Oscar 2014: Forudsigelser på tærsklen til efterårssæsonen

indsendt 22. aug. 2013 11.46 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 22. aug. 2013 12.30 ]
Fra slutningen af august tager oscarsæsonen for alvor fat. Det sker med de tre vigtige branchefestivaler Telluride (en lille by ved Colorados San Juan Mountains), Venedig og Toronto. Festivalerne finder sted fra hhv. den 28. og 29. august og 6. september.
- mkl -
22.08.13
Det er især ved disse tre lejligheder, filmproducenter og -distributører forsøger at skabe omtale om deres kommende film, gerne med henblik på det oscarkapløb, der hermed uofficielt skydes i gang. Programmet til disse festivaler ændres ofte i sidste øjeblik, så man kan inkludere eventuelle prestigeproduktioner, der gøres klar til snigpremiere for en udvalgt skare af kritikere og brancheinsidere. Den word of mouth, der genereres i forlængelse heraf, er ofte medbestemmende for det momentum, de enkelte film og skuespillerpræstationer oparbejder og dermed på længere sigt de forventninger og forhåbninger, der knytter sig til specifikke titler. 

Mange af de titler, der i år anses for sandsynlige oscarspillere, får således premiere ved en eller flere af de tre nævnte festivaler. Det er i nemlig blevet kutyme at lufte sin film for en indviet skare i september eller oktober fremfor at vente til november eller december, der ellers var den almindelige strategi i 1990erne og starten af 00erne (den sidste oscarvinder for bedste film, der havde premiere så sent som ved juletid, var 'Million Dollar Baby' i 2003). 

HVIS man således er sikker på, at man står med stærke kort på hånden, er der ingen grund til at lurepasse for længe, lyder logikken nu om stunder. Man kan satse på en sen biografpremiere (for at holde gryden i kog og generere en ny bølge af omtale, når almindelige mennesker får mulighed for at se produktet), men det er fortrinsvis en fordel at få vist sit produkt til en gruppe af nøje udvalgte insidere (både branchefolk, dagbladskritikere og prominente bloggere) på et tidligere tidspunkt i sæsonen, så man kan lade deres førstehåndsindtryk påvirke den generelle stemning omkring filmen.

Den "gamle" strategi (at vente med at vise filmen til så sent som muligt i forhold til deadline, som er nytår) har vist sig ufrugtbar. HVIS der er tale om en skuffende årgang uden oplagte vinderkandidater, der kan samle bred opbakning, kan det at smide et sent trumfkort have værdi (det var tilfældet i 2003, hvor Eastwoods boksedrama skubbede Scorseses affekterede Howard Hughes-biopic 'The Aviator' af banen), men i en verden hvor internettet har taget over og så mange meningsdannere er med til at påvirke beslutningsprocessen, er det en farlig strategi at vente. Risikoen er, at bloggerne anser de sene premieretidspunkter for især de store prestigefilm, som et forsøg på at dække over, at ens produkt er svagere end de film, der allerede er ude. Hvorfor vente så længe, hvis man tror på det man har at byde ind med, lyder logikken? 

Bloggerne er i stigende grad blevet toneangivende. Det kan være ødelæggende for en films chancer, hvis de over en bred kam reagerer skeptisk på en specifik film eller den kampagnestrategi, der knytter sig til den. De mere traditionelle kritikere er stadig indflydelsesrige, især fordi december måned står i deres tegn. Det er her, de leverer deres top-ti-lister over årets bedste film samt ved hjælp af en hel hob af kritikersammenslutninger kårer årets bedste præstationer. Da december ydermere er sidste mulighed for at påvirke akademimedlemmerne, er det klart, at mange af de mindre velinformerede medlemmer skeler til kritikerne, når de skal afgive deres stemme. Tendensen er dog ikke entydig, for medlemmerne er generelt mere konservative og mindre avantgarde end kritikernehvorfor Oscar sjældent afspejler kritikerpriserne 1:1, men kritikerne kan i det mindste være med til at sikre nomineringer til fx skuespillerpræstationer i knap så indlysende oscaregnede (dvs. publikumsvenlige) produktioner.

Nedenfor har jeg forsøgt at ordne film og præstationer i forhold til det anslåede aktuelle styrkeforhold i forhold til situationen før sommeren, hvor jeg forsøgte mig med det første sæt forudsigelser. Der er sket forskydninger, naturligvis. Det kan der være mangfoldige grunde til (og vi vil ikke komme ind på alle her):

For det første opstår der hele tiden røre omkring specifikke film og præstationer inden for branchen, der siver ud til medierne (især bloggerne), som påvirker blogosfærens forventninger til de forskellige film.

For det andet er frigivelsen af trailere til de vigtigste film, som enten dæmper eller øger forventningen til dem, medbestemmende for det aktuelle momentum. De mange trailere, der er blevet frigivet i juli og august, har resulteret i dæmpede forventninger til fx Clooneys 'The Monuments Men', der ser noget mere let komedieagtig ud end ventet, mens film som 'Her' og 'The Secret Life of Walter Mitty' pludselig er blevet en del af oscarsnakken på baggrund af inciterende trailere. Forhåndsfavoritter som 'American Hustle', 'The Wolf of Wall Street' og '12 Years a Slave' har konsolideret deres status pga. vellykkede trailere.

For det tredje er der endnu usikkerhed om, hvorvidt enkelte præstationer henhører under hoved- eller birolle, når kampagneindsatsen for alvor sætter ind. Det er bl.a. tilfældet med store spillere som Meryl Streep og Amy Adams.

Herudover - som det indtil for helt nylig var tilfældet med Bennett Millers 'Foxcatcher' - opstår der tvivl om, hvorvidt filmselskabet fastholder en premiere før nytår eller skubber premiere til efter nytår. Et sådan træk kan skyldes to ting:

- at produktet ikke vurderes at have oscarslagkraft nok eller, at man har så mange heste at satse på,

- at man hellere vil gemme noget af krudtet til næste sæson.

Når der opstår den slags rygter - eller når en film slet ikke kan finde en distributør (som det er tilfældet med danske Susanne Biers kommende amerikanske produktion 'Serena', der ellers har et hot stjernecast anført af Bradley Cooper og Jennifer Lawrence) - påvirker det i sagens natur mediernes opfattelse af de berørte films markedsføringsværdi. En usikkerhed, der kan vise sig særdeles kostbar.

Al den slags branche-fnidder samt kritikerreaktioner på snigpremiererne vil spille ind på det oscarkapløb, der altså for alvor får fylde og retning i løbet af september måned. Indtil da kan nedenstående forudsigelser fungere som en rettesnor for, hvilke forventninger der knytter sig til de berørte film før startskuddet for alvor lyder, og de helt tunge heste gungrer ud af startboksene.  

Film med fed font har enten allerede haft amerikansk premiere eller er blevet vist i festivalsammenhæng - Sundance/Cannes (tallene i parentes angiver den placering, jeg gav i mit første sæt forudsigelser: Oscar 2014: Sæsonens første forudsigelser!):

 

Bedste film:

1. American Hustle (David O. Russell) (3)

2. The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese) (2)

3. Saving Mr. Banks (John Hancock) (5)

4. The Monuments Men (George Clooney) (1)

5. August: Osage County (John Wells) (4)

6. 12 Years A Slave (Steve McQueen) (11)

7. Gravity (Alfonso Cuaron) (7)

8. Inside Llewyn Davis (Joel & Ethan Coen) (8)

9. Captain Phillips (Paul Greengrass) (9)

10. Philomena (Stephen Frears) (17)

11. The Butler (Lee Daniels) (21)

12. Nebraska (Alexander Payne) (22)

13. Foxcatcher (Bennett Miller) (6)

14. The Secret Life of Walter Mitty (Ben Stiller) (NY)

15. Fruitvale Station (Ryan Coogler) (20)

16. Blue Jasmine (Woody Allen) (19)

17. Before Midnight (Richard Linklater) (12)

18. Labor Day (Jason Reitman) (13)

19. The Counselor (Ridley Scott) (10)

20. Rush (Ron Howard) (NY)

21. The Fifth Estate (Bill Condon) (16)

22. Out of the Furnace (Scott Cooper) (18)

23. Her (Spike Jonze) (NY)

24. All Is Lost (JC Chandor) (14)

25. The Dallas Buyer’s Club (Jean-Marc Vallee) (15)

26. Mandela: Long Walk To Freedom (Justin Chadwick) (NY)


Bedste mandlige hovedrolle:

1. Matthew McConaughey (The Dallas Buyer’s Club) (2)

2. Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) (1)

3. Chiwetel Ejiofer (12 Years A Slave) (15)

4. Bruce Dern (Nebraska) (13)

5. Tom Hanks (Captain Phillips) (7)

6. Michael B. Jordan (Fruitvale Station) (11)

7. Christian Bale (American Hustle) (3)

8. Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) (5)

9. Robert Redford (All Is Lost) (6)

10. Forest Whitaker (The Butler) (8)

11. Steve Carell (Foxcatcher) (4)

12. Idris Elba (Mandela: Long Walk To Freedom) (NY)

13. Michael Fassbender (The Counselor) (9)

14. Benedict Cumberbatch (The Fifth Estate) (10)

15. Ethan Hawke (Before Midnight) (12)

16. Matthew McConaughey (Mud) (14)

17. Ben Stiller (The Secret Life of Walter Mitty) (NY)

18. Joaquin Phoenix (Her) (NY)

19. Philip Seymour Hoffman (A Most Wanted Man) (NY)

20. Ralph Fiennes (The Invisible Woman) (NY)


Bedste kvindelige hovedrolle:

1. Meryl Streep (August: Osage County) (1)

2. Cate Blanchett (Blue Jasmine) (9)

3. Amy Adams (American Hustle) (NY)

4. Emma Thompson (Saving Mr. Banks) (2)

5. Judi Dench (Philomena) (3)

6. Naomi Watts (Diana) (4)

7. Sandra Bullock (Gravity) (6)

8. Julia Roberts (August: Osage County) (5)

9. Nicole Kidman (Grace of Monaco) (7)

10. Kate Winslet (Labor Day) (8)

11. Julie Delpy (Before Midnight) (10)

12. Reese Witherspoon (The Good Lie) (NY)

13. Berenice Bejo (The Past) (12)

14. Marion Cotillard (The Immigrant) (11)

15. Jessica Chastain (The Disappearance of Eleanor Rigby) (13)

16. Jennifer Lawrence (Serena) (14)

17. Greta Gerwig (Frances Ha) (NY)

18. Brie Larson (Short Term 12) (NY)


Bedste mandlige birolle:

1. Tom Hanks (Saving Mr. Banks) (1)

2. Michael Fassbender (12 Years A Slave) (3)

3. Javier Bardem (The Counselor) (4)

4. Jonah Hill (The Wolf of Wall Street) (20)

5. John Goodman (Inside Llewyn Davis) (13)

6. Mark Ruffalo (Foxcatcher) (2)

7. Matthew McConaughey (The Wolf of Wall Street) (18)

8. Daniel Brühl (Rush) (NY)

9. Christian Bale (Out of the Furnace) (19)

10. Jared Leto (The Dallas Buyer’s Club) (14)

11. George Clooney (Gravity) (15)

12. Bradley Cooper (American Hustle) (5)

13. Josh Brolin (Labor Day) (7)

14. Ben Foster (Ain’t Them Bodies Saints) (12)

15. Colin Farrell (Saving Mr. Banks) (6)

16. Jeremy Renner (American Hustle) (8)

17. John Goodman (The Monuments Men) (9)

18. Andrew Dice Clay (Blue Jasmine) (NY)

19. Sam Shepard (August: Osage County) (16)

20. Brad Pitt (The Counselor) (17)

21. Woody Harrelson (Out of the Furnace) (NY)


Bedste kvindelige birolle:

1. Octavia Spencer (Fruitvale Station) (8)

2. Margo Martindale (August: Osage County) (5)

3. Oprah Winfrey (The Butler) (6)

4. Cameron Diaz (The Counselor) (7)

5. Jennifer Lawrence (American Hustle) (3)

6. Cate Blanchett (The Monuments Men) (4)

7. Vanessa Redgrave (Foxcatcher) (2)

8. Lupita Nyong’o (12 Years A Slave) (20)

9. Jennifer Garner (The Dallas Buyer’s Club) (9)

10. Catherine Keener (Captain Phillips) (10)

11. Melonie Diaz (Fruitvale Station) (14)

12. Sally Hawkins (Blue Jasmine) (11)

13. June Squibb (Nebraska) (15)

14. Amy Adams (Her) (NY)

15. Laura Linney (The Fifth Estate) (13)

16. Kristin Scott Thomas (The Invisible Woman) (NY)

17. Zoe Saldana (Out of the Furnace) (17)

18. Carey Mulligan (Inside Llewyn Davis) (18)

19. Naomie Harris (Mandela: Long Walk To Freedom) (NY)


Tilbage til Aktuelt om OSCAR


Leonardo DiCaprio i 'The Wolf of Wall Street'
Comments