RUNTTIMÄKI‎ > ‎

Toiminta


Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry

Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry merkittiin patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin 22.5.2001.

Maastoliikuntakeskus aloitti toimintansa 1.6.1996 Runttimäen valaistulatu-toimikuntana silloisen Kuoreveden kunnan myötävaikutuksella.

Vuonna 1997 toimikunta osti oman moottorikelkan huolehtien latujen kunnossapidosta saaden siitä korvausta silloiselta Kuoreveden kunnalta.

Vastuu latujen kunnossapidosta siirtyi myöhemmin perustetulle Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry:lle. Kunnossapidosta saatu korvaus oli taloudellisesti merkittävä myös liikuntakeskuksen tulevaisuudelle.  

Maastoliikuntakeskuksen harjoittelu- ja kilparadat ovat sijoittuneet lukuisin eri sopimuksin noin 30 ha:n alueelle. Merkittävimmät yhteistyökumppanit maa-alueitten käytössä ovat alusta asti olleet Hämeen Kuljetus Oy ja Finsilva Oyj. 

 

Hämeen Kuljetus Oy loi perustan ja antoi mahdollisuuden vuonna 1996 Runttimäen Maastoliikuntakeskuksen syntymiselle. Yhtiö antoi tuolloin korvauksetta liikunnalliseen käyttöön omistamansa noin 10 ha:n suuruisen entisen soranottoalueen.


Vuodesta 1996 alkaen liikuntakeskus alkoi lähestymään myös paikallista sähköyhtiötä kuntoratojen valaisemiseksi. Hämeen Sähkö Oy:n myötävaikutuksella ja sen talkoohenkisellä sähköasentajilla alkoi mittava työ valaisinverkon rakentamiseksi. Pikkuhiljaa kilometri kilometriltä kuntorata valaistiin vuosien saatossa 5 km:n mittaiseksi. Matkan varrella sähköyhtiön nimikin muuttui Vattenfall Oy:ksi. Mutta samat talkoohenkiset sähkömiehet saattoivat loppuun koko valaistusurakan.  

 

Vuotta myöhemmin Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry teki maankäyttösopimuksen nykyisen Finsilva Oyj:n edeltäjäyhtiön kanssa noin 13 ha:n lisä-alueen saamiseksi Maastoliikuntakeskuksen käyttöön. Nämä kolme em. asiaa sinetöivät lopullisesti lähiseudulle alueellisesti merkittävän liikuntakeskuksen muodostumisen.   

 

Liikuntakeskus sijoittuu alueella olevan latuverkoston keskeiselle paikalle, josta polveutuu talkoilla hoidettavaa kuntoilu/latu-uraa yli 40 km. Yhdysladut suuntautuvat Mäntänvuoren valaistulle kuntoradalla ja Kerte-Palsinaan.


Maastoliikuntakeskus sijaitsee Mänttä-Orivesi 58-tien risteyksestä noin 2 km Jämsän suuntaan 56-tietä. 

 

Maastoliikuntakeskuksen tarkoituksena on edistää, kehittää ja tukea liikuntaharrastusta sekä toimia kaiken ikäisten liikuntapaikkana.

Liikuntakeskuksella sijaitsee seutukunnan ainoa mitat täyttävä hiihtostadion lähtö- ja maalialueineen jopa kansainvälisen mittapuun mukaan tarkasteltuna.  Ratavaihtoehtoja ovat 1, 2, 3 ja 5 km:n valaistut radat, jotka ovat monipuolisesti suunniteltuja ja osin vaativia. Kokonaisnousua 5 km:n radalle kertyy noin 100 m.

Liikuntakeskuksessa on järjestetty lasten hiihtokouluja, laturetkiä ja hiihtokilpailuja paikallisista sarjahiihdoista aina kansallisiin kisoihin asti. Runttimäen laduilta on haettu menestystä lähes 100 SM-mitalin verran ja päädytty aina MM- ja Olympia-mitaleille asti.

Maastoliikuntakeskus on antanut yksinoikeudella luvan SPL Keskis-Suomi ry:n jäsenille käyttää liikuntakeskuksen kenttää koirien koulutukseen ja yhdistyksen järjestämään ohjattuun koulutukseen sekä talvisin harrastaa valjakkohiihtoharrastusta radoillamme. Säännöt ko. toiminnasta ovat nähtävillä liikuntakeskuksen ilmoitustaululla ja ikkunalla.

Maastoliikuntakeskuksen alueella sijaitseva huoltorakennus/kahvio on eri tilaisuuksissa keskeisessä roolissa ja lähtöalueelle on rakennettu myös erillinen ajanottorakennus / kuuluttamo.
                                
Liikuntakeskus on erityisesti halunnut huomioida talvisin myös lapsiperheet järjestämällä stadionalueen lähtöpäätyyn laskettelu- ja liukumäen.

Liikuntakeskuksen stadionalueella on varattu paikka myös kuntoiluvälineille, jotka ovat kesäisin kaikkien kuntoilijoitten käytettävissä. Suuren suosion on saavuttanut rullien päällä olevalla kuminen tasatyöntömatto, joka on ihanteellinen harjoitusväline sauvoilla tarkoitettuun tasatyöntöharjoitteluun. Taaempana keskuksesta olevalle rinteelle on rakennettu erilliset harjoitteluportaat ja niiden yläpuolella korkeimmalla kohdalla on myös hyvällä näköalapaikalla oleva laavu.


Liikuntakeskus ei ole kunnan ylläpitämä alue vaan se on rakennettu talkoilla ja suurelta osin ratojen ja alueen kunnossapito suoritetaan myös talkootyövoimin. Merkittävä osuus on myös Jämsän kaupungilla ja sen liikuntatoimella, jonka yhteistoiminta liikuntakeskuksen kanssa on taannut toiminnan jatkuvuuden. Myös Mänttä-Vilppulan kaupungin liikuntatoimen suuntaan yhdistyksen yhteistyö on ollut ja on edelleen sujuvaa.

Liikuntakeskuksen ylläpito ja kunnostus vaatii jatkuvaa ja säännöllistä talkootyötä, jossa on tärkeätä olla yhteistoiminnassa muiden toimijoiden kanssa, koska taloudellinen vastuu toiminnasta on yksin yhdistyksen kannettava.  

Liikuntakeskuksen toiminnasta ja sen ylläpidosta vastaa Keijo Mursunen.

Tervetuloa Runttimäen Maastoliikuntakeskukseen.