Nieuws


Rolesa wint de 'Junior Judge Award'

Geplaatst 5 feb. 2016 01:08 door Frederick D'alleine

Op de Beneluxfinale van 27/01/2016 won het team Rolesa van VTI Veurne de 'Junior Judge Award'. Op hun robotwedstrijd behaalden ze een mooie 8ste plaats op de 50 beste teams uit heel Belgiê en Nederland!

De award die ze hebben gewonnen is een heel speciale: "In 2011 werd een nieuw juryonderdeel in het leven geroepen ‘de FLL Kinderjury’, een jury voor en door kinderen die de teams beoordeelt op de ‘Core Values‘ van de FLL. Deze ‘Junior Judges’ wijzen het team aan dat volgens hen ‘het meest Gracious Professionalism laat zien in alles wat ze doen’. Dit jaar krijgt de Kinderjury de eer de unieke, gerecyclede beker uit te reiken. Deze beker sluit perfect aan bij het thema van dit seizoen “Trash Track”. De LEGO onderdelen komen uit de challengesets van voorgaande jaren. Het idee is van David van Weezel die het idee tot een unieke – en enige in zijn soort – beker heeft omgetoverd."


Leerlingen 3 IW mogen naar de FLL Beneluxfinale

Geplaatst 26 nov. 2015 12:06 door Frederick D'alleine

2 teams namen deel aan de regiofinale van de FIRST LEGO League in Kortrijk. In totaal deden 30 teams mee. Het team uit 3 EM behaalde jammer genoeg geen prijs, maar het team 'Rolesa' uit 3 IW behaalde twee prijzen. De eerste prijs die ze haalden was de robot-programmeerprijs. De tweede prijs was de robotprestatieprijs. Dat wil zeggen dat hun robot het meeste punten haalde van alle robots die hebben meegedaan. Als kers op de taart waren ze tweede over alle categorieën heen en mogen ze hun plaats verdedigen op de Beneluxfinale in Venlo, Nederland op 30 januari 2016.

Passief wonen, LEGO en een computer game

Geplaatst 26 aug. 2015 02:20 door Frederick D'alleine

Met het project “Passief wonen, LEGO en een computer game”, gesteund door flankerend onderwijs van de provincie West-Vlaanderen maakten we  een computergame omtrent de ecologische voetafdruk. Hiermee willen we leerlingen van het lager onderwijs  bewust maken van het feit dat ze meer aandacht moeten hebben voor het milieu.  Uitgangspunt van het spel werd onze ecologische voetafdruk. Op onze planeet leven we allen met een te grote ecologische voetafdruk en hierdoor vernielen we de aarde. In het spel vliegen we naar een nieuwe planeet waar we moeten proberen te leven met een kleinere voetafdruk. Hierbij leren  de leerlingen allerlei relevante zaken omtrent energie, waterverbruik, eten en afval

Indien je het spel wil uitproberen, klik op de onderstaande link.

http://www.vtiveurne.be/index.php/36-archief/archief1314/53-nationaal-internationaal

Vervolgens kies je voor Ecocraft, het spel wordt gedownload. Indien de browser problemen zou geven, kies voor ‘ toch uitvoeren’ en je kunt van start. Wil je slechts 1 onderdeel van het spel spelen volg dan de instructies op de site.

Daarnaast voorzagen we in het project ook de uitbouw van het gebruik van onze LEGO Innovation Studio met een item omtrent zonne-energie. Gebruik makend van de LEGO-zonnepaneeltjes maakten onze leerkrachten zoals voorzien een basiscursus voor het lager onderwijs.  In plaats van meteen over te stappen op het geven van nascholing aan de leerkrachten uit het lager onderwijs kozen wij er evenwel voor om deze nieuwe module eerst in de klaspraktijk uit te testen met een lagere school uit de streek.  Op basis hiervan werd het lespakket aangepast en nog uitgebreid met een luikje omtrent een zonnepaneel op normale schaal

De evaluatiemomenten met de basisscholen leerden ons evenwel dat het voor de lagere scholen niet altijd even makkelijk is om vervoer naar onze school mogelijk te maken.  Om het bereik van dit project te verhogen werd dan ook beslist om deze module “Zonne-energie” ook in een uitleenversie beschikbaar te stellen voor verderaf gelegen scholen die de nascholing volgden.

Scholen die wel naar de school komen, hebben de meerwaarde dat ze dit pakket kunnen koppelen aan een andere concrete doelstelling van dit project.  Zij kunnen namelijk wat ze geleerd hebben omtrent de ecologische voetafdruk én het gebruik van zonne-energie koppelen aan een didactisch bezoek aan het gerealiseerde passiefhuisje.

Binnenkort hoort u wel wanneer we onze nascholing hieromtrent plannen zodat je met deze pakketten aan de slag kunt.

Verder hopen we  om het project tijdens het schooljaar 2015-2016 uit te breiden met een eco- of solar race tussen de verschillende lagere scholen indien hiervoor voldoende interesse is.

FLL Challenge 2015-2016 gekend

Geplaatst 6 aug. 2015 23:49 door Frederick D'alleine

Afval? Laten we er wat van maken! Meer dan 290.000 kinderen, van 9 tot 16 jaar*, uit meer dan 80 landen gaan de fascinerende wereld van afval onderzoeken in de FIRST®LEGO® League TRASH TREKSM Challenge 2015/2016. Er komt meer kijken bij je afval dan je zou denken, van inzameling, sortering tot aan slim hergebruik om er nieuwe producten van te maken. Doe mee en ontdek de wereld van afval!

FIRST LEGO League (FLL®) daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het TRASH TREKSM seizoen kiezen de teams een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Tijdens het hele traject staan de Core Values zoals sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar hebben, centraal.


Onvergetelijke ervaring in Zuid-Afrika

Geplaatst 12 mei 2015 04:58 door Frederick D'alleine

Gisteren keerden vier leerlingen uit 3EM en twee begeleidende leerkrachten terug uit Zuid-Afrika. Daar verdedigden ze hun project 'de slimme fiets' op de internationale editie van de FIRST LEGO League. Een uitgebreid verslag en foto's van hun avonturen vind je op de blog http://fllbikers.reislogger.nl.

Wiskunde- en techniekseminarie in Bootle

Geplaatst 12 mei 2015 04:51 door Frederick D'alleine

Ook dit jaar was het VTI Veurne te gast op het jaarlijks internationale wiskundeseminarie in Bootle (GB). Deze keer nam klas 4 elektromechanica deel en werd het seminarie uitgebreid met een techniekseminarie dat de heer D'alleine voor zijn rekening nam.


Dinsdagmorgen 27 januari vlogen we al vroeg vanuit Charleroi naar Manchester. Daar werd het Museum of Science and Industry (MOSI) bezocht alsook het indrukwekkende stadium van Manchester United. Verder reisden we met de trein naar het kuststadje Southport waar we samen met de Nederlandse en Duitse school verbleven. Op woensdag en donderdag stond het tweedaagse wiskunde- en techniekseminarie in Hillside High School op het programma. Ook een andere Britse school uit de buurt was er aanwezig. In internationale teams stortten de leerlingen zich op allerlei wiskunde- of techniekopdrachten. 's Avonds was er uiteraard tijd voor ontspanning en het leggen van sociale contacten. Ook dit jaar trokken we naar de bowling. De laatste dag was er tijd om de stad Liverpool in te trekken waar we het Maritime Museum in het Albert Dock bezochten. Moe, tevreden, met nieuwe Facebookvrienden en heel wat ervaringen rijker vlogen we dan 's avonds terug huiswaarts.
Conny Huyghe, leerkracht algemene vakken

VTI Veurne richting Zuid-Afrika

Geplaatst 12 feb. 2015 12:42 door Frederick D'alleine

De zes leerlingen die eerder de finale van de FIRST LEGO League in Kortrijk wonnen zijn op de zesde plaats geëindigd op de Beneluxfinale in Eindhoven. Dit was een wedstrijd tussen de 50 beste teams uit België en Nederland.
Deze zesde plaats levert hen een ticket op voor de Open African Championship in Johannesburg.

We zijn zeer blij en zullen de VTI-kleuren met de nodige trots verdedigen!

VTI Veurne behaalt de eerste en derde plaats op de FIRST LEGO League

Geplaatst 10 nov. 2014 04:22 door Frederick D'alleine   [ 10 nov. 2014 04:24 bijgewerkt ]

Tijdens de regiofinale van zaterdag 8 november in Kortrijk sleepten de leerlingen van 3EM en 3IW opnieuw mooie prijzen in de wacht.

3IW behaalde een derde plaats en kreeg zo een ticket die hen misschien naar de Beneluxfinale in Nederland zal loodsen. Ze moeten nog wachten tot januari voor ze weten of ze bij de beste derdes zijn. 

3EM op hun beurt behaalde twee prijzen. Hun robot haalde het meest aantal punten van alle deelnemende teams tijdens de missies en ze behaalden ook de eerste plaats over alle categorieën heen. Wat wil zeggen dat zij op zaterdag 8 februari België mogen vertegenwoordigen in Almere (NL) tijdens de Beneluxfinale.

Een dikke proficiat voor alle leerlingen!!Benieuwd hoe een LEGO Technic model wordt ontworpen?

Geplaatst 29 okt. 2014 03:22 door Frederick D'alleine   [ 29 okt. 2014 03:22 bijgewerkt ]

We krijgen een blik achter de schermen van de LEGO TECHNIC 42030 RC Wheel Loader. (VOLVO L350F). Je krijgt een zicht op de werkruimte van de ontwerpers, hoe ze een proefrit maken met de echte VOLVO L350F en hoe ze erin slagen om één van de grootste LEGO TECHNIC modellen ooit te maken.

Bekende filmscènes in LEGO

Geplaatst 27 okt. 2014 02:19 door Frederick D'alleine   [ 28 okt. 2014 11:24 bijgewerkt ]

Dat jongeren in de ban zijn van LEGO bewijst onderstaand filmpje. Een jongen van 15 jaar maakte bekende filmscènes na in LEGO.

Kun jij de verschillende films herkennen?

1-10 of 22