De 10 bedste mandlige skuespillere, der aldrig har været nomineret til en Oscar

indsendt 27. dec. 2012 14.08 af Jens Kjær Larsen   [ opdateret 1. feb. 2013 09.26 ]
Oscar er blandt mange ting også en popularitetskonkurrence. Og nogle er bedre end andre til at positionere sig i det spil, mens andre endnu ikke har haft heldet til at ramme en rolle, der passede ind i de givne sæsoners fortættede oscarfortællinger. Her er vores bud på 10 prominente, men i oscarsammenhæng komplet oversete, skuespillere, der i den grad fortjener opmærksomhed og hæder fra akademiet. Lad os håbe, at akademiet snarest får sonet for dets undladelsessynder:

1. John Goodman (f. 1952)

Goodman er en regulær scenestealer i mange af Coen-brødrenes film, Raising Arizona, O, Brother, Where Art Thou, The Big Lebowski og Barton Fink. De sidste to burde han have været oscarnomineret for for bedste birolle. Og sidstnævnte burde han sågar have vundet for. Goodman er aktuel i to film i årets oscarkapløb, Flight og Argo - der har været mumlet om, at han har muligheder for en birollenominering for en af de to film, men begge roller er dog nok for små til for alvor at kunne gøre sig gældende. Branchen skylder i den grad at værdsætte Goodmans unikke talent. Udover de allerede nævnte film, er han endvidere værd at bemærke i film som Sea of Love og The Artist.

3. Donald Sutherland (f. 1935)

Sutherland har haft en række fremtrædende roller siden midten af 1960erne uden nogensinde at være kommet i akademiets søgelys. Nogle af hans bedste roller inkluderer Klute, M:A:S:H, The Eagle Has Landed, Don't Look Now, Day of the Locust, 1900, Disclosure og JFK.

5. Steve Buscemi (f. 1957)

Buscemi var i især 1990erne the go-to-guy, når ynkelige, men farligt destruktive tabere/kriminelle skulle portrætteres på film til venstre for midterrabatten. Han var uforglemmelig i Fargo, Mystery Train og Reservoir Dogs. Og så var han ømt menneskelig (omend stadig ynkværdig) i Terry Zwigoffs Ghost World, en rolle, som han vandt mange priser, men altså ingen oscarnominering for. Aktuel i HBO-satsningen Boardwalk Empire.

7. James Gandolfini (f. 1961)

Gandolfini har gjort sit til at komme ud af slagskyggen fra sin fortræffelige gestaltning af Tony Soprano i HBO's unikt succesfulde tv-serie The Sopranos (der blandt andet indbragte ham tre hovedrolle-priser i Emmy-regi). Han gjorde sig allerede bemærket i 90erne i film som True Romance og Get Shorty og har sidenhen været glimrende i film som The Man Who Wasn't There og In the Loop. 2012 har været et deciderent forrygende år i Gandolfinis filmografi: Killing Them Softly, Not Fade Away og Zero Dark Thirty. Hans første nominering i oscarregi kan ikke ligge langt ude i fremtiden.

9. Guy Pearce (f. 1967)

Pearce var limen, der bandt den eminente krimi noir LA Confidential sammen og han var decideret fremragende i Christopher Nolans gennembrudsfilm Memento. Sidenhen har han været en magnetisk tilstedeværelse i bl.a. The Proposition, The Hurt Locker og 2012's Lawless. Han var knapt så overbevisende som den abdicerende kronprins i The King's Speech, men det tilgiver vi ham gerne.

 


- mkl -
26.12.12

Læs de øvrige artikler på: Aktuelt om OSCAR

2. Richard Gere (f. 1949)

Gere er på oscarsigtekornet igen i år for sin efter sigende fremragende præstation i filmen Arbitrage, derfor er det ekstra aktuelt at undre sig over, at han aldrig har været nomineret netop i forbindelse med denne sæsons oscarkapløb. Gere har haft en lang karriere i Hollywood med adskillige markante roller i film som Days of Heaven, American Gigolo, An Officer and A Gentleman, Internal Affairs, Primal Fear, Chicago og Unfaithful.


4. John Turturro (f. 1957)

Turturro er en af branchens bedste, men mest oversete karakterskuespillere. Har haft fremragende roller i Coen-brødrenes Barton Fink, Miller's Crossing, O, Brother Where Art Thou og The Big Lebowski. Han var desuden fremragende i Robert Redfords Quiz Show og Spike Lees Do the Right Thing og mindeværdig i vor egen Nicolas Winding Refns Fear X samt i indiefilmen Margot at the Wedding. 

6. Jim Carrey (f. 1962)

Akademiet har aldrig taget Jim Carrey seriøst på trods af markante og alsidige roller i kunstnerisk lødige film som The Truman Show, Man on the Moon og Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Som gakket komiker havde han endvidere også fortjent større anerkendelse på parnasset for især rollen som The Mask (foruden hans eminent realiserede, kostumerede slapstick i How the Grinch Stole Christmas).

8. Alan Rickman (f. 1946)

Rickmans ikoniske rolle som Hans Gruber i Die Hard må være en af alletiders bedste skurkeroller. Han har desuden tilføjet sin særegne blanding af ironisk camp og nervespændt uhygge til film som Truly Madly Deeply, Robin Hood: Prince of Thieves, Close My Eyes, Sense and Sensibility, Dogma, Sweeney Todd og Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2.

10. Ewan McGregor (f. 1971)

McGregor er ikke en specielt flashy skuespiller. Han er upåfaldende, men insisterende overbevisende i hans dramatiske roller, men har også demonstreret et betragteligt komisk talent. Filmografien indeholder film som Shallow Grave, Trainspotting, Moulin Rouge, Young Adam, I Love You Phillip Morris, Beginners, The Ghost Writer og The Impossible.
Comments