Folttisztítás

Fehérneműből és más ruhából foltot kivenni


Benzin

Ezen újonnan felfedezett szer a zsírfoltoknak mindenféle szövetből való kivételére megérdemli, hogy első helyen említtessék. Egy tiszta rongyot vagy darabka papírt benzinnel megnedvesítünk, s a foltos helyet addig dörzsöljük, míg a folt eltűnik. A leggyöngébb színek sem szenvednek legkevesebbet sem ezen szer által. A benzin kitűnő szer a kocsikenőcs foltok kivételére is. Az oly szöveteknél, amelyek a nedvesítést eltűrik, a benzinnel dörzsölt helyet, hideg vízzel mossuk le.

Ezen szert minden jól berendezett gyógyszertárban olcsó áron lehet kapni.


Zsír foltok

Ha a fehérneműből a régi zsírfoltok, közönséges lúggal mosva nem mennek ki, hamuzsírból készült lúggal, s azután meleg vízzel mossuk ki.

A tarka ruhában és gyenge, vagy hamis színű szövetekben a zsírfoltokat, tojás sárgájával dörzsöljük, amelyet ökör epével, vagy pálinkával vegyítünk. Ha a folt eltűnik, annak helyét tiszta vízzel öblítjük le.

Olyan selyem szövetnél, amelyeket nem lehet megnedvesíteni, a zsírfoltokat beszívódás által vesszük ki. Ezen célra veszünk 3-4 új agyag pipát, egy mozsárban porrá törjük, ezt fél lat éppen oly finomra tört szerecsendió virággal, s fél lat szegfűszeggel összevegyítjük, a foltot késfok vastagságnyira ezen porral behintjük. Fehér papírt teszünk reá, s egy perczig meleg vasalót nyomunk reá. Ha a folt még erre sem húzódott volna ki, még egyszer behintjük ezen porral, s ismételjük az eljárást. Ezen por a posztóban és bársonyban lévő foltoknál is hatással bír.


A selyemből borfoltot kivenni

A bortól foltos selyem szövetet, folyó vízzel kell megnedvesíteni, mire száradni árnyékos, szellős helyre akasztjuk. Mihelyt megszáradt, visszanyeri előbbi színét.


Csizma fénymáz és firnász foltokat

Marhaepével lehet eltávolítani. Ezzel mint szappannal bekenjük, azután hideg, vagy langymeleg vízzel kimossuk.


Rozsda folt fehérneműben

Finomra tört borkőt nedvesítünk meg, s a foltot vele bekenjük, s gyengén dörzsöljük. Gyenge szöveteknél sóslóromsót veszünk, s éppen úgy járunk el.

Czitrom levét nyomjuk egy ezüst kanálba, gyertya felett felforraljuk, s ha forr, a foltot beletartjuk.


Bor, eczet, vizelet foltok

Két üveg vízbe 2 krajczár ára szűzlány tejet öntünk, jól felrázzuk, s a foltokat megnedvesítjük vele. Zöld, veres, vagy viola színnél ellenben, egy mogyorónyi nagyságnyi hamuzsírt teszünk friss vízbe, abba felolvasztjuk, a foltokat bekenjük vele, azután a ruhát vászonkendő közé tesszük, s leszárítjuk. Ha a foltok még nem mentek volna egészen ki, ismételjük ezen eljárást, míg a valódi szín teljesen helyre állott.
Comments