Lopende acties‎ > ‎

Nieuwsbrief okt 2015

SVP scrollen om alle 7 onderwerpen te zien!

1. Rijkswaterstaat organiseert een voorlichtingsavond in Lunetten. Onderwerp: geluidsplannen en geluidschermen; inpassing van de weg in de omgeving: landschap en onderdoorgangen

Het is een inloopavond waarbij je op je eigen tijd kunt binnenkomen. Met informatiemarkt. Kom en laat je informeren!
15 okt 19-21 uur Musketon, Hondsrug 19. Ook op 13 okt 19-21 u in 't oude Tolhuijs, Weg naar Rhijnauwen 13-15


2. Wanneer valt nu de definitieve beslissing over de verbreding van de snelwegen rond Utrecht?

In het tweede kwartaal van 2016 komt er een Ontwerp Tracé Besluit en een Milieu Effect Rapportage (MER). Op dat moment, of daarna, valt er een definitieve beslissing. Dat is tenminste nu de planning.


3. Als de verbreding van de Ring Utrecht doorgaat...Wordt de Waterlinieweg / Sartreweg gebruikt als omleiding tijdens de bouwwerkzaamheden. Van 2018-2026, dus 8 jaar lang. Mogelijk met uitloop.

De Waterlinieweg is nu al heel druk tijdens de spits. De toegangswegen uit de woonwijken lopen nu al vol. Ook is er teveel fijnstof, roet en stikstofdioxide in de omgeving door het vele autoverkeer. Dit veroorzaakt serieuze gezondheidsproblemen (zie hier). Wij verwachten dat de files en de uitstoot tijdens de bouw alleen nog maar erger zullen worden. Ook de files in de woonwijken.

Als de verbreding doorgaat...Wat gebeurt er dan tijdens de bouw?

Er wordt 8 jaar lang gebouwd vanaf de Koningsweg tot naast Lunetten. Hier is het moeilijkste stuk snelweg met de grootste risico's, vanwege het folie onder de weg dat het grondwater moet tegenhouden (A27). Als de bouw uitloopt, zal dat bij Lunetten gebeuren.
Tijdens de bouw zullen er rijstroken worden afgesloten. Er is dan grotere kans op files. Zware bouwmachines stoten veel fijnstof en roet uit. Het zal er dus niet schoner op worden.
De kans dat er 's nachts gewerkt wordt, 24x7, is beslist niet denkbeeldig. Wij verwachten extra geluid- en lichtoverlast.
Op de andere stukken snelweg rondom Lunetten zal ook gebouwd worden, maar minder langdurig (A12, knooppunt).

En bij Utrecht Oost en Noordoost wordt gebouwd. Knooppunt Rijnsweerd gaat volledig op de schop. Ook aan de spoorviaducten bij Lunetten moet gebouwd worden, waarvoor het treinverkeer moet worden stilgelegd. Dan is er nog de Noordelijke Randweg, bij Overvecht.

Kortom, dit is langdurig ingrijpend voor de stad. Straks zijn er twee bouwputten: een bij het station en een op de snelwegen rondom Utrecht. Het zou heel goed kunnen dat op bepaalde momenten de stad niet alleen per auto onbereikbaar is, maar ook per trein.

Normaal gesproken moet het Rijk bij een snelwegverbreding de effecten op milieu, gezondheid en leefomgeving berekenen: bijv. geluid, lucht, natuur (MER). Maar dat hoef je volgens de wet alleen te doen voor de periode dat alles klaar is. De bouwperiode mag je overslaan, ook al duurt die nog zo lang.

Wij hebben een brief geschreven aan de gemeente om hier wel onderzoek naar te laten doen, een MER. Dus onderzoek naar files, lucht, geluid en lichtoverlast tijdens de bouwperiode. Kracht van Utrecht heeft dit ondersteund en om een breder regionaal onderzoek gevraagd.

Zo'n onderzoek moet worden aangevraagd door een partij die er belang bij heeft. Dat is de gemeente Utrecht. De gemeente kan dan een zgn. "bestuurlijke overeenkomst" sluiten. Zie hier voor onze brief en hier voor die van Kracht van Utrecht


4. Aftrap Mobiel Lunetten

"Heb je af en toe een auto nodig of staat je eigen auto wel vaak ongebruikt voor de deur? Heb je geen rijbewijs maar wil je soms wel even bij de bouwmarkt wat spullen halen? Mobiel Lunetten biedt de oplossing: vervoersmiddelen met elkaar delen. " Op za 10 okt is de officiele aftrap met wethouder Lot van Hooijdonk. Zie verder het persbericht op http://bit.ly/1jOzxDO


5. Tips hoe je zelf iets kunt doen aan files en vuile lucht

Kijk hier op onze site. En doe bijv. mee met Mobiel Lunetten.


6. De gratis app "Mijn luchtkwaliteit" informeert over smog.

Wat zijn de concentraties vervuilende stoffen bij mij in de buurt? Bijv. handig als je klachten hebt. Zie http://bit.ly/1jbKi32


7. Di 20 okt. It's in the air. De universiteit organiseert een lezing over luchtkwaliteit in steden. Hoe houd je de lucht gezond en tegelijk de stad bereikbaar? Met prof Bert Brunekreef en prof Jordi Sunyer uit Barcelona.

Studium Generale. De lezing is van 20:00 tot 21:30u in de Aula van het Academiegebouw (Domplein 29, Utrecht). Vrije toegang. De taal is Engels.
http://bit.ly/1Gv01PC

Comments