Hvem er vi?
Anne Meulengracht
30 år
Aarhus 
Cand.mag.
Religionsvidenskab
og Litteraturhistorie

Fem yndlingsskribenter/forfattere:
Oscar Wilde, Selma Lagerlöf, Ovid, Marcel Proust og Stefan Zweig 

Musikværker, jeg aldrig bliver træt af:
Björks Post og R.E.M.s New Adventures in Hi-Fi 

Tre film, jeg kan se igen og igen:
Mulholland Drive (David Lynch), Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson), Sabrina (Billy Wilder)

Tre litterære værker, der har gjort uudsletteligt indtryk på mig:
Henrik Pontoppidans Lykke-Per, Karl-Ove Knausgaards Min kamp, Amos Oz' En fortælling om kærlighed og mørke 

Bedste koncertoplevelse:
Destroyer (Voxhall, Aarhus, 2012) 

Favoritdigtere:
Klavs Bondebjerg og Tomas Tranströmer 

Mest undervurderede/oversete kunstner:
Anaïs Mitchell er bestemt ikke undervurderet af dem, der har opdaget hende, men hun er fortsat sørgeligt overset af de mange. Hendes folk-opera Hadestown samt det seneste album Young Man in America er betagende americana med en rigdom af narrative og instrumentelle facetter. 

Fire sange, der altid giver mig gåsehud:
Björks Unravel, R.E.M.s Ebow the Letter, Hold On Hold On Neko Case, Naked as We Came Iron & Wine 

Yndlingsbyer:
Tel Aviv, Buenos Aires og Berlin


kulturklodser.dk

Ideen med kulturklodser.dk er at skabe et forum for fordybende og analyserende kulturartikler, anmeldelser og essays fordelt på de tre undergrupper film, litteratur og musik. Vi henvender os til alle kulturelt interesserede og beflitter os på at vække interesse, optegne sammenhænge, gøre opmærksom på det oversete og underprioriterede – og, omvendt, at se på det velkendte med nye øjne.

kulturklodser.dk beskæftiger sig ikke udelukkende med det dagsfriske, eller det tidsånden tilsiger os er vigtigt. Tværtimod genbesøger vi gerne ethvert tidligere værk, der har overbevisende kvaliteter, hvad enten det efter vores mening er overset eller en fast del af den etablerede kulturelle bevidsthed.

Hvis et udtryk – fra før eller nu – har kvalitet har det også aktualitet.

Artikler bestående i lister, opsummeringer og anbefalinger er også en del af repertoiret, fordi der somme tider skal hors d’oeuvres til, førend man går i gang med de mere kalorieholdige retter. Vi tilstræber en vekselvirkning mellem det underholdende og det dybdeborende. 

Vores politik er desuden, at ethvert værk er potentielt interessant, derfor anerkender vi ikke det postulerede skel mellem fin-og lavkultur.

Det centrale er værkets æstetiske kvaliteter og prætentioner.

Fordringen om forståelse, fortolkning og indlevelse er den samme uanset rammen og udtrykket. Det er en af de ting, vi gerne vil betone, og vi bestræber os derfor på at forholde os til ethvert værk ud fra dets egne præmisser.

Vi vil desuden i vores kritik tilstræbe en analyserende, fortolkende og perspektiverende tilgang, frem for den handlingsrefererende tilgang, man oftest ser anvendt i dagspressen.  

Vi introducerer ydermere til en underkategori, Oscar, der sammenfattende behandler spillet, strategien, kampagnerne og interessenterne – samt vurderer chancerne i hovedkategorierne – i kapløbet op til den årlige uddeling af filmverdenens mest prestigiøse hæder. Intet dansk medie har, os bekendt, behandlet dette kæmpemæssige show business-maskineri, hvor det kommercielle og kunstneriske hvert år tager livtag med hinanden, fyldestgørende og løbende filmåret igennem. Denne lakune vil vi bestræbe os på at lukke, så både novicer og indviede kan blive udfordret og oplyst. Vi håber at gøre alment filminteresserede til dedikerede oscarentusiaster!

kulturklodser.dk er vores spring ud på Kierkegaards 70.000 favne, og hjemmesiden er endnu i sin vorden. Måske knopskyder kategorierne med tiden, måske ændrer vi navn, layout eller antallet af skribenter? I denne proces håber vi derfor, at vores læsere har lyst til at melde tilbage med kritik, opmuntring, ros, forespørgsler og frem for alt:

Forslag til ændringer er mere end velkomne.

Siden har ikke i udgangspunktet kommercielle aspirationer, men vi håber, at der bliver lagt mærke til vores dedikation, så vi også kan få mulighed for at udbrede os i andre sammenhænge og i andre medier. Henvendelser af den natur, er, indlysende nok, også meget velkomne.

Navnet kulturklodser.dk opstod som en arbejdstitel på et work-in-progress, men vi har beholdt det, fordi vi blev glade for dets konnotationer, der spiller sammen med sidens grafik. Alle kulturelle udtryk forholder sig til forgængere og peger ud i fremtiden, som fundament for kommende værker. De er del af en fælles erindring, til inspiration og som perspektiver, man kan bygge videre på. 

Siden er udsprunget af vores dybfølte kærlighed til kultur og kulturelle udtryksformer og vores reelle interesse i at behandle disse dybdegående og fyldestgørende. Kultur er samlende, favnende, mangfoldig og frem for alt vores adkomst til at se verden gennem andre øjne og dermed blive klogere på os selv.

Anne Meulengracht/am
annemeulengracht@gmail.com
Redaktør

Mads Kjær Larsen/mkl
mads.kj.larsen@gmail.com
Redaktør


Tilbage til FORSIDEN

Tilbage til AKTUELT OM FILM

Tilbage til AKTUELT OM LITTERATUR

Tilbage til AKTUELT OM MUSIK

Tilbage til AKTUELT OM OSCAR

Tilbage til SPOTLIGHT

Tilbage til ARKIV
Mads Kjær Larsen
33 år
Aarhus, 
Cand.mag.
Religionsvidenskab
og Semiotik

Fem yndlingsskribenter/forfattere:
Joan Didion (essayist), Christopher Hitchens (essayist, samfundsdebattør), Tony Judt (historieskriver, kronikør), Isaac Bashevis Singer (novelle- og romanforfatter), Philip Roth (romanforfatter) 

Musikværker, jeg aldrig bliver træt af:
Exile On Main Street (The Rolling Stones), London Calling (The Clash), Homogenic (Björk) 

Tre film, jeg kan se igen og igen:
Persona (Ingmar Bergman), Annie Hall (Woody Allen), Pulp Fiction (Quentin Tarantino) - fordi alle tre værker er formeksperimenterende uden at miste blikket for den gode historie eller den personlige vision. 

Tre litterære værker, der har gjort uudsletteligt indtryk på mig:
Saul Bellows Herzog, Marilynne Robinsons Housekeeping, Ivo Andrics Broen over Drina 

Bedste koncertoplevelse:
Patti Smith (Train, Aarhus, 2003). 

Favoritdigtere:
Tomas Tranströmer, Ted Hughes, John Betjeman, W.D. Auden, Robert Lowell 

Mest undervurderede/oversete kunstner:
Den amerikanske indie-auteur Kelly Reichardt, hvis tre lavbudget-film - Old Joy, Wendy & Lucy og Meek’s Cutoff - er tre nænsomme, tyste åbenbaringer af sårbar, men stærk menneskelighed. 

Seks sange, der altid giver mig gåsehud:
Bonnie Prince Billys monumentale I See A Darkness, Emmylou Harris’ version af Steve Earles Goodbye, Between the Bars med Elliott Smith, No Distance Left to Run med Blur, Cat Powers version af Velvet Undergrounds I Found A Reason samt Sam Cookes version af A Change Is Gonna Come
Comments