Hem‎ > ‎

Fakta om sibiriska katten

Historik

Under den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland i slutet av 1700-talet tog man med sig sina katter som var ett populärt husdjur. Det hårda klimatet gjorde att långhåriga mutationer utvecklades då korthåriga hade svårt att klara klimatet. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

Den sibiriska katten är storvuxen av samma typ som Norsk Skogskatt och Main Coon.  Man brukar säga att Norsk Skogskatt ger ett trekantigt intryck, Main Coon ett fyrkantigt och Sibirisk Katt ett runt.

Hanen väger mellan 7 och 9 kg, honan mellan 3.5 och 7 kg. Katten är fullvuxen först vid 5 års ålder. Alla färger utom maskade, choklad- och lilafärgade är tillåtna.

En syskonras till den sibiriska katten är Neva Masquerade som är en maskad variant.

Många menar att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.

I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

I Sverige

Vera Brännström som ursprungligen kommer från Ryssland importerade den sibiriska katten för första gången till Sverige år 2001. Hon förundrades över att den inte redan fanns här.

Den sibiriska katten blir allt populärare. Den har ökat från elfte plats till åttonde plats mellan år 2007 och år 2008.