Dille

Dille (Anethum graveolens)

Plaats in vak Hollandse kruiden

Dille is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae), uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille is een sierlijke plant en heeft fijne, naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde smaak. Dille speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.

Hoe te gebruiken:

Het kruid wordt niet meegekookt en niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan zijn smaak verliest. Dille kan gebruikt worden in soepen en sauzen. Het gaat heel goed samen met zalm en andere vis. In combinatie met witlof komt de smaak van dille erg goed tot zijn recht. Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen van komkommers en augurken. Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.

Volksweetjes:

De naam dille is afgeleid van het Noordse dilla wat zoiets als `wiegen` en `sussen` betekent. Vroeger werd dille gebruikt als remedie tegen slapeloosheid, vandaar waarschijnlijk de naam. Uit oude geschriften blijkt trouwens dat dille al sedert de vroegste oudheid bekend was; in de Bijbel wordt hier al melding van gedaan.

Er werden allerlei eigenschappen aan dille toegedicht: Het heeft/had een geneeskrachtige werking. In de Middeleeuwen dacht men dat het heksen, boze geesten en slechte tovenaars op afstand kon houden.

Naar oud Duits gebruik draagt een bruid dille in haar schoen, dit zou haar geluk brengen: ‘Mosterd en dille, mijn man doet wat ik wille’.

SJ