Mijn Bronnen

 Rond 1985 hadden wij op school een project waarin wij ons zorgen maakten over het grote aantal HAVO leerlingen die bleven zitten. Ik was toen net gestart met een cursus van de Open Universiteit.
 "Voortijdig van School, een thematische introductie de sociale wetenschappen. (1984 )". Deze cursus was voor mij een opluchting, het onderwijs moest en kon anders. Daarnaast had ik de beschikking over een boekje waarmee Decanen van de Universiteit aan het werk waren: Dikke Boeken Weinig tijd. Met de kennis daarin opgedaan maakte ik strategie 1. En natuurlijk Concentratiemoeilijkheden bij kinderen (Langeveld) Jammer genoeg leverde 1 jaar studeren aan de Universiteit (Psychologie) mijl op waar ik naar op zoek was. Alleen Het boek waarvan ik alleen de naam van de schrijvers herinner mbt de werking van het geheugen was erg interessant (Atkinson en Atkinson). Na het lezen van een boek over Biospychologie ben ik direct gestopt met roken. Heel erg practisch vond ik een cursus NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Een cursus over Sociale Psychologie van de Open Universiteit vond ik ook fantastisch. de nu verdwenen website www.omgaanmetteksten.nl gaf een aaardige aanvulling op mijn tekstenstrategie 1 en 2. Verder heb ik veel geleerd van de leerlingen die bij mij kwamen met hun problemen. Jammer dat na jaren de studeerproblemen niet zijn afgenomen. Persoonlijk denk ik dat de docent een bepalende factor is bij het oplossen van de problemen.
 Tamelijk recent onderzoek bevestig het vermoeden van vele docenten. Leerlingen kunnen niet plannen, ze doen alleen wat als er wat in hun agenda staat. Het plannen werd vooral gedaan door de docenten. Pof Jelle Jolles: Jeugdigen van tussen de 12 en 21 zijn niet in staat de gevolgen van hun handelen te overzien, Leer ze plannen. Nu, december 2012, hoor ik op het journaal dat het verstandig zou zijn dat ouders betrokken zouden moeten zijn bij het organiseren van een studieplanning. Hoe vaak moet ik dit nog aanhoren? Hoe lang duurt het voordat het normaal is binnen het onderwijs dat leerlingen kunnen plannen?
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
ċ

Weergeven
WIKI motivatie  26 jun. 2015 02:03 Ron van der Sluis sr
ċ

Weergeven
  26 jun. 2015 02:10 Ron van der Sluis sr
Comments