Een toets maken

Het maken van een toets.

 

Inleiding

De grootste fout die ik de afgelopen jaren regelmatig tegen kwam was dat leerlingen de vragen van een toets maken in de volgorde waarin hij wordt aangeboden. Leraren die het werk moeten nakijken willen dit ook liever hebben. Het is enorm tijdrovend om de verschillende vragen in een proefwerk te vinden als deze een willekeurige volgorde hebben. In sommige gevallen is het zelfs verboden. Op het eindexamen wordt het opeens aanbevolen. Het voorafgaande is echter niet in het belang van de leerlingen. De tweede fout die leerlingen maken is van zichzelf verwachten dat je alle vragen moeten maken. Ga er van uit dat je niet alles hoeft te beantwoorden. Verlies geen tijd aan een onderwerp die je nooit onder de knie hebt gekregen, die doe je het laatste.
 

1 Toetsstrategie.

Neem flink wat antwoordenblaadjes.

  1. Zet overal je naam op. Alle blaadjes. (klink logisch maak het komt veel voor dat er blaadjes zijn zonder naam).
  2. Neem een kladblaadje
  3. Neem de toets global door en noteer op het kladblaadje de nummers van de vragen waar je waarschijnlijk goed in bent. Je komt er dan meestal achter dat de toets voldoende te maken is.
  4. Beantwoord eerst de vragen waarvan je vermoedt dat je het antwoord kent. Het komt vaak voor dat leerlingen door de moeilijke vragen in tijdnood komen fouten maken en geen tijd hebben om de gemakkelijke vragen te beantwoorden
  5. Zorg dat de antwoorden van de vragen duidelijk gescheiden zijn. Neem flink wat ruimte voor iedere vraag. Het komt vaak voor dat leerlingen tijdens het maken van een toets plotseling zich weer iets herinneren en iets willen toevoegen aan een vraag. 
  6. Nummer in de kantlijn.
  7. Kijk als je denkt dat je klaar bent na of je alle vragen wel beantwoord hebt.
Dit klinkt allemaal zo eenvoudig, ik ben zo vaak tegen gekomen dat leerlingen zelfs op een eindexamen een meerkeuze vraag niet hadden beantwoord
 

 

Comments