Vår syn på Norwich

 
OM du tycker om sunda, positiva, sociala, behändiga  hundar som kanske inte alltid gör exakt allt med kadaverdisciplin på lydnadsträningen             (de är ju ändå terriers med en stark integritet!) men glatt hänger på alla förslag du har att ge...  men med en liten egen vinkling   - då är Norwichterriern ett perfekt  val!
Kort historia:
Norwichterriern är en av många terriersorter som uppstod under förra seklet i Storbrittanien.
En hästhandlare Frank "Roughrider" Jones förmedlade många från Norwich-området och då lär namnet ha uppstått. Rasen registrerades i England 1932 och från början fanns det såväl hängörade som stå-örade Norwichterriers. Men då de allt mer avlades var för sig blev den hängörade varianten en egen ras 1964 under namnet Norfolkterrier.
 
Norwichterriern är en liten hund men absolut ingen dvärghund och dess, trots sin storlek,  robusta framtoning värnar vi om i kenneln. Vi uppmuntrar våra valpköpare att vara aktiva ihop med sina hundar och poängterar alltid, att det här är en typ av hund som är väldigt anpassningsbar " bara den får vara med"!!
I cykelkorgen, på båtdäcket, i tältet, på löprundan, på stranden, i hängmattan, på barnkalaset , på golfbanan, i klubbstugan, i väskan på flyget ... det går alldeles utmärkt - för då får man ju vara med!
En mer social varelse än en Norwich får man leta efter och då gör det inget om matte är däckad i influensa eller husse går med kryckor, man ligger tålmodigt på mattes arm och sänker helt enkelt tempot så husse har en chans. Men det är heller inga problem för våra hundar att hänga med på mil-joggen (efter rätt träning,förstås!)
Energisk och samtidigt sansad (med våra tonåringars träffsäkra uttryck) "när det är läge men cool när det inte är det".
Det sociala sättet sträcker sig till alla varelser; andra hundar, barn och övriga husdjur sluter en Norwich glatt in i sin gemenskap. Det står till och med uttryckligen i rasstandarden att en Norwich inte får vara grälsjuk!
 

Norwichterriers = Hardy, Happy-Go-Lucky and Weatherproof !!!

Läs mer om Norwichterriern på Svenska Norwichterrierklubbens hemsida (se länkar) och i boken "The Norwichterrier"  (endast på engelska)              av Marjorie Bunting som finns att beställa där.
Comments