Kaislojen niittoa (3.6.2013)

Post date: Jun 3, 2013 12:57:08 PM

Vuosikokous antoi hoitokunnalle tehtäväksi selvitellä kaislojen niittoa Humaljärven venerannan kohdalta.

Koeniitto käsipelissä on nyt hoitokunnan puolesta tehty, ja niitosta kiinnostuneet osakkaat saisivat nyt omatoimisesti (varoen ja omalla vastuullaan) tarttua toimeen — alla joitain vinkkejä. Rantavedessä on niin paljon karahkoita, kiviä ja vanhoja veneen raatoja, että koneellista niittoa ei noin pienen alueen vuoksi kannattane tilata.

Kaislikkoa pystyy nyt työstämään yllättävän hyvin lyhyellä viikatteella (terä noin 40 cm; vetoliike, ei heilautus). Kesän edetessä kasvusto tihenee ja niitto hankaloituu.

Sopiva varustus on esim. kainaloon saakka ulottuvat kahluusaappaat, kengänpohjien on syytä olla tukevat, koska pohjassa on teräviä keppejä, uponneiden veneiden laudoissa ruostuneita nauloja ym. Hanskat kannattaa olla, vaikka kastuvatkin veden alle joutuessaan — muuten kaisloista tahtoo tulla tahtomattakin viiltohaavoja käsiin. Katkaistut kaislat on helpoin vetää rantaan isopiikkisellä heinäharavalla.

Sitten kun ollaan niin syvällä, että kahluuhousut eivät enää riitä, homma toiminee (huonommin mutta kohtuullisesti) myös soutuveneestä käsin, jos soutaja ja niittäjä ovat erikseen. Kannattaa niittää mahdollisimman syvältä, ettei kasvi kasva pitkästä tyngästä taas nopeasti.