Full d'Història Nº 0


Inici      Qui som?    Fulls d'Història     Activitats    Publicacions      Bloc / Notícies       Fer-se soci del CESC      Contacte

Fulls d'Història  

0 / Què son els Fulls d'Història?

1 / Les sortides al mar de Sant Cebrià

2 / L'inici del condomini

3 /  Can Matas

4 / Els Estrany, els Pallejà

5 / Els homes d'armes

6 / Pous de llances

7 / El monestir de Sant Pol

 

Què són els Fulls d'Història?

 

  El periode històric de Sant Cebrià que abasta de l'any 1019 al 1714 té una característica molt particular: el gran secret que sempre l'ha envoltat i la manca de referències documentals dels fets que s'hi van desenvolupar. Per tant, la informació que ens arriba és molt fragmentada i fruit de les diverses interpretacions que es poden donar als fets tangencials coneguts. Aquestes informacions perifèriques són les que lentament van tancar els cercles que emmarquen els fets que realment es van produir.


Els Fulls d'Història tenen per objectiu treure a la llum aquestes dades inconnexes que sistemàticament ens van anar arribant. Posteriorment nous avenços de la investigació permetran tancar els cercles del coneixement de cada un dels fets estudiats. 


Volem donar informació també demanem a tots els estudiosos en aquests temes la seva col·laboració. L'objectiu és aclarir el més aviat posiible la particular actuació del Sant Ofici de la Inquisició a Sant Cebrià. El compromís assumit en el pacte de 1714 per la gent de Sant Cebrià ha estat respectat. El secret ha estat mantingut fins a la fi del mil·leni, com estava establert.


Ha estat relativament fàcil arribar a conèixer els fets ocorreguts dintre de la vall. Aquests fets han quedat recopilats en el llibre La Inquisició a Sant Cebrià, però encara són nombrosos els punts foscos que resten per esbrinar. Aquests punts foscos ocuparan les nostres investigacions actuals i futures.