Tijesto za slatke ili slane pite

Recept s bloga Laka kuharica

Količina: 2 tijesta za pite promjera 20 - 23 cm    Gotovo za: 50 min    Priprema: 20 min   Složenost: umjerena

SASTOJCI:
2 šalice brašna
Prstohvat soli
½ šalice margarina (ne ga zamijeniti maslacem), narezanog na manje kocke
½ šalice maslaca, dobro ohlađenog, narezanog na manje kocke
1 veće jaje
2 čajne žlice alkoholnog octa
2 žlice ledeno hladne vode

PRIPREMA:
1. Brašno i sol pomiješati u posudi miksera. Margarin i maslac dodati brašnu, mikserom (nožem namijenjenim za to) miješati dok se ne dobije smjesa koja ima konzistenciju mokrog pijeska.
2. Jaje, ocat i vodu tuči viljuškom ili metlicom za snijeg. Polako dodati mješavini brašna i maslaca, miješajući mikserom onoliko koliko je potrebno da se svi sastojci povežu i oblikuju u loptu. 
3. Tijesto podijeliti na dvije jednake lopte, zamotati u prianjajuću foliju. Lagano istanjiti u mali krug, zatim odložiti u frižider da odstoji najmanje ½ sata, najduže do 3 dana (u tom slučaju kratko obraditi u mikrovalnoj pećnici - 30 sekundi, kako bi malo omekšalo). 
4. Tijesto izvaditi iz folije i razviti na pobrašnjenoj podlozi u željenu veličinu (promjera 20 - 23 cm) i debljinu (oko 3mm). Promjer tijesta mora biti barem 2,5 cm veći od promjera oblika za pečenje pite. Razvijenim tijestom prekriti oblik za pitu i prstima lagano utisnuti u oblik. Višak tijesta jednostavno prstima „odrezati“ preko ruba oblika za pite. 

Upute za zamrzavanje: nakon zadnjeg koraka, smrznuti tijesto u obliku za pite, a kada je smrznuto, pažljivo ga izvaditi iz oblika i spremiti u vrećicu ili posudu prikladnu za duboko zamrzavanje (do 3 mjeseca).


ALL RIGHTS RESERVED © 2009-2014 Laka kuharica - Easy Cook