Leeshoekje

zaterdag 20 oktober 2012 - Cross der Jongeren


Exact 2 jaar geleden schreef ik op deze site dat de “Cross der Jongeren”, ooit het boegbeeld van de regionale joggings met steevast meer dan 1000 lopers, veel van zijn pluimen had verloren. Helaas moet ik dit opnieuw bevestigen. Voor de 55e editie dit jaar kwamen slechts 389 (ik herhaal: 389) deelnemers opdagen voor de verschillende afstanden. Aan de organisatie en de omkadering zal het zeker niet liggen. Een prachtige herfstdag in het schitterende decor van de Beeltjens. Inschrijvingen die vlot verlopen, elektronische tijdsopname met chip, kortom, een perfecte organisatie.

Wat kan dan de reden zijn waarom vele recreanten afhaken? Wie het weet mag het mij (en de organisatie) vertellen.

Net zoals de vorige jaren had ik me ingeschreven voor de 8km (8350m) samen met Marc Verheyen. Een tijd rond de 45’ was mijn streefdoel. Ik was tijdig ter plaatse zodat ik nog de start van de 4km kon meemaken. Maar net op dat moment gooide een stroompanne roet in het eten. Geen electriciteit is geen tijdsopname, geen speaker, geen computer, niks, nada, niente… Lichtjes paniek toch wel bij de plaatselijke organisatie. Daar hadden ze natuurlijk niet op gerekend. Uiteindelijk na een klein halfuurtje was het probleem opgelost en kon de 4km van start gaan.

Het parcours was niet gewijzigd tov. de vorige jaren, met dus een lange aanloopstrook van 600m en dan 1 of meerdere plaatselijke rondes van 3,9 km. Ik had gekozen voor de 8km en samen met Marc Verheyen vertrokken we tegen een rotvaart. Veel te rap in elk geval voor den deze en na amper 2 km moest ik mijn metgezel al laten gaan. Ik zette me dan maar in het spoor van een paar miekes en maalde de rest van de kilometers op mijn eigen tempo af. Uiteindelijk gefinished na 45’35”.

Achteraf mijn prijs gaan afhalen (peper- en zoutvatje, joehoe) en de dorst gelest met ne stevige Westmaller. Voor de uitslagen moet je terecht op www.uitslagen.beJammer dat er geen volledige uitslag per afstand terug te vinden is. Misschien een tip naar volgend jaar toe ?

Marc.vrijdag 11 november 2011 - Heultje11-11-11 en een stralend zonnetje, de gelegenheid om af te zakken naar het voetbalterrein van KFC Heultje om deel te nemen aan de 11-november jogging.

De organisatoren hadden een vernieuwd parcours uitgetekend, met passage doorheen het bos tussen Oude Westmeerbeeksebaan en spoorweg.
Op een paar boomstronken na was deze doortocht perfect beloopbaar en geeft het absoluut een meerwaarde aan deze jogging.

Ik had me ingeschreven voor de 8km en stond achteraan in het pak klaar, samen met 314 deelnemers voor de verschillende afstanden, een meer dan mooie opkomst.
Bij gebrek aan geluidsinstallatie werd in allerijl een megafoon vanonder het stof gehaald en werd om 15u de start gegeven.
Helaas werd het ‘startschot’ op de eerste rijen niet gehoord, waardoor iedereen bleef staan, en zo gebeurde het dat ik voor het eerst in mijn carrière op kop heb gelopen in een officiële jogging J (al duurde mijn ‘moment de gloire’ slechts 25 meter). Zouden daar nu geen foto’s van bestaan?

Op een meer dan gematigd tempo vertrok ik voor 2 rondjes van 4 km, zoals gezegd op een vernieuwde omloop. Na 300m draaiden we linksaf de Oude Westmeerbeeksebaan in richting kerkhof. Waar vroeger het 180° keerpunt was gingen we nu rechts het bos in. Na enkele links-rechts combinaties draaiden we de oude spoorweg op waar we een volle kilometer de turbo konden openzetten. Dan opnieuw rechts het bosje in voor wat geslinger tussen de bomen en vervolgens links opnieuw de Oude Westmeerbeekse baan op tot aan de Pastorijstraat. Daar opnieuw naar rechts en dan via het voetbalveld richting aankomst. Puntje van kritiek is het ontbreken van kilometeraanduiding, toch wel belangrijk.

Ik had mijn horloge thuis laten liggen en had geen benul van tijd, maar ik voelde me meer dan behoorlijk en vertrok voor een tweede rondje.
Op een gegeven moment kwam ik bij de gebroeders Valgaeren (respectievelijk winnaar en vierde op de 4km) die een rondje aan het ‘uitlopen’ waren… Yeah right! 
Wat voor die mannen uitlopen is, is voor mij stevig buzze geven. 

Enfin, ik finishte uiteindelijk na 40’49”, wat me direct deed vermoeden dat een ronde geen volledige 4km was. Heeft iemand de exacte afstand opgemeten?
Bij aankomst een witte enveloppe… leeg L, maar niet getreurd, in de kantine stond een frisse Tongerlo op mij te wachten.

Zoals gezegd werd de 4km gewonnen door Sam Valgaeren, Davy Lauwers was de snelste op de 8km en good old Chris Gommers rekende af met naamgenoot Wouters op de 12km.

Uitslagen reeds beschikbaar op www.kfcheultje.be

Met deze jogging sluiten we ook het Westels joggingcriterium 2011 af. Tot volgend jaar…

ASICS,

Marczondag 22 mei 2011 - Abdijenjogging

 

Na een jaartje onderbreking (vorig jaar geteisterd door een vervelende rugblessure) stond de abdijenjogging tussen Tongerlo en Averbode met stip genoteerd in mijn agenda.

De organisatie had om onduidelijke reden geopteerd om de editie van dit jaar niet op Hemelvaartdag te plannen, zoals de traditie het wil, maar wel 2 weken vroeger op zondag 22 mei.

Waarschijnlijk spelen commerciële belangen mee in hun keuze, maar dit terzijde.

Met 16 Merodelopers stonden we present op de lekwei in Tongerlo, zenuwachtig aftellend naar het startschot.

We hadden zelfs een echte BV geadopteerd die werd voorgesteld als 'dit is mijn broer Michel'.

Sommigen waren echter zo gefocust op de wedstrijd dat je ze zag peinzen van 'ik ken die ergens van op TV' en 'die trekt hard op die van de koers'. Maar later meer hierover.

 

Om klokslag 15u werden we door onze burgervader weggeschoten voor 16 kilometers langsheen de mooie oude Abdijenroute tussen Tongerlo en Averbode.

De weergoden waren ons welgezind. De Paters hadden een aangename 20 graden besteld met een vrij stevige zuidwesten wind erbij.

 

Wij dus weg achteraan in het pak, zonder streefdoel of tijdlimiet. Gezond en wel aankomen in Averbode was onze enige betrachting.

De eerste kilometers liepen we op vertrouwd domein in de Beeltjens waar veel volk ons langs de kant stond aan te moedigen. Altijd leuk voor de 'moral' en heel plezant.

Ik zat in een groepje met Karel, Marc D, Stijn en Paul en we liepen tegen een vlakke 10km/h. Een prima gemiddelde om deze jogging af te werken.

Voor Werner, Cindy, Geert en Ferre is 10 km/h peanuts en zij trokken dan ook meteen de turbo open van bij de start. Kijk maar naar de uitslag, dan zie je meteen waarom.

 

De eerste bevoorrading op 4km werd vlot genomen en wij op weg via Bergom naar Mie Maan.

Bij Mie Maan aangekomen was ik plots mijn metgezel Paul kwijt. Ge moet weten, als Paul gaat lopen moet'm altijd onderweg gaan k*kk*n. Rare mens die Paul J

Halfweg bij de tweede bevoorrading op 8km klokte ik af op exact 48 minuten, perfect op schema

Het lastige aan deze jogging is dat je constant bergop loopt en dan vooral in het tweede gedeelte. Dat in combinatie met (te) weinig kilometers in de benen en weinig zuurstof in de lucht maakt dat veel lopers het hier altijd moeilijk krijgen. Ook dit jaar heb ik er tientallen zien 'sterven' in de dreef tussen Blauberg en Averbode.

 

Ook bij de derde bevoorrading op 12km hield ik mijn constante tempo aan. Nu was het nog een kwestie van volhouden.

De steile helling langsheen de abdijpoort deed het tempo nog effe stokken maar dan was het genieten op de brede aflopende lekdreef.

De organisatie had echter nog een 'leuk' extraatje in petto door ons nog een volledige km rond de vijver te laten lopen. Niet nodig als je het mij vraagt, maar soit.

Uiteindelijk moeiteloos gefinisht in exact 1u36', vlakker kan een biljarttafel niet staan.

 

Voorts een welgemeende en dikke proficiat aan Geert, Tine, Ferre, Paul & Cindy, Maryse & Hanne, Werner, Marc D, Karel, Stijn, Ilse, Annick, Friedel en Carine voor hun schitterende prestatie.

Ook aan onze supporters onderweg en aan de finish een welgemeende merci !!

Volgend jaar hoop ik nog meer Merodelopers te kunnen overtuigen om deel te nemen. Het blijft voor mij alvast de mooiste jogging van het jaar.

 

O ja, die BV was... Michel Wuyts, VRT wielercommentator en broer van Merodeloopster Maryse. Ben benieuwd welke indruk de Merodelopers op hem hebben achtergelaten J

 

tot de volgende,

Marc

 

Donderdag 11 november 2010 - Heultje

De 11 november jogging, georganiseerd door KFC Heultje, werd dit jaar geteisterd door een regelrechte Zuidwester storm.

Weerman Frank de Boosere had het nochtans voorspeld: rukwinden, felle regenbuien en een snijdende wind. Benieuwd hoeveel inschrijvingen er zouden binnen komen.

Buiten alle verwachtingen daagden er toch nog 192 lopers en loopsters op voor de verschillende afstanden.

Een kleine delegatie Merodelopers was ook present en kozen bewust (en verstandig) voor de kortste afstand (Werner, Julia, Guy en Lars). Vader en zoon Van Roy en ikzelf hadden ons ingeschreven voor de 8 km.

In tegenstelling tot vorig jaar verliep de start dit keer wel vlot en werden we - wind op kop - weggeschoten voor 2 rondjes van 4 km.

De eerste kilometer was het zoeken naar een brede rug om toch een beetje uit de wind te lopen, maar al gauw beukten de wind en de regen ongenadig in. Was ik blij dat ik mijn potske op had !

Pas voorbij het keerpunt aan visclub ’t Venneke kregen we de wind eindelijk in de rug. Met het “Red Bull geeft je vleugels” gevoel stoven we richting het bosje dat er – zoals verwacht – vrij vettig bijlag.

Bij het indraaien van de Oude Westmeerbeekse Steenweg opnieuw wind op kop en dan linksaf de Pastorijstraat in. Mijn potske zakte op dat moment al helemaal doorweekt over mijn oren en in de verte hoorde ik de speaker de winnaar van de 4km al aankondigen: Sam –speedy bob- Valgaeren. Ik kwam de eerste ronde door na 22 minuten en begon met veel ‘enthousiasme’ aan mijn tweede toerke. Drankbevoorrading heb ik niet gezien, maar ik vermoed dat niemand daar behoefte aan had.

Opnieuw dus richting kerkhof en halverwege kruiste ik de latere winnaar van de 12km, Chris Gommers. Ik had mezelf voorgenomen om me niet te laten dubbelen door dit crossmachien, maar helaas, na 7km had hij mij te pakken.

Ik finishte uiteindelijk na 43’45” als een verzopen kieken. Mijn borstnummer hing in flarden op mijne buik en was onleesbaar geworden. Knap van de organisatie dat ze iedereen toch in de uitslag hebben kunnen opnemen.

Nog effe melden dat de 8km gewonnen werd door Heultjenaar Wim Van Dooren. Rap wat droge kleren aangetrokken en dan wat napraten met een goeie trappist.

Uitslagen waren dezelfde avond nog beschikbaar op www.kfcheultje.be

Respect ook voor de seingevers van dienst !! Ik hoop dat ze er geen snotvalling hebben aan overgehouden J

Dit was ook meteen de laatste manche van het Westels joggingcriterium 2010. De riem gaat er nu efkes af... tot volgend jaar !

 

ASICS,

Marc

 

Zaterdag 30 oktober 2010 - Cross der Jongeren

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een  verslagje heb gepost op onze site.

Daarom hoog tijd voor een kleine bloemlezing van de 53e Cross der Jongeren van 30 okt 2010 in Westerlo.

De Cross der Jongeren is traditioneel de afsluiter van het KWB joggingcriterium in de provincie Antwerpen en is tevens de voorlaatste jogging van het Westels joggingcriterium.

Een mooie delegatie Merodelopers was present op de verschillende afstanden. Jeroen en Maggy op de korte afstand (4km), Carine, Tania, Monique, Wim en ondergetekende op de 8km, en Werner en Marc V. op de langste afstand (20km), dit als voorbereiding op de halve en hele marathon volgende maand in Kasterlee. Alvast succes gewenst gasten !

Het parcours was in vergelijking met vorige jaren hertekend, net als de starttijden van de verschillende reeksen. Was het slechte weer nu spelbreker, maar er daagden slechts 659 lopers en loopsters op voor de verschillende afstanden. Waar is de tijd dat deze cross steevast vlot de kaap van 1000 inschrijvingen overtrof ??

Zoals gezegd een hertekend parcours van 4 km over gekende dreven en paadjes in het prachtige domein van de Beeltjens. Start werd gegeven ter hoogte van de Asberg met meteen een lange aanloopstrook van 600m richting finish. Dan linksaf richting Boswachtershuis en opnieuw linksaf richting ster. Aan de ster onmiddellijk rechts af tot aan de Hollandse dreef, rechtdoor het bosje in, 2x links om opnieuw rechtsaf de Hollandse dreef in te duiken. Verderop links af richting ster en rechts richting Asberg. Vandaar opnieuw links de majestueuze dreef in richting aankomst.

Sommige delen van het parcours waren door de regen van de voorbije uren vrij drassig geworden, waardoor we regelmatig van links naar rechts en van plas naar plas moesten springen.

Ik was gestart met de bedoeling om tegen een tempo van 5’30"/km te lopen. Niet echt snel, maar snel genoeg om mijn geteisterde rug niet te overbelasten. Ik vond niet direct een geschikt treintje om mijn wagonnetje aan te hangen en liep er maar wat tussen. Na 2 km kwam ik gelukkig een bekende 'zwartloper' tegen die me op sleeptouw nam tot km 6 en plots even snel weer verdween als hij gekomen was (Merci Wim). Ik finishte uiteindelijk na 45’18” voor 8430m. Gemiddelde snelheid 11,22 km/h of 5'21"/km J missie geslaagd dus.

Bij aankomst klein blikje Aquarius en lege tombola enveloppe... Helaas. Dan maar naar de cafetaria in het KTA waar we onszelf trakteerden op een deugddoende Trappist. Schol !

Uitslagen zijn reeds beschikbaar op www.falos.be.

Afspraak volgende maand op de 11 november jogging in Heultje. Tot dan…

 
 
 

Donderdag 21 mei 2009 - Abdijenjogging

Deze editie van de abdijenjogging beloofde lastiger en langer te worden dan de vorige jaren.
Startpunt lag in de Boerenkrijglaan in Tongerlo, de finishlijn was 15,3 km verder getrokken op het strand van het Energy Park in Averbode.
We waren weer met een mooie delegatie Merodelopers op post en hadden een half uur voor de start afgesproken aan de crème-kar van 't Torenhof.
De weersomstandigheden waren een pak beter dan vorig jaar (22°) en we hadden ons laten wijsmaken dat het parcours zeer goed beloopbaar was.
Na de verplichte plaspauzes (die vrouwen toch) werd de ganse meute klokslag 15u op gang geschoten door onze burgemeester.
Het was al snel zoeken naar het juiste ritme en we moesten opletten dat we mekaar niet uit het oog verloren.
De doortocht langs het Boswachtershuis en de Beeltjens was vertrouwd terrein en ook de passage doorheen Het Riet werd vlot genomen.
De eerste bevoorrading op 5 km was welkom en we trokken verder langs het domein Hertberg en Kipdorp naar Mie Maan.
Vele supporters waren opgedaagd en stonden langs het parcours om ons aan te moedigen, wat zeker en vast is geapprecieerd !!
Vanaf de tweede bevoorrading op 8,5 km wisten we dat het moeilijkste nog moest komen.
En inderdaad, het stuk tussen Blauberg en Averbode werd een klein slagveld met die eindeloos licht oplopende dreven.
Veel lopers kregen hier de beruchte klop van de hamer en aan de laatste bevoorrading (km 12) klonken de kreten 'ik kan nie meer', 'ik zen kapot' en 'amai m'n k**' hoe langer hoe luider.
Maar in de verte torende de abdij van Averbode boven de bomen uit.
We waren er bijna.
Nog een laatste steile helling naar de abdijpoort en dan truitje recht getrokken voor een koninklijke sprint op de Champs-Elysée van Averbode: de lekdreef. Halverwege de dreef werden nog een paar ongelukkigen met de ambulance weggevoerd en wij draaiden links het strand op waar we moe maar voldaan onder de triomfboog passeerden.
De Aquarius, banaan en de verplichte Tongerlo gingen er vlotjes achteraan.
Nogmaals een dikke proficiat een Annick, Carine, Tania, Maggy, Monique, Ilse, Marie-Anne, Friedl, Luc, Stijn, Wim, Werner en Johnny en aan onze trouwe supporters onderweg !

Uitslagen zijn terug te vinden op www.runningtour.be en een paar sfeerfoto's in de fotogalerij (thanks Werner!)

Tot de volgende keer... Marc

 

Zondag 27 juli 2008 - Bosloop

Zondagmorgen 9u, verzamelen geblazen op de parking van de Beeltjens vanwaar we zouden vertrekken naar Schoot (Tessenderlo) voor de jaarlijkse Bosloop.

We arriveerden ruim op tijd zodat we rustig onze rugnummers konden afhalen bij de voorinschrijving en bijhorende T-shirts.
'k Moet zeggen dat de T-shirts dit jaar vrij 'ruim' waren uitgevallen, of komt het doordat we een paar kilo's lichter staan dan vorig jaar ? Om 10u15 stond de kinderloop geprogrammeerd en we hadden 3 jeugdige Merodelopers mee: Ophelie, Virginie en Jeroen. Alle drie liepen ze een schitterende kilometer met een mooi gevulde 'zak' als beloning.
Ikzelf had me ingeschreven voor de 8km die om 10u35 zou starten. Maar eerst werden de deelnemers van de 4km weggeschoten, onder hen Andy, Daniela,Kathleen en onze ouderdomsdekens (met alle respect !!) Georges en Margareta (alias Margriet).
Ondertussen was ik effe heen en weer naar de parking gelopen (loslopen noemen ze dat) en wist ik al dat het een verdomd 'hete' race ging worden. Omdat ik a) niet de exacte afstand kende, b) het parcours hertekend was tov. vorige jaren en c) m'n horloge thuis had laten liggen, had ik geen richttijd vooropgesteld. Ik zou wel zien waar ik zou stranden.
Enfin, om 10u35 werd de hele meute in beweging gebracht en samen met Merodelopers Davy, Julia, Werner, Tania, Carine, Monique en ons Maggy doken we in 'volle vaart' de zanderige bossen in. (de eerste honderden meters gingen lichtjes bergaf, vandaar ;o)
Ik had het gevoel dat ik meteen een stevig tempo aan het lopen was en dat ik dit niet lang zou kunnen volhouden. En inderdaad, na de eerste bevoorrading op 3,5 km moest ik al gas terugnemen. Werner en Davy waren ondertussen al gaan vliegen en ik zette me in het spoor van Julia. Rond km 5 kregen we een zanderig vals plat voor de voeten en zagen we de eerste 'afvallers' naar hun tweede of derde adem snakken. Ondertussen was m'n tempo er ook volledig uit en maalde ik de laatste 2 km op m'n tandvlees af.  Het bord met de tijdsaanduiding gaf 43'40" aan toen ik de aankomst overschreed en dit voor exact 8,270 meter. Al bij al niet slecht, zeker bij dit - althans voor mij - veel te warme weer. De ijsgekoelde Aquarius en nectarine waren dan ook heel welkom achteraf.
Voor de rest niks dan lof voor de organisatie, ruime parking met parkeerwachters, schitterend parcours, inschrijvingen dik in orde en een extra T-shirt voor in mijne hof te werken.
 
Zeker tot volgend jaar ... Marc
 

Donderdag 1 mei 2008 - Abdijenjogging

Eindelijk is het zover. Na een jaar trainen stonden we donderdag met een 12-tal Merodelopers ongeduldig te wachten op het binnenplein van de abdij van Averbode. Na een paar fikse regen- en hagelbuien werden de poorten van de abdij geopend en stoven een paar duizend getrainde en minder getrainde lopers het bos in voor 15 lange en modderige kilometers. Na een paar honderd meter werd het al snel duidelijk dat we niet proper zouden aankomen in Tongerlo. Het slechte weer van de afgelopen dagen en weken had duidelijk zijn sporen nagelaten en had het parcours tot een modderbad omgetoverd. De organisatoren hadden nochtans hun voorzorgen genomen en hadden op bepaalde delen steenpuin aangevoerd om het enigszins loopbaar te maken. Enfin, wij dus weg... Stijn, Andy en ikzelf vertrokken op een gezapig tempo met de bedoeling om in 1u30' Tongerlo te bereiken. Na ongeveer een kilometer kregen we onze drie Merodeloopsters Carine, Tania en Ilse in het vizier. Nog 14 km te gaan dames ! Steve en Davy waren een paar minuten vóór ons het bos ingedoken en zagen we constant 3-400 meter voor ons uitlopen. Die zouden we straks wel effe oprapen ! De eerste bevoorrading op 4 km lieten we passeren ('t was toch nat genoeg). En inderdaad, een paar minuten later gingen de hemelsluizen opnieuw open. Op weg naar Mie Maan dan maar. Stijn zijn hartslagmeter was ondertussen al honderd keer in't rood gegaan en we moesten nog 2 beklimmingen doen. Effe temporizeren dan maar. Na de tweede bevoorrading halfweg zaten we precies op schema : 44 minuten. Ondertussen liep de Steve nog altijd in z'n blauw Merodelopers-shirtje een paar honder meter voor ons. Geen probleem, straks pakken we hem wel. Nog een laatste slechte strook vooraleer we in Bergom de dreef indraaiden richting Westerlo. Efkes het tempo wat opvijzen. We naderden de kerk in Westerlo... 10 km in exact 58 minuten, goe bezig mannen. De laatste bevoorrading, nog 3 kilometer op vertrouwd terrein. Stijn moet de Trappist al geroken hebben want het tempo ging weerom de lucht in. Ik kreeg ondertussen krampen tot achter m'n oren en moest efkes naar adem happen. Eindelijk Sooi van 't Hof, de laatste rechte lijn, nog 500 meter en net op dat moment kreeg ik die met z'n blauw Merodelopers-shirtje terug in 't vizier. We persten er met z'n drieën nog een laatste spurt uit en bereikten uiteindelijk de streep na 1u27'50". Opdracht geslaagd ! De meeste Merodelopers waren ondertussen al geruime tijd binnen en was het nog wachten op Ilse, Carine en Tania. En daar waren ze dan, moe maar dolgelukkig en met de duim omhoog passeerden ze de aankomst na ongeveer 1u45'. Proficiat allemaal !!!!

Marc 

Comments