10 overraskelser (og bemærkelsesværdige fakta) ved årets oscar-nomineringer

indsendt 11. jan. 2013 14.23 af Mads Kjær Larsen   [ opdateret 1. feb. 2013 12.32 ]

Historien om Oscar 2013 kommer til at se en del anderledes ud end mange havde regnet med på forhånd. Her samler vi op på de største overraskelser og mest bemærkelsesværdige fakta i forlængelse af annonceringen den 10. januar.

1. Bedste instruktør: Ingen kunne have forudset den tredobbelte udeladelse af Bigelow, Affleck og Hooper (for ikke at glemme Tarantino) i bedste instruktør-kategorien. Nomineringslisten bestod i to ventede navne, nemlig Steven Spielberg og Ang Lee, men der blev suppleret op med David O. Russell (en mindre overraskelse), Michael Haneke (en overraskelse) og Benh Zeitlin (et regulært chok). Alene udeladelsen af Bigelow, Affleck og Hooper gør at bedste film-kapløbet nu er et spørgsmål om tre film (frem for som før, seks): Lincoln, Silver Linings Playbook og Life of Pi (med Argo, Zero Dark Thirty og Les Miserables reduceret til statister).

2. Kan SAG og DGA ikke længere bruges som en bekvem genvej til at forudsige Oscar? SAG, skuespillernes forbund, og DGA, instruktørernes ditto, er traditionelt at regne som sikre strømpile for hvordan akademiet afgiver deres stemmer. Men hvor DGAs nomineringer i år bestod i en forudsigelig gruppe af navne: Spielberg, Bigelow, Affleck, Hooper og Lee, valgte akademiet en konstellation, der kun matchede i tilfældene Lee og Spielberg, hvilket er et historisk smalt overlap. 

SAG fik kun “ret” i 14 ud af 20 skuespillernomineringer i forhold til akademiet, hvilket er mindre end sædvanligt (de sidste tre år har tallet ligget på 17, 17 og 19). Mest bemærkelsesværdigt var det, at Jacki Weaver fik en nominering uden at have modtaget hverken en Bafta-, Golden Globe- eller SAG-nominering. Derimod måtte fx Helen Mirren lide den tort ikke at blive nomineret på trods af, at hun modtog en nominering hos alle de tre ovennævnte. 

Noget af forklaringen på de store uoverensstemmelser mellem akademiet og brancheforbundene skyldes uden tvivl det nye tiltag med den fremrykkede deadline for stemmeafgivelse. Det har betydet, at mange medlemmer formentlig ikke har nået at sescreeners for alle film, men det har også betydet, at de ikke har kunnet bruge forbundene som strømpil for deres egne stemmer (i hvert fald i tilfældet DGA, hvis offentliggørelse for første gang i nyere tid lå EFTER akademiets deadline).

3. Riva og Wallis begge nomineret til bedste kvindelige hovedrolle, som den hhv ældste og yngste nogensinde: Det var lidt overraskende, at der både blev plads til Wallis og Riva på bekostning af branchedarlings som Marion Cotillard og Helen Mirren, men det var en glædelig overraskelse. Riva fylder endda 86...den 24. februar! (datoen for oscarfesten). Wallis er ni år, men var kun seks, da hun indspillede Beasts of the Southern Wild. Der er altså et spænd på 75 år mellem den yngste og den ældste nominerede i denne kategori, hvilket naturligvis er helt uden sidestykke.

4. The Intouchables (De urørlige) udeladt i bedste fremmedsprogede film-kategorien: Mange havde på forhånd udskreget publikumssensationen De urørlige som netop urørlig i kategorien for bedste fremmedsprogede film på trods af tilstedeværelsen af Guldpalme- og EMA-vinderen Amour (der repræsenterer Østrig). Men popularitet ved billetlugerne kan ikke nødvendigvis konverteres til oscarsucces, heldigvis da. Akademiet valgte således ikke bare at gøre Amour til storfavorit i kategorien ved at se helt bort fra De urørlige, men ved desuden at nominere filmen i kategorierne for bedste film, bedste instruktør, bedste kvindelige hovedrolle og bedste originalmanus.

5. Den “oscar-fjendtlige” Jaoquin Phoenix klarede skærene... på bekostning af John Hawkes: Hele sæsonen har der været seks mænd, der har kæmpet om de fem pladser og i sidste ende var det overraskende, at det var John Hawkes (både nomineret af SAG og Golden Globes), der blev udeladt, men det gav til gengæld en plads til den kritikerroste Phoenix for hans rolle i Paul Thomas Andersons The Master. Phoenix formåede således at overkomme den forhindring, han fra sæsonens start lagde for sig selv ved at komme med et frontalangreb på hele oscarinstitutionen, som han titulerede som "utter bullshit". 

6. Paul Thomas Anderson fik ingen nomineringer: Til gengæld var der ingen nomineringer til manden der af mange opfattes som amerikansk films store auteur i disse år, PT Anderson, manden bag The Master. The Master manifesterede sig kun stærkt hos skuespillerne, hvor den modtog nomineringer til både Phoenix, Hoffman og Adams. Men alle andre dele af akademiet så stort på Andersons ambitiøse (men ifølge mange, retningsløse) epos om en L Ron Hubbard-lignende mentorskikkelse og hans lærling. Anderson fik således hverken en nominering for instruktion eller manus (hvad mange med garanti ville have forsvoret ville ske for bare fire måneder siden, da filmen fik nordamerikansk premiere). Der var heller ikke nomineringer til The Master for fotografering, scenografi eller score (leveret af Radioheads Jonny Greenwood).

7. Jacki Weaver fik en nominering for kvindelige birolle: Uden at have vundet en eneste kritikerpris eller endsige opnået en eneste branchenominering blev der alligevel plads til den australske veteran-karakterskuespillerinde, der for tre år siden var nomineret for en fremragende indsats i filmen Animal Kingdom. Weaver kneb sig således ind foran den SAG-nominerede Maggie Smith, den både SAG og Golden Globe-nominerede Nicole Kidman, den Golden Globe- og Bafta-nominerede Judi Dench samt kritikerdarlingen Ann Dowd. Dette forhold siger først og fremmest noget om hvor populær Silver Linings Playbook er i akademiet, hvor den som den første film i 32 år formåede at opnå nomineringer i alle fire skuespillerkategorier!

8. The Pirates! Band of Misfits fik en nominering for bedste animationsfilm: På forhånd var der ikke megen tvivl om fire af filmene i årets felt, nemlig Wreck-it-Ralph, Brave, Frankenweenie og ParaNorman. Men at den sidste plads gik til den britiske The Pirates (der ikke har været en stor succes på den amerikanske side af Atlanterhavet) var en overraskelse, på trods af at årets felt i netop denne kategori er svagere end sædvanligt. Brave og Frankenweenie (begge kun begrænsede kritiker- og publikumssucceser) må forventes at være favoritter. Hvis akademiet peger på sidstnævnte har de sågar muligheden for langt om længe at give Tim Burton, en af branchens mest markante instruktørnavne i nyere tid, en oscar “af bagvejen” (via animation frem for “rigtig” film).

9. Seth MacFarlane er årets oscar-vært OG oscar-nomineret!: MacFarlane har en co-credit på sangen “Everybody Needs a Best Friend” fra filmen Ted og dermed er årets oscarvært nomineret i kategorien bedste sang. Det skete dog senest for bare to år siden hvor James Franco var medvært sammen med Anne Hathaway samtidig med, at han var nomineret for sin hovedrolle i filmen 127 Days.

MacFarlanes vinderchancer må betegnes som minimale: Han er oppe imod Adeles bidrag til Skyfall, som er kæmpefavorit i kategorien.

10. Når nu Beasts of the Southern Wild blev nomineret i overraskende mange kategorier, hvorfor pokker var der så ikke plads til den for bedste score? På forhånd måtte man anse Benh Zeitlin, manden bag Beasts of the Southern Wild, bedste chancer for en nominering for at være i kategorierne adapteret manus og score (han har både co-skrevet, instrueret og skrevet musikken til filmen om Hushpuppy), men i sidste ende fik han en sensationel plads i feltet for bedste instruktør samt for adapterede manus, men IKKE for musikken til filmen. Mange iagttagere havde ellers givet ham gode odds for at bryde igennem i netop original score-kategorien. Men det smukke score blev desværre overset, bl.a. til fordel for John Williams’ 43. nominering (!) for Lincoln. En nominering der lugter langt væk af automatreaktion.


Læs også: OSCAR-NOMINERINGER 2013 - UPDATE


Overraskelserne:

Benh Zeitlin: Beasts of thr Southren Wild (for nominering i kategorien "Bedste instruktion")


Jacki Weaver: Silver Linings Playbook (for nominering i kategorien "Bedste kvindelige birolle")


Helen Mirren: Hitchcock (blev ikke nomineret i kategorien"Bedste kvindelige hovedrolle")
Comments