Nocturns

RATPENATS.

Els ratpenats, com ja sabeu, surten a buscar menjar de nit.

Vídeo de YouTube

Dormen penjats cap per avall, perquè tenen les ales molt grans i si dormissin a terra els costaria molt enlairar-se. 
Els ratpenats que viuen en el nostre païs dormen, segons l'espècie, en coves (troglodites), cases abandonades o en  forats d'arbres (arbolites).

Com no tenen llanterna, per a "veure" de nit fan servir els ultrasons, que són uns sons que nosaltres no podem sentir.El sistema consisteix en que quan criden, si les ones de so topa amb alguna cosa, es trenquen i els rat-penats saben que hi ha alguna cosa. 
A això se li diu ecolocalització


A Catalunya tenim 28 tipus de ratpenats diferents. 
Algunes són:
                            Ratpenat orellut                                                        Ratpenat comú

               Ratpenat d'aigua

Ratpenat de cova
            
   QUE ES UN ANIMAL NOCTURN?
   En biologia la nocturnitat es refereix al cicle de comportament en què l'animal és més actiu durant la nit i dorm durant el dia. També s'aplica a altres organismes, com a plantes que floreixen de nit. És l'oposat a diurnalidad. Els éssers humans i la majoria dels animals amb els quals estem més familiaritzats són diürns. Els animals crepusculars es mantenen actius en els períodes intermedis, descansant a ple dia ia plena nit. Algunes espècies, d'altra banda, són actives tant en el període diürn com nocturn.
La nocturnitat es pot considerar com una diferenciació de nínxols ecològics; es tracta d'una diferenciació temporal no espacial. També pot ser una forma de cripsis, és a dir d'una adaptació per evitar els predadors o per poder depredar quan les preses són més vulnerables.
Hi ha altres raons de nocturnalidad, com evitar la calor del dia, especialment en els deserts on l'activitat nocturna redueix la possible deshidratació soferta durant les hores més càlides i seques. Aquesta adaptació contribueix a la osmorregulación.1
Moltes espècies que són normalment diürnes presenten comportaments nocturns sota certes circumstàncies, per exemple moltes aus marines i tortugues marines visiten els llocs de reproducció a la nit per evitar depredació (tant per a ells mateixos com per a la cria) però la resta de les seves vides són diürnes
Els animals nocturns en general tenen molt desenvolupats els sentits de l'oïda i l'olfacte i tenen la visió adaptada a la foscor. En els zoològics els animals nocturns se solen mantenir en cicle circadià invertit, amb llum baixa durant les hores del dia. D'aquesta manera es mantenen més actius quan el públic visita el zoològic.
Alguns animals com els gats tenen els ulls adaptats als nivells d'il · luminació tant diürns com nocturns. Altres, en canvi, com les ratapinyades poden funcionar només de nit.
Hi ha plantes nocturnes o de flors nocturnes, és a dir que floreixen a la nit i estan especialitzades als pol · linitzadors nocturns. La majoria de les flors són visitades per diversos insectes o altres animals i adapten la seva fenologia als que són més eficaços per assegurar la seva reproducció. Així l'eficiència dels pol · linitzadors nocturns determina un cert tipus de síndrome floral (un conjunt de característiques de les flors com el moment de floració, producció de nèctar, etc.) Les flors nocturnes s'obren predominantment a la nit i produeixen grans quantitats de nèctar i de perfum a aquestes hores. En comptes de colors brillants solen ser blanques o crema, colors més visibles en la semiobscuritat i solen tenir una forta fragància. Generalment són polinizadas per ratapinyades o per papallones nocturnes com moltes de les famílies Noctuidae i Sphingidae. Entre les plantes nocturnes s'expliquen molts cactos, com els Selenicereus algunes orquídies, solanáceas com les del gènere Datura, etc.2
Comments