Piramide van Maslov

Behoefte Piramide van Maslov

Maslov heeft bedacht dat er een hierarchie is bij een aantal behoeften. De ene moet eerder voldaan worden dan de ander. Het principe van Maslovs behoeftepiramide is dat aan de onderste behoeften moet worden voldaan wil je toekomen aan het volgende niveau.

In volgorde van belangrijkheid:

  1. Primaire biologische behoeften, ook wel fysieke behoeften (eten, drinken,)
  2. Bestaanszekerheid (behoefte aan veiligheid)
  3. Sociale behoefte (er bij horen, saamhorigheid, liefde)
  4. Erkenning (zelfbeeld, reputatie, zelfrespect)
  5. Zelfontwikkeling ook wel zelfactualisatie ( doen wat je roeping is)

Of deze pyramide juist is of niet, er worden factoren aangegeven die belangrijk zijn voor het leren.

Primaire biologiesche behoeften..
 In Nederland lijkt dit geen probleem. Over het algemeen wordt aan Nederlanders voldoende voedsel aangeboden. Als je honger heb kan je niet aan de ander niveaus toekomen. Toch valt er nog wel wat te verbeteren. De hersenen bestaan voor een belangrijk deel uit Omega 3. Er is een experiment gedaan op een school. Sommige klassen kregen Omega 3 andere klassen niet. De klassen waabij leerlingen visolie kregen (Omega 3) konden beter concentreren en presteerde beter. Wat heeft die stof met leren te maken? Leren komt neer op het maken van verbindingen tussen zenuwcellen. Als je een te kort hebt aan de bouwstenen ervan kan je die verbindingen niet maken en dus niet zo goed leren. Vis is tijdens de evolutie en het verspreiden van de mens over deze planeet een belangrijk onderdeel van het voedsel geweest. De mens is vanuit midden Afrika langs de kusten verspreid over de gehele wereld. Logisch dat door natuurlijke selectie en een overmaat aan omega 3 de mens zich heeft kunnen evolueren.
De andere behoeften 2,3,4
 Als de aspecten niet vevuld worden in positieve zin kan dat behoorlijk negatief werken op het presteren van leerlingen. In de leeromgeving moet er aan gewerkt worden dat alle omstandigheden voor het leren optimaal zijn. Leerlingen moeten zich veilig voelen, ze moeten zich gewaardeerd voelen en alles moet in het werk gesteld worden dat leerlingen een positief zelfbeeld ontwikkelen en zelf respect. Is dat niet het geval veroorzaken onrustgevoelens stress en onmacht gevoelens. Bekend uit onderzoek is dat mensen goed tegen stressomstandigheden kunnen als het maar voorspelbaar is.
 Als je een hond door straffen iets probeert te leren wordt het een initiatiefloos hoopje ellende.
Comments