Welkom

Leersnijkunst is de vertaling van de Engelse term Leather Carving of Toolen. Toolen is het met stempels versieren van leer. Dit wordt al eeuwen gedaan door vaklieden over heel de wereld maar tegenwoordig is deze kunstvorm het meest bekend vanuit de Westernwereld. Toch wordt ook in Indonesie, Midden-Amerika en Spanje veel leer bewerkt en getooled.

Binnen het Leather Carven bestaan er verschillende richtingen. Er is een richting die een steeds repeterend patroon in het leer slaat, het zogenaamde Stamping. Een andere richting beeldt figuren of taferelen uit. Binnen deze richting zijn de meest bekende stijlen Sheridan carving, floral carving en figure carving.

Sheridan carving is gebaseerd op de traditionele westernstijl met bloemenpatronen die elkaar in cirkels overlappen of opvolgen. De naam Sheridan carving is afkomstig van het stadje Sheridan in Wyoming, USA, waar deze kunstvorm is ontstaan vanuit de oude Spaanse cultuur.  
Floral carving is minder aan vaste patronen gebonden dan Sheridan carving, de bloemen kunnen realistisch tot extreem gestileerd afgebeeld worden.
Figure carving is het afbeelden en toolen van afbeeldingen, foto's en landschappen.


De stijl die ik meestal gebruik is Figure carving maar op aanvraag maak ik alle gewenste patronen of voorwerpen.


Subpagina''s (1): Toolen
Comments