Verhojen ohjeet ja muuta kivaa

Näyttelyverhot:


Suomessa häkit ovat kokoa 65x65x56 ja näyttelyitä on verhojen kannalta kahdenlaisia, normaaleissa näyttelyissä häkit on aseteltu kahden häkin levuisiin riveihin niin että häkissä on yksi vapaa sivu (paitsi tietenkin rivein päädyissä missä niitä on kaksi). Sitten on myös harvinaisempia euronäyttelyitä joissa häkit on “kehissä” niin että kissan omistajat ovat kehän sivulla ja vierailijat kehän ulkopuolella. Näin häkeissä on kaksi vapaata sivua. Kuten arvata voi molempiin näyttelyihin tarvitaan erilaiset verhot.
Toki näyttelyverhojen tekemisessä on monia eri vaihtoehtoja eikä tähän ole mitään sellaista virallista sääntöä, eivät verhot edes ole pakollisia näyttelyssä. Kerron tässä millaisista verhoista itse pidän ja miten niitä olen tehnyt. Ohjeita saa muokata ihan vapaasti. Tosin häkin koko kannattaa pitää mielessä ;)

Euronäyttelyverhot on helpommat, ne vaativat vain suorakaitaleen joka on sen 65cm leveä ja 56+65+56 cm pitkä ja jonka päädyissä ja sivuissa on nartsoja joilla sen voi kiinnittää häkkiin. (päädyissä voi olla myös vaijerikujat mikäli käytät vaijereita) Sivu nartsat estää sen että kissa pääsisi mönkimään verhojen alle/sivuun. Ja verhot tosiaan kiinnitetään niin että niistä tulee lattia ja kaksi seinää eurohäkeissä. Lisäksi katoksi kannattaa tehdä 65x65 palanen kangasta, (usein tää on hieman läpinäkyvä) katto estää pöpöjö kulkeutumasta kissan luokse ylhäältä, lisäksi ainakin miun tyttöni tykkää häkistä enemmän kun se on enemmän luolamainen. Yläverhon unohtaminen on meillä aika katastrofaalista.

Norminäyttelyverhoissa on sitten siis lattia ja kolme seinää (sekä se kattopala joka on samankokoinen kuin euronäyttelyssä) helpoin kaava on leikata ekana pohja 65x65 (itse tykkään tehdä tän vähän paksummasta kankaasta) ja sitten seinät yhtenäisenä 56x65+65+65 palasta (tosin jos käytät vaijereita niin sitten pitää katsoa että vaijeri kujien päät tulee oikeisiin kohtiin eli kulmiin) Toinen vaihtoehto on tehdä vehrot neljästä palasta joista pohja on sen 65x65 ja seinät 56x65
Simpeli kaavakuva:
          __
     __ l__I__
     I__I__I__I

sitten vaan ommellaan noi t:n jalka ja hattu sivut yhteen niin että verhosita tulee vähän kuution muotoinen. Jotkut muuten ompelee noihin kohtiin vetoketjut jolloin samoja verhoja voidaan käyttää sekä normi näyttelyssä että euronäyttelyssä kun yhden sivun saa otettua auki. Itse en moista jaksa säätää vetoketjujen kanssa vaan olen tehnyt erilliset verhot euronäyttelyihin ja norminäyttelyihin. No okei norminäyttelyihin olen tehnyt noin miljoonat (tällä hetkellä tehtynä on kolmet itselle ja kolmet kavereille).

Verhoja voi sitten koristella haluammallaan tavalla, samoin kuin väri ja kuviointi on vapaata, Katso missä kissasi erottuu edukseen ja missä se viihtyy. Itse tosiaan tykkään pohjana käyttää jotain vähän paksumpaa karvasta. Ja aina on etu jos verhot näyttää hyvältä myös silittämättä :) vähentää töitä ennen näyttelyä.

Verhoilla on muutamakin tarkoitus:
a) suojaavat kissaa naapurikissoilta (tässä hommassa auttaa myös häkkien väliin pistetyt pahvit)
b) lisätä kissan viihtyvyyttä
c) tuoda kissa esille näyttelyssä käyville vieraille

Ja ainakin itselle nää verhot on nyt ollut varsinainen hullutus, hyvä että yhdet näyttelyt käydään yksillä verhoilla ennenkuin taas pengotaan omia kangasvarastoja ja suunnitellaan uusia verhoja. (Ihan paras tapa käyttää vanhoja tilkkuja) ja sitten tietenkin jos tulee ihan totaalisen eriväriset verhot niin pitäähän niihin nyt etsiä oikean värinen pesä kissalla ja ruokakupit ja ja ja :P Kyllä tähän voi jäädä pahasti koukkuun.

Täältä löytyy nyt kuvakokoelma siitä miten teen verhoja https://plus.google.com/u/0/photos/116071282853767754833/albums/5804435390437450833
Kyseessä on kolmesta kappaleesta tehdyt verhot. Eli mulla on yhtenäinen pohja ja takaseina ja sitten siihen erilliset sivuseinät, näin säästetään yhden sauman teko ompeluvaiheessa (lähinnä johtuen siitä että näin sai kangastilkut riittämään).  Huolittelu vaiheesta jäi kuvia ottamatta, liian simppeliä ja aivotonta hommaa niin vaipui taas siihen ompelukoneen surina koomaan ja vaan veteli saumoja siksakilla eikä ajatellut kuvaamista. Koska en itse omaa näyttelyhäkkiä niin en nyt saa kuvaa siitä miltä verhot näyttävät pystytettyinä. Yritän muistaa ottaa pysytytys kuvia ensi näyttelystä noista omista verhositani. Olen aina kuvateksteissä selostanut mitä olen missäkin vaiheessa tehnyt.

Lisäverhot:
  • Somisteverhot: Noiden häkin sisälle tulevien verhojen lisäksi voi häkin eteen tehdä ohuet somisteverhot. Näillä ei saa peittää kissaa näkyvistä mutta niillä saa ihan kivaa lisäsuojaa ja sisustusta häkkiin. Koko hyvin vapaa valintainen itse olen tehnyt vähän päälle 60cm pitkät verhot että ne ylettyvät hieman häkin alareunan alla. Jotkin koristenauhat on kanssa jees joilla verhot saa sidottua häkin sivuihin eivätkö ne silloin tule kissan eteen.
  • Tavaranpiilotus verho: Tälläistä ei vielä itsellä ole mutta kovasti olisi tarkoitus moinen tehdä. Kyseessä on siis verho joka on tarkoitus kiinnittää häkin alareunaan ja joka peittää häkkipöydän alla olevat omat kamat. Verhon leveys minimissään 65cm, mutta voi olla leveämpikin kunhan sen sitten rypyttää vaijerille. Omat verhot olisi tarkoitus tehdä jostain vähän paksummasta kankaasta jolloin se laskeutuisi hyvin piilottamaan kamat. Pituus olisi varmaan sellainen noin 100-120cm, mittaan pöytien korkeuden ensi näyttelyssä. Näiden kanssa olen nähnyt muutamia ihan kivoja ideoita. Ensimmäinen on se että verhoon on ommeltu rypytys nauhaa jolloin verhon pituutta voi hyvin säädellä (ei ne kaikki pöydät ihan saman korkuisia ole) ja toinen idea jota ajattelin itse ainakin matkia oli että verhoon oli ommeltu pari taskua joihin voi sitten laittaa jotai pikkukamaa näyttelyssä, esim kissan harjan tai vaikka herkkupussin. 

Ja tässä sitten kuvasarja miten näyttelyverhot pistetään häkkiin: https://plus.google.com/u/0/photos/116071282853767754833/albums/5807233270008739889

Vaierit:

Verhot on helppo kiinnittää näyttelyhäkkiin vaijereilla. Omani hommasin ihan vain anttilasta ostamalla sieltä käsityöosastolta metrivaijeria pussin missä tulee sellainen 5m vaijeria ja nippu päitä. Sitten vaan vaijeri pätkiksi (pätkän pituus noin 63cm) ja vaijerin päähän kierretään mukana tulevat avonaiset koukut. Norminäyttelyyn tarvitset vähintään kolme vaijeria, euronäyttelyyn kaksi. Lisäksi jos halaut etuverhoa kissalle tai omien kamojen suojaksi niin siihen tarvitaan sitten vielä pari vaijeria lisää.

Kampaushylly:
Tämä on periaatteessa ihan vain puulevy jonka toiseen reunaan on kiinnitetty ketjut joiden päässä on pikalukot millä sen saa näyttelyhäkkiin kiinni. Omani päällysitn vielä karvakankaalla että kissan olisi siinä mukavampi olla. Tähän voi värkätä kaikkia jänniä kikkoja kuten saranaa keskelle ja muuta vastaavaa mikä helpottaa hyllyn mukana raahaamista, mutta ainakin omani on ihan vian 60cm X n. 40cm vanerin pala. Levyn max. pituus on tosiaan tuo sama kuin häkin leveys eli 65cm mutta lyhyemmälläkin pärjää oikein hyvin. Mut arviona sanoisin että joku 45cm saattaisi olla lyhin mitä kannattaa tehdä. Mitään hirveän leveää siitä ei kannata tehdä. 30-40cm on varmaan aika optimi leveys hyllyn kanssa. Tuo omani on jo hieman liian leveä. Kannattaa tehdä sen kokoinen että se mahtuu helposti näyttelytavara kassiin ;)
Kuvia meidän kampaushyllystä. Kiinnitysketju on tosiaan kiinnitetty vanerin reunaan kahdella ruuvilla turvallisuuden takia ja vaneri vielä lakattiin siisteyden ja helppohoitoisuuden nimissä, ei ihan kaikki tahrat heti tarti. Sit vielä kiinnitin siihen itse keinokarvaa, karvakangas on kiinnitetty ihan vain erikeepperillä, ei mitään sen ihmeellisemmällä.
Comments