Het waarom van dit project
LIMANATA is een anagram van laminaat. Bewust zijn dezelfde letters gebruikt en in een andere volgorde gezet. Want dat is precies waar LIMANATA voor staat: laminaat anders gebruiken. Dit project is ontstaan omdat zelden alle laminaatdelen uit een pakket nodig zijn voor het leggen van een mooie vloer. Het overgebleven laminaat wordt soms bewaard voor het geval de vloer beschadigd raakt en er een plank vervangen moet worden. Maar vroeg of laat heeft bijna iedereen zoiets van: "wat moet ik nog met die restjes?" LIMANATA geeft overgebleven laminaat een tweede kans. Breng uw restanten dus niet langer naar de vuilstort, maar laat er iets moois van maken waar uzelf of een ander nog lang plezier van heeft.

Voorbeelden van wat mogelijk is
Als eerste zijn 24 alternatieve kerstboompjes van laminaat gemaakt. De reacties op deze ontwerpen waren zodanig, dat besloten is om door te gaan met dit project. Sindsdien zijn verschillende producten gemaakt om te ontdekken wat mogelijk is met laminaat. Hierna volgt een impressie (v.l.n.r. en v.b.n.b.): het kerstboompje waar het allemaal mee begonnen is, een kubustafel (op verzoek van een bewoner), een kastje, een opbergbak voor op de trap, een boekenkast (ook op verzoek van een bewoner), een tijdschriftenrek en een grote kerstboom voor in de etalage van een kledingwinkel (in opdracht van een ondernemer).

 
 
 
 

 
 
 


Werkwijze
Laminaat dat al op de vloer heeft gelegen, is minder geschikt voor dit project. Daarom wordt uitsluitend gewerkt met laminaat dat nog niet eerder is gebruikt. Ieder product dat wordt gemaakt, is uniek. Zo worden de kleur en afmetingen bepaald door het beschikbare laminaat. Het kliksysteem wordt zoveel mogelijk behouden, hetgeen de producten een 'eigen' identiteit geeft. Elk product wordt met de hand gemaakt. Er wordt nauwelijks elektrisch gereedschap gebruikt, om het milieu zoveel mogelijk te sparen.

Als derden onvoldoende restpartijen laminaat beschikbaar stellen, komt dit project tijdelijk stil te liggen. Doel is namelijk om overgebleven laminaat opnieuw te gebruiken, niet om zoveel mogelijk producten te maken. Er wordt dus geen nieuw laminaat gekocht.

Wat het kost
Doel van dit project is om een zinvolle bijdrage aan de maatschappij te leveren. Centraal staan: het hergebruiken van materiaal en de tijd nuttig besteden. Het maken van winst hoort in dit rijtje niet thuis. Het is echter ook niet de bedoeling om er zelf geld bij in te schieten. Daarom wordt de vraagprijs van een product bepaald door de gemaakte kosten, denk aan de inkoop van hulpmateriaal (zoals hout, schroeven, lijm) en een tegemoetkoming in de kosten voor het aangeschafte materieel (zoals zagen). Uurloon wordt dus niet gerekend, waardoor u voor een gering bedrag kunt beschikken over een uniek product!

De vergoeding hoeft niet perse uit contant geld te bestaan; ruilen kan ook. Zo worden bijvoorbeeld cadeaubonnen voor bouwmarkten geaccepteerd die nog ten minste een half jaar geldig zijn. Bij inlevering hiervan is geen wisselgeld mogelijk.

Bestelling plaatsen?
Bent u geïnteresseerd in een product van laminaat, neem dan vrijblijvend contact op. Samen bespreken we uw wensen en dan wordt bekeken of het haalbaar is om een dergelijk product van laminaat te maken. Blijkt dit het geval, dan wordt het product vrijblijvend voor u gemaakt. U bent dus niet verplicht het product af te nemen als het resultaat u tegenvalt. Uiteraard is het mogelijk uw eigen restanten laminaat worden verwerkt in het ontwerp.