

n. 30 x 40 m

10

Sääntötarkennuksia

 • Erien välillä ei ole erätaukoa. Noin 15 minuutin peliajan kohdalla tuomarin kehotuksesta vaihdetaan ripeästi kenttäpuolia ja jatketaan ottelua välittömästi.
 • Otteluissa noudatetaan paitsioaluesääntöä sarjoissa E11, E10, TE11 ja TE10.
 • Otteluohjelmassa kotijoukkueeksi merkitty joukkue asettuu stadionin puoleiselle kenttäpuoliskolle ja aloittaa pelin.
 • Vaihdot ovat vapaat, lentävät vaihdot. Vaihtoon tulevan pelaajan on oltava pois kentältä ennen uuden pelaajan kentälle menoa. Vaihdot tulee toteuttaa pelikentän sivusta keskialueelta.
 • Joukkueen yli viiden minuutin myöhästyminen ottelun alusta katsotaan luovutukseksi.
 • Luovutettu ottelu (myöhästyminen tai muu syy) merkitään hävityksi maalein 0-3.
 • Joukkueiden tulee sekä otteluiden alussa että loppuseremonioissa toimia niin, että ottelulle varattua kenttäaikaa (peliaika 30 minuuttia + 5 minuuttia) ei ylitetä.
 • Tuomarilla on tarvittaessa oikeus lyhentää yksittäisen ottelun peliaikaa, jos otteluiden läpivienti otteluohjelman mukaisessa aikataulussa sitä edellyttää.

Sijoitusten laskenta

Voitetusta ottelusta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden pisteen. Joukkueet sijoittuvat lohkossaan yhteispisteiden mukaiseen järjestykseen. Jos kaksi (tai useampi) joukkuetta päätyy lohkossa tasapisteisiin, määräytyvät joukkueiden keskinäiset sijoitukset seuraavasti:
 1. tasapisteissä olevien joukkueiden pelaamien keskinäisten otteluiden
   - pisteet
   - maaliero
   - tehdyt maalit
 2. kaikkien pelattujen otteluiden maaliero
 3. kaikkien pelattujen otteluiden tehdyt maalit
 4. arpa (turnausjärjestäjä arpoo)

Pelipaidat

Mikäli molemmilla joukkueilla on samanväriset pelipaidat, vierasjoukkueeksi merkitty joukkue käyttää liivejä tai eriväristä pelipaitaa. Ottelun tuomari päättää milloin pelipaidat ovat samanväriset.

Palkinnot

Kaikki joukkueet saavat yhden Tsemppari-palkinnon sekä jokaiselle ilmoitetulle pelaajalle diplomin. Tsemppari-palkinto ja diplomit annetaan joukkueen edustajalle ilmoittautumisen yhteydessä turnaustoimistossa lauantaina. Joukkue vastaa itse diplomien ja Tsemppari-palkinnon jakamisesta pelaajilleen.
FairPlay-kortteja jaetaan tuomareiden toimesta jokaisessa ottelussa yksi molemmille joukkueille. Korttia vastaan saa buffetista palkinnon.

Vanhemmissa ikäluokissa (E11, TE11, E10 ja E11) kolme parasta joukkuetta palkitaan mitalein, joita on varattu 14 kpl joukkuetta kohden. Mitalit jaetaan sijoitusten ratkettua Turnaustoimiston edustalla. Kaikkien sarjojen (myös tasosarja II:n) voittajajoukkueet palkitaan lisäksi turnauspokaalilla.

F9-ikäluokassa kaikki pelaajat saavat osallistumismitalin. Mitaleita on varattu 10 kpl joukkuetta kohden.

Pukuhuoneet

Leppävaaran urheilustadionin pukuhuoneet ovat turnaukseen osallistuvien joukkueiden käytettävissä. Pukuhuoneisiin jätetyistä arvotavaroista turnaus-järjestäjä ei ota vastuuta, sillä pukuhuoneita ei saa lukittua. Löytötavaroita voi tiedustella Turnaustoimistosta.

Vastalauseet

Vastalauseen voi jättää osallistuvan joukkueen vastaava joukkueenjohtaja. Vastalauseet käsittelee ja ratkaisee järjestäjien nimeämä kolmen henkilön jury, jossa on yksi järjestäjien, yksi muiden joukkueiden sekä yksi tuomarien edustaja. Perustellut vastalauseet tulee toimittaa viimeistään 20 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä Turnaustoimistoon. Vastalausemaksu 50 euroa on maksettava vastalausetta jätettäessä käteisellä. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Juryn päätökset ovat lopullisia eikä niistä voi valittaa.

Tämä dokumentti on päivitetty 1.4.2012.