Voorpagina‎ > ‎

december 2014 : EU wil regels luchtkwaliteit schrappen

Maandag, 15 Dec 2014
Beste lezer/ lezeres van de nieuwsbrief,

De ​Europese commissie wil de regels voor luchtkwaliteit schrappen en zal daarover ​waarschijnlijk ​morgen vergaderen.​ ​

Omdat dit flinke gevolgen kan hebben voor onze directe omgeving en voor onze gezondheid, sturen we je deze nieuwsbrief. Als je tijd hebt, verzoeken we je om liefst vanavond of anders morgenochtend nog in actie te komen. Helaas hebben wij dit zelf pas vanochtend gehoord.

Als de normen voor luchtvervuiling verdwijnen of strengere regels worden geschrapt, kan er steeds meer fijnstof van de (snel)wegen om ons heen komen.Vooral ultra-fijnstof is gevaarlijk en veroorzaakt hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Als je rookt, kun je ervoor kiezen om te stoppen. Als je aan de snelweg woont, of in het drukke Utrecht, heb je geen keus. Je kunt er niet voor kiezen om schone lucht in te ademen. Daarom zijn goede normen belangrijk.

Er zijn twee organisaties die een actie op touw hebben gezet. Je kunt kiezen wat je het meeste aanspreekt, of allebei tekenen. Het is heel weinig werk, want de tekst is kant en klaar.

Het Longfonds steunt een Engelstalige petitie. Zie
https://www.longfonds.nl/nieuws/teken-nu-petitie-voor-eu-aanpak-luchtkwaliteit
Of kopieer en plak http://bit.ly/1wSf2v3

Milieudefensie heeft een Nederlandse voorbeeldbrief geschreven aan EU commissaris Timmermans. Die is uitgebreider dan de petitie, geeft meer argumenten en protesteert ook tegen het verdwijnen van duurzaamheidsregels. Zie
https://milieudefensie.nl/earthalarm/146/eabrief146
Of kopieer en plak http://bit.ly/1uMvAhJ

Je kunt ons ook vinden op Twitter, onder @lunettenschoon.

Met vriendelijke groet,
Laat Lunetten niet stikken

John Buitink
Hugo Pragt
Peter Quaak
Theo Traas
Alieske de Vries


--
Met vriendelijke groet,
Laat Lunetten Niet Stikken,
Comments