Oscar UPDATE: medio december

indsendt 18. dec. 2013 14.09 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 13. jan. 2014 09.37 ]
December er måneden, hvor de sidste oscarkandidater viser sig frem, og hvor kritikerne giver deres besyv med i form af årslister og kritikerpriser. Desuden har Golden Globe- og SAG-nomineringer været med til at kaste lys over en endnu vidtåben sæsons sidste krampetrækninger. Vi tager et kig på kapløbets aktuelle stilling, inden det endelige nomineringsfelt bliver en realitet i midten af januar.
- mkl -
18.12.13
Den fremtrædende amerikanske filmhistoriker og oscarblogger Mark Harris opdelte for nylig i sin tilbagevendende oscarklumme på kultur- og sporthjemmesiden grantland.com akademiets medlemmer i en række forskellige segmenter. Det er Harris' overordnede pointe, at selvom medlemmerne fordeler sig i forskellige branchegrupperinger (skuespillere, instruktører, klippere, lydfolk, komponister etc.), så er det ikke så meget deres faglige tilknytning, der er bestemmende for deres stemmeafgivning, som hvordan de i øvrigt kan segmenteres i forhold til andre både abstrakte og konkrete forhold, bestemt af både politisk og æstetisk observans, alder mm. 

Harris opererer med to hovedgrupper, traditionalister og anti-traditionalister. De førstnævnte sætter pris på det gode, stilsikre, traditionsforvaltende filmgods, der helst ikke skal udfordre deres forestilling om, hvad den gode film er. 2013-kandidater, der lever op til denne beskrivelse, er især 'Saving Mr. Banks', 'August: Osage County' og 'The Butler'. 

Anti-traditionalisterne er unge og mere hippe filmfolk, der ser det som deres pligt at sikre, at en mere alternativ side af Hollywood kommer til udtryk i prissammenhæng. Film som 'Inside Llewyn Davis', 'Fruitvale Station', 'Before Midnight' og 'Her' vil typisk falde i deres smag. Med andre ord: film, der udfordrer det bestående.

Indimellem - eller rundt om - disse positioner, er der andre segmenter, der gør sig gældende: Harris benævner et af dem "American Auteurists", dvs. medlemmer, der har en forkærlighed for de store amerikanske instruktørnavne, der kommunikerer bredt, men gør det med et personligt aftryk: I årets felt kunne der være tale om titler som 'American Hustle' (O. Russell), 'The Wolf of Wall Street' (Scorsese), 'Inside Llewyn Davis' (Coen) og 'Nebraska' (Payne). Så er der "Spectacle Guys", gerne medlemmer med baggrund i det tekniske filmhåndværk, der godt kan lide store udstyrsstykker med action og special effects. I år vil de primært stemme på film som 'Gravity' og 'Captain Phillips'. En tredje vigtig gruppe er "Message Voters", medlemmer, for hvem filmenes politiske eller samfundskommenterende budskaber er centrale. De vil i år særligt være tiltrukket af '12 Years A Slave', 'The Butler' og måske 'Dallas Buyers Club'. 

Af branchegrupperingene står skuespillerne som den største enkeltgruppe (og dermed den mest indflydelsesrige), og de kan også siges at tælle som et segment i sig selv med deres forkærlighed for ensemblefilm, ofte med et stort cast af stjerner både i hoved- og biroller. Skuespillerne vil derfor i år føle sig tiltrukket af film som '12 Years a Slave', 'American Hustle', 'The Butler' og 'August: Osage County'.

En af Harris' hovedpointer er, at alt efter årgang og udbuddet af de faktiske film, vil det variere hvilket segment, der er stærkest i et givent år- eller rettere; hvilken film, der formår at appellere til de fleste segmenter på en og samme gang. For det er indlysende vigtigt ikke kun at appellere til et segment, men at kunne dække flere segmenter på en gang. 

2013 kunne umiddelbart synes at være en årgang, hvor "message voters"-blokken står stærkt. Der er en stærk fortælling i bestræbelsen på at gøre op med Amerikas skamfulde og racistiske fortid. Flere af årets markante oscarbejlere søger således at reformulere billedet af det sorte Amerikas historie - at sætte ansigt på lidelsen. '12 Years a Slave' og 'The Butler' er to væsensforskellige bud på denne historie: Den ene er gruopvækkende, udpenslet og dvælende, den anden opbyggelig og episodisk. En tredje film - 'Fruitvale Station' - fokuserer på racismens endnu latente tilstedeværelse i samfundets bærende institutioner (her: ordensmagten). 

Hvor står vi så nu? Jo, de første (og vigtigste) kritikerpriser er blevet uddelt uden at tegne noget entydigt billede - men siden de mindre kritikerpriser fra Amerikas hjerteland er begyndt at sive ind, er der opstået konsensus omkring '12 Years a Slave' som bedste film. Billedet forplumres dog noget af, at Alfonso Cuarón ('Gravity') har vundet flere priser for sin instruktion end McQueen for sin af '12 Years a Slave'. 

Vi har også fået SAGs (skuespillerforbundets) nomineringer, der på vanlig konservativ vis samler sig om traditionelle ensemblefilm, mens Golden Globes på interessant vis gik den modsatte vej: Her antydedes en modsat reaktion; mere "gammeldags" ensemblefilm som 'Saving Mr. Banks' og 'The Butler' blev næsten aldeles overset til fordel for film som 'Her', 'Dallas Buyers Club', 'Rush' og 'Philomena'. Hermed være også sagt, at intet er afgjort. Usædvanligt mange film kan endnu nå at blande sig (hele 15 film bejler ifølge mit estimat til de forventede 7-8-9 pladser), og Oscarakademiet lægger sig sikkert lunt et sted imellem Golden Globe-komiteens friske og varierede bud og SAGs mere ensporede konservatisme. 

Især to store oscarspillere kan endnu nå at flytte sig dramatisk i akademiets bevidsthed, fordi de først har biografpremiere i løbet af december, og det er 'American Hustle' og 'Wolf of Wall Street'. For de to film er det vigtigt at gøre en god figur ved billetlugerne for at blive taget alvorligt som troværdige oscarvinderkandidater. Klarer de den forhindring, banes vejen for en styrket position i det tætte opløb i et usædvanligt stort felt. 

16. januar offentliggøres nomineringerne til oscarfesten. I starten af det nye år vil jeg komme med mine bud på, hvilke film og præstationer, jeg tror, opnår nomineringer i alle hovedkategorierne samt hvilke, der burde have været nomineret. 

UPDATE pr. 20.dec: I kategorien for bedste fremmedsprogede film har akademiet offentliggjort sin ni film omfattende shortlist, der meget overraskende IKKE inkluderer forhåndsfavoritter som 'Gloria', 'Wadjda' og 'The Past'. Til gengæld er Danmarks bidrag 'Jagten' som ventet med og chancerne for en oscartriumf til Thomas Vinterbergs film er bestemt ikke blevet ringere med udeladelsen af prominente konkurrenter...

Medio december ser feltet således ud:


Bedste film:


1. (1) 12 Years A Slave 

2. (2) Gravity 

3. (5) American Hustle 

4. (4) Captain Phillips

5. (7) Inside Llewyn Davis 

6. (9) The Wolf of Wall Street

7. (8) Nebraska   

8. (6) The Butler 

9. (3) Saving Mr. Banks 

10. (11) Dallas Buyers Club 

11. (15) Her 

12. (13) August: Osage County 

13. (12) Philomena 

14. (17) Fruitvale Station 

15. (10) Blue Jasmine Bedste instruktion:


1. - Steve McQueen (12 Years a Slave)

2. - Alfonso Cuarón (Gravity)

3. - David O. Russell (American Hustle)

4. - Paul Greengrass (Captain Phillips)

5. - Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street)


6. - 
Joel & Ethan Coen (Inside Llewyn Davis)

7. - Alexander Payne (Nebraska)

8. - Spike Jonze (Her)

9. - Lee Daniels (The Butler)

10. - John Hancock (Saving Mr. Banks)

11. - Woody Allen (Blue Jasmine) 

 


Bedste mandlige hovedrolle:


1. (1) Chiwetel Ejiofer (12 Years A Slave) 

2. (2) Matthew McConaughey (Dallas Buyer’s Club) 

3. (4) Bruce Dern (Nebraska) 

4. (3) Robert Redford (All Is Lost)

5. (5) Tom Hanks (Captain Phillips)  

6. (10) Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street)

7. (6) Forest Whitaker (The Butler)

8. (9) Michael B. Jordan (Fruitvale Station)

9. (7) Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) 

10. (8) Joaquin Phoenix (Her)  

11. (11) Christian Bale (American Hustle)

12. (12) Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom)

 


Bedste kvindelige hovedrolle:


1. (1) Cate Blanchett (Blue Jasmine) 

2. (2) Sandra Bullock (Gravity)

3. (4) Emma Thompson (Saving Mr. Banks)

4. (3) Judi Dench (Philomena) 

5. (5) Meryl Streep (August: Osage County) 

6. (9) Brie Larson (Short Term 12)

7. (6) Amy Adams (American Hustle) 

8. (10) Adele Exarchopoulos (Blue is the Warmest Color)

9. (8) Kate Winslet (Labor Day) Bedste mandlige birolle: 


1. (2) Jared Leto (Dallas Buyers Club)

2. (1) Michael Fassbender (12 Years A Slave) 

3. (4) Barkhad Abdi (Captain Phillips)

4. (5) Daniel Brühl (Rush) 

5. (6) Bradley Cooper (American Hustle)


6. (8) James Gandolfini (Enough Said)

7. (3) Tom Hanks (Saving Mr. Banks)

8. (7) Jonah Hill (The Wolf of Wall Street)

9. (NY) Will Forte (Nebraska)

10. (9) John Goodman (Inside Llewyn Davis)

11. (10) Chris Cooper (August: Osage County)

12. (NY) James Franco (Spring Breakers)

13. (12) Matthew McConaughey (Mud)

 


Bedste kvindelige birolle:


1. (1) Lupita Nyong’o (12 Years A Slave)

2. (5) Jennifer Lawrence (American Hustle) 

3. (3) June Squibb (Nebraska)

4. (2) Oprah Winfrey (The Butler)  

5. (6) Julia Roberts (August: Osage County) 

6. (4) Octavia Spencer (Fruitvale Station)

7. (9) Sally Hawkins (Blue Jasmine)

8. (8) Scarlett Johansson (Her)

9. (11) Sarah Paulson (12 Years A Slave)

10. (7) Margo Martindale (August: Osage County) 

11. (NY) Shailene Woodley (The Spectacular Now)

12. (14) Jennifer Garner (Dallas Buyers Club)

 


Bedste fremmedsprogede film:


1. - The Hunt (Danmark)

2. - The Broken Circle Breakdown (Belgien)

3. - Omar (Palæstina)

4. - The Great Beauty (Italien)

5. - The Grandmaster (Hong Kong)


6. - Two Lives (Tyskland)

7. - The Notebook (Ungarn)

8. - The Missing Picture (Cambodia)

9. - Iron Picker (Bosnien)

 

 
Fordeling af kritikerpriser (løbende opdatering)

Bedste film:

 • 12 Years A Slave 21 (SF, C)
 • Her 7 (LA, NBR)
 • Gravity 4 (LA)
 • Inside Llewyn Davis 3
 • American Hustle 1 (NY)

 

Bedste instruktion:

 • Alfonso Cuarón 20 (LA, SF)
 • Steve McQueen 13 (NY, C)
 • Spike Jonze 1 (NBR)
 • Ethan & Joel Coen 1

 

Bedste mandlige hovedrolle:

 • Chiwetel Ejiofor 21 (SF, C)
 • Matthew McConaughey 7
 • Oscar Isaac 4
 • Bruce Dern 2 (LA, NBR)
 • Robert Redford 1 (NY)
 • Joaquin Phoenix 1

 

Bedste kvindelige hovedrolle:

 • Cate Blanchett 23 (NY, LA, SF, C)
 • Brie Larson 4
 • Adele Exarchopoulos 4 (LA)
 • Emma Thompson 2 (NBR)
 • Sandra Bullock 2
 • Meryl Streep 1

 

Bedste mandlige birolle:

 • Jared Leto 21 (LA, NY, C)
 • Michael Fassbender 6
 • James Franco 4 (LA, SF)
 • Will Forte 1 (NBR)
 • James Gandolfini 1
 • Barkhad Abdi 1
 • Bill Nighy 1

 

Bedste kvindelige hovedrolle:

 • Lupita Nyong'o 19 (LA, C)
 • Jennifer Lawrence 10 (NY, SF)
 • Scarlett Johansson 2
 • Octavia Spencer 1 (NBR)
 • June Squibb 1
 • Shailene Woodley 1


LA= Los Angeles-kritikernes pris

NY= New York-kritikernes pris

SF= San Francisco-kritikernes pris

C= Chicago-kritikernes pris

NBR= National Board of Review (amerikansk sammenslutning af kritikere)

(Note: Hvis der er to inden for samme kategori, der er tilskrevet samme kritikerpris, skyldes det, at det ikke er usædvanligt, at afstemningerne ender med uafgjorte resultater, så to film eller præstationer må deles om prisen)Metacritic-værdier

Metacritic.com er en prominent og ofte refereret aggregatside, der samler anmeldelser fra Nordamerikas og Englands 50 førende kritikere og udregner en gennemsnitsscore beregnet herudfra. Værdierne bliver løbende opdateret.


Værdier for kandidater til hovedkategorier:

12 Years A Slave 97

Gravity 96     

Before Midnight 94 

Her 92

Inside Llewyn Davis 92 

American Hustle 90


Blue Is the Warmest Color 88

All Is Lost 87

Nebraska 86

Fruitvale Station 85

Dallas Buyer's Club 84

Captain Phillips 83    

Frances Ha 82    

Short Term 12 82

The Spectacular Now 82

Enough Said 79

Blue Jasmine 78  

Mud 76

Philomena 76

Rush 75   

The Wolf Of Wall Street 75 

Prisoners 74

The Butler 65

Labor Day 65

Saving Mr. Banks 65 

Out of the Furnace 64

Spring Breakers 63

Mandela: Long Walk To Freedom 60


August: Osage County 58


 

Kandidater til bedste fremmedsprogede film:

The Great Beauty (Italy) 86

The Missing Picture (Cambodia) 80

The Hunt (Denmark) 76

The Grandmaster (Hongkong) 72

Broken Circle Breakdown (Belgium) 70

Omar (Palæstina) -

Two Lives (Tyskland) -

Iron Picker (Bosnien) -

The Notebook (Ungarn) -


 

Kandidater til bedste dokumentarfilm:

Stories We Tell 90

The Act of Killing 89

Blackfish 83

20 Feet From Stardom 83

Tim's Vermeer 77

After Tiller 75

The Armstrong Lie 67

 


Comments