Kyrkslätts Folkdansare r.f.

https://sites.google.com/site/kyrkslattsfd/home/KFD_MKUF_p%C3%A5_Wohls_g%C3%A5rd.JPG

Kyrkslätts folkdansare r.f. registerades 1974 men man samlades till dansövningar första gången redan 1971. Det finns belägg för att det har funnits ett folkdanslag i Kyrkslätt redan 1923.

Föreningens officiella språk är svenska men vi har dansare från båda språkgrupperna. Undervisningen är svenskspråkig.

VÄLKOMMEN MED OCH DANSA!

Vår verksamhet

Föreningens mål är att sammanföra personer intresserade av folkdans och folkmusik samt att skapa ett gott kamratskap. Vi vill föra vidare den finlandssvenska folkdanstraditionen men man behöver inte folkdräkt för att delta (vi tränar i vanliga kläder).

Det är låg tröskel att delta, kom gärna och prova - alla som vill ska få dansa!

Vi har dansövningar en gång i veckan från september till april i Medborgarinstitutets regi på Ljungheda i Hindersby, Gamla Hindersbyvägen 64. Alla finlandssvenska dansare i Finland övar under den här tiden ett dansprogram som gemensamt dansas på sommaren på en folkdansfest som organiseras av folkdansens takorganisation Finlands Svenska Folkdansring. Dessutom är många av oss medlemmar i Västra Nylands Folkdansdistrikt - det är alltid kul med flera dansare på golvet. Vår dansrepertoar består av finlandssvenska folkdanser, traditionella pardanser, nordiska folkdanser och sällskapsdanser. Vi ställer gärna upp på olika dansuppvisningar, t.ex på MBI:s vårkavalkad.

En av våra traditioner är en årligen återkommande Grötfest i slutet av året där vi äter julgröt, njuter av lite program och dansar folkdanser och sällskapsdanser. Till festen inbjuds dansare från andra folkdanslag och gammeldansgrupper. Kyrkslätts Folkdansare har aktivt deltagit i de regelbundet återkommande Nordiska folkdansstämmorna och på Folklandia-kryssningen. Vi strävar till att hålla kontakt och träffa vårt vändanslag Skörde-Gillet från Sundbyberg.

På sommaren gör vi ibland veckoslutsresor, vi har tidigare besökt och dansat på Utö, Korpo och Åland. På vintern träffas vi i skid- och pulkabacken.

Är du intresserad att komma med? Kontakta oss gärna!

DANS FÖR JUNIORER

Kyrkslätts Folkdansares ungdomsgrupp dansar onsdagar kl 18 - 19 på Ljungheda i Kyrkslätt.

Instruktör: Jessica Westerholm

Kom gärna å titta in på ungdomarnas övningar, se hur det går till. Det är superkul och man behöver inte ha ett par eller folkdräkt!

Om du har frågor, kontakta oss gärna!