Kutyaválasztó. Kinek? Milyet?

Fiatal? Idős? Gyerek mellé? Sportos, vagy inkább kényelmes?
Szolgálnék, néhány jó tanáccsal.
 
Elsőként arról írnék, kinek miért ne vegyünk, ajándékozzunk kutyát.
 
Gyereknek ne vegyen senki kutyát, mivel minden teher, költség, felelősség a szülőé. Átlagosan 10-15évre lehet számolni egy kutya élettartamát, ennyi idő alatt egy gyerekből fiatal felnőtté válik csemeténk, sokszor hamar a szülőkre marad a kutya. Nekik, akik nem is akarták igazán a kutyát, nyűggé válik a tartása. Sajnos nem egy ilyen esetet láttam. Tehát csak úgy vegyenek a szülők kutyát (vagy más kedvencet), hogy a kutya az övék és mellékesen a gyereké is. Ezáltal mindenki kiveheti a részét a nevelési, ápolási, takarítási és szabadidős tevékenységekből. Külön pozitívum, hogy a kutya mellett felnövő gyerkőcök általában jobb emberré válhatnak, mert felelősséget, természetközeliséget, szeretetet szívhatnak magukba kis koruktól kezdve.
 
Idős és/vagy egészségügyi gondokkal küzdő családtagoknak csak akkor vegyenek kutyát, ha közösen megbeszélik előre a kutya méretét, fajtáját, vérmérsékletét és letárgyalják a teendőket előre baj esetére. Ne legyen rá szükség, de jobb tisztázni mindenki nyugalma érdekében, hogy mi legyen hosszabb kórház vagy ágyhoz kötöttség, netán elhalálozás esetén. Idős embereknek szinte "doppingszer"lehet a kedvencükkel való törődés, mind testileg, mind lelkileg. Ehhez azonban az szükséges, hogy az életkornak, egészségi állapotnak megfelelő méretű, mozgás igényű, viselkedésű kutyát szerezzék be.
 

Anyagiak!
A mai világban sajnos a kutyatartás tervezésekor, az anyagi helyzetre is oda kell figyelni.
Sok fajta és keveréke, akár mérete, akár szőrzete, várható egészségi gondjai terhet jelenthetnek a családi/egyéni kasszának.
Ha valaki klasszikusan kozmetikázós fajtát választ, ennek anyagi vonzatát számolja be a költségvetésébe. Erre átlagosan egy-három hónaponkénti gyakorisággal ajánlott elvinni kedvencüket, ugyanez érvényes a nagy szőrű keverékekre is. Méret és az ápoltsági szint, frizura igény, mind,mind befolyásolja a kozmetikusi költségeket. Ha erre nincs anyagi keret, ne válasszon ilyen kutyust!
A rövid és sima szőrű kutyák eme költsége lényegesen alacsonyabb, bár náluk mást kell elnézni negatívumként.
Kistestű kutyát (törpe 2-5kg, kistestű 5-10kg)?
 
A kistestű kutya tartásának vannak előnyei és hátrányai is, de vannak életkorok, élethelyzetek amikor mindenképpen ezeket az apróságokat ajánlanám.
Előnyök közé sorolnám a kis méretek, tömegek miatti  könnyű szállíthatóságot, kis eledel mennyiséget, kisebb kozmetikai költségeket, és általában hosszabb várható életkort.
Hátrányok közé sorolnám a kis méret miatti gyakoribb esélyt a háztartási balesetekre (Pl. rálépés, ráülés, ajtócsukási balesetek). Gyakran előforduló probléma, hogy nagyon ugatósakká válhatnak egyes egyedeik a törpéknek, legtöbbször nevelési probléma miatt, de előfordulhat idegrendszeri sajátosságként is. Sajnos a kistestű/törpe kutyák sem mentesek egészségügyi problémáktól, amik némely esetben tetemes anyagi ráfordítással járhatnak és a lelki teher, ami a gazdikra kerül sem lebecsülendő mértékű.
Azt mindenképpen ajánlanám, hogy ne vegyen senki kutyát piacon, csomagtartóból, ládából, vagy olyan helyről ahol a kutyák koszosan a kert végi ex disznóólban vannak tartva. Ugyanígy kerüljék az olyan hirdetéseket, amik a kiválasztott fajtánál utalnak a standard méretnél jelentősebben kisebb méretre, PL: "mini yorki", vagy "mini chihuahua(csivava)". Általában ezek a csöppségek meglehetősen problémásak tudnak lenni.
A kistestű kutyákat kizárólag lakásban tartásra javaslom.
 
Közepes testű (10-30kg) kutyát?
 
Ez a méretkategória öleli fel a kutyafajták és keverékek legnagyobb részét, "választékuk" hatalmas. Itt nagyon sok ember megtalálhatja kedvencét, sporttársát. Talán ez a legszívósabb, legegészségesebb kutyák "lelőhelye", bár ezt merész így kijelenteni, mert ebben nem lehet tutira menni... sajnos
A közép méretű kutyák többségének már jelentős mozgás/foglalkozási igénye lehet, sok vadász és juhászkutya tartozik közéjük, Őket sportos, fiatalos gazdiknak javaslom. A szőrzettel kapcsolatban is megtalálható minden, amit csak kíván a gazdijelölt, lehet találni köztük kerti tartásra is alkalmas és olyat is, mely inkább lakásban érzi jól magát. Én azt tartom, hogy a kutyának a gazdája mellet van a helye, ha lakótelepen, akkor ott, csak meg kell adni neki a megfelelő mozgáslehetőséget és inger gazdag környezetet, így kiegyensúlyozott kutyát tudunk nevelni. Egy középméretű kutyánál, már elengedhetetlen az, hogy fegyelmezetten tudjon közlekedni, és viselkedni emberek környezetében. Minél korábban ajánlott elkezdeni a szocializációt, ajánlott a kutyaiskola felkeresése amennyiben a gazdi még kezdő és akkor is, ha már nem. Ha valaki sportolni, dolgozni szeretne, végeztessen egészségügyi szűrést, mert rejtetten előfordulhatnak szívproblémák, csontozattal kapcsolatos rendellenességek, amelyek befolyásolják a terhelési lehetőségeket.

Felső közép testű (nagy, 30-50kg) Kutyát?

Ez a csapat már komoly tömeggel rendelkezik, ezáltal még komolyabban kell odafigyelni rájuk, mind etetésükben, nevelésükben, mind egészségük megőrzésében. Nagyon oda kell figyelni, hogy a növekedési időszakban ne terheljük túl a kölyköket, se étellel, se mozgatással. Ebben a kategóriában  előfordulhatnak olyan komoly egészségügyi gondok melyek a kisebb fajtákat nem, vagy nagyon ritkán érintenek. Ilyen például a gyomorátfordulás is, mellyel ha nem kerül időben műtőasztalra, elveszíthetjük kedvencünket.
Rengeteg kutyát érint az ízületek rendellenességei pl: dysplasia különböző változatai, melyek legtöbbször generációkon át öröklődők és szerzettek is lehetnek. Bővebb infóért keresse fel az állatorvost!
 Nevelésükre komolyan figyelni kell, már csak méretük miatt és azért is mert sok ide tartozó fajta erős őrző- védő hajlammal rendelkező juhász,- pásztorkutya, vagy keveréke hatalmas önérzettel és önállósággal megáldva. Néhány közülük nem alkalmas "simogatós" kutyának, mert arra tenyésztették évezredeken keresztül, hogy egyedül, emberi utasítás nélkül is őrizze a rábízott területet, portát.
De vannak civilizáltabb fajták is köztük, őket ajánlanám azoknak akik közösségbe is szívesebben mennének.
Egyes fajták kozmetikai költsége jelentős lehet, otthoni ápolásuk időigényesebb lehet az átlagnál.
Itt a csoportban jó pár fajtánál számolni lehet azzal is, hogy a várható élettartamuk jelentősen kisebb az átlagnál.

Óriás fajták (50-70+kg)

A nehézbombázók. Sok mindenben hasonlítanak a felső közép méretűekhez, csak mindenből  kicsit többet kívánnak. Kajából, helyből, odafigyelésből és természetesen az anyagi ráfordításokból is.