Burek s mesom

Recept s bloga Laka kuharica

Porcija: 6    Gotovo za: 55 min    Priprema: 15 min    Pečenje: 40 min    Složenost: umjerena

SASTOJCI:
2 luka, sjeckana
3 mlada luka, narezana na ploške
3 žlice suncokretovog ulja
500 g junetine, mljevene
½ čajne žlice soli
½ čajne žlice papra
100 ml mineralne vode
50 ml suncokretovog ulja
500 g kora za savijaču

PRIPREMA:
1. Luk pržiti 3 minute na ulju dok ne uvene.
2. Junetinu dodati, dinstati 5 - 8 minuta na umjerenoj vatri. Pomoću drvene kuhače ravnog vrha razbiti nakupine mesa na manje dijelove. Maknuti s plamena, posoliti i popapriti, promiješati i odložiti na 15 minuta da se smjesa ohladi.
3. Mineralnu vodu i ulje u međuvremenu pomiješati u manjoj šalici.
4. Dno namašćenog oblika za pečenje promjera 25 - 30 cm obložiti s 4 kore za savijaču tako da se preklapaju. Veći dio svake kore ostaviti da visi preko ruba tepsije. Svaku koru ovlažiti mješavinom mineralne vode i ulja.
5. Četvrtinu ukupne količine mesa rasporediti po korama na dnu. 
6. Dvije kore natrgati na manje komade, prekriti meso, navlažiti s malo vode  i ulja. Naizmjenično slagati red mesa i natrganih i ovlaženih kora, sve dok se ne potroši sva količina mesa. Završiti s mesom.
7. Meso prekriti korama koje vise preko ruba tepsije,  navlažiti s mješavinom ulja i vode. Po želji, kako bi burek ljepše izgledao, slaganje završiti korom izrezanom u krug i ovlaženom vodom i uljem.
8. Tepsiju s burekom prekriti Alu folijom, peči u pećnici oko 40 minuta na 200˚C. Zadnjih 10 minuta pečenja maknuti pokrov od folije i pustiti da gornja kora porumeni.
9. Nakon pečenja burek ostaviti da se hladi 10 - 15 minuta, zatim rezati na četvrtine ili osmine. Poslužiti uz jogurt, zelenu salatu ili kisele krastavce.  

ALL RIGHTS RESERVED © 2009-2016 Laka kuharica - Easy Cook