Tikvice punjene rižom, lećom, ribancem i svježom kobasicom

Recept s bloga Laka kuharica

Porcija: 4    Gotovo za: 50 min    Priprema: 20 min    Pečenje: 30 min    Složenost: umjerena

SASTOJCI:
200 g integralne riže dugog zrna ili parboiled riže, kuhane
1 kg tikvica srednje veličine (2 tikvice)
2 - 3 para svježih kobasica
1 veliki luk, sjeckani
3 čajne žlice maslinovog ulja
½ čajne žlice sušenog origana
¼ čajne žlice cumina
¼ čajne žlice morske soli
¼ čajne žlice mljevenog papra
250 g leće iz konzerve, oprane i ocijeđene
45 g sira ribanca 
30 g mozzarelle, grubo ribane

PRIPREMA:
1. Tikvice poprečno prerezati na deblje, jednake dijelove. Žlicom izvaditi koštice. Kako bi vrijeme pečenja u pećnici bilo kraće, tikvice se može prethodno obraditi u mikrovalnoj pećnici: staviti ih u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i dodati sasvim malo vode. Poklopiti i kuhati 10 min na max. Ocijediti i odložiti. Ukoliko ne, vrijeme pečenja u pećnici treba produžiti dok tikvice ne budu pečene.
2. Meso kobasica istisnuti iz crijeva u tavu sa zagrijanim uljem. Usitniti kuhačom i peči 4 - 5 minuta, uz stalno miješanje, ili dok ne bude zlaćane boje. Luk dodati i pržiti 3 minute na srednje jakom plamenu. 
3. Origano, cumin, sol i papar dodati, promiješati, pržiti 2 - 3 minute kako bi se okusi dobro stopili. Rižu, leću i sir ribanac dodati, promiješati i lagano pržiti 2 minute. Maknuti s vatre.
4. Izdubljene tikvice složiti u vatrostalnu posudu premazanu s malo maslinovog ulja i puniti smjesom riže, leće, sira i kobasice. Pomoću žlice čvrsto utisnuti smjesu u izdubljene tikvice. Peči 30 minuta (ako su prethodno obrađene u mikrovalnoj) na 200ºC (ili 45 minuta ako nisu prethodno obrađene u mikrovalnoj).
5. Oko 10 minuta prije završetka pečenja svaku tikvicu posipati mozzarellom, posudu vratiti u pećnicu da se sir zapeče. 

Odmah poslužiti.

Laka sugestija: dan ranije možete završiti korake 4, 5, 6 , 7 i dio koraka 9. Idući dan ispecite tikvice kako slijedi. Također, ako što preostane, posve ohladite i smrznite za slijedeći put.

ALL RIGHTS RESERVED © 2009-2019 Laka kuharica - Easy Cook