Kahlúa liker

Recept s bloga Laka kuharica

Količina: cca 1000 ml    Gotovo za: 2 h 30 min    Priprema: 5 min    Kuhanje: 2 h    Složenost: umjerena

SASTOJCI:
3 šalice šećera
4 šalice vode
¼ šalice instant kave
3 žlice arome vanilije
2 ½ šalice votke

PRIPREMA:
1. Šećer otopiti u vodi na srednje jakom plamenu.
2. Instant kavu dodati, promiješati, ostaviti da zavre. Zatim smanjiti plamen.
3. Mješavinu kuhati na sasvim laganoj vatri 1 ½ - 2 sata uz stalno povremeno (svakih 10 - 15 minuta) miješanje (češće pri kraju kuhanja). Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi 5 minuta.
4. Aromu vanilije umiješati, hladiti daljnjih 15 - 30 minuta *.
5. Votku umiješati.
6. Gotov liker uliti u tamnu staklenu bocu i držati podalje od izravnog svjetla. Ostaviti da stoji najmanje nekoliko tjedana na hladnom i tamnom mjestu.

* Ako se smjesa malo kristalizirala, votka će razbiti kristale. U slučaju da se liker predugo hladio postao  jako gust, treba ga lagano podgrijati, zatim sasvim malo ohladiti i onda dodati votku.

Laka preporuka: okus likera sazrijeva i poboljšava se stajanjem - što duže stoji na hladnom i tamnom mjestu, to postaje bolji. Može se držati u frižideru ili izvan njega.

Laki savjet: neophodno je mješavinu vode, šećera i kave lagano kuhati najmanje 1 - 2 sata. Za to postoje dva dobra razloga: prvo, dugotrajno kuhanje mijenja i pojačava okus šećera i kave, s obzirom da se šećer zapravo karamelizira. Čak i instant kava slabije kvalitete poprima odličan okus. Drugo, dugotrajnim kuhanjem mješavina gubi vodu, karamelizira se i tako stvara rijetki sirup koji likeru daje pravu konzistenciju. ALL RIGHTS RESERVED © 2009-2016 Laka kuharica - Easy Cook