Ιστορία του Συλλόγου

Ιστορία του Συλλόγου

Δεν ήταν δυνατή η εύρεση της διεύθυνσης URL της προδιαγραφής gadget
 
Επιλογές προβολής: 
Μετακινήστε το ποντίκι στο κάτω μέρος των διαφανειών και θα εμφανιστούν επιλογές προβολής. Οι βασικές λειτουργίες είναι αναπαραγωγή/παύση, επόμενη/προηγούμενη διαφάνεια.

      ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Ο. ΛΑΤΩ

 

Μέχρι το 1992 το σκάκι στην πόλη μας μπορούμε να πούμε ότι  παιζόταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο (ως προς την οργάνωση). Το 1993 η σκακιστική ομάδα του Α.Ο. ΛΑΤΩ Αγίου Νικολάου δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα της ιστορίας της με την ομάδα της Ιεράπετρας από την οποία και ηττάται με 2-6. Έτσι για την ιστορία ας θυμηθούμε την πρώτη μας ομάδα: Ντούρλιας Φώτης, Βλαχάκης Νεκτάριος, Γραμμέλης Θανάσης, Σφακιανάκης Μανώλης, Σφακιανάκη Μαρία, Σφακιανάκης Μιχάλης, Σπυριδάκης Ζαχαρίας και Ατσαλάκη Ξανθούλα. Πρώτος προπονητής του Συλλόγου, υπήρξε ο Νίκος Παπανδρέου από το Ηράκλειο.

Ο Α.Ο. ΛΑΤΩ, μέχρι και το 2008 αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική Κατηγορία Ελλάδος και σχεδόν πάντα πρωταγωνιστούσε. Το 1999 στα πλαίσια του διασυλλογικού κυπέλλου, έφθασε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της χώρας μας για την χρονιά εκείνη. Σε εκείνη την τελική φάση, με την ομάδα μας έπαιξαν οι Τίμης Λυριντζάκης, Γκόγκολης Αλέξανδρος, Παππάς Κώστας και Γιάννης Γεωργιακάκης. Ήταν αναμφισβήτητα  μια μεγάλη επιτυχία για τον Άγιο Νικόλαο. Όμως διακρίσεις υπάρχουν και σε ατομικό επίπεδο με αρκετές επιτυχείς εμφανίσεις σκακιστών και σκακιστριών μας. Η μεγαλύτερη, αυτή του Χρήστου Τσιχλή που το 2008 στην κατηγορία των αγοριών μέχρι 8 ετών, έφθασε στην 2η θέση στην Ελλάδα. Άλλοι σκακιστές μας έχουν διακριθεί επίσης, όπως ο Αλέξανδρος Τσιλίδης, ο Κώστας Παππάς, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου στα Παγκρήτια Σχολικά πρωταθλήματα, η Ειρήνη Νικολαράκη, ο Μιχάλης Τουτουδάκης, ο Ηλίας Κοζύρης, η Ιωάννα Βασιλείου, ο Γιάννης Κακολύρης κ.ά.

Το 1995 και το 1997  διοργανώθηκαν από το Κέντρο Νεότητος  με πολύ μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας, διεθνή τουρνουά τα οποία απέσπασαν την Πανελλήνια αναγνώριση. Το 2000 το Κέντρο Νεότητος του Δήμου διοργάνωσε το «50ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος» στο οποίο συμμετείχε και ο παίκτης του ΛΑΤΩ Κώστας Παππάς,  ως εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Το 2006 διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κρήτης με ευμενέστατα σχόλια. Το 2007 ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο ΛΑΤΩ είναι συνδιοργανωτές σε μεγάλο διεθνές τουρνουά (SUMMER CUP) που έγινε στον Άγιο Νικόλαο.

Το 2008, ο ΛΑΤΩ κατακτά για 2η φορά στην ιστορία του, το διασυλλογικό Κύπελλο Κρήτης.

Το 2009, διεξάγεται στον Άγιο Νικόλαο το διασυλλογικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής (όμιλος Κρήτης). Ο ΛΑΤΩ καταλαμβάνει την 1η θέση και επανέρχεται στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Το πρωτάθλημα εκείνο, από οργανωτικής πλευράς, θεωρείται μέχρι τώρα το καλύτερο που έχει γίνει στην Κρήτη για το επίπεδο αυτό. Τον Μάιο του 2009, διοργανώθηκε το 11ο Πρωτάθλημα των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αγίου Νικολάου. Τον ίδιο χρόνο, αρχίζουν δοκιμαστικά και τα πρώτα μαθήματα στα Σχολεία με μεγάλη συμμετοχή παιδιών. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, κάνει την αρχή με συμμετοχή περίπου 70 παιδιών.

Τον Απρίλιο του 2010, στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής που έγινε στην Άγια Πελαγία στο Ηράκλειο, η ομάδα παρά την προσπάθειά της να υποσκελίσει τις σοβαρές της απουσίες τερματίζει τελευταία με οριακές ήττες και υποβιβάζεται στην Γ΄ Εθνική.

Ο Σύλλογος έχει στις τάξεις του και 3 διαιτητές, τους Γιώργο Μαγουλιανό, Θανάση Γραμμέλη και Κώστα Κοκκίνη. 

Η συμβολή του Δήμου (Πολιτιστικός Οργανισμός και Οργανισμός Νεολαίας & Αθλητισμού) στην προσπάθεια του Α.Ο. ΛΑΤΩ, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια συνεχής και πολύ σημαντική. Παλαιότερα (1993-1999), συμπαραστάτης του Συλλόγου ήταν το Κέντρο Νεότητος που τότε ήταν ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.  

Καθ’ όλη την διάρκεια του Σχολικού έτους παραδίδονται εβδομαδιαία σκακιστικά μαθήματα για όλες τις ηλικίες και κατηγορίες γνώσεων ακόμη και για γονείς, ενώ διοργανώνονται και πολλά σκακιστικά τουρνουά με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Σκακιστικά μαθήματα, έγιναν κατά καιρούς στην Ελούντα, στην Κριτσά και στο Καλό Χωριό.

Από το 1993 μέχρι τον Μάιο του 2010, ο Σύλλογος είχε ως έδρα του την αίθουσα του Κέντρου Νεότητος στην οδό Επιμενίδου.

Από τον Ιούνιο του 2010, νέος χώρος για το σκακιστικό τμήμα είναι μια αίθουσα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πλάζ του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο επί της οδού Αναπαύσεως. Η αίθουσα αυτή παραχωρήθηκε ευγενικά από την Δ.Α.Ε.Α.Ν. και στην συνέχεια ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά από τον Α.Ο. ΛΑΤΩ ύστερα από προσωπικές προσπάθειες και εργασίες του Προέδρου του κ. Αντώνη Νίχλου, την συνδρομή επιχειρηματιών της πόλεως αλλά και πολλών μελών του Συλλόγου.

Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα του 2011, η ομάδα μας τερματίζει πρώτη και αήττητη και προβιβάζεται και πάλι στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Στα τέλη Απριλίου του 2012, στον Ανισσαρά Χερσονήσου η ομάδα μας για το διασυλλογικό της Β΄ Εθνικής, τερματίζει στην 3η θέση της κατατάξεως (οκτώ ομάδες). Τον ίδιο χρόνο, κατακτά την 3η θέση στον θεσμό του διασυλλογικού Κυπέλλου Κρήτης.

Τον Απρίλιο του 2013, στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, ο ΑΟ ΛΑΤΩ στο διασυλλογικό της Β΄ Εθνικής, επιτυγχάνει επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες και προβιβάζεται στην Α΄ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου. Τον ίδιο μήνα, στα Πανελλήνια Ατομικά Σχολικά πρωταθλήματα που έγιναν στην Ερέτρια, ο Γιάννης Κακολύρης στην κατηγορία της Α΄ Δημοτικού κατακτά την 6η θέση στην Ελλάδα (5ο αγόρι). Ο Κώστας Παππάς, κερδίζει το 21ο ατομικό πρωτάθλημα Αγίου Νικολάου. Στα Πανελλήνια ατομικά νεανικά <14, η Αιμιλία Βασιλείου τερματίζει στην 6η-9η θέση στην Ελλάδα. Η ίδια, στο 5ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα <20 κερδίζει την 3η θέση στα κορίτσια <14 ετών. Τον Δεκέμβριο, η Αιμιλία Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Κρήτης στην κατηγορία <18 ετών ενώ η ίδια είναι 14 ετών.

Το 2014, ο Κώστας Παππάς κατακτά το 22ο ατομικό πρωτάθλημα του Αγίου Νικολάου. Στην Β΄Εθνική, ο ΑΟ ΛΑΤΩ τερματίζει στην πρώτη θέση με 6 νίκες και 1 ισοπαλία και ξανακερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την συμμετοχή του στην Α΄ Εθνική, όπου παρά τον υποβιβασμό, ο Ρίτσαρντ Πόλατσεκ στην 2η σκακιέρα κατακτά αήττητος το χρυσό μετάλλιο. Στα πανελλήνια ατομικά νεανικά <18 η Αιμιλία Βασιλείου στην 8η θέση. 

στον θεσμό του διασυλλογικού Κυπέλλου Κρήτης, ο ΑΟ ΛΑΤΩ φθάνει στον τελικό όπου χάνει απο τον Κύδωνα Χανίων με 1,5-2,5.

στα Πανελλήνια νεανικά <14 η Αιμιλία στην 11η-13η θέση και η αδελφή της Ιωάννα στην 9η-11η στην κατηγορία <12. Στο 9ο Ανοιχτό Μεσογειακό, η Αιμιλία Βασιλείου 3η στα κορίτσια <14.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Φιλία Μίμηνα, γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συλλόγου. Τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αρκετά χρόνια επαναρχίζουν μαθήματα στην Ελούντα ενώ για πρώτη φορά γίνονται στην Νεάπολη.

Το 2015, επαναρχίζουν μετά από αρκετά χρόνια μαθήματα και στην Κριτσά με μεγάλη συμμετοχή.

Τον Ιανουάριο του 2015, η Αιμιλία Βασιλείου στα Πανελλήνια νεανικά <18, φθάνει στην 3η-6η θέση. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στα Παγκρήτια νεανικά <16 κατακτά την 1η θέση λίγο αργότερα την 3η θέση στην Ελλάδα.

Στο διασυλλογικό της Β΄ Εθνικής Κρήτης (2015), ο ΛΑΤΩ τερματίζει στην 3η θέση.

Τον Απρίλιο του 2016, ο ΛΑΤΩ κατακτά και πάλι την 1η θέση στην Β΄ Εθνική και ανεβαίνει για 3η φορά στην Α΄ Εθνική!

Τον Απρίλιο (25/4) στα Πανελλήνια ατομικά σχολικά πρωταθλήματα, η Κατερίνα Κοζύρη στα κορίτσια στην κατηγορία Α΄ Δημοτικού, ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ελλάδος!

Τον Ιούλιο (5-10/7) του 2016, ο ΛΑΤΩ τερματίζει στην 23η θέση και στα κριτήρια ισοβαθμίας χάνει την παραμονή του στην κατηγορία.

 


Comments