Standarde ISO‎ > ‎

ISO 15489:2001

ISO 15489:2001 Informare si Documentare - Managementul inregistrarilor

ISO 15489:2001 pune la dispozitie un set de indrumari in ceea ce priveste crearea metodelor de inregistrare, a procedurilor, sistemelor si proceselor capabile sa sustina managementul inregistrarilor in toate formatele. Acest standard a fost creat ca urmare a nevoilor de eficientizare a practicilor si costurilor in domeniul inregistrarii si evidentei datelor in mediul de afaceri.

Standardul acesta se adreseaza oricarei companii, mari sau mici, publica sau privata si acopera orice fel de format al documentelor.


ISO 15489:2001 defineste inregistrarea ca fiind "informatia creata, primita si mentinuta ca evidenta si informatia ce apartine unei companii sau unei persoane, in conformitate cu obligatiile legale sau cu tranzactiile de afaceri".

Un document, pe de alta parte, este definit ca "o informatie inregistrata ce poate fi tratata de sine statatoare" iar domeniul managementului inregistrarilor este "genul de management responsabil cu controlul eficient si sistemic al crearii, primirii, mentenantei, folosirii si aranjarii inregistrarilor, lucru care include si procesul de colectare si mentinere a evidentei informatiilor ce privesc tranzactiile si activitatile de afaceri.


Detalii la adresele:

http://www.gov.mb.ca/chc/archives/gro/recordkeeping/docs/iso_15489_fact_sheet.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Records_management

http://www.librijournal.org/pdf/2002-4pp231-240.pdfComments