Σκακιστικά παράδοξα, αστεία και άλλα...

 Μια συλλογή απο διάφορες πηγές, που συγκεντρώνονται και δημοσιεύονται απο τον
 Α.Ο. ΛΑΤΩ


Το θεμιτό και ευγενές είναι, όταν αντλείς απο κάπου (όπως π.χ. απο την ιστοσελίδα του ΑΟ ΛΑΤΩ) κάτι (π.χ. τα σκακιστικά παράδοξα, αστεία και άλλα...), το θεμιτό και ευγενές λοιπόν είναι, να αναφέρεται απο τον αντιγραφέα αυτή η πηγή - όπως κάνουμε εμείς όταν βρίσκουμε κάτι ενδιαφέρον απο μια άλλη ιστοσελίδα, σεβόμενοι τον κόπο κάποιου ''συναδέλφου'' μας. Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει μια ομάδα, πού έχει εντάξει την στήλη αυτή του ΑΟ ΛΑΤΩ, στην δική της ιστοσελίδα χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στον Σύλλογό μας. Ελπίζουμε το σωστό να αποκατασταθεί.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε όλα τα χρόνια το σκάκι υπέστη πολλές αλλαγές και άλλαξε πολλά ονόματα. Τσατουράνγκα -Τσατράνγκ -Σατράντζι - Ζατρίκιον (Chaturanga -Chatrang - Shatranj). 
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς και που ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το σκάκι. Η επικρατέστερη από όλες, χωρίς να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι ότι ξεκίνησε από την Ινδία τον 6ο αιώνα και σιγά σιγά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. 
Η αρχική του μορφή ήταν το Τσατουράνγκα (τέσσερα στρατόπεδα) που παιζόταν από τέσσερα άτομα (διάγραμμα).

 

 

Συμβόλιζε τα τέσσερα μέλη του Ινδικού στρατού που περιελάμβανε το πεζικό, τους ιππείς, τους ελέφαντες και τα πολεμικά άρματα. Τα κομμάτια ήταν κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μαύρα, και όλα τα τετράγωνα της σκακιέρας είχαν ένα χρώμα. Στηριζόταν περισσότερο στην τύχη καθώς παιζόταν με ζάρι. Ο στόχος ήταν όχι το ματ του βασιλιά αλλά να νικήσεις και τους τρεις αντιπάλους σου παίρνοντας όλα τα κομμάτια τους.

 

 

Από τοιχογραφία που βρέθηκε σε πυραμίδα και απεικονίζει τη Νεφερτάρη να παίζει σκάκι


Ανάμεσα στον 6ο και 7ο αιώνα στην Περσία μετονόμασαν το Τσατουράνγκα σε Τσατράνγκ και με τη σειρά τους οι άραβες το μετέτρεψαν σε Σατράντζι που παιζόταν από δυο παίκτες και ήταν παρόμοιο με το σημερινό σκάκι (διάγραμμα). Υπήρχαν όμως και ορισμένες διαφορές. Στη θέση της βασίλισσας ήταν ο Βεζίρης που τότε ήταν αδύναμη φιγούρα αφού μετακινιόταν μόνο ένα τετράγωνο διαγώνια και τη θέση του αξιωματικού κατείχε ο ελέφαντας ο οποίος πήγαινε μόνο δυο τετράγωνα διαγώνια, αλλά μπορούσε να πηδήξει πάνω από άλλα κομμάτια. Μόνο ο Βασιλιάς, ο πύργος (που τότε λεγόταν καράβι) και ο ίππος υπάκουαν στους σημερινούς κανόνες. Δεν υπήρχε το ροκέ, το πιόνι προχωρούσε μόνο ένα τετράγωνο και μπορούσε να μεταμορφωθεί μόνο σε Βεζίρη. Κέρδιζε όχι μόνο το ματ αλλά και το πατ.

 

 

Σατράνζ

Την ίδια εποχή το σκάκι φτάνει στην Ρωσία από διαφορετικές πλευρές και γίνεται γνωστό και στο Βυζάντιο με το όνομα Ζατρίκιο (διάγραμμα)

Βυζαντινό Ζατρίκιο


Μετά την Ινδία και την Αραβία το σκάκι συνέχισε το μακρινό του ταξίδι και μέχρι το τέλος του 10ου αιώνα γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που οι ελέφαντες και οι βεζίρηδες δεν το ακολούθησαν και τη θέση τους πήραν ευγενείς αξιωματικοί και βασίλισσες. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η μετατροπή του έως τότε αδύναμου βεζίρη σε πανίσχυρη βασίλισσα -το δυνατότερο κομμάτι της σκακιέρας. 
Στην Ευρώπη το σκάκι έγινε το αγαπημένο παιχνίδι των βασιλιάδων, ακόμη και αιτία πολέμου ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία το 1061 μ.Χ. όταν στη διάρκεια μιας σκακιστικής παρτίδας ο Γάλλος βασιλιάς χτύπησε στο κεφάλι με τη σκακιέρα τον Άγγλο βασιλιά. 
Το 1196 η καθολική εκκλησία απαγορεύει το σκάκι με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο. Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσε πως η μορφή των κομματιών και η συνεχής παρατήρησή τους ήταν ένα είδος ειδωλολατρίας. Μόνο μετά από τρεις αιώνες περίπου που σταμάτησαν οι απαγορεύσεις, το σκάκι θεωρήθηκε πνευματικό παιχνίδι και το ακολούθησαν ακόμα και πολλοί κληρικοί. 
Από τους καλύτερους παίκτες του 15ου αιώνα αξίζει να σημειώσουμε τους Ισπανούς Λοπέζ και Λουτσένα ο οποίος το 1497 έκδωσε ένα βιβλίο για το σκάκι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος ο 2ος ήταν μεγάλος λάτρης του σκακιού και συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη του διοργανώνοντας διάφορες συναντήσεις. Μία από αυτές ήταν και ο αγώνας μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας το 1575 στη Μαδρίτη που θεωρήθηκε και η πρώτη διεθνής συνάντηση. Νικητές αναδείχτηκαν οι Ιταλοί οι οποίοι και κυριάρχησαν στο σκάκι σε όλο τον 16ο αιώνα με ισχυρούς παίκτες όπως τον Πολέριο και τον Γκρέκο. Στη Νάπολη δημιουργήθηκε σκακιστική ακαδημία από τον επίσης ισχυρό παίκτη τον Σάλβιο. 
Τον 17ο αιώνα η έδρα του σκακιού μεταφέρθηκε στο Παρίσι στο καφέ ντε λα Ρεζάνς που ήταν το αγαπημένο στέκι πολλών διάσημων της εποχής εκείνης όπως ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Βολτέρος, ο Μέγα Ναπολέων και ο Βενιαμίν Φράνκλιν.

 

 

Γκραβούρα της εποχής που απεικονίζει τον Μέγα Ναπολέοντα να παίζει σκάκι

 

Το 18ο αιώνα το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του μοντέρνου σκακιού ήταν ο Φρανσουά Φιλιντόρ. Ο πολυτάλαντος Φιλιντόρ εκτός από ισχυρός σκακιστής ήταν και εξαίσιος μουσικός συνθέτης - ο οποίος έγραψε πάνω από 20 όπερες. Το βιβλίο του «Η ανάλυση του σκακιού» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, πούλησε αρκετά αντίτυπα και έκανε το σκάκι που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των πλουσίων δημοφιλή ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους. 
Το 19ο αιώνα κυριαρχεί το όνομα του Άγγλου Στάουντον, που καθιέρωσε τη σημερινή μορφή των σκακιστικών κομματιών και επίσης διοργάνωσε το πρώτο διεθνές σκακιστικό τουρνουά το 1851 στο Λονδίνο.
Το δρόμο του ακολούθησαν πολλοί γνωστοί σκακιστές όπως ο Στάινιτς, ο Τάρατς, ο Λάσκερ, ο Μόρφυ (στην Αμερική) και χάραξαν τη δική τους πορεία στο σκάκι. 
Στην ιστορία του σκακιού μεγάλο ρόλο έπαιξε και η Ρωσία η οποία ανέπτυξε το σκάκι σε υψηλό επίπεδο και έδωσε στον κόσμο πολλούς ισχυρούς παίκτες και παγκόσμιους πρωταθλητές.

 

ΠΗΓΗ: http://www.chaniachess.gr/sections/Istoria%20skaki.htm

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αιτία πολέμου...


Στην Ευρώπη το σκάκι έγινε το αγαπημένο παιχνίδι των βασιλιάδων, ακόμη και αιτία πολέμου ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία το 1061 μ.Χ. όταν στη διάρκεια μιας σκακιστικής παρτίδας ο Γάλλος βασιλιάς χτύπησε στο κεφάλι με τη σκακιέρα τον Άγγλο βασιλιά. 


ΠΗΓΗ: http://www.chaniachess.gr/sections/Istoria%20skaki.htm

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Πώς πρέπει να παίζετε για να έχετε την απόδοση του ΚασπάρωφΟ "ΛΑΤΩ" ανακάλυψε και σας παρουσιάζει το μυστικό του. Είναι το κούνημα της κεφαλής, το γούρλωμα των ματιών και το τράβηγμα των μαλλιών της κεφαλής, τα οποία σε συνδυασμό με ελαφρές μαλάξεις στα ζυγωματικά δίπλα απ' τα μάτια, προκαλούν υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων και αυξημένη κυκλοφορία αίματος στον φλοιό του εγκεφάλου η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπερλειτουργία της φαιάς ουσίας ...

Κάντε κλικ εδώ:  http://www.youtube.com/watch?v=rtHePw3jzhY


-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ένας γκρανμέτρ στον παράδεισο...

Ένας γκρανμέτρ πέθανε και έπειτα από μερικές ημέρες, ένας φίλος του (ζωντανός) ακουει μια φωνή. Ήταν αυτός!
"Και που είσαι τώρα;" ρώτησε γεμάτος ενθουσιασμό αλλά και περιέργεια ο φίλος του.
"Λοιπόν" λέει ο γκρανμέτρ που είχε πεθάνει, "θέλεις να ακούσεις τα καλά ή τα άσχημα νέα πρώτα;"
"Τα καλά νέα" απαντάει ο φίλος του χωρίς δεύτερη σκέψη.
"Είναι πραγματικά ο παράδεισος εδώ. Υπάρχουν συνέχεια πρωταθλήματα σκακιού και αγώνες blitz. Επίσης εδώ βρίσκονται οι Morphy, Alekhine, Lasker, Tal, Capablanca, Botvinnik, και μπορώ να παίζω μαζί τους."
"Φανταστικό!" αποκρίθηκε ο φίλος του με χαμόγελο. "Και ποια είναι τα άσχημα νέα;"
"Έχεις τα μαύρα εναντίoν του Capablanca το Σάββατο…"

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κερδίζει όχι εκείνος που παίζει καλά, αλλά εκείνος που παίζει καλύτερα


Σε ένα διεθνές τουρνουά, ο Α. Αλιέχιν ανέβαλε την παρτίδα σε άσχημη θέση. Ο αντίπαλος του με ανυπόκριτη υπερηφάνεια έδει­χνε στους γύρω του την αναβληθείσα παρτίδα και ρώτησε:

Ποιος κατά τη γνώμη σας θα κερδίσει την παρτίδα;

Ο Αλιέχιν - απάντησε ένας από τους θεατές.

Πώς; Μα η δική μου θέση είναι καλύτερη!

Εσείς όμως ρωτάτε, όχι ποια θέση είναι καλύτερη, αλλά ποιος θα κερδίσει...

Στη συνέχεια της παρτίδας κέρδισε ο Αλιέχιν.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ο πρωταθλητής και ο μαζέτας
 
Την δεκαετία του '50, όταν το σκάκι ήταν σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα (αλλά και πιο παλιά επίσης) υπήρχαν κάποιοι ισχυροί σκακιστές της εποχής οι οποίοι πρωτοστατούσαν και αγωνίζονταν για την διάδοση του σκακιού στην Ελλάδα. Τα μέσα τότε ήταν πενιχρά και η δημοσιότητα σχεδόν ανύπαρκτη. Τον καιρό εκείνον λοιπόν οι σκακιστές της Αθήνας συνήθιζαν να συγκεντρώνονται στο γνωστό για την εποχή σκακιστικό στέκι "Καφέ το Νέον" στην πλατεία ομονοίας. Ωστόσο οι κορυφαίοι σκακιστές της εποχής ήταν "συνήθως" (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) άνθρωποι φτωχοί που αγωνίζονταν για την επιβίωση. Ανάμεσα στους θαμώνες υπήρχε και ένας πολύ ισχυρός παίκτης της εποχής (ίσως πρωταθλητής) αλλά και ένας πλούσιος άντρας και γνωστός μαζέτας ο οποίος ήθελε μετα μανίας να παίζει με τον πρωταθλητή. Στοιχημάτιζε λοιπόν και έπαιζε καθημερινά εναντίων του πρωταθλητή, παρέχοντάς του μηνιαίως ένα σεβαστό για την εποχή ποσό το οποίο αποκόμιζε σταδιακά ο πρωταθλητής μετά από κάθε νίκη του. Μιά μέρα συζητούσε ο πρωταθλητής με έναν φίλο του πάνω σ' αυτό το θέμα καθώς και για το πόσο τυχερός είναι που έχει ένα τέτοιο οικονομικό όφελος. « Ρε συ, » του λέει ο φίλος του, « είσαι χαζός; Έχεις τέτοιο κελεπούρι και θες να το χάσεις; ». « Τι εννοείς, » του λέει ο πρωταθλητής. « Βρε συ, αν τον κερδίζεις συνέχεια, στο τέλος θα βαρεθεί ο άνθρωπος, θα καταλάβει οτι άδικα χάνει τα λεφτά του και δεν θα ξαναπαίξει μαζί σου. Γιατί δεν τον αφήνεις κάπου-κάπου να κερδίζει για να γλυκαίνεται και να μην τα παρατήσει...». Αφού το σκέφτηκε λίγο ο πρωταθλητής συμφώνησε ότι είναι καλή ιδέα και αποφάσισε να το εφαρμόσει στην επόμενη συνάντησή τους. Την επόμενη μέρα έπαιξε πραγματικά όσο πιο πιστικά μπορούσε για να μην καταλάβει ο πλούσιος πελάτης του ότι ήταν στημένο. Αντιθέτως, έδειξε δυσαρεστημένος από την επίδοσή του και ταυτοχρόνως εξέφρασε τον θαυμασμό του για το καταπληκτικό παιχνίδι του αντιπάλου του. Έξαφνα ο αντίπαλός του σηκώθηκε όρθιος και φώναξε χαμογελώντας περήφανα προς τους θαμώνες:  

« ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ! ΞΟΔΕΨΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΥΧΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΟΥ. ΝΙΚΗΣΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΠΙΑ ΣΚΑΚΙ!! ». Και γεμάτος ικανοποίηση αποχώρησε από την αίθουσα. Ο πρωταθλητής ήταν απαρηγόρητος. « Α, ρε τι μου έκανες » έλεγε του φίλου του « πως την πάτησα έτσι...»

ΠΗΓΗ: Από παλιά σκακιστική δημοσίευση

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής " Τίγκραν Πετροσιάν" και τα χάπια της γυναίκας του


- Κάτι σχετικά με την γυναίκα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή " Τίγκραν Πετροσιάν", τη "Ρόνα", ένα απόσπασμα από ένα μεταφρασμένο άρθρο του Αλεξάντερ Ρόσαλ , εκδότη του "64".
 
Την σεβόντουσαν πολύ όλοι οι σκακιστές. Υπάρχει μία ιστορία σχετικά με αυτήν και τον "Τίγκραν" που λέει ότι ο Τίγκραν ήταν ο Βασιλιάς των αλλαγών στο σκάκι, στις οποίες αυτός αντάλλασε Αξιωματικούς για Ίππους, αλλά η Ρόνα ήταν υπεύθυνη για κάθε άλλη αλλαγή στην ζωή του.
 
Η Ρόνα θυσίασε την καριέρα της για τον σύζυγο της. Ήταν μία επαγγελματίας μεταφράστρια αγγλικών, αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμά της αμέσως μετά τον γάμο τους. Αφιέρωσε ολοκληρωτικά την ζωή της στην σκακιστική καριέρα του συζύγου της. Και αυτό έγινε η νέα της δουλειά.
 
Η Ρόνα Γιακοβλίεβνα ήταν στην πραγματικότητα μία εξαιρετική ψυχολόγος. Κατά την διάρκεια του ματς του Πετροσιάν εναντίων του Σπάσκυ, ένας πολύ σημαντικός αγώνας αναβλήθηκε και την επόμενη ημέρα ο Πετροσιάν έχασε μια νίκη. Σκεφτόταν συνεχώς, πως ήταν δυνατόν να χάσει μία τόσο απλή νίκη όπως αυτήν. Ήταν απαρηγόρητος. Ο Ρόσαλ (που αναφέραμε πιό πάνω) δεν μπορούσε να τον παρηγορήσει. Χώρισαν και ο καθένας πήγε σπίτι του. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο ήρεμος Ρόσαλ τηλεφώνησε στο σπίτι του Πετροσιάν και ο μεγαλύτερος γιός, ο Μίσα, απάντησε. Ο Ρόσαλ ρώτησε τι γίνετε και ο Μίσα απάντησε ότι (η κατάσταση) είναι κόλαση και ζήτησε από τον Ρόσαλ να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
 
Μετά από περίπου 5 λεπτά ο Ρόσαλ έφτασε και άκουσε κάποιον να φωνάζει: " Που είναι τα καταραμένα τα χάπια;". Όταν ο Ρόσαλ μπήκε μέσα αντίκρισε μία φοβερή σκηνή. Τα πάντα ήταν άνω-κάτω και ο Τίγκραν πήγαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο ψάχνοντας κάτι. Στην κρεβατοκάμαρα η Ρόνα καθόταν ήσυχη με το κεφάλι της καλυμμένο με μία υγρή πετσέτα. Παραπονιόταν σιγανά για μία φοβερή ημικρανία. Ο Τίγκραν ήταν εκτός εαυτού και όταν τελικά η Ρόνα και ο Ρόσαλ έμειναν μόνοι για μιά στιγμή, ο Ρόσαλ είπε: " Σήμερα όλα πάνε στραβά. Πρώτα το σκάκι του Τίγκραν, τώρα ο πονοκέφαλός σου... " Τότε αυτή, αμίλητη, έβγαλε την πετσέτα της και έκανε ένα Σςςςςςς! : " Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνεις τίποτα" . Μόνο τότε ο Ρόσαλ κατάλαβε το "Παιχνίδι" της. Αυτή ήξερε πολύ καλά ότι αυτή ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να βγάλει απ' το μυαλό του Τίγκραν το σκάκι. Προσποιήθηκε την ημικρανία τέλεια και φυσικά ο Τίγκραν νίκησε εύκολα το επόμενο παιχνίδι εναντίον του Σπασκυ.
 
-
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μάχη στην σκακιέρα


Στην ξακουστή σκακιέρα μας η μάχη έχει αρχίσει,

κι ο μαύρος ίππος αγνοεί, δεν λέει να πειθαρχήσει

σε νόμους ιερότατους, φτιαγμένους απ’ αιώνες

και μ’ ένα σάλτο υπερπηδά σαν νά ‘τανε κολόνες

τα πιόνια του εξοχότατου, του μαύρου βασιλιά,

και λυσσασμένος στο λευκό στρατόπεδο ορμά

πέντε κινήσεις κάνοντας (αν είναι δυνατόν!!)

προσβάλλοντας και την τιμή και των στρατιωτών

του άλλου.Αυτός πετάγεται, αληθινά θιγμένος

κι εντόνως διαμαρτύρεται κι ωρύεται με μένος.

«Ανήκουστο στα χρονικά, αυτό που έχει συμβεί!

Ο εχθρός δεν παίζει τίμια... Πρέπει να ηττηθεί!!»

Γυρίζει κι απειλητικά διατάζει τον πεσσό του

κι αυτός ορμά πειθήνια απ’ το τετράγωνό του

και με μανία ηρωική πιάνει τον εισβολέα.

Ακολουθεί οχλοβοή και μάχη λυσσαλέα!Ο μαύρος ίππος ύπουλα χτυπάει με κλοτσιά

και ο πεσσός στην έσχατη γραμμή κατρακυλά

κι όλοι οι λευκοί φωνάζουνε μεσ’ την παραφροσύνη

«Ζήτω! Τώρα βασίλισσα το πιόνι μας θα γίνει!!».Στον φόβο κυριεύθηκαν οι μαύροι από την δύση.

Ο πύργος παραδόθηκε χωρίς να πολεμήσει...

Μα ο βασιλιάς αμίλητος (ευγενική η ψυχή του),

προς την λευκή βασίλισσα προτάσσει το σπαθί του

και περιμένει ηρωικά να πέσει η αυλαία.

Μα όμως (ω! του θαύματος), έπεσε η σημαία!!Δημήτρης Π. Χρυσοστόμου

-

ΠΗΓΗ: https://sites.google.com/site/latochess/


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σκάκι για τρεις παίκτες

Δείτε μερικές εκδοχές του διάσημου παιχνιδιού για περισσότερους από δύο παίκτες

Το σκάκι θεωρείται και δικαίως από τα πιο επιτυχημένα επιτραπέζια παιχνίδια στην Ιστορία. Oι πιο διάσημοι σκακιστές, άλλωστε, είναι γνωστοί ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζουν καν πώς παίζεται.Πολλοί όμως ίσως αγνοούν τις εκδοχές του παιχνιδιού που έχουν αναπτυχθεί, παραλλάζοντας την αρχική μορφή του, κάνοντας δυνατό να ανταγωνιστούν πλέον 3 παίκτες!

Τι και αν έχει ταυτιστεί με μια αναμέτρηση μεταξύ δύο ατόμων; Οι παραλλαγές ρίχνουν στη μάχη τρεις αντιπάλους και μάλιστα χωρίς να αλλάζουν οι τυπικοί κανόνες κινήσεις του κάθε πιονιού. Ο αξιωματικός θα κινείται πάντα διαγώνια και αντίστοιχα ο πύργος πάντα ευθεία.

Πώς όμως θα χωρέσουν τρεις στρατιές στην ίδια σκακιέρα; Εδώ είναι που ξεκινούν οι επιμέρους τροποποιήσεις των διαφορετικών εκδοχών του «σκακιού για τρεις».

Από τα πιο συνηθισμένες σκακιέρες είναι αυτές με σχήμα εξάγωνο και αυτές όπου υπάρχουν τρεις πλευρές που «συναντώνται» στο μέσον παίρνοντας διάφορα σχήματα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες…Πηγή: NewsBeast.gr

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2012/04/skaki-gia-3-paiktes/#ixzz1tLkMPz8b 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ο Πετροσιάν και το χριστουγεννιάτικο δώρο στη γυναίκα του
 
Το 1977 ο Σβέσνικοφ και ο Πετροσιάν πήγαν σε ένα χριστουγεννιάτικο τουρνουά στο Χάστινγκς. Ο Σβέσνικοφ θυμάται με πόση τρυφερότητα και αγάπη η Ρόνα ( η σύζυγος του Πετροσιάν ) συνόδευε τον Τίγκραν ( Πετροσιάν ) στο αεροδρόμιο.Ο Σβέσνικοφ και ο Πετροσιάν πήγαν να ψωνίσουν την υπόλοιπη μέρα και ο Σβέσνικοφ αγόρασε ένα κοστούμι και ένα μπλουζάκι, ενώ ο Τίγκραν ήθελε να αγοράσει ένα μίνι-τρακτέρ για το εξοχικό του, παντόφλες για την γυναίκα του και παιχνίδια για τα παιδιά. Ούτε καν σκέφθηκε για τον εαυτό του. Τελικά αποφάσισε και αγόρασε για τα παιδιά κάτι πανέμορφα γυαλιά ηλίου και για την γυναίκα του τις (υποτίθεται) πιο ακριβές παντόφλες της Αγγλίας. Όταν ο Σβέσνικοφ τον ρώτησε γιατί αγόρασε αυτές, ο Πετροσιάν απάντησε: " Τι εννοείς γιατι; Μόνο μια γυναίκα έχω και την αγαπώ βαθύτατα!
 
 
-
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ινδική του Φακίρη... 

 Όλοι οι σκακιστές γνωρίζουμε ότι πολλά ανοίγματα έχουν τον τίτλο "Ινδική". Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι το περίεργο έχει τέλος πάντων η Ινδία που να της δίνει το δικαίωμα να αφήνει το όνομά της στο σκάκι; Ώρα είναι να μας πούνε ότι παίζουνε σκάκι και οι φακίρηδες. Όχι  έτσι; Ή μήπως ναι; Το παρακάτω βίντεο είναι αποκαλυπτικό...

-
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Σκάκι αλμυρό (με χαβιάρι και σολομό)


  

Aποφάσισα να φτιάξω και εγώ μια ''γκουρμεδιά'' στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας μιας και είναι μια ξεχωριστή βραδιά !! Το σκάκι έγινε πολύ εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο απο ότι μου είπαν οι καλεσμένοι μου (η ιδέα είναι της Β. Αλεξιάδου).


Υλικά

· Φέτες ψωμί του τοστ xωρίς κόρα

                                                                               · Χαβιάρι 

μαύρο 


                                                                               · Καπνιστός σολομός σε 

φέτες


                                                                               · Τυρί κρέμα τύπου 

Φιλαδέλφεια

Εκτέλεση

·  Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με το τυρί κρέμα και κόβουμε σε ίσα τετράγωνα κομμάτια.

·  Αλείφουμε τα μισά με χαβιάρι και στα υπόλοιπα βάζουμε τον σολομό.

·  Τοποθετούμε σε πιατελα εναλλάξ ένα - ένα και σερβίρουμε σαν κρύο ορεκτικό.

 


Καλή όρεξη!!


ΠΗΓΗ: http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4185&Itemid=172 

-

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το άλογο του σκακιού


Προσεχτικό κι ασάλευτο, βουβό κι αφαιρεμένο,
στο μαύρο ή στ΄άσπρο, υπάκουο πηδά άξαφνα και στέκει.
Στο μαύρο ή στ' άσπρο, ασάλευτο, βαθιά συλλογισμένο,
το σκυθρωπό κι αμίλητο παιγνίδι λογαριάζει.

Μια κίνηση, δυο κίνησες, μια σκέψη κι άλλη σκέψη.
Τριγύρω οι ξύλινοί του εχθροί κ' οι επίβουλοι σκοποί τους.
Τι να σκεφθεί, να σοφιστεί και τι να λογαριάσει;
Μες στα στενά τετράγωνα εσώθηκεν η σκέψη

κ έγινε πια μονότονη και γνώριμη η ζωή του!
Μια κίνηση, δυο κίνησες, μια σκέψη - η ίδια σκέψη!
Το σιωπηλό παιγνίδι του μετρά και λογαριάζει,

μα όμως το ξέρει πως γραφτό σ' όλη είναι τη ζωή του
να ορμά μέσα στους ξύλινους εχθρούς του και να πέφτει
στο μαύρο ή στ' άσπρο, ηρωικά, κοντά στο βασιλιά του.


Μ. Στασινόπουλος

-

https://sites.google.com/site/latochess/


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Και στην ελληνική επανάσταση έπαιζαν σκάκι !


Ναι, είναι αλήθεια. Ευτυχώς το γεγονός έχει καταγραφεί ...    


Δείτε το φοβερό ντοκουμέντο: http://www.youtube.com/watch?v=fG8TC5pCNqA 
-

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΣΕΡ (3)
 
Πριν παίξει το ματς με τον Spassky στο Reykjavik, το 1972, ο Φίσερ γύριζε την Ισλανδία για μερικές μέρες για να νοιώσει την χώρα.
Ένα πρωινό τηλεφώνησε στον παλιό του φίλο Frederick Olaffson, τον μοναδικό γκραν μαιτρ της ισλανδίας. Τόσο ο Olaffson όσο και η γυναίκα του έλλειπαν από το σπίτι και ένα μικρό κορίτσι απάντησε στο τηλέφωνο. Ο Φίσερ είπε (στα Αγγλικά) : " Τον κύριο Olaffson , παρακαλώ ". Η κόρη του Olaffson εξήγησε, στην ντόπια ισλανδική γλώσσα, ότι η μητέρα της και ο πατέρας της είχαν βγει από το σπίτι και θα γύριζαν νωρίς το απόγευμα για το βραδινό. Ο Φίσερ δεν ήξερε ούτε λέξη ισλανδικά και αναγκάσθηκε να κλείσει το τηλέφωνο ζητώντας συγνώμη.
Αργότερα την ίδια μέρα, μιλώντας σε έναν άλλο Ισλανδό σκακιστή ( ο οποίος μιλούσε αγγλικά ), ο Φίσερ ανέφερε ότι είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Olaffson . " Ακούστηκε σαν ένα μικρό κορίτσι στο τηλέφωνο ", είπε. Και τότε επανέλαβε την κάθε ισλανδική λέξη που είχε ακούσει στο τηλέφωνο, μιμούμενος τους ήχους με τέλεια προφορά, τόσο τέλεια, για την ακρίβεια, που ο Ισλανδός μετέφρασε το μήνυμα λέξη προς λέξη.
 
-
 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  
ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ!
Ο Σωκράτης και ο «πεττευτικός»

Σε έναν πλατωνικό διάλογο διαβάζουμε :[plato.bmp]


(σ.σ. Για διευκόλυνση του αναγνώστη και για να μην υπάρχουν απορίες σχετικά με το παραπάνω κείμενο, με γαλάζιο, προσθέσαμε ελεύθερη μετάφραση δική μας (του latochess), η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα http://skakistasholeia.blogspot.com/2008_09_01_archive.html , απ' όπου λάβαμε την παρούσα ανάρτηση:

" Πες μου πως και η δικαιοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την ειρήνη;

Με τα συμβόλαια, Σωκράτη.

Με τα συμβόλαια λέγοντας, εννοείς σχετικά με ζητήματα της κοινωνίας ή κάτι άλλο;

Αυτό ακριβώς εννοώ.

Τότε λοιπόν, σε μια θέση με πιόνια, ο δίκαιος είναι καλός και χρήσιμος ή ο σκακιστής;

Ο σκακιστής."

(Πλάτωνος - Δημοκρατία - Βιβλίο 1)


Αμηχανία επιφέρει η απόδοσι του όρου «πεττευτικός» στο πιο πάνω πλατωνικό χωρίο.

Αποδίδω:
«Άραγε καλός και χρήσιμος σύντροφος στο να παίζει τους πεσσούς είναι ο δίκαιος
ή ο 'σκακιστής'
 (ο γνωρίζων το παιγνίδι των πεσσών);
Ο 'σκακιστής'.»

Σχολιάζω:
Ο Σωκράτης με την μαιευτική του τεχνική, θέλοντας να δείξη στον συνομιλητή του πως η δικαιοσύνη είναι δεξιότητα με συγκεκριμένο, αντικειμενικά οριζόμενο, περιεχόμενο, χρησιμοποιεί και το παράδειγμα του πεττευτικού .
Προηγουμένως είχε αναφερθή σε χρήσιμες τέχνες σε περίοδο ειρήνης, την γεωργία και την υποδηματοποιία, ενώ αμέσως μετά από το χωρίο που βρισκόμαστε θα αναφερθή διαδοχικά σε κτίστη (οικοδομικόν), μουσικό (κιθαριστήν) και ειδικό περι τους ίππους (ιππικόν) κλπ, σαφέστατα ανθρώπινες δεξιότητες. Συνεπώςπεττευτικός σημαίνει τον ειδικό περί το παίγνιο των πεσσών. 

Συμπεραίνω:
Αλάθητα, λοιπόν, στην εποχή του Πλάτωνα,
α΄ η πεττεία 
δεν είναι ταυτόσημη με την κυβεία (θα ήταν γελοίο να την βάλη στο ίδιο επίπεδο την κυβεία , ως τυχερό παιχνίδι, με την ιππική και την οικοδομική τέχνη, ασύγκριτου επιπέδου δραστηριότητες-δεξιότητες),
και β΄ 
η πεττεία είναι παίγνιο αυξημένης δεξιότητας και επιπλέον υπήρχαν τότε άνθρωποι που το μελετούσαν-μάθαιναν σε σημείο να διακρίνονται για την ικανότητά τους. Ήσαν πεττευτικοί, δηλ., δεξιοτέχνες, έμπειροι περί τους πεσσούς. Κάτι σαν «μαίτρ» στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

ΠΗΓΗ: http://skakistasholeia.blogspot.com/2008_09_01_archive.html

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο Μπένκο και τα γυαλιά

Ο Ταλ εκείνη την εποχή προκαλούσε τον φόβο των αντιπάλων Γκρανμαίτρ. Ένα αστείο περιστατικό συνέβη σε ένα παιχνίδι του εναντίον του Ούγγρου GM Παλ Μπένκο (ο οποίος έπαιζε με τα λευκά) στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βελιγράδι τηςΓιουγκοσλαβίας το 1959. Αυτός ήταν ο τρίτος γύρος (οι πρώτοι δύο παίχτηκαν στο Μπλεντ και στο Ζάγκρεμπ, αντιστοίχως), και ο Μπένκο άρχισε να σκέφτεται ότι ο Ταλ τον υπνώτιζε επειδή δεν είχε καλά αποτελέσματα εναντίον του μέχρι τότε. Έτσι ο Μπένκο πήρε γυαλιά ηλίου και τα φόρεσε πριν ξεκινήσει η παρτίδα. Όμως ο Ταλ, ο οποίος είχε μάθει για το σχέδιο του Μπένκο να φορέσει τα γυαλιά ηλίου πριν από το παιχνίδι, δανείστηκε κάτι τεράστια σκοτεινά γυαλιά από τον Πετροσιάν. Έτσι, όταν ο Ταλ έβαλε αυτά τα γελοία τεράστια γυαλιά, δεν γέλασαν μόνο οι θεατές, αλλά και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες όπως οι διαιτητές, ακόμη και ο ίδιος ο Μπένκο. Αντίθετα όμως από τον Ταλ, ο Μπένκο δεν αφαίρεσε τα γυαλιά του μέχρι τη 20ή κίνηση όταν η θέση του ήταν μάταιη και η νίκη του Ταλ σίγουρη.

ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB_%CE%A4%CE%B1%CE%BB 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΣΕΡ (2)

Ο Φίσερ μπορούσε να θυμηθεί τα περισσότερα απο τα παιχνίδια blitz που είχε παίξει.Λέγεται ότι στο τέλος του ανεπίσημου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γρήγορου σκακιού ,στο Hercegnovi της Γιουγκοσλαβίας το 1970 ο Φίσερ κατάφερνε να θυμάται παραπάνω απο 1000 κινήσεις απο τις 22 παρτίδες γρήγορου σκακιού που είχε παίξει . Ακόμα λέγεται ότι πρίν το μάτς με τον Ταϊμάνοβ στο Βανκούβερ ,ο Φίσερ συνάντησε τον Ρώσο σκακιστή Βασιούκοβ και του έδειξε μια παρτίδα blitz που είχαν παίξει στην Μόσχα 15 χρόνια πριν.

ΠΗΓΗ: http://www.greekchess.com/essp/bobby.htm 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Lasker  και τα πούρα

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Emanuel Lasker to 1896, δέχθηκε ένα κουτί πούρα από έναν άντρα, λίγο πριν το ματς  εναντίον του Steinitz. Ο άντρας του είπε: «Κάπνισε αυτά τα πούρα κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Θα σου φέρουν τύχη».

Ο Lasker κάπνισε ένα απ’ τα πούρα λίγο πριν τον αγώνα, αλλά ένοιωσε αηδία επειδή η ποιότητα των πούρων ήταν πολύ κακή. Έτσι τα πέταξε μακριά. Μετά που κέρδισε το ματς, ξανασυνάντησε αυτόν τον άνδρα. «Τα πούρα μου σου έφεραν τύχη,  δε συμφωνείς;» «Φυσικά και μου έφεραν!», απήντησε ο Lasker». «Τα κάπνισες λοιπόν όλα;» «Όχι εγώ! Τα έδωσα στον αντίπαλό μου, αυτός τα κάπνισε. Κι αυτό μου έφερε τύχη και την νίκη!»

-

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο Λάσκερ στο Παρίσι


Ο Λάσκερ ταξίδεψε στο Παρίσι, νοίκιασε ένα δωμάτιο και επισκέφθηκε το διάσημο "Cafe de la Regence" για να συναντήσει διάσημους παίκτες. Διασκέδασε πάρα πολύ μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Τότε αποφάσισε να επιστρέψει στο δωμάτιό του, αλλά δεν μπορούσε πια να θυμηθεί την διεύθυνση. Δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα της οδού και ντρεπόταν γι’ αυτό. Τελικά κάποιος τον κάλεσε να κοιμηθεί στο σπίτι του.

Την άλλη μέρα (ο Λάσκερ) έστειλε ένα τηλεγράφημα σε έναν φίλο στο Λονδίνο, ζητώντας του να του στείλει την διεύθυνση του δωματίου του (του Λάσκερ). Αυτό ήταν λογικό, αλλά ξέχασε να βάλει μια διεύθυνση στο τηλεγράφημα (για την απάντηση) κι έτσι ο φίλος του δεν μπορούσε να του στείλει την απάντηση. Την επόμενη μέρα ο Λάσκερ έψαξε προσεκτικά στις γειτονιές του Παρισιού ψάχνοντας να βρει  το δωμάτιο που είχε νοικιάσει. Με λίγη τύχη τελικά το βρήκε.

Πολύ χαρούμενος αντίκρισε την γυναίκα που του άνοιξε την πόρτα. Κρατούσε ένα κομμάτι χαρτί στα χέρια της και του το έδωσε. Ήταν το τηλεγράφημα-απάντηση του φίλου του απ’ το Λονδίνο ο οποίος το είχε στείλει στην διεύθυνση την οποία ο Λάσκερ δεν μπορούσε να βρει, αφού δεν ήξερε που αλλού θα ‘πρεπε να το στείλει.

ΠΗΓΗ: http://www.expert-chess-strategies.com/chess-stories.html 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Πάνω από 10000 σκακίστριες!


Το 1986 είχε διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη η 26η σκακιστική Ολυμπιάδα (κατά πολλούς η καλύτερη μέχρο τότε). Στο 7ο ενημερωτικό έντυπο (για τον 7ο γύρο), διαβάζουμε πως στο Σοβιετικό Πρωτάθλημα του 1936, είχαν λάβει μέρος πάνω από 10000 σκακίστριες! 

 -

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Νίκη σε μία κίνηση! γίνεται; Γίνεται!...

 

Το 1970 σε ένα παιχνίδι Interzonal (ήταν μεγάλα προκριματικά τουρνουά οργανωμένα από την FIDE στα πλαίσια των παγκοσμίων πρωταθλημάτων που θα ακολουθούσαν) που ήταν να παιχθεί στην Μαγιόρκα μεταξύ του Αργεντινού Oscar Panno και του Εβραϊκής καταγωγής Bobby Fischer, είχαμε νίκη του Fischer σε μια κίνηση! Τι είχε γίνει; Ο Panno δεν απάντησε στην κίνηση (γ4) του λευκού, διαμαρτυρόμενος στους οργανωτές που είχαν κάνει αυτό που ήθελε να γίνει ο Fischer, δηλαδή να μην παιχθεί το παιχνίδι Σάββατο λόγων των θρησκευτικών του πεποιθήσεων! Παρ’ όλο που ο Fischer προσπάθησε να τον μεταπείσει, πενήντα δυο λεπτά αργότερα, ο Panno πήγε στο τραπέζι του και παραιτήθηκε.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο Λάσκερ στη Γερμανία


Την εποχή που ο Λάσκερ ήταν πρωταθλητής κόσμου, δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και οι φωτογραφίες και η δημοσιότητα γενικώς δεν είχαν την έκταση που έχουν σήμερα. Έτσι οι άνθρωποι γνώριζαν τα ονόματα των προσωπικοτήτων της εποχής, σπανίως όμως γνώριζαν και το πρόσωπό τους. Όταν λοιπόν ο Λάσκερ βρέθηκε μια μέρα σε μιά μεγάλη πόλη της Γερμανίας και θέλησε να επισκεφθεί τον σκακιστικό σύλλογο της περιοχής οι σκακιστές του συλλόγου δεν γνώριζαν ότι είχαν μπροστά τους τον Εμμανουήλ Λάσκερ και αυτός πάλι, δεν θέλησε να το αποκαλύψει. Μέσα στον σύλλογο υπήρχε ένας σκακιστής (ο ισχυρότερος της ομάδας) ο οποίος όντας φοβερά υπερήφανος και υπερόπτης, προκαλούσε τους πάντες και τους αντιμετώπιζε παίζοντας εναντίων τους με έναν ίππο λιγότερο και φυσικά κέρδιζε λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας από αυτήν των αντιπάλων του. Αφού παρακολούθησε για αρκετή ώρα, ο Λάσκερ ισχυρίστηκε ότι είναι φυσικό να κερδίζει (ο ισχυρός σκακιστής του συλλόγου) διότι (δήθεν) είναι πλεονέκτημα να παίζει κανείς με έναν ίππο λιγότερο, αφού …προλαβαίνει να κάνει πιο γρήγορα ανάπτυξη και ροκέ και με τον τρόπο αυτό αρχίζει την επίθεση νωρίτερα έχοντας καλύτερες πιθανότητες... Ο ισχυρός σκακιστής φανερά ενοχλημένος πρότεινε στον Λάσκερ να παίξουν μαζί για να το αποδείξει, μη γνωρίζοντας ότι έχει απέναντί του τον πρωταθλητή κόσμου. Άρχισαν λοιπόν να παίζουν μεταξύ τους με τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον και κατά την διάρκεια των παρτίδων ο Λάσκερ έπαιζε πότε με έναν ίππο πάνω και πότε με έναν ίππο λιγότερο (ξεκινούσαν δηλαδή τις παρτίδες παίζοντας εναλλάξ με έναν ίππο λιγότερο). Βέβαια, ο Λάσκερ φρόντιζε κάθε φορά να χάνει επίτηδες την παρτίδα όταν ήταν η σειρά του να παίξει με έναν ίππο παραπάνω. Μετά από πολλές παρτίδες, ο αντίπαλός του σαστισμένος από τα αποτελέσματα και τις αλλεπάλληλες ήττες του κάθε φορά που ο ίδιος έπαιζε με …παραπάνω ίππο, αναγκάσθηκε να ομολογήσει μονολογώντας: "Τελικά φαίνεται πως είναι πράγματι πλεονέκτημα να παίζεις με έναν ίππο λιγότερο!!"…

 

ΠΗΓΗ: Από παλιό ελληνικό σκακιστικό περιοδικό 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια "μάτς" για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια "μάτς" για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήταν εκείνο του 1984-85 μεταξύ του Κάρποβ και το Κασπάροβ που κράτησε 159 ημέρες στην διάρκεια των οποίων παίχτηκαν 48 παρτίδες.
 

ΠΗΓΗ: http://fun.chessdom.com/chess-records

-

https://sites.google.com/site/latochess/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο σκακιστικός υπολογιστής "BELLE"

- Το 1982 δημιουργήθηκε ο σκακιστικός υπολογιστής "BELLE" (PDP 11/23) και επρόκειτο να τον στείλουν στη Μόσχα για να πάρει μέρος σε τουρνουά σκακιστικών υπολογιστών. Όμως οι υπάλληλοι του τελωνείου στο Kennedy Airport δεν το επέτρεψαν για να μην σταλούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη Σοβιετική Ένωση. Χρειάστηκε περισσότερο από 1 μήνας και 600 δολάρια πρόστιμο για να βγει ο "BELLE" απ' το τελωνείο.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι περισσότερες μη χαμένες παρτίδες

Οι περισσότερες επιβεβαιωμένες μη χαμένες παρτίδες, ανήκουν στον Μιχαήλ Τάλ ο οποίος πριν χάσει (τον Οκτώβριο του 1973 απο τον Πετροσιάν για το πρωτάθλημα της Ρωσίας), είχε μείνει αήττητος για 93 παιχνίδια!

ΠΗΓΗ: http://www3.sympatico.ca/g.giffen/records.htm

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το υψηλότερο elo που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Το υψηλότερο elo που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και επικυρωμένο βέβαια απο την FIDE, είναι το 2851 (!) του Γκάρυ Κασπάροβ, που δημοσιεύτηκε στις λίστες των elo του Ιουλίου του 1999 και του Ιανουαρίου του 2000.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Jack Battell 

Το 1938 ο Jack Battell έχασε και τα 11 παιχνίδια στο Marshall Chess Club championship όπου αγωνιζόταν και εγκατέλειψε το αγωνιστικό σκάκι στα τουρνουά, για το σκάκι δι' αλληλογραφίας. Σε λίγα χρόνια, ήταν ο πιό ισχυρός και με την υψηλότερη βαθμολογία παίκτης των Η.Π.Α.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η χαμένη ευκαιρία του Μαιτρ Φώτη Μαστιχιάδη

Το 1950, ο Samuel Reshevsky (1911-1992), έπαιζε εναντίον του Φώτη Μαστιχιάδη, ενός κατώτερού του σε δυναμικότητα  Μαιτρ από την Ελλάδα, στην σκακιστική ολυμπιάδα στο Ντουμπρόβνικ της Γιουγκοσλαβίας. Ο Reshevsky έπαιξε την 24η κίνησή του πολύ γρήγορα και τότε πρόσεξε ότι η κίνηση αυτή ήταν τραγικό λάθος και ότι θα έχανε

αμέσως. Χωρίς να χάσει χρόνο, την ώρα που ο αντίπαλός του ήταν απασχολημένος με το να γράφει την κίνηση στο παρτιδόφυλλό του, ο Reshevsky πρότεινε ισοπαλία. Ο αντίπαλός του (Μαστιχιάδης), χαρούμενος που θα έφερνε ισοπαλία με τον Grandmaster Reshevsky, δέχθηκε αμέσως την ισοπαλία χωρίς να μελετήσει την θέση πριν δεχθεί. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα ανήθικο ή αντικανονικό στο να προτείνεις ισοπαλία σε μία καθαρά χαμένη θέση.

ΠΗΓΗ: http://www.chessville.com 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
O Dr. (Δόκτωρ) Ossip Bernstein και η παρτίδα για τη ζωή του

Ο Dr. (Δόκτωρ) Ossip Bernstein ήταν ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της Ουκρανίας, ο οποίος αργότερα έγινε ο γνωστός grandmaster. Ωστόσο το 1918 (περίοδο πολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων στην Ουκρανία), συνελήφθη στην Οδησσό από την Cheka και τον έβαλαν στη γραμμή μαζί με άλλους για να τους εκτελέσουν. Όταν ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε να δει τους κρατούμενους που θα εκτελεστούν, είδε το όνομα Ossip Bernstein. Ρώτησε τότε αν ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής. Ο Bernstein  απάντησε "Ναι", ότι αυτός ήταν ο διάσημος σκακιστής. Ο Αξιωματικός τότε προκάλεσε τον Bernstein σε παρτίδα σκακιού και αν ο Bernstein δεν κέρδιζε θα εκτελούνταν. Έπαιζε δηλαδή για την ζωή του. Ο Bernstein κέρδισε και απέδειξε οτι ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής (γνωστός ακόμα και σήμερα). Απελευθερώθηκε και δραπέτευσε με ένα Βρετανικό καράβι που τον μετέφερε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Πυροβολήθηκε την ώρα που έπαιζε σκάκι

Το 1993 κάποιος πυροβολήθηκε την ώρα που έπαιζε σκάκι στη Βοσνία. Ήταν η πρώτη φορά (μακάρι και η τελευταία) που κάποιος σκοτωνόταν από ελεύθερο σκοπευτή την ώρα που έπαιζε σκάκι!
 
-

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύντομα παιχνίδια, σύντομη ζωή...

Το 2003, σε ένα τουρνουά που είχε γίνει στην μνήμη του Καπαμπλάνκα, ο GM Péter Székely στα 13 παιχνίδια που έδωσε (όλα ισόπαλα) είχε μέσο όρο 10 κινήσεων σε κάθε παιχνίδι!  Δυστυχώς, ο Ούγγρος αυτός σκακιστής, έφυγε νωρίς απο την ζωή σε ηλικία 48 ετών. Ήταν το 2003...

 
-
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Η πρώτη κινηματογραφική ταινία με θέμα το σκάκι

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία με θέμα το σκάκι, ήταν ο ¨Σκακιστικός πυρετός'' που γυρίστηκε στην Ρωσία το 1925 με πρωταγωνιστή τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα!
 
Πηγή: Κώστας Τσαρουχάς
-
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ... ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ !!
 
Τον Απρίλιο του 2006, η  FIDE ανακοίνωσε το λεγόμενο "ματς επανένωσης" (reunification) μεταξύ του Κράμνικ και του Τοπάλοφ, το  "Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIDE 2006". To ματς έλαβε χώρα στην Ελίστα, στην Καλμικία. Μετά από τα 4 πρώτα παιχνίδια ο Κράμνικ προηγούνταν με 3-1 (από το μέγιστο απαιτούμενο σύνολο των 12 βαθμών). Μετά από το τέταρτο παιχνίδι, ωστόσο, ο Τοπάλοφ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κράμνικ χρησημοποιούσε την τουαλέτα με ύποπτη συχνότητα, υπονοώντας ότι δεχόταν εξωτερική βοήθεια την ώρα την ώρα που γινόταν αυτό. Ο Τοπάλοφ είπε ότι θα αρνιόταν να δώσει το χέρι στον Κράμνικ στα εναπομείναντα παιχνίδια. Η επιτροπή ενστάσεων αποφάσισε να κλειδωθούν οι τουαλέτες των παικτών και να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ξεχωριστές τουαλέτες συνοδευόμενοι από έναν βοηθητικό διαιτητή.
Ο Κράμνικ αρνήθηκε να παίξει το πέμπτο παιχνίδι, εκτός αν εφαρμόζονταν οι αρχικοί όροι που είχαν συμφωνηθεί για το ματς. Ως αποτέλεσμα ο βαθμός δόθηκε στον Τοπάλοφ, μειώνοντας την υπεροχή του Κράμνικ σε 3-2. Ο Κράμνικ ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή των διαιτητών μεροληπτούσε (υπέρ του Τοπάλοφ) και απαίτησε να αντικατασταθεί. Ως προϋπόθεση για να συνεχίσει το ματς, ο Κράμνικ επέμεινε στο να παιχθούν τα υπόλοιπα παιχνίδια με τους αρχικούς όρους της διοργάνωσης του ματς, το οποίο επέτρεπε την χρήση τουαλέτας στην διακριτική ευχέρεια των παικτών.
Η αντιπαράθεση κατέληξε σε μεγάλο όγκο αλληλογραφίας προς την Chessbase και άλλες εκδόσεις. Η ισορροπία της κοινής γνώμης ήταν υπέρ του Κράμνικ. Εξέχουσες προσωπικότητες του σκακιστικού κόσμου, όπως οι  John Nunn, Yasser Seirawan, και Bessel Kok πήραν το μέρος του Κράμνικ. Η Ρωσική και η Βουλγαρική ομοσπονδία υποστήριξαν τους σεβαστούς παίκτες τους. Η συμπεριφορά του Κράμνικ κατά την διάρκεια του ματς, του εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη στην σκακιστική κοινότητα.
Μετά από 12 κανονικά παιχνίδια, το ματς έφτασε στο σκορ 6-6, αν και ο Κράμνικ συνέχιζε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα του πέμπτου παιχνιδιού που δεν είχε παιχθεί, μέχρι το τέλος του ματς. Στις 13 Οκτωβρίου 2006 το αποτέλεσμα αυτού του αμφισβητούμενου παιχνιδιού έγινε αδιάφορο, καθώς ο Κράμνικ κέρδισε στο μπαράζ  με σκορ 2.5-1.5.
Η νίκη του Κράμνικ τον βοήθησε να κερδίσει το Σκακιστικό Όσκαρ του 2006, το δεύτερο της καριέρας του.
 
-
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΣΕΡ (1)
 
Στον σκακιστικό κόσμο είναι αρκετά συνηθισμένο για έναν Γκραν Μαιτρ να παίζει εκατοντάδες σιμουλτανέ παρτίδες εναντίων κατώτερων παικτών. Μία ενδιαφέρουσα ιστορία μας έχει δοθεί από τον Frank S. Meyer, τον τελευταίο εκδότη του National Review:
   Ο Φίσερ, κατευθυνόμενος προς την τουαλέτα, σταμάτησε για λίγο μπροστά στην σκακιέρα μου - για περίπου πέντε δευτερόλεπτα ίσως - και μετά συνέχισε. Μερικούς μήνες αργότερα, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, που τότε βρισκόταν στο Marshall Chess Club. " Τι αποτέλεσμα είχε εκείνη η παρτίδα σου του τελευταίου γύρου; "  ρώτησε. Του είπα ότι είχα νικήσει, αλλά με δυσκολία. " Έπαιξες Β β5; " ρώτησε. Του απάντησα ειλικρινώς ότι δεν μπορούσα να θυμηθώ τι είχα παίξει. Τότε αυτός, αμέσως, έστησε την ακριβή θέση για να με "βοηθήσει" να θυμηθώ και μετά μου παρουσίασε την βαριάντα  που έπρεπε να είχα παίξει προκειμένου να εξασφαλίσω μια πολύ πιο οικονομική νίκη. Η ουσία είναι ότι δεν θυμόταν απλώς την θέση, την οποία στην συνέχεια θα ανέλυε μπροστά μου, αλλά θυμόταν και την θέση και την ανάλυση παρ' όλο που είχε περάσει μπροστά απ' την σκακιέρα μου μήνες πριν.  
 
-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τι σημαίνει ΣΚΑΚΙ

Μια πολύ-πολύ ωραία πρόταση για το τι σημαίνει ΣΚΑΚΙ, μας κατέθεσε ο σκακιστής φίλος και μέλος του Συλλόγου μας Δημήτρης Χρυσοστόμου.

Ας την δούμε:

ΣΚΑΚΙ σημαίνει: (Σ)υγκέντρωση(Κ)ατανόηση(Α)υτοέλεγχος(Κ)ρίση(Ι)δέα!

αυτό, έδωσε την ιδέα για να βρούμε τι σημαίνει ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ. Κατά τον Θανάση Γραμμέλη, σημαίνει:

(Ζ)ήλος(Α)υτοπεποίθηση(Τ)όλμη(Ρ)ηξικέλευθο(Ι)κανότητα(Κ)οινωνικότητα(Ι)κανοποίηση(Ο)ρθολογισμός(Ν)ίκη!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ!

-

ΠΗΓΗ: https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αναμετάδοση μέσω ραδιοφώνου

Κατά την διάρκεια του Pasadena International Chess Congress, το 1932, ο Isaac Kashdan και ο Arnold Dake έπαιζαν μία παρτίδα σκακιού στην Pasadena. Οι κινήσεις αναμεταδίδονταν μέσω ραδιοφώνου σε μία συνεστίαση στην οποία παρευρισκόταν και ο Αλιέχιν. Το παιχνίδι κατέληξε σε ισοπαλία σε 19 κινήσεις.

 
-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια μάτς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια μάτς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήταν αυτό του 1984-85, όταν ο Καρπόβ με τον Κασπάροβ έπαιξαν 48 παιχνίδια σε 159 μέρες.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Έχασε και τα 26 παιχνίδια του!

Ίσως ήταν μια απο τις χειρότερες σκακιστικές εμφανίσεις, αυτή του Κόλονελ Μορώ, το 1901, όταν σε ένα τουρνουά που έγινε στο Μόντε Κάρλο, έχασε και τα 26 παιχνίδια του!

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες για σκάκι

Η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη για σκάκι είναι αυτή του Κλήβελαντ με 32000 σκακιστικά βιβλία. Η μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη για σκάκι, ανήκει στον GM Λόθαρ Σμίντ, με πάνω απο 20000 σκακιστικά βιβλία.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Βέρα Μέντσικ (1906-1944)

Η Βέρα Μέντσικ (1906-1944), ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών απο το 1927 μέχρι το 1944. Υπερασπίστηκε τον τίτλο της έξι φορές. Στα παιχνίδια αυτά (για τον τίτλο), πέτυχε 78 νίκες, 4 ισοπαλίες και έχασε μία μόνον φορά!

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιστορικά 

Την δεκαετία του 1930, ένα σκακιστικό τουρνουά στην Σοβιετική Ένωση, είχε πάνω από 700.000 συμμετοχές!!.
 
Το σκάκι ήταν το πρώτο άθλημα που είχε εθνική αθλητική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Σκακιστική Ένωση δημιουργήθηκε το 1857. Το  Baseball  οργανώθηκε ως άθλημα λίγα χρόνια αργότερα...
 
-

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Να φοβάστε τους μικρούς!...

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Ινδός Χετούλ Σάχ ηλικίας μόλις 9 ετών, έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που νίκησε σε κανονικό χρόνο έναν GM! Τυχερός, ήταν ο Νουρλάν Ιμπραγίεβ απο το Καζακστάν. Ο αγώνας είχε γίνει σε ένα τουρνουά στο Δελχί. 

 ΠΗΓΗ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_chess#Youngest_player_to_defeat_a_grandmaster 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Η μεγαλύτερη διαφορά elo μεταξύ των δυο πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη

Τον Ιούλιο του 1972, το elo του θρυλικού Μπόμπυ Φίσερ, ήταν 2785 και το αμέσως επόμενο που ανήκε στον Μπόρις Σπάσκι, ήταν 2660. Η διαφορά αυτή των 125 πόντων, είναι η μεγαλύτερη από τότε, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου στην παγκόσμια κατάταξη.

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σέξ ή σκάκι; ρώτησαν κάποιον

η απάντηση: "Αν προτιμώ σκάκι ή σέξ; Εξαρτάται απο την θέση...!"

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το πιο καθυστερημένο πάρσιμο κομματιού

Το 1966, στο παιχνίδι μεταξύ του Φιλίποβιτς και του Σμεντέρεβατς, 70 κινήσεις παίχτηκαν χωρίς κανένα πάρσιμο αντίπαλου κομματιού ή πιονιού!

ΠΗΓΗ: http://fun.chessdom.com/chess-records 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παρτίδα με την μεγαλύτερη διάρκεια

Παίχτηκε το 1989 στο Βελιγράδι μεταξύ του Νίκολιτς και του Άροβιτς. Κράτησε είκοσι ώρες και 15 λεπτά οπότε και τελείωσε ύστερα απο 269 κινήσεις!

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

''Cafe de la Regence''

του διεθνούς μετρ Νίκου Καλέση

Αν σήμερα ρωτήσουμε κάποιον στο δρόμο να μας πει που μπορούμε να παίξουμε σκάκι , θα μας υποδείξει τον πλησιέστερο σκακιστικό σύλλογο. Όμως, πριν από 200-300 χρόνια που δεν υπήρχαν σκακιστικοί σύλλογοι, που μπορούσε να παίξει κανείς σκάκι;

Το πρώτο σκακιστικό στέκι στην ιστορία , ήταν το περίφημο “καφέ ντε λα ρεζάνς” στο Παρίσι. Ο διάσημος “διαφωτιστής” Diderot έγραψε το 1762: “Το Παρίσι είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου και το cafe de la regence το μέρος του Παρισιού όπου το σκάκι παίζεται καλύτερα”.

Η φήμη του “καφενείου της αντιβασιλείας” έκανε το γύρο του κόσμου. Το cafe ήταν ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι, όπου συναντιόνταν οι καλύτεροι παίχτες για την αναμετρηθούν μεταξύ τους. Η λίστα των ονομάτων είναι διαχρονική και εντυπωσιακή:Φιλιντόρ, Στάουντον, Λαμπουρντονέ, Άντερσεν, Μόρφυ, Στάινιτς, Τσιγκόριν, Λάσκερ, Καπαμπλάνκα, Αλιέχιν και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και διάφοροι περαστικοί που ήθελαν να δουν τους μεγάλους παίκτες σε δράση. Συγγραφείς, εκδότες, θεατρίνοι, φιλόσοφοι και πολιτικοί που τους άρεσε το σκάκι, “μάρκαραν” με την παρουσία τους το “καφέ ντε λα ρεζάνς”. Πολλές φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι, σε σκακιστικές και φιλοσοφικές αναμετρήσεις, οι Ρουσσώ, Βολτέρος , Ντιντερό, Φράνκλιν, Νταντόν, Ροβεσπιέρος, αλλά και οι Ναπολέων, Τουργκένιεφ και Κούρπιν.

Στο καφενείο υπήρχε μία έντονα σκακιστική ατμόσφαιρα, καθώς το ταβάνι ήταν ολόκληρο μια ζωγραφισμένη σκακιέρα και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με πίνακες μεγάλων σκακιστών , τα ονόματα και αποφθέγματα των οποίων ήταν γραμμένα με χρυσά γράμματα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα , η κωμική όπερα “ήττα του Φιλιντόρ” του Adam Protaque, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι, είχε θέμα αρκετά σκακιστικό:

Ο νεαρός μουσικός Ρισάρ ζήτησε το χέρι της αγαπημένης του Ντορέ από τον πατέρα της και ιδιοκτήτη του “καφέ ντε λα ρεζάνς”, κ. Ντουμπινό. Αυτός όμως του θέτει ένα όρο: ο επίδοξος γαμπρός του να κερδίσει τον Φιλιντόρ στο σκάκι(!). Ο Ρισάρ απελπίζεται, μια και ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο , όμως ο ίδιος ο Φιλιντόρ, μαθαίνοντας τι έγινε, έρχεται να τον βοηθήσει και δέχεται να χάσει στην παρτίδα τους. Η παρτίδα αρχίζει , μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο νεαρός είναι τόσο νευρικός και παίζει τόσο άθλια , που ο Φιλιντόρ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια μην τυχόν και τον νικήσει κατά λάθος. Ξαφνικά ακούγεται η φωνή της Ντορέ , που τραγουδάει σε μουσική του ίδιου του Φιλιντόρ , θέλοντας να αποπλανήσει το διάσιμο σκακιστή και συνθέτη κα να τον κάνει να χάσει. Το αποτέλεσμα όμως είναι το αντίθετο! Ο Φιλιντόρ , μαγεύεται από τη φωνή της Ντορέ , ξεχνάει το σκοπό του και… κερδίζει την παρτίδα! Ακολουθεί το συνηθισμένο “αλαλούμ” μιας κομεντί , ώσπου ο Φιλιντόρ επεμβαίνει και δίνει τη λύση: αν ο Ρισαρ δεν παντρευτεί την Ντορέ , αυτός δε θα ξαναπατήσει στο καφενείο. Κι έτσι, όλα τελειώνουν καλά.

ΠΗΓΗ: από την ιστοσελίδα  http://www.greekchess.com/paris.htm 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Φρανσουά-Αντρέ Φιλιντόρ (1726-1795)

Ο Γάλλος Φρανσουά-Αντρέ Φιλιντόρ (1726-1795), υπήρξε κορυφαίος παίκτης της εποχής του, σκακιστικός συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης. Γνωστός έμεινε για την ρήση του ότι τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας αλλά και για την γνωστή μας Άμυνα του Φιλιντόρ (ε4  ε5, Ιζ3  δ6).

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ένα ωραίο ποίημα για το σκάκι, από τον Μανώλη Αναγνωστάκη

Το Σκάκι

"Έλα να παίξουμε.

Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου.
( Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη.
Τώρα δεν έχω πια αγαπημένη )

Θα σου χαρίσω τους πύργους μου
( Τώρα πια δεν πυροβολώ τους φίλους μου
Έχουν πεθάνει καιρό πριν από μένα )

Κι ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου.

Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τι τους θέλω;
( Τραβάνε μπρος, τυφλοί, χωρίς καν όνειρα )

Όλα , και τα άλογά μου θα στα δώσω.

Μονάχα ετούτον τον τρελό μου θα κρατήσω.
Που ξέρει μόνο σ ένα χρώμα να πηγαίνει
Δρασκελώντας τη μια άκρη ως την άλλη
Γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου
Μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
Αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις.

Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα".

-

https://sites.google.com/site/latochess/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Απίστευτοι και μη αντιλήψημοι αριθμοί για το σκάκι...

Ο αριθμός των μοναδικών  παρτίδων που είναι δυνατόν να παιχθούν, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό  των ηλεκτρονίων σε όλο το σύμπαν! Ο αριθμός των ηλεκτρονίων εκτιμάται ότι είναι περίπου 1079  , την στιγμή που ο αριθμός των μοναδικών παρτίδων είναι 10120 . Αυτό σε απλά Ελληνικά είναι χίλια τρισεκατομμύρια , τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια παρτίδες.

ΠΗΓΗ: http://www.luxurychess.com/funchessfacts.html 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όταν "καβαλάμε το καλάμι"...

Ο Βίλελμ Στάινιτς  (1836 - 1900) ήταν Αυστριακός σκακιστής και ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι (1886 - 1894). Το 1888 έλαβε μερικανική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γουίλιαμ. Πέθανε διανοητικά ανάπηρος, στην Νέα Υόρκη.
Ο μεγάλος Μπόμπυ Φίσερ έχει κάνει την εξής δήλωση για τον Στάινιτς:
"Υπάρχουν μόνο δύο πραγματικές μεγαλοφυΐες στο σκάκι, ο άλλος ήταν ο Στάινιτς" υπονοώντας ότι η ...άλλη μεγαλοφυΐα, ήταν ο ίδιος!...
 
-


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Αμαρτωλοί οι σκακιστές! (πριν...λίγο καιρό)

Το 1196 η καθολική εκκλησία απαγορεύει το σκάκι με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο. Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσε πως η μορφή των κομματιών και η συνεχής παρατήρησή τους ήταν ένα είδος ειδωλολατρίας. Μόνο μετά από τρεις αιώνες περίπου που σταμάτησαν οι απαγορεύσεις, το σκάκι θεωρήθηκε πνευματικό παιχνίδι και το ακολούθησαν ακόμα και πολλοί κληρικοί.

 
-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν είναι για να γράφεις βιβλία...

Ο Weaver Adams, ένας Αμερικανός chess master, έγραψε κάποτε ένα βιβλίο με τίτλο «ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ». Αμέσως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, έπαιξε στο open των Η.Π.Α. του 1940 και δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι με τα λευκά!... Για την ακρίβεια κέρδισε όλα τα παιχνίδια τα οποία έπαιξε παίζοντας με τα μαύρα, έχασε τρία παιχνίδια ως λευκός και έφερε μία ισοπαλία με τα λευκά.

ΠΗΓΗ: http://www.chessville.com 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καπαμπλάνκα έφα!
 
Ο Κουβανός Ραούλ Καπαμπλάνκα υπήρξε ένας απο τους σπουδαιότερους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου. Παγκόσμιος Πρωταθλητής έγινε το 1921 και χαρακτηριστικό της αξίας του ήταν ότι απο το 1916 έως το 1924, δεν έχασε καμμία παρτίδα! Γι' αυτό άλλωστε, τον είχαν ονομάσει και "σκακιστική μηχανή''. Κάποια μέρα, βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης και ενώ διάβαζε την εφημερίδα του με μια σκακιέρα δίπλα του, εμφανίστηκε ένας άγνωστος και του ζήτησε να παίξουν μαζί. Ο Καπαμπλάνκα, δέχθηκε αλλά έβγαλε απο την σκακιέρα την Βασίλισσά του! Ο άγνωστος φυσικά, προσεβλήθη και τον ρώτησε: "Γιατί το κάνετε αυτό; Με ξέρετε; μπορεί να σας νικήσω"... Και τότε, η "σκακιστική μηχανή" απάντησε με ηρεμία (...έ και με κάποια ειρωνία): «Κύριε, εάν μπορούσατε να με νικήσετε, θα σας γνώριζα σίγουρα»!...
 -

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ινδός "έκλεβε" στο σκάκι !

Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

Πηγή: ΑΠΕ

"Ωραία... κομπίνα είχε οργανώσει ένας Ινδός σκακιστής, αλλά αποδείχθηκε πολύ απρόσεκτος. Ο Ουμακάντ Σαρμά ανέβαινε σαν... τρένο τους πίνακες κατάταξης και μέσα σε 18 μήνες κατάφερε -από το «πουθενά»- να αγωνιστεί στο εθνικό πρωτάθλημα της Ινδίας. Η ραγδαία άνοδός του ήταν φυσικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, αλλά και την καχυποψία των υπευθύνων της εθνικής ομοσπονδίας σκάκι. Ο Σαρμά φορούσε πάντοτε έναν σκούφο κατά τη διάρκεια των αγώνων του και με λίγη προσοχή δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στο αυτί του είχε προσαρμόσει ένα ακουστικό «bluetooth». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, λοιπόν, επικοινωνούσε με τους συνεργούς του, οι οποίοι ανέλυαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις κινήσεις του αντιπάλου του και έδιναν την καλύτερη δυνατή επιλογή στον Σαρμά. Ο σκακιστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών, αφού «... σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ντι Βι Σουντάρ".

ΠΗΓΗ: http://www.hri.org/news/greek/eragr/2006/06-12-29.eragr.html 

-

https://sites.google.com/site/latochess/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Comments