Oscar: Status medio oktober 2013

indsendt 19. okt. 2013 15.34 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 12. dec. 2013 16.53 ]
Efter afslutningen på de tre vigtige branchefestivaler Telluride, Venedig og Toronto i starten af september, hvor en hel hob af årets priskandidater blev fremvist for første gang (eller for enkeltes tilfælde for første gang på nordamerikansk jord siden verdenspremieren i Cannes), tegner der sig klarere konturer af oscarlandskabet.
- mkl -
20.10.13
De første af sæsonens store film har sågar allerede haft amerikansk biografpremiere. Det er derfor nu noget nemmere at sætte flueben ud for specifikke titler eller nedjustere forventningerne til andre. Særligt to film - 'Gravity' og '12 Years a Slave' har opnået så sensationel omtale, at det giver mening at tale om, at kapløbet mod Oscar allerede har fundet sine to frontrunners... 

En tredje potentiel favorit, Bennett Millers 'Foxcatcher' er derimod blevet skubbet til 2014. Og i skrivende stund er det overvejende sandsynligt, at Martin Scorseses 'The Wolf on Wall Street' heller ikke når at blive klippet færdig til den foreskrevne premieredato op til jul. Hvis Scorsese ikke får filmen færdig til den dato, vil den ikke kunne nå at kandidere til oscarkapløbet i indeværende sæson. En beslutning, der formodentlig giver grå hår til de involverede... 

Post-production-fasen kan ofte være det vanskeligste puslespil af alle at få til at gå op, men der bliver uundgåeligt spekuleret i, at producenterne bag har vurderet, at der ikke er "plads" til dem i et år, der er fyldt til randen med andre stærke kort og hvor den primære røde tråd synes at være den sorte amerikanske historie(fortælling) på den ene side ('Fruitvale Station', 'The Butler', '12 Years a Slave') og teknologiens eller den moderne kapitalismes indvirkning på det moderne menneske på den anden ('Her', 'Gravity', 'Dallas Buyers Club', 'Blue Jasmine', 'Nebraska'). Hvis man skal være en kende vidtløftig, kan man sågar spore en alternativ fortælling om enkeltindividers håndtering af exceptionelle/livstruende omstændigheder ('Gravity' igen, 'All is Lost', 'Captain Phillips', til dels 'Dallas Buyer's Club'). 

Meget afgøres i de kommende måneder af hvilken fortælling, der bliver dominerende henover sæsonen. Hvilken fortælling resonerer mest og bedst med akademimedlemmerne, når alt kommer til alt? 

Et forsigtigt bud: Jeg tror ikke, at akademiet vil forbigå muligheden for at honorere den sande, amerikanske historie om slaveriet på egen jord. '12 Years a Slave' giver den kompromisløse version - råt for usødet. Jeg tror akademiet vil føle sig kaldet til at gøre året 2014 til året, hvor man vil markere, at man er klar til at høre selv de mest ubehagelige sandheder om Amerikas fortid, inklusive det mørke slaveblod, landets fundament hviler på... Efter sigende sparer McQueen ikke på virkemidlerne i sin fremstilling, og det kan i samme bevægelse være filmens største problem: Mere magelige dele af akademiet vil nok ikke lige frem føle sig "underholdt" eller "taget i hånden" af en film, der er så ublu i sin fremstilling af menneskelig brutalitet og afstumpethed. Da McQueen selv er sort (dog britisk), får akademiet dog endnu en tilskyndelse til at honorere filmen og ham selv som instruktør: Det vil første gang i oscarhistorien, at en oscarvindende film er lavet af en sort instruktør. Dermed kan akademiet vaske endnu en skamplet af renommeet... jeg anslår, at det er en chance, det ikke vil forpasse.

MEN: 2013 synes at være en uhørt stærk årgang og derfor skal man ikke tage noget for givet. Især ikke fordi der er to andre film på tapetet, der kan tage stemmer fra '12 Years...', hvis det kommer til at honorere blikket på den sorte amerikanske fortælling, 'Fruitvale Station' og 'The Butler'. Meget kan man sige om sidstnævnte, men hvis '12 Years...' mader beskueren med eddike, så får 'The Butler' medicinen til at synke ned sødet med en stor, fed sukkerknald. Det kan koste stemmer, at 'The Butler' er et light alternativ til '12 Years...'

Som metacritic-gennemgangen i boksen til højre viser, er der tale om en hel håndfuld potentielle oscarspillere med værdier over 90, der i forvejen er uhørt høj. 6 film placerer sig over 90, mens yderligere 5 ligger i 80erne. Kritikermæssigt kan vi allerede nu fastslå, at 2013 formentlig vil blive husket som en fremragende årgang. Tallene taler virkelig for sig selv.

Herunder følger mine vurderinger medio oktober vedrørende OSCAR 2014:

(Film med fed font har enten allerede haft amerikansk premiere eller er blevet vist i festivalsammenhæng Sundance/Cannes/Telluride/Toronto/Venedig)

UPDATE 20/10: 'Saving Mr. Banks' havde snigpremiere som afslutningsfilm ved London Film Festival søndag aften, 20. oktober. Filmen har fået god kritik, hvilket gør denne potentielle crowdpleaser og skræddersyet-til-Oscar-film til en sikker bedste film-kandidat (og hvem ved? En mulig konsensus-kandidat som vinder...)

UPDATE 22/10: 'The Wolf on Wall Street' har nu fået fastsat en premieredato til første juledag i USA. Dvs. at den er klar til oscarkapløbet trods gentagne forlydender om det modsatte. Til gengæld har Clooney og co. trukket 'The Monuments Men' fra kapløbet og satser i stedet på en mere finansielt indbringende forårspremiere (2014). Alas, another one bites the dust...


Bedste film:

1. (6) 12 Years A Slave (Steve McQueen) 

2. (7) Gravity (Alfonso Cuaron)

3. (3) Saving Mr. Banks (John Hancock)

4. (9) Captain Phillips (Paul Greengrass) 

5. (1) American Hustle (David O. Russell) 

6. (11) The Butler (Lee Daniels)

7. (8) Inside Llewyn Davis (Joel & Ethan Coen)

8. (12) Nebraska (Alexander Payne) 

9. (2) The Wolf on Wall Street (Martin Scorsese) 

10. (16) Blue Jasmine (Woody Allen)


11. (25) Dallas Buyer’s Club (Jean-Marc Vallee)

12. (10) Philomena (Stephen Frears) 

13. (5) August: Osage County (John Wells)

14. (24) All Is Lost (JC Chandor)

15. (23) Her (Spike Jonze)

16. (20) Rush (Ron Howard)   

17. (15) Fruitvale Station (Ryan Coogler) 

18. (17) Before Midnight (Richard Linklater) 

19. (NY) Enough Said (Nicole Holofcener)

20. (NY) Prisoners (Denis Villeneuve)  

21. (22) Out of the Furnace (Scott Cooper) 

22. (NY) Blue Is the Warmest Color (Abdellatif Kechiche)

23. (NY) The Book Thief (Brian Percival)

24. (NY) Mud (Jeff Nichols)

25. (NY) The Invisible Woman (Ralph Fiennes)

26. (NY) Short Term 12 (Destin Cretton)

27. (18) Labor Day (Jason Reitman)

28. (16) The Counselor (Ridley Scott)

29. (14) The Secret Life of Walter Mitty (Ben Stiller)


Kommentar: 

'12 Years a Slave' og 'Gravity' har begge hentet triumferende anmeldelser. Det er naturligvis skønt for bagmændene bag de to film, at de har fået særdeles fremragende kritik, men det kan være en blandet velsignelse at skulle holde fast ved en førerposition så lang tid før oscarfesten. Dels risikerer en frontrunner at løbe tør for pressens og branchens goodwill allerede inden stemmerne skal afgives, dels giver det konkurrenterne tilsvarende meget tid til at mobilisere angreb og snigløb på ens attråede position.

Men er det '12 Years a Slave' eller 'Gravity', der kan indtage pladsen som den absolutte frontrunner medio oktober?

'12 Years a Slave' ligner pga. dens stærke tematiske relevans (i et år, der som sagt har budt på flere film om de sorte amerikaneres historie og fortsatte borgerrettighedskamp) et stærkt bud på en vinderfilm, ikke alene fordi anmelderserne har været overvældende, men fordi den tilsyneladende bevæger sig på en holdbar barberbladskant mellem det kunstnerisk kompromisløse og det store historiske melodrama. Hvis de to ting kombineres, står man med rigtig gode kort på hånden, da både kritikere, branche og akademimedlemmer vil føle sig talt til. '12 Years a Slave' synes at have fået noget så abstrakt som selve tidsånden på sin side, især hvis akademiet ønsker at understrege sit liberale sindelag i et år, hvor Trayvon Martin-sagen (og frifindelsen af hans drabsmand) har høstet overskrifter. 

Alfonso Cuarons 'Gravity' har fået lige så forrygende anmeldelser som Steve McQueens epos om en slaves fortvivlede kamp for at vinde sin frihed i 1850ernes Amerika. Spørgsmålet er om den tematisk kan matche '12 Years a Slave'? Filmens visuelle og filmtekniske formåen er efter sigende af så overbevisende og bjergtagende en støbning, at flere af de tekniske priser ligger lige for. 'Gravity' har potentialet til at hive rigtig mange nomineringer i land og filmen med flest nomineringer har traditionelt gode vindermuligheder, fordi den favner bredt blandt akademiets forskellige grupperinger. Men tematisk og tidsåndsmæssigt synes den ikke at have samme muligheder for at betage akademimedlemmerne som '12 Years a Slave'. Desuden er det tvivlsomt om akademiets største enkeltgruppe, skuespillerne, vil stemme på en film, der reelt kun opererer med to skuespillere (Bullock og Clooney). 

Hvad der lige nu taler allermest til fordel for filmen er den mageløst stærke åbning i de amerikanske biografer, hvor den har indtjent over 110 mio. dollars på blot to uger (hvilket er rekord for en film, der har premiere i oktober). Meget imponerende. 'Gravity' er med andre ord ved at udvikle sig til et fænomen. Og fænomener kan være svære at holde nede, men det kan omvendt også være svært at forudsige hvor langt medvinden rækker. Eller om vinden pludselig vender (som den gjorde det for fx 'Avatar' i 2009)...

Cannes-film som 'Nebraska', 'All Is Lost' og 'Inside Llewyn Davis' er også blevet vist på de tre store nordamerikanske festivaler og har fået bekræftet deres status som stærke film med gode oscarmuligheder. Ingen af dem ligner en oscarvinderfilm, men all tre har udbygget deres mulighed for at opnå i hvert fald en nominering for bedste film, selvom der næppe er plads til alle tre. 

Der har desuden været rigtig god omtale af film som 'Dallas Buyer's Club', 'Philomena' (i Venedig) og 'Captain Phillips'. Sidstnævnte ligner et sikkert kort til en bedste film-nominering og har fået en god start box office-mæssigt i USA, selvom den naturligvis overskygges af 'Gravity'. 

Spike Jonzes 'Her' er blevet vist for en udvalgt skare ved den igangværende New York Film Festival (NYFF) og har fået fremragende kritik. Den kan være en spændende dark horse, som det kan være værd at holde et vågent øje med.

Mere blandet omtale har der været omkring film som 'Labor Day', 'August: Osage County' og 'Mandela: Long Walk to Freedom'. Decideret diskvalificerende i oscarsammenhæng har omtalen været for Wikileaks-filmen 'The Fifth Estate'.

Der er stadig en række film, der ikke er blevet fremvist for andet end absolutte insidere. Derfor hersker der endnu uvished om hvilke film der i sidste ende vil gøre krav på at blive taget seriøst i priskapløbet. 'The Monuments Men', 'American Hustle', 'The Secret Life of Walter Mitty' og 'Saving Mr. Banks' (men altså desværre ikke 'Foxcatcher' og formentlig heller ikke 'The Wolf On Wall Street') hører til denne kategori. Hvorledes de klarer sig, vil blive bestemmende for det endelige kandidatfelt, en situation vi nok ikke kan forvente os før sent i november (måske endda først tidligt i december). 

For "sommer"-kuldet af film ser situationen yderst positiv ud for især 'The Butler', der ganske uhørt lå tre uger som nummer 1 ved de amerikanske biografluger i august/september, en regulær sjældenhed. 'The Butler' har allerede indtjent over 115 mio. dollars og dens box office-succes kombineret med dens panoramiske blik over nyere amerikansk historie (med eksplicit fokus på racerelationer og borgerrettighedskampen) gør den til en seriøs kandidat - til trods for blandede anmeldelser. 

Andre af sommerens (og forsommerens) premierefilm, såsom 'Blue Jasmine', 'Before Midnight', 'Mud' og 'Fruitvale Station' får det svært mod alle de store oscaregnede produktioner med tunge distributører i folden, men det faktum, at de endnu udgør en del af oscardiskussionen vidner om deres potentielle langtidsholdbarhed. Og akademimedlemmerne vil endvidere få mulighed for at "genopdage" dem på dvd inden de afgiver deres stemme i slutningen af december. December måneds regn af kritikerpriser betyder traditionelt også, at kritikerhits fra først på året har muligheden for at genfinde momentum på et afgørende tidspunkt (især hvis nogle af de store prestigeproduktioner viser sig ikke at kunne leve op til deres designerede status).

 


Bedste mandlige hovedrolle:


1. 3. Chiwetel Ejiofer (12 Years A Slave) 

2. 1. Matthew McConaughey (Dallas Buyer’s Club) 

3. 9. Robert Redford (All Is Lost) 

4. 4. Bruce Dern (Nebraska) 

5. 5. Tom Hanks (Captain Phillips) 


6. 10. Forest Whitaker (The Butler) 

7. 8. Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) 

8. 18. Joaquin Phoenix (Her)  

9. 6. Michael B. Jordan (Fruitvale Station)

10. 2. Leonardo DiCaprio (The Wolf on Wall Street)

11. 12. Idris Elba (Mandela: Long Walk To Freedom)

12. (NY) Christian Bale (Out of the Furnace)

13. 15. Ethan Hawke (Before Midnight) 

14. 7. Christian Bale (American Hustle) 

15. (NY) Hugh Jackman (Prisoners) 

16. (NY) Ralph Fiennes (The Invisible Woman)


Kommentar: 

Der er stadig ret åbent spil om pladserne. McConaughey, Redford og Ejiofor ligner tre næsten sikre bud på nomineringer, men herudover kan der ske meget: Godt nok er Steve Carell (samt Channing Tatum) og formentlig Leonardo DiCaprio nu ude af kapløbet, fordi deres film er blevet skubbet til 2014, men der er stadig meget stærke præstationer, der befinder sig lige uden for den aktuelle top 5. 

Veteranen Bruce Dern er et stærkt bud blandt de film, der allerede er blevet vist på de vigtigste festivaler. Dern har arbejdet sammen med et hav af akademimedlemmer i sin karriere; mon ikke gerne de vil belønne ham med en slags lifetime achievement-nominering? Der har været diskussioner fremme om, at Dern kan føres frem som birolle, men vi får se. Det mest sandsynlige er en kampagne for hovedrolle (han vandt hovedrolleprisen i Cannes). Tom Hanks har fået fremragende anmeldelser for 'Captain Phillips', men den oscarvenlige 'Saving Mr. Banks' lurer om hjørnet og det synes mere sandsynligt, at akademiet vælger hans birolle som Walt Disney fremfor den mere underspillede (og angiveligt ikke-sentimentale) rolle som kaptajn Phillips, der overlevede et somalisk kidnapningsdrama ombord på et Maersk-containerskib. Andre muligheder er Forest Whitaker, Oscar Isaac, Joaquin Phoenix og Michael B. Jordan, men deres chancer afhænger nok af om endnu usete præstationer fra fx Christian Bale og Leonardo DiCaprio kan bryde ind i kategoriens top og dermed skubbe dem endegyldigt til side. 

 


Bedste kvindelige hovedrolle:


1. 2. Cate Blanchett (Blue Jasmine) 

2. 7. Sandra Bullock (Gravity)

3. 5. Judi Dench (Philomena) 

4. 4. Emma Thompson (Saving Mr. Banks)

5. 1. Meryl Streep (August: Osage County) 

 

6. 3. Amy Adams (American Hustle) 

7. 10. Kate Winslet (Labor Day) 

8. 11. Julie Delpy (Before Midnight) 

9. 18. Brie Larson (Short Term 12) 

10. (NY) Adele Exarchopoulos (Blue is the Warmest Color)

11. 13. Berenice Bejo (The Past) 

12. (NY) Sophie Nelisse (The Book Thief)

13. (NY) Julia Louis-Dreyfus (Enough Said)

14. 17. Greta Gerwig (Frances Ha)

15. (NY) Paulina Garcia (Gloria)


Kommentar:

En af forhåndsfavoritterne, Naomi Watts, er efter skånselsløst hårde (ja, nedgørende) anmeldelser af 'Diana' forvandlet til en mere sandsynlig kandidat ved de årlige Razzie Awards for årets værste kvindelige hovedrolle, end hun er en troværdig kandidat til en oscarnominering...

'Grace of Monaco' og 'The Immigrant', to af Harvey Weinsteins film, er endegyldigt blevet udskudt til 2014 og dermed er Nicole Kidman og Marion Cotillard også ude af spillet, i hvert fald i indeværende sæson. Weinstein har formentlig taget beslutningen, fordi han vurderer, at de to film har udmærkede kommercielle muligheder, der bedre vil kunne udnyttes i foråret 2014 (hvor det skorter på prestigefilmspremierer). Men det betyder formentlig også, at den drevne distributør anser andre i sin "stald", såsom Meryl Streep ('August: Osage County') og Judi Dench ('Philomena') for bedre kort at spille ud. Det styrker således især Dench og Streep (fordi Weinstein fra nu af satser på dem eksklusivt), at Kidman og Cotillard er ude. Da det endelig er afgjort, at Weinstein satser på Streep som hovedrolle og Julia Roberts som birolle, er Roberts heller ikke i spil længere.

Når det er sagt, er kvindernes felt langt mere etableret og tilsyneladende fastlåst end mændenes på nuværende tidspunkt. Det er svært at forestille sig, at Bullock og Blanchett ikke bliver nominerede og da det samme er tilfældet med hardhitterne Dench og Streep, er der reelt kun én plads tilbage at kæmpe om: Nogle af årets mest roste præstationer (Exarchopoulos, Delpy, Larson og Gerwig) er naturligvis muligheder, men det er mere sandsynligt, at pladsen går til enten Emma Thompson ('Saving Mr. Banks') eller Amy Adams ('American Hustle'). De to er de eneste tilbageværende ubesvarede spørgsmål og da de er med i to af årets overordnede forhåndsfavoritter, er de på papiret (kombineret med deres respektive starpower) mere end oplagte kandidater. Exarchopoulos, Delpy, Larson og Gerwig må nok berede sig på at skulle konkurrere om kritikerpriser frem for filmindustriens største anerkendelse.

 


Bedste mandlige birolle: 


1. 2. Michael Fassbender (12 Years A Slave) 

2. 10. Jared Leto (Dallas Buyer’s Club)

3. 1. Tom Hanks (Saving Mr. Banks)

4. (NY) Barkhad Abdi (Captain Phillips)

5. 8. Daniel Brühl (Rush) 


6. 12. Bradley Cooper (American Hustle)

7. 4. Jonah Hill (The Wolf on Wall Street)

8. (NY) James Gandolfini (Enough Said)

9. 5. John Goodman (Inside Llewyn Davis)

10. (NY) Chris Cooper (August: Osage County)

11. 11. George Clooney (Gravity) 

12. (NY) Matthew McConaughey (Mud)

13. 13. Josh Brolin (Labor Day) 

14. 16. Jeremy Renner (American Hustle) 

15. 19. Matthew McConaughey (The Wolf on Wall Street) 

16. 3. Javier Bardem (The Counselor)

17. 14. Ben Foster (Ain’t Them Bodies Saints) 

18. (NY) Geoffrey Rush (The Book Thief)

19. 18. Andrew Dice Clay (Blue Jasmine) 

20. 21. Woody Harrelson (Out of the Furnace) 

21. (NY) Jake Gyllenhall (Prisoners)

22. (NY) Steve Coogan (Philomena)


Kommentar:

Fassbender, Leto og Brühl ligger lunt i svinget blandt de allerede sete film. Hvorvidt alle tre bliver nomineret afhænger af kvaliteten hos de endnu usete konkurrenter. Tom Hanks er mere end oplagt i rollen som Walt Disney i 'Saving Mr. Banks' (kan det blive mere oscarvenligt!?), men der lurer andre seriøse kandidater: Jonah Hill, Matthew McConaughey og Mark Ruffalo lignede oplagte kort, men de er nu ude efter beslutningen om, at skyde 'Foxcatcher' og 'The Wolf on Wall Street' til næste sæson. Der er dog stadig ubekendte kort som Javier Bardem og Bradley Cooper fx. Og så er der mange kandidater, der er kommet til den sidste måneds tid og måske kan gøre yderligere indhug i den kommende tid, såsom Gyllenhall, Gandolfini (i hans næstsidste filmrolle) og Rush. 

John Goodman, der af uransagelige årsager aldrig har opnået en oscarnominering, er i år aktuel med to roller i oscarrelevante film: 'The Monuments Men' og 'Inside Llewyn Davis'. For at råde bod på sin undladelsessynd kan akademiet bestemt tænkes at reservere en plads til ham. En spændende outsider er den indtil nu aldeles ukendte amatør Barkhad Abdi, der har fået fornemme anmeldelser for rollen som somalisk pirat i 'Captain Phillips'. Med en god kampagne kan han gå hele vejen. Med en dårlig vil han sikkert knapt nok komme i betragtning. 

 


Bedste kvindelige birolle:


1. 8. Lupita Nyong’o (12 Years A Slave)

2. 3. Oprah Winfrey (The Butler)  

3. 13. June Squibb (Nebraska)

4. 1. Octavia Spencer (Fruitvale Station)

55. Jennifer Lawrence (American Hustle) 


6. (NY) Julia Roberts (August: Osage County) 

7. 2. Margo Martindale (August: Osage County) 

8. (NY) Scarlet Johansson (Her)

9. 12. Sally Hawkins (Blue Jasmine)

10. 19. Naomie Harris (Mandela: Long Walk To Freedom)

11. (NY) Sarah Paulson (12 Years A Slave)

12. 4. Cameron Diaz (The Counselor)

13. 14. Amy Adams (Her) 

14. 9. Jennifer Garner (Dallas Buyer's Club)

15. 18. Carey Mulligan (Inside Llewyn Davis) 

16. (NY) Felicity Jones (The Invisible Woman)

17. (11) Melonie Diaz (Fruitful Station)

18. (NY) Lea Seydoux (Blue is the Warmest Color)

19. (NY) Maria Bello (Prisoners)

20. 17. Zoe Saldana (Out of the Furnace) 

21. (NY) Emily Watson (The Book Thief)


Kommentar

Ligesom hos hovedrollekategorien hos kvinderne, synes birollekategorien låst ret fast allerede (det siger måske noget om manglen på gode kvinderoller i forhold til mængden af substantielle manderoller i tidens amerikanske film?): Nyong'o og Winfrey synes stensikre, men Spencer og Squibb kan også hurtigt vise sig at positionere sig afgørende i kategorien.

Der er dog tre (stjerne)kort, som måske kan have tyngden til at kunne gribe forstyrrende ind: Adams, Johansson og Lawrence. Hold især øje med America's sweetheart numero uno, J-Law - og Amy Adams (med mindre hendes hovedrolle i 'American Hustle' tager al opmærksomheden fra hendes birolle i 'Her'). Johansson kan blive den første skuespiller, der nogensinde er blevet nomineret uden fysisk at optræde i filmen ('Her'), men udelukkende ved at agere via sin stemme. 

Den særdeles aktive superveteran Vanessa Redgrave var længe et godt bud for 'Foxcatcher', men hun må nu indstille sig på en 2014-15-kampagne i stedet.

Og så er der naturligvis Julia Roberts, der har fået byttet en potentiel hovedrollekampagne ud med en for birolle. Hvis akademiet hopper på dette forsøg på at omgås kategoriforskrifterne fra den drevne Harvey Weinsteins side, er Roberts en god mulighed. Dermed sætter hun kollegaen Margo Martindale under pres for samme film. Sådan er oscarspillet også: Nogle gange er din allerstørste konkurrent din nærmeste kollega.


Læs også:

OSCAR 2014: Sæsonens første forudsigelser!

OSCAR 2014: På tærsklen til efterårssæsonen

Foreløbige Metacritic-værdier

Metacritic.com er en prominent og ofte refereret aggregatside, der samler anmeldelser fra Nordamerikas og Englands 50 førende kritikere og udregner en gennemsnitsscore beregnet herudfra. Vil løbende blive opdateret.

12 Years A Slave 97
Gravity 96     
Before Midnight 94 
Inside Llewyn Davis 94 
Her 93 

All is Lost 88
Blue Is the Warmest Color 88
Fruitvale Station 85
Nebraska 85
American Hustle 84
Dallas Buyer's Club 84
Captain Phillips 83    
Frances Ha 82    
Short Term 12 82
The Invisible Woman 81    

Enough Said 79
Blue Jasmine 78 
  
Mud 76
Philomena 76 
Rush 75
   
Prisoners 74

August: Osage County 67 
Labor Day 66 
The Butler 65 
Out of the Furnace 64 
Saving Mr. Banks 63 

Mandela: Long Walk To Freedom 59
The Book Thief 54


Kandidater til bedste fremmedsprogede film:

Gloria (Chile) 87
The Great Beauty (Italy) 85
Wadjda (Saudi Arabia) 81
The Hunt (Denmark) 76
The Past (Iran) 76
Broken Circle Breakdown (Belgium) 69
Gabrielle (Canada) -
Bethlehem (Israel) -

Kandidater til bedste dokumentarfilm:

Stories We Tell 90
The Act of Killing 89
Blackfish 83
20 Feet From Stardom 83
After Tiller 75
Tim's Vermeer 70
The Armstrong Lie 67


Comments