En ny sæson truer: 14 forhåndsfavoritter til The Oscars 2013-14

indsendt 15. mar. 2013 18.11 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 16. mar. 2013 11.57 ]

Tømmermændene oven på nok en overstået oscarsæson er så småt aftagende, og da det aldrig er for tidligt at lade sig forføre af den lokkende sirenesang af næste sæsons oscarkapløb, vover vi pelsen og skyder en ny sæson i gang, før den just overståede endnu er helt fordøjet. 

- mkl -
14.03.13

Måske færten af det spegede spil, de uhellige alliancer, de kunstnerisk dyrt købte fiaskoer, de charmerende indie-perler, der formår at holde kursen gennem oprørte vande, og de mange måneders indædte positionskamp nær førerfeltet - men aldrig netop forrest, man ønsker jo ikke sit produkt slidt op af for tidlig overeksponering! - kan få enhver til at slikke sårene oven på eventuelle skuffelser forbundet med den netop overståede sæson.

Personligt, kan jeg ikke vente med at se fremad: Måske fordi skuffelsen over Emmanuelle Rivas tabte oscarmulighed stadig nager en smule...

Hvis man kigger nærmere på release-kalenderen for det kommende år, er det ikke specielt svært at udpege de titler, der på papiret ligner oscarspillere - i hvert fald indtil andet er bevist. 

I det følgende præsenterer vi kort 14 kandidater, der for nærværende ligner film, vi skal holde øje med det kommende lille års tid. Det er helt sikkert, at de ikke alle kan leve op til hypen, ligesom det er tilsvarende sikkert, at flere film fra anden og tredje række vil blande sig. Det er jo i sidste ende en blanding af evnen til at føre en god kampagne, virke dagsordensættende og relevant, foruden faktisk kvalitet, der er udslagsgivende. 


De nedenstående 14 titler er udvalgt primært for deres pedigree, dvs. den kombination af tematik, scope og berømte ankermænd foran og bag kameraet, de kan mønstre. Det er ikke nødvendigvis de 14 film, vi her på siden ser mest frem til, så langt fra, men det er film, der har den tyngde og prestige, en typisk oscarvinder er gjort af.

Og selvom det er udtryk for en selvudslettende hang til at ramme ved siden af målet, så tør jeg godt spå, at i hvert fald et par stykker af næste års oscarkuld findes blandt de her oplistede 14 titler - formentlig også endnu flere. Meget er gisninger, men langsomt vil spekulation blive afløst af sandsynlighed, der så siden erstattes af vished. Endnu er vi kun på spekulationsstadiet, så tag trygt gennemgangen her med et vist gran salt. 

Og for en god ordens skyld: Rækkefølgen er alfabetisk oplistet. Velkommen til en ny oscarsæson!

Comments