En rejse bag om rocken - 20 bud på en musikkanon med sange fra før rockens gennembrud

indsendt 23. jan. 2013 02.50 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 21. feb. 2013 23.55 ]
Vi præsenterer 20 af de bedste eksempler på rockens forgængere, på de kunstnere og sange, der enten var vægtige inspirationskilder for rocken - og populærmusikken i det hele taget - eller som simpelthen bare er sange, der ingenlunde fortjener at gå i glemmebogen: Blues, gospel, country og folk fra før 1960ernes modkultur revolutionerede populærmusikken.
- mkl -
22.1.13

Mange forbinder rock’n’rolls fødsel med Bill Haley and His Comets’ megahit Rock Around the Clock fra 1954, en sang, der blev emblematisk for den rebelske del af 1950’er-ungdommen og dermed inkarnerede en for samtiden vild, ny musiktype som en kraft i tidens ellers konforme mainstream. Det “vilde” ved sangen - og de talrige epigoner, der fulgte - var nok mest, at populærmusikken målrettet gik efter at appellere til et nyt publikum, ungdommen. 

Teenageren som type blev født i de år, fordi det for første gang i historien gav mening at rette markedsføring af forbrugsvarer mod denne i stigende grad selvstændigt agerende og købestærke gruppe.

50'ernes rock’n’roll var én side af det, man kan kalde for populærmusikkens opblomstring i efterkrigsårenes forbrugskultur, men hvordan forholder den sig til den bredere betegnelse rockmusik? Som altgennemtrængende kulturelt fænomen med et fast greb i en generations ungdomskultur og i kraft af dens samfundsomvæltende og -kommenterende rolle, bestemmes rocken som regel som et 1960’er-fænomen. 

Jeg synes ikke, at det er helt uredeligt at datere rockens fødsel til den 5. oktober 1962, den dag, hvor The Beatles udgav deres debutsingle, Love Me Do. 

Her lød startskuddet for rockmusikken som massebevægelse og modkultur, som pejlemærke for en hel generation og som soundtrack til de dramatiske samfundsomvæltninger og den opløsning af traditionelle værdier, der fandt sted i takt med den dramatiske forbedring i levevilkår og velfærd i 1960‘erne. 

De unge britiske musikere var vokset op med den amerikanske musik (blues, country, folk, gospel og jazz) og omformede den fra 1962 og frem til en yderst medrivende kunstform, der hurtigt skulle vise sig at blive en stærkt appellerende konsumvare. 

Britiske bands som The Beatles, The Rolling Stones, The Who og The Kinks blev bannerførere for en særlig britisk aftapning af den amerikanske lyd, der gjorde, at den kom helt i øjenhøjde med tiden og de forandringer og den ånd, der kendetegnede den. 

Det var med andre ord krydsningen mellem en britisk popularisering af amerikanske musikgenrer, den teknologiske udvikling og en tidsånd fyldt med optimisme og oprørspotentiale, der formede rocken. 

Nu hvor rocken kan fejre sit første halve århundrede og dermed er en fast forankret kulturinstitution, kan det forekomme vanskeligt og uoverskueligt at se bagom den som bevægelse og som udtryksform. 

Men hvad skete der før 60‘erne? For hvis rocken er defineret som en epoke med et klart startpunkt, hvad skete der så før dens fødsel?

For enhver musikelsker - og historisk interesseret kulturkender i øvrigt - er det potentielt endeløst berigende at gøre forsøget; at se bagom rocken. 

Der findes utrolig meget stærk musik fra før den skæbnetunge dag, da The Beatles kom på banen med den fængende debutsingle (der i første omgang peakede som nummer 17 på hitlisten, men ved genudgivelsen i 1964 gik nummer 1 på begge sider af Atlanten) og det er denne amerikanske musik, der både var fødselshjælper til og baggrund for den rockmusik, der blev allemandseje fra 60‘erne og fremefter.

(Fortsæt i højre spalte)

Her er 20 af de bedste eksempler (kronologisk oplistet) på rockens forgængere, på de kunstnere og sange, der enten var vægtige inspirationskilder for rocken - og populærmusikken i det hele taget - eller som simpelthen bare er sange, der ingenlunde fortjener at gå i glemmebogen, men er evigt skinnende ædelstene for enhver, der ønsker at se efter.


 1. The Carter Family “No Depression (In Heaven)” (1936)

 2. Robert Johnson “Love In Vain” (1936 eller 1937)

 3. Leadbelly “Rock Island Line” (1937)

 4. Woody Guthrie “I Ain’t Got No Home” (1938)

 5. Billie Holiday “Strange Fruit” (1939)

 6. Hank Williams “Move It On Over” (1947)

 7. Bill Landford and the Landfordaires “Run For a Long Time” (1949)

 8. Muddy Waters “Rolling Stone” (1950)

 9. Jimmy Rogers “Goin’ Away Baby” (1950)

 10. Blind Willie McTell “Talking To Your Mama” (1950)

 11. Hank Snow “I’m Moving On” (1950)

 12. Kitty Wells “It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels” (1952)

 13. B.B. King “Everyday I Have the Blues” (1955)

 14. Bo Diddley “Bo Diddley” (1955)

 15. John Lee Hooker “Dimples” (1956)

 16. Howlin’ Wolf “Smokestack Lightning” (1956)

 17. Patsy Cline “Walking After Midnight” (1957)

 18. Chuck Berry “Johnny B. Goode” (1958)

 19. The Louvin Brothers “The Christian Life” (1959)

 20. Ray Charles “What I’d Say (Part I and II)” (1959)


Tilbage til SPOTLIGHT

Tilbage til FORSIDEN

Comments